Στη Χρυσή Μπάλα ψήφισε δημοσιογράφος που δεν... υπάρχει με σημαία που δεν ισχύει

Στον νο1 ποδοσφαιρικό διαγωνισμό, αυτόν της Χρυσής Μπάλας, ψήφισε ένας δημοσιογράφος που δεν υπάρχει για μία χώρα που παρουσιάστηκε με σημαία που δεν υφίσταται πλέον!

Στη Χρυσή Μπάλα ψήφισε δημοσιογράφος που δεν... υπάρχει με σημαία που δεν ισχύει
AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Οι Κομόρες είναι ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα ανάμεσα σε Μαδαγασκάρη και νοτιοανατολική Αφρική, το οποίο έγινε γνωστό στην ποδοσφαιρική Ελλάδα λόγω δύο εκπροσώπων τους, του Μπεν Ναλουάν και του Μοχάμεντ Γιουσούφ.

Οι δύο παίκτες με θητεία σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντιστοίχως μεταξύ άλλων κατά καιρούς έπαιρναν το αεροπλάνο και επέστρεφαν στη χώρα τους για αγωνιστικές υποχρεώσεις, αφού αμφότεροι είναι διεθνείς.

Αυτό που δεν έκαναν τα τελευταία χρόνια οι δύο παίκτες είναι να διαβάζουν την εφημερίδα Albalad Comores, η οποία είχε κλείσει από το 2012, όπως και η ιστοσελίδα της εφημερίδας. Ακόμα κι έτσι, δημοσιογράφος που ψήφισε στη φετινή Χρυσή Μπάλα δήλωσε ότι εργάζεται σε αυτό το μέσο!

Στην ψηφοφορία μεταξύ των 180 δημοσιογράφων από όλων τον πλανήτη υπάρχει το όνομα του Αμπντού Μπουανά, ο οποίος φέρεται να εκπροσώπησε τις Κομόρες, μέσω της ιστοσελίδας albaladcomores.com. Στην πρώτη θέση επέλεξε τον Κιλιάν Εμπαπέ, στη δεύτερη τον Λούκα Μόντριτς, στην τρίτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στην τέταρτη τον Εντέν Αζάρ και στην πέμπτη τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός δημοσιογράφου με αυτό το όνομα στη χώρα και δη από πρώην εργαζομένους στην εφημερίδα. 'Εκπλήσσομαι που βλέπω ότι η καθημερινή εφημερίδα Albalad Comores υπάρχει ακόμα. Αυτό που γνωρίζω και είναι η πραγματικότητα, η εφημερίδα έχει κλείσει εδώ και σχεδόν 6 χρόνια. Σε αυτήν δεν υπήρχε ποτέ ρεπόρτερ με το όνομα Αμπντού Μπουανά. Είχαμε δύο διαφορετικούς αθλητικούς ρεπόρτερ, τους Αμπντούλ Γιουσούφ για τη γαλλική έκδοση και Σαρίφ Ουσεΐν για την αραβική', δήλωσε ο πρώην αθλητικός φωτογράφος της εφημερίδας, Τουαμιμού Αμπντού.

Στη Χρυσή Μπάλα ψήφισε δημοσιογράφος που δεν... υπάρχει με σημαία που δεν ισχύει

Το France Football διεύρυνε την ψηφοφορία από το 2017 και αντί για 96 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, τους καλύτερους της χρονιάς φέτος ψήφισαν 180 άτομα. Σύμφωνα με το άρθρο 3 των κανονισμών ψηφοφορίας, ο δημοσιογράφος αποτελεί μέρος ενός 'διεθνούς πάνελ εξειδικευμένων δημοσιογράφων με έναν εκπρόσωπο ανά χώρα'.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα με τις Κομόρες ήταν κι άλλα. 'Δεν υπάρχει Αμπντού Μπουανά στην Ένωση Αθλητικών Δημοσιογράφων της χώρας. Θα μπορούσα να καταλάβω το λάθος, αν ο δημοσιογράφος προερχόταν από ένα μέσο που υπήρχε. Η ιστορία με την παλιά σημαία των Κομόρων είναι μια άλλη ιστορία', εξήγησε ο πρόεδρος των αθλητικών δημοσιογράφων της χώρας, Στεφάν Αχαμαντί.

Ο δημοσιογράφος από τις Κομόρες που δεν υπήρχε, ψήφισε υπό μία σημαία από τις Κομόρες που δεν υπάρχει! Ή τουλάχιστον υπήρχε, αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται ως σύμβολο της χώρας, με συνέπεια παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο!

'Μπορώ να καταλάβω ότι ο κριτής από της Κομόρες, Αμπντού Μπουανά, είναι ένας freelance δημοσιογράφος ή σύμβουλος. Όμως το να παρουσιάζεται ότι προέρχεται από την Albalad συνιστά ντροπή για τη χώρα, ειδικά όταν το France Football παρουσιάζει τη χώρα με μία σημαία που δεν υπάρχει εδώ και 17 χρόνια', ανέφερε το γραφείο Τύπου της CAF, Φαϊσουάλ Μουσά.

Ο διπλωμάτης από τις Κομόρες, Μοχάμεντ Αλί Ντιά, έμεινε έκπληκτος με το ζήτημα της σημαίας: 'Η πράσινη σημαία με τα τέσσερα αστέρια και την ημισέληνο με λευκό χρώμα και τα ονόματα Αλάχ και Μουχαμάντ ήταν επίσημη από το 1996 και το δημοψήφισμα του αείμνηστου προέδρου Μοχάμεντ Τακί Αμπντουλκαρίμ, μέχρι το 2001, όταν άλλαξε από τον τότε επικεφαλής του κράτους, Αζαλί Ασουμανί'.

Photo credits: AP Photo/Christophe Ena

News 24/7

24MEDIA NETWORK