Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

Η μεταγραφή του Ρομπέρτο κόστισε ακριβά στον Ολυμπιακό, αλλά όχι τόσο όσο τερματοφύλακες επιπέδου Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Μανουέλ Νόιερ, που ανάγκασαν τις νυν ομάδες τους να "αδειάσουν" τα ταμεία για να τους αποκτήσουν.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

Ο Ισπανός τερματοφύλακας των "ερυθρολεύκων" βρίσκεται πλέον στο νο 43 της λίστας με τις πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών στη θέση του, ενώ κατέχει και τις θέσεις 23 (από την Μπενφίκα στη Σαραγόσα έναντι 8.600.000 ευρώ) και 25 (από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μπενφίκα έναντι 8.500.000 ευρώ) της ίδιας λίστας.

Οι πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

1. Τζιανλουίτζι Μπουφόν (23) - 54.200.000€

Από: Πάρμα

Σε: Γιουβέντους

Σεζόν: 2001-2002

Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο. Διεθνής από την εποχή της Πάρμα, μιας Πάρμα, βέβαια, υπερδύναμης στην Ιταλία εκείνη την εποχή. Ανιψιός του πρώην τερματοφύλακα της Μίλαν και της "σκουάντρα ατζούρα", Λορέντζο, είχε όλα τα εχέγγυα να διαπρέψει. Σε μία εποχή παχιών αγελάδων, η Γιουβέντους είχε την αγοραστική δυνατότητα να ξοδέψει το υπέρογκο ποσό των 54.200.000 ευρώ, υπερδιπλάσιο από τη 2η πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα. Δικαιώθηκε. Ο Ιταλός εξελίχθηκε στον κορυφαίο παίκτη του κόσμου στη θέση του, διεκδικεί ακόμα και τώρα αυτά τα σκήπτρα, ακολούθησε τη "γηραιά κυρία" στη Serie B και "αναστήθηκε" μαζί της, ενώ -όταν του επιτρέπουν οι τραυματισμοί- βοηθάει την πατρίδα του να φτάσει μέχρι κατακτήσεις Μουντιάλ και τελικούς Euro.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

2. Μανουέλ Νόιερ (25) - 27.500.000€

Από: Σάλκε

Σε: Μπάγερν Μονάχου

Σεζόν: 2011-2012

Χρόνια τώρα η Μπάγερν Μονάχου οικειοποιείται οτιδήποτε καλό παράγουν οι υπόλοιπες ομάδες της Bundesliga. Προσεγγίζει τις διοικήσεις τους, προσφέρει ανείπωτα ποσά για τα δεδομένα του πρωταθλήματος και κάνει δικό της τον μεταγραφικό στόχο. Όπως μία τίγρης παραμονεύει μεθοδικά το θύμα της, μέχρι να το αρπάξει και να το κατασπαράξει. Ο Μάνουελ Νόιερ πρωταγωνίστησε σε μία τέτοια υπόθεση πριν από μερικά χρόνια. Για καιρό στη σκιά του Ρενέ Άντλερ, όταν ο τελευταίος τραυματίστηκε σοβαρά, ο Νόιερ έγινε το νο1 στη Γερμανία. Αλλά έπαιζε στη Σάλκε και μάλιστα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Δεν χρειαζόταν περαιτέρω διαπιστευτήρια. Η εντολή άνωθεν δόθηκε και τα 27.500.000 ευρώ ήταν αρκετά ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Το εξίσου καλό συμβόλαιο του Νόιερ τον βοήθησε να αφήσει πίσω μία ζωή, ως γέννημα θρέμμα του συλλόγου, και να αποδεχτεί ακόμα και τον τίτλο του προδότη. Το αποτέλεσμα είναι να γράφει ιστορία ίσως με την καλύτερη Μπάγερν όλων των εποχών.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

3. Φραντσέσκο Τόλντο (29) - 26.500.000€

Από: Φιορεντίνα

Σε: Ίντερ

Σεζόν: 2001-2002

Γαλουχήθηκε στη μεγάλη Μίλαν των Ολλανδών, του Αρίγκο Σάκι και του Φάμπιο Καπέλο, αλλά μόνο έμαθε από τον Σεμπαστιάνο Ρόσι και δεν τον αποκαθήλωσε ποτέ. Πέρασε τη μισή καριέρα του στη Φιορεντίνα και στάθηκε τυχερός το 2000, όταν ο Μπουφόν έσπασε το χέρι του. Ο Τόλντο πήρε φανέλα βασικού στην εθνική Ιταλίας και με τις 3 επεμβάσεις του στα πέναλτι του ημιτελικού με την Ολλανδία, εκτόξευσε τις μετοχές του. Το καλοκαίρι του 2001 ήρθε η ώρα του ντόμινο. Οι "βιολα", σε οικονομική δυσπραγία, άρχισαν το ξεπούλημα και ανακοίνωσαν την παραχώρηση του Τόλντο και του Μανουέλ Ρουί Κόστα στην Πάρμα. Οι παίκτες δεν δέχθηκαν κι έτσι άλλαξαν τα πλάνα. Η Φούλαμ πήρε από τη Γιουβέντους τον Έντβιν φαν ντερ Σαρ, η Γιουβέντους πήρε από την Πάρμα τον Μπουφόν, η Πάρμα πήρε από την Ίντερ τον Σεμπαστιάν Φρε και η Ίντερ πήρε από τη Φιορεντίνα τον Τόλντο. Λεφτά υπήρχαν, οπότε η μεταγραφή κόστισε 26.500.000 ευρώ. Ο Τόλντο πέρασε 9 χρόνια στους "νερατζούρι", δεν έπιασε ποτέ τα στάνταρ του Euro 2000, αλλά πανηγύρισε (ως ασπρομάλλης αναπληρωματικός) το τρεμπλ του 2010, κρεμώντας τα γάντια του.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

4. Σεμπαστιάν Φρε (23) - 21.000.000€

Από: Ίντερ

Σε: Πάρμα

Σεζόν: 2003-2004

Για χρόνια θεωρείτο ο διάδοχος του Μπουφόν στη Serie A. Στην Ίντερ δεν κατάφερε να στεριώσει. Ο δανεισμός στη Βερόνα ήταν πετυχημένος (βοήθησε στην παραμονή του συλλόγου) και το 2000-2001 έγινε ο νεαρότερος βασικός τερματοφύλακας στην ιστορία της Ίντερ. Μιας Ίντερ που παρέπαιε. Γι' αυτό και το καλοκαίρι του 2001, η άφιξη του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στην οδό Ντουρίνι έφερε μαζί και τον Τόλντο στο ρόστερ των "νερατζούρι". Η Πάρμα εκμεταλλεύτηκε την περίσταση, έχοντας κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παό την πώληση του Μπουφόν και επιχείρησε να κάνει το κόλπο γκρόσο με τον "διάδοχό" του. Αν και έμεινε για 5 χρόνια στο "Ένιο Ταρντίνι", ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Οι καλύτερες εμφανίσεις του, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν αργότερα, σε Φιορεντίνα και Τζένοα, με συνέπεια να κερδίσει και τις 2 διεθνείς συμμετοχές του.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

5. Ντάβιντ ντε Χέα (20) - 20.000.000€

Από: Ατλέτικο Μαδρίτης

Σε: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σεζόν: 2011-2012

Ήρθε από το πουθενά για να ανατρέψει το στάτους κβο του πιο ταλαντούχου τερματοφύλακα της Ισπανίας. Ο Σέρχιο Ασένχο προοριζόταν για μεγάλα πράγματα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά ξαφνικά ξεπετάχθηκε ο Ντάβιντ ντε Χέα. Μια ζωή στους "ροχιμπλάνκος", από τα 19 στην πρώτη ομάδα, βασικός και αναντικατάστατος. Αφού πανηγύρισε το Europa League του 2009-2010, μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τον είχε "κλείσει" πολλούς μήνες νωρίτερα. Οι Ισπανοί αντιμετώπιζαν εξαιρετικά οικονομικά προβλήματα, αλλά αντιλήφθηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους ένα ακατέργαστο "διαμάντι", το οποίο θα ακριβοπουλούσαν. Η Γιουνάιτεντ έψαχνε εναγωνίως αντικαταστάτη του Φαν ντερ Σαρ και ο Ισπανός ήταν ιδανική περίπτωση. Μετά από μία σεζόν προσαρμογής στον αγγλικό τύπο ποδοσφαίρου, ο Ντε Χέα είναι σταθερά στους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες της Γιουνάιτεντ και στα καλά και στα κακά της και προαλείφεται για νο1 της Ισπανίας.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

6. Άντζελο Περούτσι (29) - 19.000.000€

Από: Γιουβέντους

Σε: Ίντερ

Σεζόν: 1999-2000

Μετά από μία χρυσή δεκαετία στη Γιουβέντους, ο Άντζελο Περούτσι ήθελε να βρει μία ομάδα ώστε να αγωνίζεται και να διατηρήσει τη θέση του στην Ιταλία, όπου έδινε μάχη (και την έχανε) με τον Μπουφόν και τον Τόλντο. Η απόκτηση του Φαν ντερ Σαρ από τη "γηραιά κυρία" του έδειχνε ουσιαστικά την πόρτα. Αυτός που του άνοιγε τη νέα ήταν ο Μαρτσέλο Λίπι, ο οποίος είχε κάνει τη διαδρομή Τορίνο - Μιλάνο ήδη και εμπιστευόταν τα γάντια του τερματοφύλακα στον παίκτη με τον οποίο μεγαλούργησε στο Πιεμόντε. Γι' αυτόν τον λόγο ουσιαστικά έδιωξε τον Τζιανλούκα Παλιούκα και ακριβοπλήρωσε έναν 29χρονο τερματοφύλακα, με καθοδική πορεία. Η Ίντερ τερμάτισε 5η εκείνη τη σεζόν και το καλοκαίρι προχώρησε σε πολλοστή φορά σε αναδιοργάνωση, μέλος της οποίας ήταν κι ο Περούτσι.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

7. Άντζελο Περούτσι (30) - 17.900.000€

Από: Ίντερ

Σε: Λάτσιο

Σεζόν: 2000-2001

Η κατάκτηση του τίτλου από τη Λάτσιο το 2000 ήταν ένας άθλος. Ειδικά με τερματοφύλακα τον Λούκα Μαρκετζιάνι. Στην αγορά υπήρχε ο (ακόμα) διεθνής Περούτσι και ο Σέρτζιο Κρανιότι δεν έχασε την ευκαιρία. Δαπάνησε μερικά εκατομμύρια ακόμα και απέκτησε τον πολύπειρο τερματοφύλακα από την Ίντερ. Ο Περούτσι βρήκε το τελευταίο "λιμάνι" του, πανηγύρισε ως αναπληρωματικός το Μουντιάλ του 2006 και στην τελευταία σεζόν του, το 2006-2007, κατέκτησε για 3η φορά τον τίτλο του Κορυφαίου Τερματοφύλακα της χρονιάς.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

8. Σεμπαστιάν Φρε (18) - 14.000.000€

Από: Κάνες

Σε: Ίντερ

Σεζόν: 1998-1999

Σε ηλικία 17 ετών πήρε τη θέση του Γκρεγκορί Γουιμπέ στα καρέ των Κανών. Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο, ακόμα κι αν η ομάδα του υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν. Η Ίντερ δεν μπορούσε να αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία, ειδικά από τη στιγμή που είχε την έγκριση του σπουδαίου τερματοφύλακα στην ιστορία του συλλόγου, Βάλτερ Τζένγκα. Η Γιουβέντους μπήκε στο παιχνίδι κι έτσι ο Μάσιμο Μοράτι χρειάστηκε να βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει τον ελπιδοφόρο Γάλλο, ο οποίος έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο του 1999, αλλά δεν έγινε ποτέ αυτό που προοριζόταν.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

9. Πετρ Τσεχ (22) - 13.000.000€

Από: Ρεν

Σε: Τσέλσι

Σεζόν: 2004-2005

Βασικός στην εθνική Τσεχίας, ίσως στην πιο εντυπωσιακή της σύντομης ιστορίας της όπως απέδειξε στο Euro 2004, δεν ήταν άγνωστος στην πιάτσα. Η Ρεν κατέβαλε 5.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από την Σπάρτα Πράγας και μετά από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στη Ligue 1, απαιτούσε και χρηματικό κέρδος. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε κάνει ήδη μία πρόταση τον Ιανουάριο του 2004, η οποία απορρίφθηκε, αλλά με το πορτοφόλι του Ρόμαν Αμπράνμοβιτς ορθάνοιχτο, το ποσό των 13.000.000 ευρώ πέρασε τη Μάγχη και ικανοποίησε τους Βρετόνους. Η συνέχεια γνωστή. Πυλώνας στη "χρυσή" εποχή των Λονδρέζων, παραμένει μέχρι σήμερα το νο1 (εις βάρος ενός εξαιρετικού τερματοφύλακα όπως ο Τιμπό Κουρτουά) και για χρόνια μέσα στο τοπ 3 του κόσμου.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές τερματοφυλάκων όλων των εποχών

10. Ουγκό Λορίς (25) - 12.600.000€

Από: Λιόν

Σε: Τότεναμ

Σεζόν: 2012-2013

Αρχηγός στη Λιόν, δεν πρόλαβε την "αυτοκρατορία" της στη Ligue 1, αλλά ψηφιζόταν κάθε χρόνο κορυφαίος της κατηγορίας. Αρχηγός και της εθνικής Γαλλίας, όσο προβληματική κι αν ήταν η ομάδα στις αρχές της δεκαετίας. Φανερά πιο πάνω από το επίπεδο των "γκον", καθυστέρησε, αλλά κάποια στιγμή ήρθε η ώρα της μεταγραφής του. Η Τότεναμ τον πήρε την τελευταία μέρα των μεταγραφών, σε τιμή... ευκαιρίας από τον Μισέλ Ολά που κάποτε μοσχοπουλούσε τα "αστέρια" του. Για κάμποσο καιρό, ο Γάλλος έβλεπε από τον πάγκο τα παιχνίδια της νέας ομάδας του. Ο 41χρονος Μπραντ Φρίντελ και τα 310 σερί παιχνίδια του στην Premier League τον κράτησαν εκτός ενδεκάδας, "πυροδοτώντας" συζητήσεις και φήμες. Εν τέλει, ο Αντρέ Βίλας Μπόας τον καθιέρωσε στα μέσα της σεζόν και έκτοτε δεν έχει βγει από την ενδεκάδα.

Πηγή ποσών: Transfermarkt

News 24/7

24MEDIA NETWORK