Φαν Μπάστεν: Μία ξεχωριστή καριέρα μέσα από 10 γκολ

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν γιορτάζει τα 51α γενέθλιά του και το Contra.gr κάνει μία αναδρομή στην πλούσια καριέρα του μέσα από 10 υπέροχα γκολ.

Φαν Μπάστεν: Μία ξεχωριστή καριέρα μέσα από 10 γκολ

Αν ο Γιόχαν Κρόιφ θεωρείται ο Βασιλιάς του ολλανδικού ποδοσφαίρου, τότε, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν είναι, με πάσα βεβαιότητα, ο διάδοχός του. Ο τρεις φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης (1988, 1989, 1992) και μία φορά καλύτερος του κόσμου (1992) γιορτάζει τα 51α γενέθλιά του και το Contra.gr κάνει μία αναδρομή στην πλούσια καριέρα του, μέσα από 10 ξεχωριστά γκολ.

Ο παλαίμαχος άσος του Άγιαξ, της Μίλαν και της εθνικής Ολλανδίας, παρότι αναγκάστηκε να βάλει πρόωρα τέλος στην καριέρα του, εξαιτίας τραυματισμών, μας χάρισε απίστευτες στιγμές και γκολ παγκόσμιας κλάσης, τα οποία συζητάμε μέχρι και σήμερα.

Αλλαγή του Κρόιφ και γκολ στο ντεμπούτο

Στις 3 Απριλίου του 1982, ο 17χρονος -τότε- Μάρκο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με τη φανέλα του Άγιαξ. Ο νεαρός επιθετικός θα αντικαταστήσει τον Γιόχαν Κρόιφ, με τη συγκεκριμένη αλλαγή να αποδεικνύεται... προφητική. Λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο και συγκεκριμένα στο 67', ο Φαν Μπάστεν θα στείλει, με κεφαλιά, την μπάλα στα δίχτυα, συνδυάζοντας με γκολ το ντεμπούτο του. Για την ιστορία, ο Άγιαξ επικράτησε με 5-0 της Ναϊμέγκεν.

Όταν "χάζεψε" την άμυνα της Φόλενταμ

Τον Μάρτιο του 1985, ο Άγιαξ υποδέχθηκε τη Φόλενταμ στο "Ντε Μέερ Στάντιον". Με 15 λεπτά να απομένουν, ο Φαν Μπάστεν πήρε την μπάλα στο χώρο του κέντρου και, αφού απέφυγε "μαεστρικά" δύο αντιπάλους του, επιχείρησε το ψηλοκρεμαστό σουτ, με την μπάλα να καταλήγει στο αριστερό "Γ".

Ψαλιδάκι από... άλλο πλανήτη

Ο Άγιαξ προηγείται με 2-1 της Ντεν Μπος και χρειάζεται ακόμη ένα γκολ προκειμένου να "κλειδώσει" τη νίκη. Ύστερα από άψογη συνεργία του Φρανκ Ράικαρντ με τον Τ ζον Φαν'τ Σιπ, η μπάλα καταλήγει στον Γιαν Βάουτερς. Ο Ολλανδός άσος κάνει μία κακή σέντρα, αλλά ο Φαν Μπάστεν βρίσκει τη... λύση και με ένα απίστευτο ψαλιδάκι στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο "χορός" με τα... λιοντάρια

Έχοντας χάσει με 1-0 από τη Σοβιετική Ένωση την πρώτη αγωνιστική, η Ολλανδία ψάχνει τη νίκη κόντρα στην Αγγλία για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Euro 1988. Ο προπονητής των "οράνιε", Ρίνους Μίχελς αποφασίζει να εμπιστευτεί τον Φαν Μπάστεν, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι.

Ο 24χρονος επιθετικός τον βγάζει "ασπροπρόσωπο", αφού παίρνει από το... χέρι τους Ολλανδούς και με τρία γκολ τους χαρίζει τη νίκη με 3-1. Παρόλα αυτά, το γκολ που "κλέβει" τις εντυπώσεις είναι το πρώτο, καθώς είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο αποφεύγει τον Τόνι Άνταμς, προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Όταν "σκότωσε" τους Γερμανούς

Η Ολλανδία επικράτησε με 1-0 της Ιρλανδίας και πήρε τη μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Απέναντι της, η Δυτική Γερμανία, η οποία φάνταζε ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Λόταρ Ματέους έδωσε προβάδισμα στους Γερμανούς, όμως ο Ρόναλντ Κούμαν ισοφάρισε για τους "οράνιε".

Ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση, η εκτελεστική δεινότητα του Φαν Μπάστεν μίλησε γι' ακόμη μία φορά. Στο 89', ο Γιαν Βάουτερς έκανε την κάθετη πάσα στον "Ιπτάμενο Ολλανδό", ο οποίος με προβολή στην κίνηση έδωσε τη νίκη και κατά συνέπεια την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Το γκολ-ποίημα κόντρα στη Σοβιετική Ένωση

Η ομάδα του Ρίνους Μίχελς ήθελε τη ρεβάνς από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε πάρει τη νίκη με 1-0 στη φάση των ομίλων. Στον μεγάλο τελικό του Μονάχου, μπροστά σε 72.308 θεατές, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν θα σημειώσει ένα από τα ομορφότερα και δυσκολότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Άρνολντ Μιούρεν θα κάνει μία ψηλοκρεμαστή σέντρα, η οποία έδειχνε να μην έχει καμία τύχη, αλλά ο Ολλανδός επιθετικός με ένα τρομερό σουτ στην κίνηση, από δύσκολη γωνία, την μετουσίωσε σε γκολ (2-0 τελικό αποτέλεσμα), αναγκάζοντας τους φιλάθλους να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Κεφαλιά-αριστούργημα απέναντι στη Ρεάλ

Στο δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1988-89, η Μίλαν τέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρεαλ Μαδρίτης στην ημιτελική φάση. Στον πρώτο αγώνα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", ο Ούγκο Σάντσες άνοιξε το σκορ για τους μαδριλένους στο 42', όμως οι "ροσονέρι" έφυγαν με την ισοπαλία χάρη σε μία τρομερή έμπνευση του Φαν Μπάστεν στο 77ο λεπτό. Ο 25χρονος -τότε- άσος δέχθηκε την μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή και με μία απίστευτη κεφαλιά (έχοντας και τη βοήθεια του Πάκο Μπούγιο) την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1.

Απίθανο κατέβασμα, εξαιρετικό πλασέ

Παρά το πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο, ο Ολλανδός άσος κατάφερε να αγωνιστεί στο πρώτο μισό της σεζόν 1992-93, πετυχαίνοντας μάλιστα 12 γκολ. Τα τρία εξ αυτών τα σημείωσε απέναντι στην Πεσκάρα, με το δεύτερο να αποτυπώνει σε μέγιστο βαθμό την απίστευτη τεχνική κατάρτισή του, αφού είναι τρομερός ο τρόπος με τον οποίο κατεβάζει την μπάλα και πλασάρει τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Όταν έπιασε στον... ύπνο την άμυνα της Νάπολι

Στις 8 Νοεμβρίου του 1992, ο Φαν Μπάστεν σκόραρε τέσσερις φορές επί της Νάπολι (1-5) στο "Σαν Πάολο". Στο τρίτο γκολ, ο πανέξυπνος Ολλανδός, πιάνει στον ύπνο την άμυνα των "παρτονοπέι" και με κοντινό πλασέ σημειώνει ένα από τα πιο ξεκούραστα τέρματα της καριέρας του.

Ιστορικό καρέ με μαγικό ψαλιδάκι

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το VIDEO μιλάει από μόνο του. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα τέσσερα γκολ που σημείωσε ο Φαν Μπάστεν κόντρα στην Γκέτεμποργκ για τη φάση των ομίλων του Champions League τη σεζόν 1992-93 αποτελούσαν ρεκόρ για τη διοργάνωση επί μία εικοσαετία. Δηλαδή, μέχρι ο Λιονέλ Μέσι να πετύχει πέντε τέρματα απέναντι στη Λεβερκούζεν το 2012.

News 24/7

24MEDIA NETWORK