Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Ο Κριστιάν Καρεμπέ γιορτάζει τα 48α γενέθλιά του και το Contra.gr κάνει μία αναδρομή στους κορυφαίους σταθμούς της καριέρας, αλλά και της ζωής του σπουδαίου παλαίμαχου άσου.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα
INTIME SPORTS

Γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου του 1970 στο Λιφού της Νέας Καληδονίας, μιας υπερπόντιας γαλλικής νησιωτικής κτήσης στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Κριστιάν Καρεμπέ βίωσε δύσκολες καταστάσεις μαζί με τους γονείς και τα 17(!) αδέρφια του. Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε τη "διαφυγή" από την ζοφερή πραγματικότητα, καθώς τα κατορθώματά του, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ανάγκασαν τους σκάουτ της Ναντ να ασχοληθούν ζεστά με την περίπτωσή του.

Παρά τον "ντόρο" που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του, ο νεαρός άσος απάντησε τρεις(!) φορές αρνητικά στην πρόταση να μετακομίσει στη Γαλλία, καθώς δεν ένιωθε αρκετά ώριμος για το συγκεκριμένο βήμα, ενώ παράλληλα ήθελε να επικεντρωθεί στο σχολείο, αφού είχε ως στόχο να γίνει ιατρός ή πιλότος.

"Όταν η Ναντ μού ζήτησε να πάω να δοκιμαστώ, επέλεξα να περιμένω τρία χρόνια έως ότου ωριμάσω αρκετά για να κάνω αυτό το βήμα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου δεν είχα πλήρη επίγνωση των γεγονότων που λάμβαναν χώρα γύρω μου, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας. Ένας ακόμη λόγος που αρνήθηκα την πρόταση ήταν το σχολείο, το οποίο ήταν πιο σημαντικό για εμένα", ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγα χρόνια.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Παρά τις συνεχόμενες αρνήσεις, οι Γάλλοι δεν το έβαλαν κάτω και απευθύνθηκαν στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στη μητέρα του: "Η μητέρα μου έδωσε τη συγκατάθεσή της, υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχίσω κανονικά τις σπουδές μου".

Έτσι κι έγινε. Το 1988, σε ηλικία 18 ετών, ο Καρεμπέ αποχωρίστηκε την οικογένειά του, ταξίδεψε στη Γαλλία και βρήκε απάγκιο -αρχικά- σ' ένα προπονητικό κέντρο του Παρισιού, συνεχίζοντας όμως τις σπουδές του μέσω υποτροφίας.

"Ποτέ δεν είναι εύκολο να αφήνεις την οικογένειά σου", παραδέχθηκε, αλλά "Είπα στον εαυτό μου πως όταν επιστρέψω δεν θέλω να ντρέπονται για εμένα. Έτσι, από την αρχή ήμουν έτοιμος να παλέψω ώστε να επιτύχω τους στόχους μου". Ο παλαίμαχος άσος τήρησε την υπόσχεσή του στο έπακρο, καθώς σε βάθος χρόνου κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα, ενώ οι Έλληνες φίλαθλοι και συγκεκριμένα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν από κοντά.

Από τις ακαδημίες μέχρι το... πρωτάθλημα

Το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ταξίδι αρχίζει από τις ακαδημίες της Ναντ. Ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Ζαν Κλοντ Σοντό εντυπωσιάζεται από τις ικανότητες, τη σωματική διάπλασή, αλλά και το σθένος του νεαρού άσου, με αποτέλεσμα να τον καλέσει άμεσα για υπογραφή συμβολαίου. Το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει για τον Καρεμπέ, ο οποίος έβλεπε την καριέρα του να μπαίνει σε μία ενδιαφέρουσα ρώτα.

Ύστερα από 2 χρόνια μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας, ο Καρεμπέ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά ως βασικός τον Οκτώβριο του 1990 κόντρα στην Μπρεστ για το Κύπελλο Γαλλίας. Υπό τις οδηγίες του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ο οποίος θα τον χρησιμοποιήσει ως αριστερό μπακ με στόχο την εξουδετέρωση του Νταβίντ Ζινολά, ο Καρεμπέ θα πραγματοποιήσει ένα τρομερό παιχνίδι και θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η Ναντ να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Παρόλα αυτά, η κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα σε συνάρτηση με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της ομάδας θα ωθήσουν προς την έξοδο τον Μπλάζεβιτς λίγο καιρό αργότερα. Η διοίκηση του συλλόγου αποφασίζει να στηριχθεί σε νέους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της. Ο Καρεμπέ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και θα δημιουργήσει ένα τρομερό δίδυμο με τον Κλοντ Μακελελέ στη μεσαία γραμμή.

Η κλήση στην εθνική Γαλλίας κι η τιμωρία

Η εξαιρετική πορεία τόσο του ίδιου όσο και της Ναντ τη σεζόν 1992-93 θα "αναγκάσουν" τον Ζεράρ Ουγιέ να τον καλέσει στην εθνική Γαλλίας. Ο Καρεμπέ θα αντικαταστήσει τον τραυματία Λοράν Φουρνιέ και θα κάνει ντεμπούτο στις 14 Νοεμβρίου του 1992 κόντρα στη Φινλανδία, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο στο 72ο λεπτό.

Ο Φουρνιέ θα βρεθεί στο... κάδρο μίας ακόμη ιδιαίτερης, αλλά με την αρνητική έννοια του όρου, στιγμής του Καρεμπέ, λίγους μήνες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ της Ναντ και της Παρί Σεν Ζερμέν ο Φουρνιέ θα πέσει μέσα στην μεγάλη περιοχή ύστερα από μονομαχία με τον Καρεμπέ, με τον διαιτητή να δείχνει την "άσπρη βούλα". Η απόφαση του ρέφερι εκνευρίζει τον Καρεμπέ, ο οποίος χάνει τον έλεγχο και του επιτίθεται, με αποτέλεσμα να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας τον τιμωρεί αρχικά με 6 μήνες αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, οι οποίοι μειώνονται σε τρεις ύστερα από την έφεση της Ναντ. Ο Καρεμπέ, μετά τη λήξη του αγώνα, είχε σχολιάσει πως: "Όταν άκουσα το σφύριγμα, ένιωσα ένα τεράστιο αίσθημα αδικίας. Άλλωστε, ποτέ δεν έχω προσβάλει διαιτητές, αυτό δεν είναι ο τύπος μου. Είμαι ντροπαλός".

Ο κύκλος στη Νάντη θα κλείσει το τέλος της περιόδου 1994-95, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Η Σαμπντόρια θα ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, θα προσφέρει 5.000.000 ευρώ και θα τον κάνει δικό της. Στη "Σαμπ" θα συναντήσει ακόμα έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή, τον Κλάρενς Ζέεντορφ, με τον οποίο θα αποτελέσουν τη "ραχοκοκκαλιά" της ιταλικής ομάδας. Στη διετία που θα αγωνιστεί στη Γένοβα θα θέλξει με την απόδοσή του και θα μετατραπεί σ' ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα "κονταροχτυπιούνται" για χάρη του. Παρότι οι "μπλαουγκράνα" έκαναν καλύτερη οικονομικά πρόταση στη Σαμπντόρια, εντούτοις οι Μαδριλένοι, με την πίεση και του ίδιου, θα τον ντύσουν στα "μπλάνκος" έναντι 3.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 1997.

Η χρονιά-σταθμός στην καριέρα του

Η σεζόν 1997-98 θα αποτελέσει "ορόσημο" για την καριέρα του. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα πραγματοποιήσει μία τρομερή πορεία στο Champions League, το οποίο και θα κατακτήσει, επικρατώντας με 1-0 της Γιουβέντους στο "Άμστερνταμ Αρένα". Ο Καρεμπέ θα αγωνιστεί σ' όλο το 90λεπτο, έχοντας καθοριστική συμβολή στην τεράστια επιτυχία των "μερένγκες". Γενικότερα, η παρουσία του Γάλλου μέσου ήταν καταλυτική καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς σημείωσε τρία γκολ σε πέντε συμμετοχές. Λίγο καιρό αργότερα, θα σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μία "ονειρική" χρονιά.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα
© REUTERS

Παρά το ιδανικό ξεκίνημα με τη φανέλα της Ρεάλ, τα πράγματα στη συνέχεια δεν θα κυλήσουν όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, καθώς θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τραυματισμών, τα οποία θα του στερήσουν τη θέση στη βασική ενδεκάδα. Ο Καρεμπέ δεν άντεχε να μην αγωνίζεται βασικός, με συνέπεια το 2000 να αποχαιρετήσει τη Μαδρίτη για χάρη του αγγλικού πρωταθλήματος και της Μίντλεσμπρο. Πριν το ταξίδι στο Νησί είχε καταφέρει να στεφθεί (ξανά) πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο με τους "μερένγκες", αλλά και σε εθνικό, αφού η Γαλλία μετά το Μουντιάλ σήκωσε και το Euro 2000 απέναντι στην Ιταλία.

Ο Ολυμπιακός, το επεισόδιο με Καφέ-Οκκά κι η τιμητική διάκριση

Το καλοκαίρι του 2001, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να φέρει ένα μεγάλο όνομα για τον χώρο της μεσαίας γραμμής, έχοντας ως πρώτη επιλογή τον... νυν προπονητή της Μπάγερν Μονάχου, Πεπ Γκουαρδιόλα. Το "φλερτ" με τον Ισπανό δεν προχώρησε ποτέ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να στραφεί σε άλλες λύσεις. Πρώτο όνομα στη λίστα ήταν αυτό του Κριστιάν Καρεμπέ!

Ο Γάλλος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη ζωή στην Αγγλία αλλά και την πορεία της Μίντλεσμπρο και "ψαχνόταν" για μία νέα περιπέτεια στην καριέρα του. Οι συζητήσεις κράτησαν περίπου δύο εβδομάδες, μέχρι που τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2001 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο (2+1) με τους Πειραιώτες, με τους Άγγλους να "καρπώνονται" περίπου 1.000.0000.000 δραχμές.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα
INTIME SPORTS

Μάλιστα οι υπογραφές "έπεσαν" στο Παρίσι υπό την παρουσία του -τότε- αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Λούβαρη, ενώ την επόμενη μέρα ο Καρεμπέ "πάτησε" το πόδι του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ολοκληρώνοντας με κάθε επισημότητα τη μετακίνησή του στους "ερυθρόλευκους". Όπως αποδείχθηκε, ο Καρεμπέ ήταν από τα σημαντικότερα "εργαλεία" του Ολυμπιακού στα τρία χρόνια που παρέμεινε στην ομάδα, με την οποία πανηγύρισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα (2002, 2003).

Το πάθος, η αγωνιστικότητα κι η αποφασιστικότητα που έδειχνε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου "γοήτευσαν" τους φίλους του Ολυμπιακού που έβλεπαν στο πρόσωπο του Καρεμπέ έναν "πιστό στρατιώτη" της ομάδας. Βέβαια, μερικές φορές το πάθος σε συνδυασμό με την οξυθυμία έφερναν αρνητικά αποτελέσματα. Άλλωστε, αλησμόνητο έχει μείνει το επεισόδιο που είχε με τους Γιάννη Οκκά και Παντελή Καφέ (μετέπειτα συμπαίκτη του) σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ το 2003. Ένα σκληρό μαρκάρισμα του Οκκά ήταν αρκετό για να προκαλέσει την έκρηξη του Γάλλου. Από το "μένος" του δεν ξέφυγε ούτε ο Καφές που δέχθηκε ένα... αριστερό κροσέ!

Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν ξέχασε ποτέ την προσφορά του, γι’ αυτό και τον ανέδειξε ανάμεσα στους 11 πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές του, ενώ το σύνθημα "δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Καρεμπέ" ηχεί πάντα, όταν ο Γάλλος σταρ κάνει την εμφάνιση του στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Αναπόσπαστο μέλος της βασικής ενδεκάδας, ηγέτης με όλη της σημασία της λέξης, ήταν ο "συνδετικός κρίκος" ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση και αποτελούσε ένα... τείχος για τις αντίπαλες ομάδες. Με τον "δαφνοστεφανωμένο έφηβο" στο στήθος αγωνίστηκε για τρία χρόνια (2001-2004), πραγματοποιώντας 99 εμφανίσεις ενώ πέτυχε και 4 τέρματα.

Η αποχώρηση από τους "ερυθρόλευκους" και το "τέλος" στην Μπαστιά

Το 2004, ο Καρεμπέ θα αρνηθεί το μονοετές συμβόλαιο που του προσέφερε ο Ολυμπιακός και θα αποτελέσει παρελθόν. Επόμενος σταθμός της σπουδαίας καριέρας του η Σερβέτ, στην οποία όμως δεν μακροημερεύει, αφού ο ελβετικός σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ύστερα από 10 χρόνια, αποφασίζει να επιστρέψει στη Γαλλία για χάρη της Μπαστιά, όπου και "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

Οι επιτυχίες κι οι "περιπέτειες" με το εθνόσημο

Με την εθνική Γαλλίας θα πραγματοποιήσει 53 συμμετοχές, πετυχαίνοντας ένα γκολ. Θα είναι παρών σ' όλες τις μεγάλες επιτυχίες των "τρικολόρ", αν και δεν θα αποτελέσει ποτέ βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας. Παρά τις επιτυχίες, η σχέση με τους φιλάθλους θα περάσει από... 40 κύματα, αφού ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία να αγωνιστεί με τη φανέλα της εθνικής Νέας Καληδονίας. Βέβαια, το όνειρό του δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να γίνει πραγματικότητα, από την στιγμή που η Νέα Καληδονία είναι αποικία της Γαλλίας και δεν έχει δική της εθνική ομάδα.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Το 2002, στην τελευταία εμφάνιση με το εθνόσημο, θα αποδοκιμαστεί έντονα, ενώ θα κατηγορηθεί μαζί με μερικούς ακόμα συμπαίκτες του πως δεν τραγούδησε τον εθνικό ύμνο. Παρά το αρνητικό κλίμα, ο Ροζέ Λεμέρ κι ο Ζινεντίν Ζιντάν θα σταθούν στο πλευρό του και θα τον στηρίξουν, μέσω δηλώσεών τους.

Σημαντικός ρόλος σε UEFA και FIFA και Σύμβουλος Στρατηγικής του Ολυμπιακού

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, ο Καρεμπέ αποφάσισε να μην μείνει άπραγος, αλλά να συμμετάσχει σε προγράμματα της UEFA αλλά και της FIFA που προωθούν το ποδόσφαιρο σε χώρες του τρίτου κόσμου. Με την ιδιότητα του Πρέσβη, ο Γάλλος παλαίμαχος άσος προσπαθεί να δώσει ελπίδα, κουράγιο, αλλά και να βοηθήσει μέσω υποτροφιών νέα παιδιά να σπουδάσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Όπως άλλωστε τα έκανε κι εκείνος. Μπορεί να λείπει από τη χώρα του 27 χρόνια, αλλά τα χρήματα κι η δόξα δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τις αξίες του.

Κριστιάν Καρεμπέ: Μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο Καρεμπέ είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Contra.gr για το νέο ρόλο του: "Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα της UEFA με τίτλο "Captains of Change". Αυτό σημαίνει πως όλοι μας είμαστε αρχηγοί, από τους παίκτες, τους αθλητικούς διευθυντές, τα μέλη, τους διευθυντές, μέχρι τους προέδρους σε κάποια ομοσπονδία. Ελπίζουμε πως όλες οι ομοσπονδίες θα ενστερνιστούν αυτό το πρόγραμμα και τις ιδέες μας κατά των διακρίσεων. Αυτό ξεκίνησε φέτος και θέλουμε να εφαρμοστεί αρχικά σε όλες τις ομοσπονδίες και τις ομάδες στην Ευρώπη και στη συνέχεια γιατί όχι στον υπόλοιπο κόσμο".

Παράλληλα, από το 2013 είναι Σύμβουλος Στρατηγικής του Ολυμπιακού, βοηθώντας τους "ερυθρόλευκους" σε θεσμικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα συνεργασιών, όπως με τη UNICEF: "Θεωρώ πως η εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντική για όλους. Ήδη εγώ κι ο κ. Μαρινάκης έχουμε επιδιώξει να βοηθάμε τέτοιες ενέργειες, όπως με τη UNICEF. Μέσω της συνεργασίας με τη UNICEF δείχνουμε πως έχουμε σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Δείχνουμε πως είμαστε κατά του ρατσισμού. Μοιραζόμαστε τα πάντα, μοιραζόμαστε με κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική αρχή, το να μοιράζεσαι, το να σέβεσαι και φυσικά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες της FIFΑ".

Τέλος, από το καλοκαίρι του 2018, ο Κριστιάν Καρεμπέ έχει αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Αθλητικού διευθυντή ττων ερυθρολεύκων

Δείτε παρακάτω όλο το VIDEO με τη συνέντευξη:

Η τροπαιοθήκη

2 Champions League(1998, 2000 - Ρεάλ Μαδρίτης)

2 Πρωτάθλημα Ελλάδας (2002, 2003 - Ολυμπιακός)

1 Παγκόσμιο Κύπελλο (1998 - Γαλλία)

1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2000 - Γαλλία)

1 Κύπελλο Συνομοσπονδιών (2001 - Γαλλία)

1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1998 - Ρεάλ Μαδρίτης)

1 Πρωτάθλημα Γαλλίας (1995 - Ναντ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr: "Στο γήπεδο είμαστε ένα" (VIDEO)

Καρεμπέ: "Αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής, θα γινόμουν πορνοστάρ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK