Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και δεν στερήθηκε από σίριαλ, "βόμβες" και δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παίκτες όπως ο Μάριο Μπαλοτέλι και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άλλαξαν γειτονιά και έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας. Το Contra.gr σας παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις που υλοποιήθηκαν τον Ιανουάριο.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Αλεσάντρε Πάτο

Ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, είχε βγει... παγανιά στη Βραζιλία. Όχι για να αναζητήσει "φυντάνια" για τη νέα εποχή των "ροσονέρι", αλλά για να βρει αγοραστές για την πραμάτια του, βλέπε Αλεσάντρε Πάτο και Ρομπίνιο. Και εάν για τον τελευταίο, η νοσταλγία και οι μη ικανοποιητικές εμφανίσεις (και) στο Σαν Σίρο δικαιολογούν εν μέρει την απόφαση, για έναν 23χρονο διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό, με 51 γκολ σε 117 αγώνες πρωταθλήματος, σίγουρα το "ξεφόρτωμα" δεν μπορεί να στηριχθεί στους αριθμούς.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Ή μπορεί, εάν συμπεριλάβουμε τους 16 τραυματισμούς από το καλοκαίρι του 2010, που του στέρησαν τη συμμετοχή σε 83 ματς. Και υπήρχαν και παλαιότεροι και θα υπάρχαν και νεότεροι, αφού ο "πήλινος" Πάτο κατάφερε να βγάλει μόνο την πρώτη 1,5 σεζόν αναίμακτα στο Μιλάνο. Η Μίλαν προτίμησε να εισπράξει τα 15.000.000 ευρώ από την Κορίνθιανς, χάνοντας 7.000.000 ευρώ από την απόκτηση της "πάπιας" σε ηλικία 18 ετών από την Ιντερνασιονάλ, παρά να πιστέψει κι άλλο στο... σύντροφο της κόρης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σημαντικού διοικητικού στελέχους, Μπάρμπαρα.

Μάριο Μπαλοτέλι

Αντιθέτως, οι "ροσονέρι" πίστεψαν σε μία άλλη ιδιάζουσα περίπτωση νεαρού ταλαντούχου επιθετικού. Τα έσοδα από την πώληση του Πάτο, διατέθηκαν (με μία ενίσχυση 5.000.000 ευρώ) στην απόκτηση του Μάριο Μπαλοτέλι. Ο Super Mario είχε εκδηλώσει δημόσια τα αισθήματα αγάπης που τρέφει για τη Μίλαν από τον καιρό που αγωνιζόταν στην Ίντερ και αφού το "πείραμα" Μάντσεστερ Σίτι δεν στέφθηκε με επιτυχία, είχε έρθει η στιγμή να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Οι Ιταλοί έκριναν πως το προφίλ του "τρελού" κατά τον Μπερλουσκόνι διεθνή Ιταλού επιθετικού ταίριαζε στις απαιτήσεις τους (κάτω των 25, φέρελπις), ο Καβαλιέρε κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει για πολλοστή φορά το χρίσμα της ιταλικής πρωθυπουργίας και η επιστροφή του Ασώτου στη Serie A είναι γεγονός.

Γουέσλεϊ Σνάιντερ

Ήταν το σίριαλ του χειμώνα. Ένας 28χρονος μεσοεπιθετικός, ο κατά πολύ κόσμο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη το 2010, όταν έφτασε με την Ίντερ στην κατάκτηση του τρεμπλ και με την εθνική Ολλανδίας στην παράταση του τελικού του Μουντιάλ (παρότι η "Χρυσή Μπάλα" κατέληξε στο Λιονέλ Μέσι). Ήταν επίσης κι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Serie A (μαζί με τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν), αφού εισέπραττε 6.000.000 ευρώ ετησίως. Για να μην παίζει. Ο Αντρέα Στραματσιόνι δεν μπορούσε να τον χωρέσει στο 3-4-3 ή στο 3-3-1-2 του, αφού προτιμούσε τον πιο δυναμικό και ταχύ Φρέντι Γκουαρίν για τη θέση του δημιουργού πίσω από τους φορ.

Ο Μάσιμο Μοράτι του έκανε πρόταση ανανέωσης από το Σεπτέμβριο, με μεγάλο "ψαλίδι" (άνω του 30%). Ο Ολλανδός δεν δέχθηκε και η πόρτα εξόδου άνοιξε ξανά, αλλά για πρώτη φορά για πολύ μικρότερο αντίτιμο από τα 20.000.000 και 30.000.000 ευρώ που συνήθιζαν να απορρίπτουν οι "νερατζούρι". Η συμφωνία με τη Γαλατάσαραϊ ήρθε γρήγορα, η Ίντερ εισέπραξε 7.500.000 ευρώ και ο Σνάιντερ τη λατρεία ενός άλλου πολιτισμού για 3,5 χρόνια.

Νούρι Σαχίν

Έφυγε από τη Βεστφαλία ως ο κορυφαίος παίκτης της Bundesliga τη σεσζόν 2010-2011, όταν και οδήγησε το ενθουσιώδες σύνολο της Ντόρτμουντ στην αποκαθήλωση της παντοκράτειρας Μπάγερν Μονάχου. Η μετακίνησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν θέμα χρόνου και σίγουρα όχι χρημάτων, αφού κόστισε μόλις 10.000.000 ευρώ. Έκτοτε, οι πορείες του με τη Μπορούσια αντιστράφηκαν. Ο γερμανικός σύλλογος συνέχισε σε ανοδική τροχιά, ο 24χρονος -γεννημένος στη Γερμανία- Τούρκος διεθνής, όμως, δεν μπορούσε να πείσει τον Ζοζέ Μουρίνιο πως ήταν αυτό που έψαχνε για τη διαδοχή του Τσάμπι Αλόνσο. Μία σεζόν στην Ισπανία, μόλις 10 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (4 στο πρωτάθλημα).

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Ο δανεισμός στη Λίβερπουλ ήταν αναπόφευκτος το καλοκαίρι του 2012, αλλά ούτε κι εκεί βρήκε θέση στην ενδεκάδα. Οι "κόκκινοι" δεν τον ήθελαν για τη συνέχεια της σεζόν και ο ξεχασμένος Σαχίν είχε μόνο έναν τρόπο για να αναστήσει την καριέρα του. Οι "μερέγκες" προσδοκούν από αυτόν να πάρουν πίσω ορισμένα από τα χρήματα που δαπάνησαν και δεν είχαν αντίρρηση να τον στείλουν για 18 μήνες πίσω στο "Σίγκναλ Ίντουνα Παρκ". Μόνο που πλέον δεν είναι ο κορυφαίος παίκτης στην κατηγορία, ούτε καν ο κορυφαίος στο δημιούργημα του Γίργκεν Κλοπ. Οι Ιλκάι Γκιουντογκάν και Σβεν Μπέντερ αλωνίζουν ανενόχλητοι στο κέντρο των νταμπλούχων Γερμανίας και για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ο Σαχίν θα πρέπει να αρχίσει τις προσπάθειές του από τον πάγκο.

Ντάνιελ Στάριτζ

Έχει περάσει από Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μπόλτον και Λίβερπουλ, αν και είναι μόνο 23 ετών. Οι φήμες λένε ότι εάν είναι ικανός στο μισό από όσο ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του, τότε θα κάνει μεγάλη καριέρα. Προς το παρόν, προέρχεται από 3 σεζόν στον πάγκο των "μπλε" (και έναν θετικό δανεισμό στη Μπόλτον), όπου δεν έπεισε για το τι μπορεί να προσφέρει. Ο ίδιος θέλει να παίζει στον άξονα, αλλά οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Φερνάντο Τόρες δεν του το επέτρεπαν.

LIVERPOOL, ENGLAND - JANUARY 19:  Daniel Sturridge of Liverpool celebrates scoring his team's third goal during the Barclays Premier League match between Liverpool and Norwich City at Anfield on January 19, 2013 in Liverpool, England.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
LIVERPOOL, ENGLAND - JANUARY 19: Daniel Sturridge of Liverpool celebrates scoring his team's third goal during the Barclays Premier League match between Liverpool and Norwich City at Anfield on January 19, 2013 in Liverpool, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) GETTY IMAGES

Βλέποντας τον Ντάνι Γουέλμπεκ να τον ξεπερνάει στη συνείδηση των φιλάθλων, αποφάσισε να φύγει από το "Στάμφορντ Μπριτζ" και να πάει σε μία ομάδα όπου θα παίζει στα... άκρα. Ή έστω ως υποστήριξη του Λουίς Σουάρες, αλλά όχι ως "φουνταριστός". Μοιάζει η τελευταία ευκαιρία του, αφού μετράει μόλις 4 συμμετοχές στην εθνκή Αγγλίας, παρότι ο Γουέιν Ρούνεϊ δεν δείχνει πολύ σταθερός και παλεύει με τιμωρίες τα τελευταία χρόνια. Οι "κόκκινοι" του δίνουν τη στέγη για να αποδείξει όσα μπορεί, πληρώνοντας 15.000.000 ευρώ στην Τσέλσι. Η αρχή ήταν καλή με 2 γκολ και μία ασίστ σε 3 ματς, η συνέχεια προβλέπεται μακρά...

Ντεμπά Μπα

Η ηγεμονία του Φερνάντο Τόρες στην κορυφή της επίθεσης της Τσέλσι έπρεπε να σταματήσει. Η αποχώρηση του Στάριτζ, μάλιστα, άφηνε τον Ισπανό ως μοναδικό επιθετικό στην πρώτη ομάδα των πρωταθλητών Ευρώπης. Η δυστοκία του, μόνιμος σύντροφος από τότε που μετακόμισε στο Λονδίνο, δεν μπορούσε να συνεχιστεί για τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι και με την εθνική Ισπανίας και 1ο σκόρερ του Euro 2012! Ο Ντεμπά Μπα, παρότι του... λείπει ένα υγιές γόνατο και το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών του στη Νιούκαστλ έμπαινε στον τραπεζικό λογαριασμό του ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών του, έδινε μία εναλλακτική στους "μπλε".

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Το χρόνιο πρόβλημα υγείας (που μπορεί να τον αναγκάσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο ανά πάσα στιγμή, όπως τονίζει ο τεχνικός της Νιούκαστλ, Άλαν Πάρντιου) και οι υψηλές βλέψεις του Σενεγαλέζου επιθετικού ήταν η πρόσκληση στο tea party. Τα 8.500.000 ευρώ της μεταγραφικής ρήτρας, το δώρο. Οι "καρακάξες", εξάλλου, πέρασαν το μισό της προηγούμενης σεζόν προωθώντας τον Παπίς Ντεμπά Σισέ έναντι του Μπα, με εκπληκτικά αποτελέσματα και τώρα έκαναν το αντίθετο, με τον Μπα να σκοράρει κατά ριπάς. Οι 2 συμπατριώτες δεν ταίριαζαν αγωνιστικά και ένας από τους 2 έπρεπε να φύγει. Η Τσέλσι έκανε το... ψυχικό και ήδη βρήκε νέο βασικό επιθετικό, ο οποίος στις πρώτες 4 συμμετοχές σημείωσε 3 γκολ. Ο Τόρες χρειάστηκε 25...

Λούκας Μούρα

Σε ηλικία 20 ετών έχει προλάβει να φορέσει 22 φορές τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας και να σημειώσει 3 γκολ. Στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 128 επίσημα ματς, έχει σκοράρει 33 φορές και έχει μοιράσει 27 ασίστ. Ο Λούκας Μούρα (ή Μόουρα κατά το πιο ορθόν, αλλά από την άλλη... Ζοζέ Μουρίνιο) είναι ένας σύγχρονος επιθετικός χαφ, δεξιοπόδαρος με δυνατότητα να αγωνιστεί πίσω από τους κυνηγούς, αλλά και στις 2 πτέρυγες.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Ταιριάζει απόλυτα, δηλαδή, στο προφίλ των παικτών που χρειάζεται η Παρί Σεν Ζερμέν για να πλαισιώσουν τον ηγέτη της, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Γι' αυτό συμφώνησε με το υπέρογκο ποσό των 40.000.000 ευρώ από το περασμένο καλοκαίρι (με τη μεταγραφή να ολοκληρώνεται τώρα), γι' αυτό τα φώτα έχουν πέσει πάνω του στις πρώτες 3 εμφανίσεις του με τους νεόπλουτους Παριζιάνους.

Τζιουζέπε Ρόσι

Ο Ιταλός επιθετικός επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί όπου έκανε αίσθηση σε ηλικία 20 ετών, με τη φανέλα της Πάρμα ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί από όπου τον άρπαξε η Βιγιαρεάλ και για 3 χρόνια ήταν ο απόλυτος ηγέτης της μέχρι εκείνες τις καταρραμένες ημέρες τον Οκτώβριο του 2011 και τον Απριλίο του 2012. Όταν υπέστη ρήξη χιαστών στο δεξί πόδι και στη συνέχεια υποτροπή στην προπόνηση. Ο γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ αλλά διεθνής με τη "σκουάντρα ατζούρα" 27 φορές (6 γκολ) επιθετικός δεν το έβαλε κάτω.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Σε ηλικία 25 ετών βρίσκεται σε διαδικασία επανόδου στα γήπεδα ακόμα μία φορά και κατάφερε να εξασφαλίσει και μία μεταγραφή στην πιο ελπιδοφόρα ομάδα της σεζόν στη Serie A, στη Φιορεντίνα. Μία μεταγραφή έναντι 10.000.000 ευρώ που αποτυπώνει την ικανότητα του παίκτη και τις υψηλές προσδοκίες των "βιόλα", παρότι έχει να αγωνιστεί από τις 26 Οκτωβρίου του 2011. Η επιστροφή του αναμένεται το Μάρτιο, αλλά η... αποζημίωση από την ερχόμενη σεζόν. Τότε που θα πρέπει να δικαιολογήσει όλη τη φασαρία των τελευταίων ετών και τη ρήτρα εξαγοράς 35.000.000 ευρώ στο 4ετές συμβόλαιό του.

Ντιντιέ Ντρογκμπά

Τι κάνει ένας πρωταθλητής Ευρώπης στην Κίνα; Πάντως δεν πληρώνεται. Γι' αυτό αποφάσισε να πάρει των ομματιών του για να επιστρέψει στη "γηραιά Ήπειρο", όπου γνωρίζει καλύτερα και έχει διαπρέψει σε αυτήν, δίχως εξωαγωνιστικά προβλήματα. Η σχεδόν 6μηνη περιπέτεια του αρχηγού της Ακτής Ελεφαντοστού στη Σανγκάη Σενχούα δεν είχε την κατάλληξη που ονειρευόταν, όταν το καλοκαίρι του 2012 υπέγραφε συμβόλαιο 2,5 ετών, με ετήσιες απολαβές 12.000.000 ευρώ.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Μία διοικητική κόντρα στον κινεζικό σύλλογο είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και η αβεβαιότητα οδήγησε πρώτα εκτός ομάδας τον παίκτη - προπονητή Νικολά Ανελκά και ακολούθως τον 34χρονο Ντρογκμπά. Ο ηγέτης του περσινού θαύματος της Τσέλσι απευθύνθηκε πρώτα στη FIFA, ζητώντας την ελευθέρας του για να επιστρέψει στην Τσέλσι (δεν τα κατάφερε) και μετά από πολλά μεταγραφικά "φλερτ", με πιο έντονο αυτό με τη Γιουβέντους, δεν βρήκε πουθενά τα χρήματα που ζητούσε. Γι' αυτό και βολεύτηκε στην Τουρκία και την αναγεννημένη Γαλατάσαραϊ, όπου θα εισπράττει 4.000.000 καθαρά και θα εξελιχθεί σε τοπικό ήρωα.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Το american dream που ζούσε για 6 χρόνια ολοκληρώθηκε. Η Μίλαν δεν τον ήθελε δανεικό, η Άρσεναλ απλά του επέτρεπε να παίρνει μέρος στις προπονήσεις (αφού ήθελε έναν άλλον αστέρα του MLS, τον Τιερί Ανρί) μαζί με τον Ρομπέρ Πιρές, αλλά υπήρχε μία σειρά από συλλόγους που εποφθαλμιούσαν τα αγωνιστικά και τα εξωαγωνιστικά οφέλη μιας τέτοιας μετακίνησης.

Οι 10 κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου

Η Παρί Σεν Ζερμέν επιζητεί την προβολή και τη λάμψη σε αυτό το νέο πρότζεκτ που έχει θέσει σε λειτουργία μετά την εξαγορά της από τους βαθύπλουτους Άραβες και ο 37χρονος Μπέκαμ βρήκε το κατάλληλο απάγκιο για το τέλος της καριέρας του. Πέντε μήνες δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες από αυτόν εντός αγωνιστικού χώρου, αφού δεν θα είναι πλέον ο ηγέτης. Πέντε μήνες δίχως μισθό, αφού ποτέ δεν του έλλειψαν τα χρήματα και θα δώσει ό,τι θα εισέπραττε σε παδικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πέντε μήνες στην πόλη του φωτός για τη... Βικτόρια Μπέκαμ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK