Έρευνα 53 περιπτώσεων για ξέπλυμα χρήματος στη FIFA

Η αστυνομία της Ελβετίας εξετάζει 53 περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και 104 περιστατικά ύποπτης δραστηριότητας σε λογαριασμούς Ελβετικών τραπεζών, στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.

Έρευνα 53 περιπτώσεων για ξέπλυμα χρήματος στη FIFA
PHOTOGRAPH: RUBEN SPRICH/REUTERS

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά το ζήτημα διαφθοράς των μελών της FIFA.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ντομένικο Σκάλα, αποκάλυψε πως θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, αν προκύψουν σαφείς ενδείξεις δωροδοκίας.

Ο Ελβετός εισαγγελέας, Μισέλ Λομπέρ, τόνισε πως διεξάγεται έρευνα παράλληλα με το FBI, με τους ερευνητές να εξετάζουν 9 terrabytes δεδομένων που προέρχονται από τις ελβετικές τράπεζες.

"Είμαι πολύ καλά ενημερωμένος για το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου γύρω από τις έρευνες", ανέφερε ο Λομπέρ και συνέχισε: "Η έρευνά μας έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και είναι αρκετά σημαντική. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας έχει κατασχέσει περίπου 9 terrabytes δεδομένων, ενώ η ομάδα μας μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει στοιχεία για 104 περιστατικά ύποπτης δραστηριότητας σε συγκεκριμένους λογαριασμούς".

Επιπλέον, σχολίασε πως η υπόθεση θα τραβήξει αρκετά χρόνια: "Ο κόσμος του ποδοσφαίρου χρειάζεται να είναι υπομονετικός. Από τη φύση της, η συγκεκριμένη έρευνα θα τραβήξει περισσότερο από τα... θρυλικά 90 λεπτά".

Παράλληλα, προειδοποίησε πως θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν απέκλεισε μεταξύ αυτών να είναι κι ο Πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός παράγοντας υποσχέθηκε να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το "δεξί χέρι του", Ζερόμ Βαλκ, που κατηγορείται ότι γνώριζε την μίζα των 10.000.000 ευρώ από την ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής σ' αυτή της Καραϊβικής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη, ο Λομπέρ, δήλωσε ότι οι ελβετικές τράπεζες είχαν ενημερώσει για τις ύποπτες τραπεζικές δραστηριότητες, με τις Αρχές να κινούνται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έρευνας του FBI.

Διαβάστε ακόμα:

Εισαγγελική κατάσχεση υλικού από τα γραφεία της FIFA

Στις 20 Ιουλίου η τελική απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών της FIFA

Η επιστολή που "καίει" τον στενό συνεργάτη του Μπλάτερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK