Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 500.000.000 ευρώ στα έσοδα και ισοφάρισε το ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καταλαμβάνοντας για 8η σερί σεζόν την κορυφή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης των πιο πλούσιων συλλόγων του ποδοσφαίρου από την "Deloitte".

Real Madrid players celebrate with the trophy after beating FC Barcelona 1-0 during the final of the Copa del Rey soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain Wednesday April 20, 2011. (AP Photo/Andres Kudacki)
real madrid.jpg AP/PRESS ASSOCIATION IMAGES

Το "Money League" που εκδίδεται κάθε χρόνο από τον λογιστικό "κολοσσό" λαμβάνει υπ' όψιν διάφορες πηγές εισόδων που παρουσιάζουν στους ετήσιους ισολογισμούς τους οι σύλλογοι όλου του κόσμου, όπως οι εισπράξεις από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα πριμ από τις διεθνείς διοργανώσεις, οι χορηγίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Τα 20 σωματεία που ξεχώρισαν σε αυτήν την έκθεση εμφάνισαν συνολικά 4.800.000.000 ευρώ έσοδα στο οικονομικό έτος 2011-2012, ποσό κατά 10% αυξημένο από την προηγούμενη χρονιά και 4 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο σύνολο του 1996-1997, της πρώτης σεζόν του "Money League". Τα έσοδα των κορυφαιών 20 συλλόγων της τρέχουσας λίστας αντπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 25% της συνολικής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς και σύμφωνα με την πρόβλεψη της "Deloitte", τα έσοδα αυτά θα ξεπεράσουν τα 5.000.000.000 ευρώ το 2012-2013.

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

Το Clásico, η Αγγλία και οι... άλλοι

Για 8η σερί σεζόν, από το 2004-2005 όταν και αποκαθήλωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέλαβε την πρωτιά στη σχετική λίστα. Οι πρωταθλητές Ισπανίας παρουσίασαν αύξηση 33.000.000 ευρώ (7%) στα συνολικά έσοδά τους, αξιοποιώντας τους φιλάθλους που διαθέτουν σε όλο τον κόσμο, την αγοραστική δύναμή τους, καθώς και την ιδιαιτερότητα στο ισπανικό τηλεοπτικό συμβόλαιο, που προβλέπει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας (άνω του 50%) να μοιράζεται στο clásico. Ως εκ τούτου, από το 1996-1997, όταν εμφάνισε έσοδα ύψους 85.000.000 ευρώ, ο ισπανικός γίγαντας να έχει εξαπλασιάσει αυτό το νούμερο με ρυθμό αύξησης 13%, με το οποίο δεν θα κατάφερνε να πλασαριστεί ούτε στο φετινό τοπ-30.

Η επέκταση του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και οι διαρκώς αυξανόμενες χορηγικές συμφωνίες αναμένεται να διατηρήσουν επί μακρώ τη Ρεάλ σε αυτήν τη θέση και αντιστοίχως την Μπαρτσελόνα στη 2η θέση, όπως συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια. Οι Καταλανοί παρουσίασαν έσοδα 483.000.000 ευρώ, αυξημένα κατά 32.300.000 ευρώ από την προηγούμενη έκθεση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα διογκωμένα εμπορικά έσοδα. Από αυτόν τον δίαυλο, οι "μπλαουγκράνα" εισέπραξαν 30.600.000 ευρώ περισσότερα από το 2010-2011, χάρη στη νέα χορηγική συμφωνία με την "Qatar Sports Investments", η οποία είναι η μεγαλύτερη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μέχρι να ενεργοποιηθεί το 2014-2015 αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη General Motors (Chevrolet), η οποία θα αγγίζει τα 54.000.000 ευρώ.

Η πρώτη 6άδα της λίστας παραμένει απαράλλαχτη για 5η σερί σεζόν, με τους αγγλικούς συλλόγους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για ακόμα μία χρονιά. Με εξαίρεση την 4η θέση της Μπάγερν Μονάχου, η οποία εμφάνισε κέρδη 11.100.000 ευρώ σε αυτό το διάστημα, τους Ισπανούς ακολούθησαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης εκμεταλλεύθηκαν τα έσοδα από την πορεία τους στο Champions League και προσπέρασαν την Άρσεναλ στη λίστα, αλλά δεν παρουσίασαν την ίδια άνοδο με τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία πραγματοποίησε άλμα 5 θέσεων, εισήλθε στο τοπ-10 για πρώτη φορά στην ιστορία της και πλασαρίστηκε 7η.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από 4,5 δεκαετίες προκάλεσε χρηματορροή στα ταμεία του συλλόγου και οι συνολικές επιτυχίες των "πολιτών" την περσινή σεζόν ("παρθενική" παρουσία στο Champions League) οδήγησαν σε αύξηση των εμπορικών εσόδων κατά 51% (286.000.000 ευρώ). Η εντυπωσιακή αύξηση, πάντως, οφείλεται στην εξωπραγματική 10ετή χορηγική συμφωνία ύψους 480.000.000 ευρώ με την Etihad Airways, η οποία πιθανότατα να μην υπολογιστεί εξ ολοκλήρου από την UEFA, στον καταρτισμό των εσόδων του συλλόγου για το Financial Fair Play.

