Η NIKE φέρνει... επανάσταση στα παπούτσια

Η επανάσταση στην πρόσφυση των παπουτσιών ποδοσφαίρου από την NIKE. Δείτε το νέο μοντέλο της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών.

Η NIKE φέρνει... επανάσταση στα παπούτσια

H Nike είναι γνωστή για τα εμβληματικά μοντέλα, τα ξεχωριστά υλικά και χρώματα που έχει φέρει στα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία αναγνωρίζουν τόσο οι παίκτες όσο και οι φίλαθλοι. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαιρετική επανάσταση καθοδόν σε ό,τι αφορά στα αθλητικά ποδοσφαιρικά παπούτσια .

«Η Nike Football έχει σημειώσει μεγαλύτερες προόδους σε ό,τι αφορά στην πρόσφυση τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με τα προηγούμενα είκοσι», υποστηρίζει ο Max Blau, αντιπρόεδρος της Nike Football Footwear. «Με τη δυνατότητα γρήγορης προτυποποίησης από εκτύπωση 3-D, την εξέλιξη των φυσικών επιστημών και την ανάλυση FEA (Finite Element Analysis), έχουμε εξαλείψει τις υποθέσεις και την αβεβαιότητα», συνεχίζει ο κ. Blau. «Τα μοτίβα πρόσφυσης που έχουμε σχεδιάσει έχει αποδειχτεί ότι αποδίδουν.»

Παρόλο που η πρόσφυση υπήρξε πάντα πρωταρχικός σκοπός για τα ποδοσφαιρικά αθλητικά παπούτσια, ελάχιστοι παίκτες μπορούν να περιγράψουν τη διαμόρφωση που έχουν οι τάπες στα παπούτσια με κλειστά τα μάτια. Η ομάδα της Nike επιμένει σε τέτοιες λεπτομέρειες και αφιερώνει αμέτρητες ώρες δοκιμάζοντας κάθε πιθανό σχήμα και διάταξη για να διασφαλίσει την κατάλληλη πρόσφυση ανάλογα με το είδος του αγώνα, το είδος επιφάνειας και τις συνθήκες.

Τα πρόσφατα μοντέλα Mercurial Superfly και Magista 2 αποδεικνύουν χαρακτηριστικά την έμφαση που δίνεται. Το Mercurial Superfly έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει ταχύτητα, με κωνοειδείς τάπες στο μπροστινό μέρος για προώθηση και στηρίγματα στη φτέρνα για κράτημα (καθώς οι παίκτες μπορούν να επιταχύνουν σε μέγιστη ταχύτητα όταν νιώθουν σίγουροι ότι μπορούν να σταματούν όταν χρειαστεί). Το Magista 2 εστιάζει στην περιστροφική πρόσφυση με σιρίτια που περικυκλώνουν το σημείο του πέλματος μεταξύ καμάρας και δακτύλων σε συνδυασμό με μεσαίες και πλευρικές ημικωνικές τάπες. Και τα δύο μοντέλα παρουσιάζουν εντελώς ανανεωμένη πρόσφυση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, μια τάση που θα συνεχιστεί όσο η επιστήμη της πρόσφυσης εξαπλώνεται και σε άλλα υποδήματα.

«Το τμήμα Nike Football έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε τάπα και η θέση της να εξυπηρετούν έναν καθορισμένο σκοπό», εξηγεί ο Blau. «Μελετούμε το βαθμό στον οποίο κάθε αθλητικό ποδοσφαιρικό παπούτσι εισχωρεί στο γρασίδι για να εξασφαλίσει το σωστό βαθμό πρόσφυσης.»

Όμως το γρασίδι δεν είναι η μοναδική επιφάνεια στην οποία παίζεται το ποδόσφαιρο και ως εκ τούτου δεν είναι ο μοναδικός χώρος που προσελκύει την προσοχή της Nike. Ο αριθμός γηπέδων με τεχνητό γκαζόν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις. «Όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει το τεχνητό γκαζόν, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το συνδυασμό λωρίδων του τεχνητού γκαζόν και μικρών ελαστικών σφαιριδίων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συγκρατούν την πλάκα. Επίσης, και η θερμότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς το ελαστικό ζεσταίνεται με τρόπο που δεν θα ζεσταινόταν ποτέ το γκαζόν», εξηγεί ο Blau.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, η Nike έχει εισαγάγει μια εντελώς νέα σειρά αθλητικών παπουτσιών ποδοσφαίρου για τεχνητό γκαζόν (AG). Οι τάπες στα παπούτσια AG είναι πιο κοντές από αυτές στα παπούτσια για στέρεο έδαφος (FG) και κωνοειδείς. Αυτό επιτρέπει την πιο γρήγορη ανταπόκριση του πέλματος και βοηθάει ώστε τα παπούτσια να μην εισχωρούν υπερβολικά βαθιά στο τεχνητό γκαζόν. Επίσης, έχει προστεθεί ένα προστατευτικό κάλυμμα Texon® στο εσωτερικό των παπουτσιών για τη μείωση της θερμότητας που μπορεί να αισθάνονται οι παίκτες στα πόδια τους όταν παίζουν σε επιφάνειες AG με υψηλές θερμοκρασίες. Έχει επίσης ενισχυθεί η ανθεκτικότητα με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων που προκαλεί το παιχνίδι σε τεχνητές επιφάνειες.

Η πρόσφυση έχει επίσης ανανεωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτουν τα γήπεδα ποδοσφαίρου μικρού μεγέθους, που συνήθως έχουν σκληρές, λείες επιφάνειες. Ο έλεγχος της μπάλας κάτω από το παπούτσι είναι σημαντικός σε αυτές τις γρήγορες επιφάνειες, επομένως η πρόσφυση έχει το διπλό σκοπό του ελέγχου της μπάλας. «Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το NikeFootballX για παιχνίδια σε μικρά γήπεδα το 2015, όλα τα ποδοσφαιρικά αθλητικά παπούτσια είχαν ακριβώς το ίδιο μοτίβο πρόσφυσης», εξηγεί ο Blau. «Τώρα εφαρμόζουμε την ίδια επιστήμη που αντιμετωπίζει την πρόσφυση σε όλα τα προϊόντα Nike Football.» Για παράδειγμα, το τελευταίο μοντέλο MercurialX διαθέτει μια εξωτερική σόλα τριών αστέρων με εύκαμπτες αυλακώσεις ενώ το MagistaX που κυκλοφόρησε πρόσφατα διαθέτει κυκλική εξωτερική σόλα σε σχήμα ψαροκόκαλο. Και τα δύο μοντέλα προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι με τα αντίστοιχα αντιολισθητικά μοντέλα, ενώ διαθέτουν εσωτερική επένδυση για να ανταποκρίνονται στη σκληρή επιφάνεια.

Με τόσες πολλές επιφάνειες και συνθήκες παιχνιδιού, η προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο οδήγησε στη μεγαλύτερη επανάσταση. Τα βρεγμένα και λασπωμένα γήπεδα ανέκαθεν οδηγούσαν σε ολίσθηση, ακινητοποίηση του ποδιού και βάρος από όλη τη λάσπη που συσσωρευόταν στη σόλα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να επιβραδύνουν τους παίκτες και να τους κάνουν να χάσουν τη σταθερότητά τους. Η Nike αφιέρωσε χρόνια στην ανάπτυξη της επιτυχημένης τεχνολογίας Anti-Clog Traction, η οποία βοηθάει ώστε να μη συσσωρεύεται λάσπη στο πέλμα της σόλας. « Η τεχνολογία Anti-Clog Traction αλλάζει το παιχνίδι», εξηγεί ο Blau. «Πρόκειται για μια τεχνολογία που κάνει τη διαφορά με αποτέλεσμα οι παίκτες που δεν την χρησιμοποιούν να βρίσκονται σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση.»

Στη Nike συντελείται μια επανάσταση στον τομέα της πρόσφυσης και ακολουθώντας πιστά το πνεύμα του έργου, δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης. Οι σχεδιαστές και οι επιστήμονες της Nike θα συνεχίσουν να πειραματίζονται με αμέτρητα υλικά και μορφές για να διασφαλίσουν ότι αυτό που βρίσκεται στον πάτο του παπουτσιού δεν απογοητεύει ποτέ τον παίκτη που το φορά.

Ενημερωθείτε για τη συλλογή εδώ:
http://swoo.sh/2d8g7Hs

News 24/7

24MEDIA NETWORK