Γιαννίκος: "Απειλείται η βιωσιμότητα των μικρών ομάδων"

Ο Θοδωρής Γιαννίκος μίλησε για την πρωτοβουλία της FIFPRO, να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις συμφωνίες των ποδοσφαιριστές με τις ομάδες.

Γιαννίκος: "Απειλείται η βιωσιμότητα των μικρών ομάδων"
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Γιαννίκος, μέλος επιτροπών της UEFA και της FIFA, του CAS και του European Club Association, αλλά και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μίλησε στον Sport 24 Radio και στους Νίκο Γιαννόπουλο και Γιάννη Λαμπίρη για την πρωτοβουλία της FIFPRO, να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις συμφωνίες των ποδοσφαιριστές με τις ομάδες.

Για το θεσμικό πλαίσιο των μεταγραφών: "Το 2001 μετά την υπόθεση Μποζμάν είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί το πλαίσιο των μεταγραφών, με ανώτατο χρονικό όριο συμβολαίου την 5ετία, την ύπαρξη μιας σταθερότητας στο συμβόλαιο, να μην μπορεί ένας παίκτης να αλλάζει όσες ομάδες θέλει στο ίδιο πρωτάθλημα και να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των ομάδων. Θεωρήθηκε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται. Υπάρχουν όμως χιλιάδες ποδοσφαιριστές που είναι απλήρωτοι. Η FIFA υποστηρίζει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, αλλά και το κυρίαρχο στοιχείο σε μια μεταγραφή, καθώς είναι αυτός που αποφασίζει. Πρόκειται για μια μεγάλη αλυσίδα".

Για το πως θα επηρεαστούν οι ομάδες από τις ρυθμίσεις που θέλει να περάσει η FIFPRO: "Η FIFPRO έχει έναν μικρό πυρήνα διοίκησης, αναλλοίωτο τα τελευταία 20 χρόνια, ο οποίος αντιμετωπίζει τον ποδοσφαιριστή ως οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Η ανάπτυξη, όμως, ενός ποδοσφαιριστή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, με πολλές μεταβολές. Άλλες δυνατότητες έχει κάποιος που πάει σε μια ομάδα, η οποία επενδύει πάνω του και τελείως διαφορετικές κάποιος που δεν ξέρει αν θα τον χρειαστούν την επόμενη χρονιά. Γι΄ αυτό οι ομάδες πληρώνουν τα λεγόμενα τροφεία, ομάδες στις οποίες οι ποδοσφαιριστές κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Αν αλλάξει αυτή διαδικασία, αυτές οι ομάδες θα πάψουν να είναι βιώσιμες. Με αυτά τα θέματα δεν έχουν ασχοληθεί οι μικρότερες ομάδες και αυτό θα είναι καταστροφικό γι΄ αυτές. Δεν θα μπορούν να πουλήσουν παίκτες και να πάρουν χρήματα, τα οποία θα μπορέσουν να επενδύσουν στον σύλλογο".

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Δεν βλέπω να υπάρχει ανησυχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από πλευράς εργατικού δικαίου υπάρχει η δυνατότητα να θεσπιστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι ρυθμίσεις που θέλει η FIFPRO. Ρεαλιστικά όμως, όταν ο μέσος Έλληνας έχει καθυστερήσεις στους μισθούς του, το ίδιο συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Ο ποδοσφαιριστής όμως μπορεί να προσφύγει στην FIFA, να δικαιωθεί, να βρει άλλη ομάδα και παράλληλα να εισπράττει και τα οφειλόμενα από την προηγούμενη. Μάλιστα, όλη αυτή η διαδικασία, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ελλάδα, απ΄ ότι για οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στην χώρα. 5- 6 Οκτώβρη θα γίνει στην Αυστρία το συνέδριο μας, στο οποίο θα συζητηθούν όλα αυτά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK