Τα Panama Papers "ξεσκεπάζουν" την offshore του Μέσι!

Το όνομα του Λιονέλ Μέσι βρίσκεται στα περίφημα Panama Papers, τα έγγραφα που ήρθαν στην επιφάνεια και εκθέτουν τις οικονομικές δραστηριότητες ηγετών, πολιτικών και διασημοτήτων του πλανήτη! Η offshore εταιρεία στον Παναμά και οι περιπέτειες με τα δικαστήρια.

Τα Panama Papers "ξεσκεπάζουν" την offshore του Μέσι!
ALEX CAPARROS

Ένα πελώριο κύμα αποκαλύψεων έσκασε το απόγευμα της Κυριακής (3/4). Μία παγκόσμια έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της Sueddeutsche Zeitung έφερε στην επιφάνεια εκατομμύρια έγγραφα, γνωστά και ως Panama Papers, που δείχνουν ότι αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, διασημότητες αλλά και εγκληματίες χρησιμοποιούν ως κρησφύγετο φορολογικούς παραδείσους

Αυτή η μαζική διαρροή εγγράφων εκθέτει τις δραστηριότητες 12 νυν και πρώην ηγετών του πλανήτη και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διακίνησαν κρυφά ποσά ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζών και offshore εταιρειών. Στα αρχεία περιλαμβάνονται και νέες λεπτομέρειες για μεγάλα σκάνδαλα, που φτάνουν μέχρι και την υπόθεση δωροδοκιών που συγκλόνισε την FIFA.

Εμπλέκεται στο σκάνδαλο ο Μέσι

Το όνομα του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Λιονέλ Μέσι, επίσης εντοπίζεται στα έγγραφα! Με την παναμέζικη εταιρεία Mega Star Enterprises Inc, που συστάθηκε για λογαριασμό του το 2012 από την Mossack Fonseca, μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες του κόσμου, προστίθεται μία νέα παρουσία στη λίστα των εικονικών εταιρειών με τις οποίες συνδέεται ο Μέσι. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα είναι σήμερα στο μικροσκόπιο των αρχών της Ισπανίας για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Θυμίζουμε ότι ενώ το καλοκαίρι του 2014 ο Μέσι και ο πατέρας του, Χόρχε Οράσιο, ο οποίος εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, είχαν αθωωθεί. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα ο Επικεφαλής του Πρωτοδικείου αποφάσισε να στείλει σε δίκη και τον άσο της Μπαρτσελόνα.

Ο Μέσι κατηγορείται για συνέργεια και συναυτουργία σε απάτη. Σε περίπτωση που ο 27χρονος σούπερ σταρ κριθεί ένοχος, τότε κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και 22,5 μηνών. Να θυμίζουμε πως η κατηγορία αφορά απόκρυψη χρημάτων (4.100.000 ευρώ) στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2007, 2008 και 2009.

Ποια είναι η Mossack Fonseca

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία του κόσμου και έχει την έδρα της στον Παναμά. Η Mossack Fonseca εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τα μυστικά των πελατών της. Στην πολιτεία της Νεβάδα, όπως φαίνεται από αρχεία αλληλογραφίας, η δικηγορική εταιρεία προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό της και τους πελάτες της από νομικούς ελέγχους δικαστηρίου των ΗΠΑ, εξαφανίζοντας τα έντυπα αρχεία από το υποκατάστημά της στο Λας Βέγκας. Επιπλέον, επιστράτευσε τεχνολογικούς γκουρού για να διαγράψουν ηλεκτρονικά έγγραφα από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Σε γραπτή απάντησή της στις ερωτήσεις του "ICIJ" και των συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης, η Mossack Fonseca δήλωσε ότι "δεν ευνοεί ή παροτρύνει παράνομες πράξεις". Η δικηγορική εταιρεία ανέφερε: "Οι ισχυρισμοί σας ότι παρέχουμε στους μετόχους δομές που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να κρύβουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών είναι απόλυτα αβάσιμοι και ψευδείς". Η Mossack Fonseca προσέθεσε ότι η προχρονολόγηση εγγράφων "είναι μια βάσιμη και αποδεκτή πρακτική" που είναι "κοινή στον κλάδο μας και στόχος της δεν είναι η κάλυψη ή η απόκρυψη παράνομων πράξεων".

Η δικηγορική εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με συγκεκριμένους πελάτες επειδή είναι υποχρεωμένη να τηρεί την σχέση εμπιστευτικότητας με τους πελάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ψάχνουν για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή σε φιλανθρωπικούς αγώνες του Μέσι

Ανατροπή δεδομένων: Κινδυνεύει με φυλάκιση 22,5 μηνών ο Μέσι

News 24/7

24MEDIA NETWORK