Μία ακόμα ομάδα της πρώτης 20άδας με άνοδο 5 θέσεων είναι η Ντόρτμουντ, η οποία μετά από 2 σερί πρωταθλήματα και επιστροφή στο Champions League, εμφάνισε έσοδα ύψους 189.100.000 ευρώ, τα οποία βασίζονται κυρίως σε χορηγικές συμφωνίες που αντιπροσωπεύουν το 51% του συνόλου. Την ώρα που η μία ομάδα της κοιλάδας του Ρουρ καταλάμβανε την υψηλότερη θέση της από το 1997-1998, ο άλλος μεγάλος σύλλογος της περιοχής, η Σάλκε, υποχωρούσε 4 θέσεις, αφού δεν κατάφερε να επαναλάβει το θρίαμβο του 2010-2011, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Champions League.

Η Νάπολι ήταν η 3η ομάδα της λίστας που παρουσίασε αλματώδη άνοδο 5 θέσεων και έφτασε μέχρι την 15η. Η πρόκρισή της στη φάση των 16 του Champions League της έδωσε την απαραίτητη ώθηση στα τηλεοπτικά έσοδα, αλλά η απουσία της από το φετινό θεσμό θα της στερήσει αρκετές θέσεις. Η Γιουβέντους κέρδισε 3 θέσεις μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το σκάνδαλο Calciopoli και μετά τη φετινή επάνοδό της στο Champions League και τη λειτουργία του νέου, ιδιόκτητου γηπέδου, τα έσοδά της αναμενεται να εκτοξευθούν. Η Μίλαν, αντιθέτως, αν και παραμένει με διαφορά η κορυφαία ιταλική ομάδα, υποχώρησε κατά μία θέση και η αγωνιστική πτώση της αναμένεται να έχει επίπτωση και στην επόμενη λίστα. Η Ίντερ ήταν η εκπρόσωπος του calcio με τη μεγαλύτερη καθίζιση (μαζί με τη Ρόμα), αφού έχασε 4 θέσεις, βρέθηκε στην 12η της λίστας και για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία δεν περιλαμβάνεται στο τοπ-10.

Τα πρόθυρα του τοπ-20

Η μοναδική αλλαγή στους συλλόγους του τοπ-20 στο "Money League" αφορά την αντικατάσταση της Βαλένθια με την Νιούκαστλ στην 20ή θέση. Οι Λεβαντίνοι έπεσαν στην 21η, εμφανίζοντας έσοδα ύψους 111.100.000 ευρώ, όσο και η πορτογαλική Μπενφίκα, η οποία είναι η κορυφαία ομάδα εκτός των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η κάτοχος του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ η κάτοχος του Κόπα Λιμπερταδόρες και πρωταθλήτρια κόσμου Κορίνθιανς, η οποία παρουσίασε έσοδα ύψους 94.100.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2011-2012, είναι η κορυφαία ομάδα εκτός Ευρώπης και βρίσκεται μόλις στην 31η θέση.

Το μέλλον, πάντως, προβλέπεται ευοίωνο για τους συλλόγους της Βραζιλίας και της Ρωσίας, των χωρών, δηλαδή, που θα διοργανώσουν τα 2 επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Ήδη οι επενδύσεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής είναι εντυπωσιακές και ο ανταγωνισμός των συλλόγων της για ποδοσφαιριστές με πλουσιοπάροχα συμβόλαια που αγωνίζονται στην Ευρώπη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η κατασκευή νέων σταδίων για τις ανάγκες της διοργάνωσης του 2014 θα προσφέρει περαιτέρω ανάπτυξη και εισροή κεφαλαίων στο χώρο μέσω χορηγιών και νέων τηλεοπτικών συμβολαίων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στη Ρωσία για το Μουντιάλ του 2014, με ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση των εγχώριων επιχειρηματιών και του ρωσικού κράτους.

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

Η πόλωση και το αγεφύρωτο χάσμα

Η λίστα των 20 κορυφαίων συλλόγων σε έσοδα δεν αποτυπώνει μόνο το χάσμα που υπάρχει σε πρωταθλήματα και συλλόγους ανά τον κόσμο, αλλά και τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν και μεταξύ των ίδιων των συλλόγων.

Διαφοροποίηση που έγκειται σε πολλούς παράγοντες που ρυθμίζουν τη ροή εσόδων κάθε σωματείου και τη μέθοδο με την οποία η ομάδα θα εισπράξει χρήματα. Για παράδειγμα, η επικεφαλής της λίστας Ρεάλ εμφάνισε μία σχετικά υγιή αναλογία εσόδων μεταξύ των 3 βασικών "πυλώνων", των εσόδων από την ημέρα αγώνα (25%), από τα δικαιώματα προβολής (39%) και από το εμπορικό σκέλος (36%). Όσο πιο ισορροπημένα είναι αυτά τα ποσοστά, τόσο πιο ανεξάρτητος θεωρείται ο σύλλογος και εύρυθμη η λειτουργία του, status που παρατηρείται κυρίως στις αγγλικές ομάδες και στην Μπάγερν Μονάχου.

Αντιθέτως, οι ιταλικοί σύλλογοι παραδοσιακά βασίζονται υπερβολικά στις τηλεοπτικές συμφωνίες που έχουν συνάψει, με συνέπεια τα έσοδά τους να ρυθμίζονται κυρίως από τις προθέσεις των ιταλικών media. Η Ντόρτμουντ, από την πλευρά της, αξιοποίησε τις αγωνιστικές επιτυχίες των τελευταίων ετών με περισσότερες και καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες, όμως, μονοπωλούν τα έσοδα του συλλόγου και θα προκαλέσουν κατακόρυφη πτώση στα ταμειακά διαθέσιμα εφόσον οι Βεστφαλοί σταματήσουν να διαπρέπουν μέσα στο γήπεδο.

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

Η τηλεόραση καθορίζει το μέλλον

Την τελευταία δεκαετία, οι κορυφαίοι σύλλογοι του κόσμου επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη fanbase τους από ολόκληρο τον πλανήτη και να αποτυπώσουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους σε διαπραγματεύσεις χορηγιών και συμβολαίων. Παρ' όλα αυτά, ο "κινητήριος μοχλός" των περισσοτέρων παραμένουν τα έσοδα προβολής και κυρίως αυτά της τηλεοπτικής μετάδοσης και των πριμ που προκύπτουν από αυτήν μέσω των διεθνών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Ως εκ τούτου, η επικεφαλής Ρεάλ έχει έσοδα σχεδόν 200.000.000 ευρώ από την 5η Τσέλσι, διπλάσια από αυτά της 8ης Μίλαν και σχεδόν 4,5 φορές μεγαλύτερα από αυτά της 20ής Νιούκαστλ. Παρ' όλα αυτά, μετά το clasico, η Premier League και οι σύλλογοί της κατακλύζουν τη λίστα, εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που εισπράττουν από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ποσά τα οποία σχεδόν θα υπερδιπλασιαστούν από τη σεζόν 2013-2014, αφού συνολικά η 3ετής συμφωνία που υπεγράφη για τα εγχώρια και διεθνή δικαιώματα προβολής θα αποφέρει στους 20 συλλόγους της Premier League συνολικά 3.500.000.000 ευρώ. Μαζί με τα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αναμένεται να προκύψει αυξημένο ενδιαφέρον στην παγκόσμια αγορά για το αγγλικό ποδοσφαιρικό προϊόν, το οποίο θα "γεννήσει" και νέες εμπορικές συμφωνίες, με τις εκτιμήσεις της "Deloitte" να κάνουν λόγο για συνολικά έσοδα άνω των 6.000.000.000 ευρώ από τους συλλόγους της κατηγορίας μέσα στην επόμενη 3ετία. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη, σε λίγα χρόνια το τοπ-20 του "Money League" θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 10 αγγλικές ομάδες, καταρρίπτοντας το προ ετών ρεκόρ εκπροσώπησης από 8 συλλόγους.

Αντίστοιχη αύξηση εσόδων στον τομέα των δικαιωμάτων προβολής, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, θα σημειωθεί από το 2013-2014 και στους συλλόγους της Bundesliga. Το νέο συμβόλαιο του πλέον υγιούς πρωταθλήματος, που παρουσίασε έσοδα άνω των 2.000.000.000 ευρώ την σεζόν 2011-2012, προσφέρει στις 18 ομάδες 50% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα συμφωνία.

Το τοπ-20 του "Money League 2013"

1. Ρεάλ Μαδρίτης

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

2. Μπαρτσελόνα

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

4. Μπάγερν Μονάχου

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

5. Τσέλσι

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

6. Άρσεναλ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

7. Μάντσεστερ Σίτι

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

8. Μίλαν

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

9. Λίβερπουλ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

10. Γιουβέντους

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

11. Ντόρτμουντ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

12. Ίντερ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

13. Τότεναμ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

14. Σάλκε

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

15. Νάπολι

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

16. Μαρσέιγ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

17. Λιόν

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

18. Αμβούργο

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

19. Ρόμα

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

20. Νιούκαστλ

Ρεκόρ εσόδων η Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφάρισε την επίδοση της Γιουνάιτεντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK