Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Όλο και πιο κοντά στο πρωτάθλημα της Premier League βαδίζει η Λέστερ, ούσα έτοιμη να ολοκληρώσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Με αφορμή την τρελή πορεία της ομάδας του Ρανιέρι, το Contra.gr θυμάται δέκα ανάλογες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις που κατάφεραν να συγκλονίσουν.

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Λίγες στροφές απομένουν πλέον στο πρωτάθλημα της Premier League προκειμένου η Λέστερ να κάνει πραγματικότητα αυτό που στην αρχή της σεζόν έμοιαζε... ακατόρθωτο, να κατακτήσει δηλαδή τον τίτλο. Η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι με την τρελή της κούρσα μέχρι τώρα έχει κάνει πολλούς να μιλούν για ποδοσφαιρικό θαύμα.

Με αφορμή λοιπόν το παράδειγμα της Λέστερ, το Contra.gr θυμάται δέκα ανάλογα ποδοσφαιρικά θαύματα που κατάφεραν να συγκλονίσουν.

Ελλάδα - Euro 2004

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη. Όταν η Ελλάδα έκλεισε θέση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, όλοι έκαναν λόγο για τεράστια επιτυχία. Απαιτήσεις φυσικά για κάτι παραπάνω δεν υπήρχαν, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του Ρεχάγκελ μπήκε σε έναν όμιλο με Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία.

Η "γαλανόλευκη" όμως τους διέψευσε όλους. Κατάφερε να πετύχει έναν πραγματικό άθλο, βγάζοντας εκτός συνέχειας την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία και νίκησε δύο φορές μέσα στην έδρα της την Πορτογαλία. Όσες φορές και να δει κανείς το VIDEO δεν μπορεί εύκολα να το πιστέψει!

Δανία - Euro 1992

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις
EMPICS SPORT

Το καλοκαίρι του 1992 η Δανία σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της. Κανείς φυσικά στην αρχή δεν υπολόγιζε στη Δανία κι αυτό γιατί δεν είχε καν προκριθεί στην τελική φάση! Είχε τερματίσει δεύτερη στα προκριματικά, με τη Γιουγκοσλαβία να παίρνει την πρόκριση. Η διάσπαση όμως του κράτους εκείνη τη χρονιά, ανάγκασε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία σε... αλλαγές, φέρνοντας την Δανία στη θέση της.

Με μόλις μία εβδομάδα προετοιμασία και χωρίς τον καλύτερο παίκτη τους, τον Μίκαελ Λάουντρουπ, οι Δανοί κατέρριψαν όλα τα προγνωστικά. Αν και δεν εντυπωσίασαν στον όμιλο (τερμάτισαν δεύτεροι), άφησαν εκτός την Γαλλία και στη συνέχεια νίκησαν την Ολλανδία και τη Γερμανία για να φτάσουν μέχρι την πολυπόθητη κούπα.

Λάρισα - Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 1988

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Αυτό κι αν ήταν ποδοσφαιρική επανάσταση. Η Λάρισα το 1988 κατάφερε να γίνει η πρώτη (και μοναδική) επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας! Η αρμάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ σε μια άκρως συναρπαστική σεζόν κατάφερε να τερματίσει τρεις βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ, νικώντας την 1η Μαΐου τον Ηρακλή στο Αλκαζάρ με γκολ του Μητσιμπόνα στο 87ο λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα στη σεζόν ο Τσίγκοφ είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και αφαιρέθηκαν βαθμοί από την ομάδα, όμως μετά από εξέγερση της πόλης, ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, άλλαξε την απόφαση και τιμώρησε τον παίκτη κι όχι το σύλλογο! Παράλληλα, στο τελευταίο ματς της χρονιάς με τον Ηρακλή, έκατσε στον πάγκο ο βοηθός του Γιάτσεκ Γκμοχ, γιατί ο Πολωνός απολύθηκε!

Το ρόστερ της ομάδας απαρτιζόταν από μόλις δύο ξένους, ενώ οι πλειοψηφία των παικτών προέρχονταν από το νομό Λάρισας. Αναλυτικά πρωταθλητές στέφθηκαν οι: Μιχαήλ, Κυριακούλης, Κολομητρούσης, Αγορογιάννης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Κυριλλίδης, Παπαντωνίου, Νασιάκος, Καραπιάλης, Αλεξούλης, Βουτυρίτσας, Τσιώλης, Αθανασίου, Κανιέμπα, Τσιλιάκος, Ζιώγας, Βαλαώρας, Τσίγκοφ, Τσαβαλιάς, Κακανούλιας, Κολοβός.

Καϊζερσλάουτερν - Bundesliga 1998

Related content

Μπορεί το Euro 2004 της Ελλάδας να το έχουμε συνδέσει με τον Ότο Ρεχάγκελ, όμως ο Γερμανός τεχνικός είχε πετύχει κάτι εξίσου απίστευτο μερικά χρόνια νωρίτερα. Ανέλαβε το 1996 την Καϊζερσλάουτερν που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία, την ανέβασε "τρένο" στην Bundesliga την πρώτη χρονιά και την αμέσως επόμενη κατέκτησε και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, βγάζοντας την ομάδα στους ομίλους του Champions League!

Η ομάδα του "βασιλιά Ότο" κατάφερε να τερματίσει δύο βαθμούς πάνω από την Μπάγερν Μονάχου και 13 ολόκληρους μπροστά από την τρίτη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αν το έλεγε αυτό κάποιος σε φίλαθλο της Καϊζερσλάουτερν στην αρχή της σεζόν, θα τον περνούσε σίγουρα για τρελό!

Μπλάκμπερν - Premier League 1995

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Από το 1992 όταν και δημιουργήθηκε η Premier League με τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μόνο μία από τις λεγόμενες "μικρές" ομάδες κατάφερε να κάνει την απόλυτη έκπληξη και να στεφθεί πρωταθλήτρια. Αυτή ήταν η Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1995 με τον Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο της κι ενώ τρία χρόνια νωρίτερα αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία.

Η θρυλική μορφή της Λίβερπουλ πήρε τα ηνία της ομάδας και την οδήγησε σε ένα τρομερό επίτευγμα. Αφού την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία, κατάφερε να τερματίσει το 1993 τέταρτος, την επόμενη χρονιά δεύτερος και το 1995 "έκλεψε" την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα. Η συγκεκριμένη σεζόν αποτέλεσε μία από τις καλύτερες στην ιστορία της διοργάνωσης με τους φιλάθλους να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα μέχρι το φινάλε! Στην τελευταία αγωνιστική μάλιστα η Μπλάκμπερν ηττήθηκε με 2-1 από τη Λίβερπουλ, αλλά η Γιουνάιτεντ "κόλλησε" στο 1-1 με την Γουέστ Χαμ κι έτσι ο τίτλος κατέληξε στην ομάδα του Νταλγκλίς.

Βερόνα - Serie A 1985

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Μετά την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η μικρή γραφική πόλη της Βόρειας Ιταλίας έζησε ακόμη ένα... love story. Μόνο που αυτή τη φορά είχε χαρούμενο τέλος. Τη σεζόν 1984-85 η Ελλάς Βερόνα πραγματοποίησε μια παραμυθένια πορεία μέχρι την κατάκτηση του πρώτου σκουντέτο της ιστορίας της.

Στο πρώτο ματς της χρονιάς αντιμετώπισε τη Νάπολι του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του και τη νίκησε με 3-1. Τελείωσε τη σεζόν με 15 νίκες, 13 ισοπαλίες και 2 μόλις ήττες, ολοκληρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ιταλικού -κι όχι μόνο- ποδοσφαίρου.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Primera División 2000

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Το καλοκαίρι του 1998 κάθισε στον πάγκο της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ο Χαβιέρ Ιρουρέτα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να την αναγεννήσει. Την πρώτη του κιόλας χρονιά οδήγησε το σύλλογο στην έκτη θέση του πρωταθλήματος και τον έβγαλε στην Ευρώπη, ενώ την επόμενη σεζόν πέτυχε ακόμη πιο συγκλονιστικά πράγματα. Η Ντεπορτίβο έγινε... "Super Depor" και τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη θέση της Primera División, σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το γήπεδο της Ντεπορτίβο, το "Ριαθόρ" έζησε σπάνιες και χωρίς προηγούμενο στιγμές. Ο Ιρουρέτα έχοντας στα χέρια του ένα εξαιρετικό υλικό και με τις κατάλληλες προσθήκες κατάφερε να μπει σφήνα στους μεγάλους και να πετύχει κάτι που έμοιαζε αρχικά με όνειρο θερινής νυκτός. Από τις μεγαλύτερες νίκες εκείνης της σεζόν για την "Ντέπορ" ήταν και το αξέχαστο 5-2 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Καστοριά - Κύπελλο Ελλάδας 1980

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Ιστορία έγραψε την 25η Μαΐου του 1980 η Καστοριά, η οποία έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που κατέκτησε επίσημο τίτλο. Η μικρή αυτή ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι εκεί κόντρα στον μεγάλο Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή θριάμβευσε με 5-2!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης πριν τις 9 η ώρα, την ημέρα του τελικού, είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα και στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η άσημη μέχρι τότε Καστοριά, ολοκλήρωσε ένα θαύμα, κατακτώντας το Κύπελλο.

Η σύνθεση της κυπελλούχου ομάδας ήταν: Σαργκάνης (88΄Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Δίντσικος (71΄Χουνουζίδης), Παπαβασιλείου Αρ., Βοϊτσίδης, Παπαβασιλείου Γρηγ., Τσιρώνης

Βόλφσμπουργκ - Bundesliga 2009

epa04869353 VfL Wolfsburg team celebrates winning the German Supercup after the soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich at the Volkswagen Arena in Wolfsburg, Germany, 01 August 2015.  EPA/CARMEN JASPERSEN (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION - Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match)
epa04869353 VfL Wolfsburg team celebrates winning the German Supercup after the soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich at the Volkswagen Arena in Wolfsburg, Germany, 01 August 2015. EPA/CARMEN JASPERSEN (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION - Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match) EPA

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στη Γερμανία ήταν αυτό της σεζόν 2008-09 με τέσσερις ομάδες να κυνηγούν σχεδόν μέχρι τέλους τον τίτλο. Σαφώς το φαβορί δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο η Βόλφσμπουργκ έκανε τους πάντες να... τρίβουν τα μάτια τους με τα όσα έκανε εντός αγωνιστικών χώρων.

Έχοντας στην επίθεση το φοβερό και τρομερό δίδυμο, Γκραφίτε και Τζέκο που πέτυχαν μαζί 54 γκολ και από πίσω τους τον Ζβιέζνταν ΜΙσίμοβιτς που μέτρησε 20 (!) ασίστ, οι "λύκοι" έμοιαζαν ασταμάτητοι. Στον πάγκο της ομάδας ήταν ο έμπειρος τεχνικός, Φέλιξ Μάγκατ, ο οποίος την οδήγησε στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ολοκληρώνοντας την κούρσα με 21 νίκες, 6 ισοπαλίες και 7 ήττες.

Μονπελιέ - Ligue 1 2012

Λέστερ δες: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις

Το Μονπελιέ κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστό το 2012, όταν η ομάδα της πόλης, πραγματοποιώντας μία χωρίς προηγούμενο κούρσα τίτλου, στέφθηκε τελικά πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Με τον Ρενέ Ζιράρ στον πάγκο και με παίκτες όπως οι Ζιρού, Γιάνγκα-Εμπίουα, Μπελχαντά, Καμαρά η Μονπελιέ τερμάτισε στην πρώτη θέση της Ligue 1, με απολογισμό 25 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες σε 38 παιχνίδι και γκολ 68 υπέρ και 34 κατά.

Για περισσότερα... ποδοσφαιρικά θαύματα τα λέμε και στο twitter:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιμένει ο Ρανιέρι: "Η Λέστερ δεν θα πάρει πρωτάθλημα"

This is Λέστερ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK