Ο Αχμαντί πήρε τη φανέλα του Μέσι κι έχασε το χαμόγελό του

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών ο πιο διάσημος μικρός φαν του Λιονέλ Μέσι αναγκάστηκε ν' αφήσει το σπίτι του. Μαζί με την οικογένειά του.

Ο Αχμαντί Μουρταζά ήταν ένα χαρούμενο παιδί. Ο χρόνος παρελθοντικός, διότι ο 7χρονος πλέον Αφγανός ούτε την αυτοσχέδια πλαστική φανέλα του Λιονέλ Μέσι με το ζωγραφισμένο '10' μπορεί να φοράει πλέον.

Το χαμόγελό του έχει σβήσει, το πρόσωπό του είναι ψυχρό και λυπημένο. Η πόλη Τζαγκουρί στα νοτιοανατολικά της χώρας χτυπήθηκε από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν και η οικογένεια του μικρού υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στην πρωτεύουσα Καμπούλ για λόγους ασφαλείας. Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης απέκρουσαν τις επιθέσεις των ανταρτών, αλλά 100άδες οικογένειες είχαν ήδη 'ξεσπιτωθεί' για να μην κινδυνεύσουν.

"Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τίποτα από τα υπάρχοντά μας. Φύγαμε μονάχα με τις ζωές μας. Ο κίνδυνος να γυρίσουν είναι μεγάλος και η δική μας επιστροφή δεν είναι μία από τις επιλογές μας", δήλωσε  στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων γεμάτη απόγνωση η μητέρα του μικρού Αχμαντί, Σαφικά, κρύβοντας μάλιστα το πρόσωπό της, αφού δεν ήθελε να την αναγνωρίσουν.

Η εμπόλεμη κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ο μοναδικός φόβος της οικογένειας Μουρταζά. Απ' όταν η εικόνα του Αχμαντί έγινε παγκοσμίως γνωστή, άρχισαν τα δεινά. Διότι ναι μεν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας κατάφερε να μετατρέψει το όνειρό του πιτσιρικά σε πραγματικότητα, όταν σε φιλικό της Μπαρτσελόνα στην Ντόχα του Κατάρ συνάντησε τον Λιονέλ Μέσι, φωτογραφήθηκε μαζί του και πήρε δώρο την υπογεγραμμένες φανέλες του.

 

Παρόλα αυτά η επιστροφή στο Αφγανιστάν έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις. Διότι οι διασημότητα που απέκτησε εν μία νυκτί περισσότερα προβλήματα προκάλεσε στην καθημερινότητα αυτού, των γονιών του και των επτά αδερφών του, παρά βελτίωσε τη ζωή όλων.

Οι επισκέψεις αγνώστων στο σπίτι και οι απειλές εις βάρους του παιδιού έγιναν καθημερινό φαινόμενο. "Έχετε γίνει πλούσιοι. Δώστε μας τα χρήματα που λάβατε από τον Μέσι, ειδάλλως θα πάρουμε το παιδί και θα το κόψουμε κομμάτια", ομολόγησε πως άκουγε η μητέρα του Αχμαντί κάθε φορά που σήκωνε το τηλέφωνο που χτυπούσε. "Άγνωστοι μάς παρακολουθούσαν και δεν τολμούσαμε να αφήσουμε τον μικρό να βγει από το σπίτι για να παίξει με τ' άλλα παιδιά", συμπλήρωσε. Ούτε καν στο σχολείο επιτρεπόταν να πάνε τα παιδιά, ζώντας εσώκλειστα στους τέσσερις τοίχους.

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια Μουρταζά πήρε την απόφαση ν' αφήσει τη βάση της και να ψάξει για ασφάλεια μακριά. Αρχικά μετανάστευσε στο Πακιστάν. Δεν έμεινε πάντως για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι δυσκολίες διαβίωσης ήταν πολλαπλάσιες σε όλα τα επίπεδα. Όχι πως πίσω η κατάσταση ήταν καλύτερη. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο.

Μέσα σ' όλο αυτό το πολεμικό κλίμα ο μικρός Αχμαντί ψάχνει να βρει το χαμόγελό του. Αυτό που είχε όταν φορούσε την πλαστική σακούλα αντί για τη γνήσια φανέλα της Μπαρτσελόνα. Αυτό που τον έκανε τον πιο διάσημο μικρό φαν του Αργεντινού σούπερ σταρ.

Photo credits: AP Photo/Rahmat Gul