Ποινική δίωξη και ανάκριση στον Μπλάτερ

Ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μλάτερ, άσκησαν οι ελβετικές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής (25/9), λίγο μετά την αιφνίδια ματαίωση τη συνέντευξη Τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών ο Σεπ Μπλάτερ. Η FIFA αναγκάστηκε να ματαιώσει την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο 79χρονος θα ανακοίνωνε τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αναμετρήσεων του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022, καθώς οι ελβετικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη στον πρώην ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας εισέβαλε στα γραφεία της FIFA χωρίς προειδοποίηση και αφού προχώρησε στην κατάσχεση εγγράφων, ανέκρινε τον Σεπ Μπλάτερ με την κατηγορία της "κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης χρημάτων".

Οι κατηγορίες αφορούν και πληρωμές προς την UEFA το 2011 για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από το 1999 μέχρι το 2002. Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ανακρίθηκε και ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είναι πρόεδρος της UEFA που εμπλέκεται στις κατηγορίες. 

Η ανακοίνωση της FIFA αναφέρει: "Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο) εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ".

Podcasts

Ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο;

Η επικείμενη μεταγραφή του Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ Μαδρίτης και του Αντουάν Γκριεζμάν στην Μπαρτσελόνα εξετάζονται από το Pod-όσφαιρο, που απαντά στο αν ο Ζοζέ Σα είναι ο νέος Ρομπέρτο του Ολυμπιακού.