Αιμοδιψή 'λιοντάρια' και 'ταύροι' με δυσαριθμησία

Η Αγγλία μοιράζει πεντάρες, η Ισπανία δυσκολεύεται στα μαθηματικά και ο ΜακΚάρθι έπαθε... Σάντος. Ρεκόρ, ορόσημα και οι αριθμοί του διημέρου στην προκριματική φάση του Euro 2020.

Αιμοδιψή 'λιοντάρια' και 'ταύροι' με δυσαριθμησία

Γκολ, θέαμα, εντυπωσιακές ανατροπές, δράμα, ρεκόρ και μπόλικα landmarks για παίκτες και ομάδες έκρυβε το διήμερο της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Το Contra.gr συγκέντρωσε τα σημαντικότερα από αυτά:

1. Η doppietta του γερο-Φάμπιο

Στην αναμέτρηση της Ιταλίας με τον Λίχτενσταϊν, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε στον Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Όχι γιατί η Squadra Azzurra σκότωσε κάνα θηρίο, αλλά γιατί ο αειθαλής φορ της Σαμπντόρια συνεχίζει να αγωνίζεται σαν έφηβος παρά την προχωρημένη ποδοσφαιρική του ηλικία. Με τη συμμετοχή του κόντρα στο Λίχτενσταϊν, ο Κουαλιαρέλα έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας, αφήνοντας πλέον στη δεύτερη θέση τον Κρίστιαν Πανούτσι.

Ο γερο-Φάμπιο σκόραρε απέναντι στο Λίχτενσταϊν σε ηλικία 36 ετών και 54 ημερών, ενώ ο Πανούτσι είχε βρει δίχτυα κόντρα στην Ρουμανία στις 13 Ιουνίου του 2008 σε ηλικία 35 ετών και 62 ημερών. Σκοράροντας και το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο Κουαλιαρέλα έγινε παράλληλα και ο γηραιότερος παίκτης της εθνικής Ιταλίας που πετυχαίνει doppietta.

Σημαντική η ημερομηνία και τον Στέφανο Σένσι που σκόραρε το παρθενικό του τέρμα με την Squadra Azzurra, ενώ ο 19χρονος Κιν συνεχίζει να δικαιώνει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι που του εμπιστεύεται μια θέση βασικού στην ενδεκάδα.

2. On fire Κέιν και Στέρλινγκ

Ο Βέσοβιτς στο 17' έδωσε προβάδισμα στο Μαυροβούνιο απέναντι στην Αγγλία, αλλά η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στον Χάρι Κέιν και την παρέα του. Τα "τρία λιοντάρια" κατασπάραξαν την αντίπαλο τους, καθώς απάντησαν με πέντε γκολ σε αυτό που δέχτηκαν.

Ο Στέρλινγκ επιβεβαίωσε την επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έχοντας πλέον συμμετοχή σε επτά τέρματα (6 γκολ, 1 ασίστ) στα τέσσερα πιο πρόσφατα ματς της εθνικής Αγγλίας. Απολογισμό που είχε στις προηγούμενες 31 συμμετοχές του με το εθνόσημο!

Ο Χάρι Κέιν με τη σειρά του συμπλήρωσε 17 γκολ σε 20 συμμετοχές υπό τις οδηγίες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και αποδεικνύεται μηχανή παραγωγής τερμάτων για την Αγγλία. Ο Τζόρνταν Χέντερσον έγινε ο 59ος παίκτης στην ιστορία της εθνικής του ομάδας που συμπλήρωσε 50 συμμετοχές.

Ο Ρος Μπάρκλεϊ σκόραρε δύο φορές κόντρα στο Μαυροβούνιο, όσες και στις προηγούμενες 26 συμμετοχές του με τα "τρία λιοντάρια". Ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης (18 ετών και 138 ημερών) που έκανε ντεμπούτο με την εθνική Αγγλίας μετά τον Γουέιν Ρούνεϊ (17 ετών και 160 ημερών). Η Αγγλία πέτυχε +5 γκολ σε δύο συνεχόμενα ματς για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 1984.

3. Έπαθε... Σάντος ο ΜακΚάρθι

Μετά το 1-0 επί του Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία επικράτησε με το ίδιο σκορ απέναντι και στη Γεωργία. Ο Μικ ΜακΚάρθι έχει εισάγει ένα εξαιρετικό "σφιχτό" αγωνιστικό προφίλ στην εθνική του ομάδα, που θυμίζει εποχές Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Ελλάδας. Ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι θεωρητικά (πολύ) αδύναμος, η στόχευση δεν αλλάζει: μηδέν στην άμυνα, ένα γκολ μπροστά, τρεις πόντοι στο σακούλι και προχωράμε.

Ο Κόνορ Χούριχεϊν έγινε ο πρώτος παίκτης της εθνικής ομάδας που σκοράρει με απευθείας χτύπημα φάουλ μετά τον Ρόμπι Μπρέιντι τον Αύγουστο του 2016, σε παιχνίδι με το Ομάν. Η Ιρλανδία έμεινε αήττητη για 10ο ματς με αντίπαλο την Γεωργία (9 νίκες, 1 ισοπαλία), ισοφαρίζοντας το καλύτερο σερί κόντρα σε έναν αντίπαλο. Το προηγούμενο ήταν αυτό με την Τουρκία, που κράτησε επίσης για 10 ματς, από το 1974 μέχρι το 2003.

Ο Μικ ΜακΚάρθι έχει κερδίσει τα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια του και στις δύο θητείες του στον πάγκο της Ιρλανδίας. Το 1996 είχε ξεκινήσει με 2/2 κόντρα σε Λίχτενσταϊν και Σκόπια.

4. Απίθανη ανατροπή για τη Δανία

Η Ελβετία έκανε... παρέλαση για 76 λεπτά στο "St. Jakob-Park" με αντίπαλο την Δανία. Ο Φρέουλερ στο 19' άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, ο Τζάκα στο 66' πανηγύρισε το 2-0 και ο Εμπολό δέκα λεπτά αργότερα έδινε διαστάσεις θριάμβου στη διαφαινόμενη νίκη των Ελβετών.

Ο Γιόργκενσεν στο 84' μείωσε σε 1-3 για την Δανία και τέσσερα λεπτά μετά ο Γκίτκιερ έβαλε "φωτιά" στο ματς, μειώνοντας στο γκολ την απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες. Το σοκ για την Ελβετία ήρθε στο 93', με τον Ντάλσγκααρντ να ολοκληρώνει την επική ανατροπή των Σκανδιναβών, που σκόραραν τρία τέρματα σε δέκα λεπτά για το τελικό 3-3!

5. 84% κατοχή + 24 τελικές = 2 γκολ

Κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της Μάλτας με την Ισπανία, παρά μόνο το σκορ. Το μοναδικό ερώτημα ήταν που θα σταματήσουν οι Ίβηρες. Κάτι που μάλλον έμεινε αναπάντητο, αφού οι αριθμοί δείχνουν πως έπαιζαν για να κερδίσουν με περισσότερα τέρματα από το τελικό υπέρ τους 2-0.

Εκτός κι αν το λογικό άθροισμα μέσα από 24 τελικές προσπάθειες και 84% κατοχής μπάλας, είναι τα δύο τέρματα. Μάλλον όχι, αλλά οι Ισπανοί αποδείχτηκαν κακοί στα μαθηματικά. Μόνο ο Άλβαρο Μοράτα πέρασε, σκοράροντας τα γκολ της νίκης της "furia roja".

"ΤΡΕΛΟ" ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΟΣΛΟ

Κατά τα άλλα, το δεύτερο δράμα του διημέρου -μετά από αυτό στο "St. Jacob-Park"- εκτυλίχθηκε στο "Ullevaal Stadion" του Όσλο, όπου Νορβηγία και Σουηδία ήρθαν ισόπαλες με σκορ 3-3 σε ένα ποδοσφαιρικό έπος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0 χάρη σε τέρματα των Γιόνσεν (41') και Κινγκ (59'). Οι Σουηδοί μείωσαν με τον Κλάεσον (70'), ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Νόρντβαϊτ (86') και στις καθυστερήσεις έφτασαν στην ολική ανατροπή με τέρμα του Κουέϊσον (91')! Όμως οι Νορβηγοί στην τελευταία φάση του αγώνα (97') βρήκαν το δικό τους τρίτο τέρμα στην αναμέτρηση και με ήρωα τον Καμαρά έσωσαν τον πόντο της ισοπαλίας.

Photo credits: AP Photo/Rene Rossignaud

News 24/7

24MEDIA NETWORK