Η FIFA αξιώνει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων

Έτοιμη να πάρει το... αίμα και τα λεφτά της πίσω η FIFA, η οποία περνάει στην αντεπίθεση δια μέσω της δικαστικής οδού.

Η FIFA αξιώνει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων
FIFA

Η FIFA απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητώντας την αποκατάσταση των κατασχεθέντων από τους Αμερικανούς εισαγγελείς στην έρευνά τους για διαφθορά στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Στόχος της FIFA είναι να της επιστραφούν "δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων", υποστηρίζοντας ότι οι ένοχοι "κακοδιαχειρίστηκαν τα έσοδα της FIFA, το brand της και την εμπορική αξία της, ώστε να επεκτείνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους".

Ο πρώην πρόεδρος της CONCACAF, Τζέφρι Γουεμπ, ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρώην γενικός γραμματέας της CONCACAF, Τσακ Μπλέιζερ, και ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, είναι μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου που έχουν αποδεχθεί την ενοχή τους στις διάφορες κατηγορίες δωροδοκίας για να καθορίσουν αναλόγως την ψήφο τους στις επιλογές διοργανώτριας Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998, το 2006 και το 2010.

"Οι καταδικασμένοι κατηγορούμενοι καταχράστηκαν τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν στη FIFA και σε άλλους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς και προκάλεσαν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στη FIFA, τα μέλη της και την ποδοσφαιρική κοινότητα. Τα χρήματα που υπεξαίρεσαν ανήκαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και προορίζονταν για την ανάπτυξη και την προώθηση του παιχνιδιού", δήλωσε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Οι ζημιές προκλήθηκαν από 41 πρώην αξιωματούχους της FIFA και άλλων οργανισμών που κατηγορούνται από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αμερικανικών αρχών.

Η FIFA, μάλιστα, αποδέχεται ότι το ύψος του αριθμού των εκατομμυρίων που χάθηκαν ενδέχεται να αυξηθούν όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

"Όταν η FIFA ανακτήσει τα χρήματα, θα τα διαθέσει πίσω στον αρχικό σκοπό τους, τη βελτίωση και ανάπτυξη του διεθνούς ποδοσφαίρου", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τη νομική οδό αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ακόμα πιο άμεσα εμπλεκόμενες ομοσπονδίες, η CONCACAF και η CONMEBOL, οι "έδρες" της συντριπτικής πλειονότητας των κατηγορουμένων και των ενόχων στην υπόθεση, από τα ταμεία των οποίων υπεξαιρέθηκαν ή προορίζονταν τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές έχουν "παγώσει" τα ταμεία των δύο συνομοσπονδιών κι έχουν προβεί σε κατασχέσεις ύψους 170.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 135.800.000 ευρώ αφορούν στην περιουσία του Ζοζέ Χαουίλα, του επικεφαλής της εταιρίας marketing "Traffic", ο οποίος επίσης δήλωσε ενοχή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK