Ο 'τρελός' Ντέιβερσον δεν γιόρτασε το γκολ τίτλου γιατί δεν τον άφησαν

Ο Ντέιβερσον έχει χαρακτηριστεί... λιγάκι τρελός από τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι και για σχεδόν έναν χρόνο δεν είχε σκοράρει. Όταν σημείωσε το γκολ τίτλου για την Παλμέιρας, οι συμπαίκτες του τον συγκράτησαν.

Ο 'τρελός' Ντέιβερσον δεν γιόρτασε το γκολ τίτλου γιατί δεν τον άφησαν
AP PHOTO/SILVIA IZQUIERDO

Η Παλμέιρας στέφθηκε πρωταθλήτρια Βραζιλίας για 10η φορά στην ιστορία της, αλλά ο πρωταγωνιστής αυτής της επιτυχίας δεν κατάφερε να πανηγυρίσει. Δεν του το επέτρεψαν οι συμπαίκτες του για την ακρίβεια. Ο σκόρερ του 'χρυσού' τέρματος, ο Ντέιβερσον, έπρεπε να συγκρατηθεί για να μην πάθει τίποτα και δεν θα ήταν η πρώτη φορά...

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σκόραρε 9 φορές σε 25 αγώνες πρωταθλήματος. Όλα τα γκολ σημειώθηκαν από τη 18η αγωνιστική και μέχρι την 37η, ήτοι σε 20 αγώνες. Θα μπορούσε να μην είχε προσφέρει κανένα τέρμα στη 'βερντάο', αν το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός κυνηγούσε δυνατά την περίπτωσή του!

Οι Πειραιώτες ενδιαφέρθηκαν για τον 27χρονο ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι, αναζητώντας τον διάδοχο του Καρίμ Ανσαριφάρντ για τη γραμμή κρούσης και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πατρίδας του, έκαναν κρούση για τον δανεισμό του. Η περίπτωση δεν ευοδώθηκε, παρότι ο Ντέιβερσον είχε να σκοράρει από τα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

Η Παλμέιρας (των Εντού Ντρασένα και Φελίπε Μέλο μεταξύ άλλων) τον κράτησε λόγω του νέου τεχνικού της ομάδας, του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Ο πολύπειρος προπονητής πήρε τα 'ηνία' από τον Ρόζερ Μασάντο τον Αύγουστο και κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα.

Η αρχή του 2018 βρήκε τον Ντέιβερσον σε δύσκολη θέση, Μετά από ένα εξάμηνο 'ξηρασίας', δεν μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον Μιγκέλ Άνχελ Μπόρχα στην ιεραρχία. Ο Κολομβιανός επιθετικός είχε βρει έναν ρυθμό και υποσκέλιζε τον συμπαίκτη του, μέχρι την άφιξη Φελιπάο.

Ο 70χρονος προπονητής έδωσε ευκαιρία στον Ντέιβερσον και στο 2ο παιχνίδι του στο πρωτάθλημα, αποζημιώθηκε με γκολ από τον επιθετικό του. Ήταν τότε που άρχισε η ανάκαμψη στο σκέλος του σκοραρίσματος.

Ο 'τρελός' Ντέιβερσον δεν γιόρτασε το γκολ τίτλου γιατί δεν τον άφησαν
AP PHOTO/SILVIA IZQUIERDO

Ο Ντέιβερσον, όμως, είναι μία πολυεπίπεδη παρουσία, που δεν αφορά μόνο το γκολ. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο άρχισε τη συλλογή... τιμωριών και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε η Παλμέιρας. Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης οδήγησε σε κόκκινες κάρτες σε Brasileirão, Copa do Brazil και Copa Libertadores.

Στον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη μεγάλη 'εχθρό' Κορίνθιανς, ο Ντέιβερσον πήγε αψυχολόγητα μπροστά από τον πάγκο των αντιπάλων και έκλεισε επιδεικτικά το μάτι, προκαλώντας πανζουρισμό στην κερκίδα της Παλμέιρας. Κόντρα στην Κρουζέιρο, ηγήθηκε των αντεγκλήσεων στον αγωνιστικό χώρο, με τις δύο ομάδες να έχουν προηγούμενα λόγω σύρραξης στον ημιτελικό τους για το κύπελλο.

Όταν δεν ήταν τιμωρημένος, όμως, έβρισκε τον τρόπο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Το νικητήριο τέρμα κόντρα στη Βάσκο ντα Γκάμα στις 13 Αυγούστου διαδέχθηκαν δύο γκολ στη νίκη επί της Βιτόρια. Το επεισοδιακό ντέρμπι με την Κορίνθιανς κρίθηκε από δικό του τέρμα, ενώ ακόμα ένα τοπικό ντέρμπι, στο 'Μορουμπί' της Σάο Πάουλο, έχρισε πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο, ο οποίος σημείωσε και τα δύο γκολ της νίκης 2-0 κι ενώ η Παλμέιρας είχε 'αναρριχηθεί' ήδη στην κορυφή της βαθμολογίας. Ακολούθησαν ακόμα δύο γκολ στη νίκη 2-0 επί της Γκρέμιο, που έφεραν την ομάδα ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο.

Το σενάριο της αυτοχειρίας, όμως, ήταν πάντα ορατό. Πρώτος υποψήφιος να χύσει την καρδάρα με το 'γάλα' ήταν ο ίδιος ο Ντέιβερσον. Γι' αυτόν τον λόγο, μετά από τη νίκη 3-2 επί της Σάντος, ο Σκολάρι τον τράβηξε από τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων, όπου μιλούσε δευτερόλεπτα μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Την περασμένη Πέμπτη, για την 36η αγωνιστική που θεωρητικά έκλεισε την υπόθεση τίτλος, ο Ντέιβερσον έκανε τα... πάντα. Μπήκε αλλαγή στο 46' και πανηγύρισε ένα γκολ κλοτσώντας συμπαίκτη του, πανηγύρισε άλλο γκολ πηδώντας πάνω από τη στίβα σωμάτων των συμπαικτών του και πέφτοντας στην άλλη πλευρά, άνοιξε το κεφάλι του και γέμισε με αίματα και διαμόρφωσε το τελικό 4-0 κόντρα στην Αμέρικα Μινέιρο.

Όλη η τρέλα που βρίσκεται στο κεφάλι του Ντέιβερσον έκανε την εμφάνισή της εντός αλλά κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ένας φίλαθλος που άκουγε στο ραδιόφωνο την παράλληλη μετάδοση του αγώνα της ανταγωνίστριας τίτλου Φλαμένγκο με την Γκρέμιο, μπέρδεψε το γκολ της 'Φλα' στο 90' με ισοφάριση των φιλοξενουμένων, κάτι που θα έστεφε πρωταθλήτρια την Παλμέιρας από εκείνη τη μέρα. Το 'ράδιο αρβύλα' μπήκε σε λειτουργία και μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισαν να πανηγυρίζουν και οι παίκτες της 'βερντάο' που περίμεναν στο χορτάρι για να να μάθουν το σκορ του άλλου αγώνα.

Αυτός ο τίτλος εν τέλει ήρθε 3 ημέρες αργότερα. Η Παλμέιρας αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Βάσκο ντα Γκάμα. Ο κύκλος του Ντέιβερσον που άνοιξε με γκολ κόντρα στον ίδιο αντίπαλο στον 1ο γύρο, έκλεισε με τον ίδιο τρόπο. Νικητήριο τέρμα στο 72' και... απόπειρα για έξαλλους πανηγυρισμούς.

Δεν τα κατάφερε, αφού αμέσως οι συμπαίκτες του έτρεξαν να τον προλάβουν. Ο 27χρονος επιθετικός είχε βγάλει ήδη τη φανέλα του και βρισκόταν μπροστά στην κερκίδα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από οπαδούς των αντιπάλων. Οι υποψιασμένοι παίκτες της Παλμέιρας τον περικύκλωσαν και τον έριξαν στο έδαφος για να τον συγκρατήσουν από τον... εαυτό του.

Ακόμα και οι παγκίτες έσπευσαν στο σημείο για να πανηγυρίσουν, αλλά και για να έχουν τον νου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σκολάρι τον είχε αποκαλέσει 'λίγο τρελό' σε ένα flash interview.

'Μπήκα στην ιστορία της Παλμέιρας; Όχι εγώ. Η Παλμέιρας είναι η ιστορία', δήλωνε ο πρώην επιθετικός της Αλαβές και της Λεβάντε μετά από το τέλος του αγώνα σε άλλο flash interview. 'Δεν θέλω να κλάψω. Θέλω να χαμογελάσω τώρα', πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια, λίγα λεπτά αφότου χάρισε το 10ο πρωτάθλημα στην πολυνίκη της Βραζιλίας.

Photo credits: AP Photo/Silvia Izquierdo

News 24/7

24MEDIA NETWORK