Η υψωμένη γροθιά του Λουκάκου παραμένει ένα σύγχρονο σύνθημα

Η 112η ανάρτηση του Ρομέλου Λουκάκου στο instagram περιείχε ένα μήνυμα που παραμένει ζωντανό μισό αιώνα μετά την πρώτη φορά που μεταδόθηκε στα πέρατα του κόσμου

Η υψωμένη γροθιά του Λουκάκου παραμένει ένα σύγχρονο σύνθημα

Ο λογαριασμός του Ρομέλου Λουκάκου στο instagram είναι ενεργός από τον Οκτώβριο του 2016. Δύο χρόνια δηλαδή. Στο μεσοδιάστημα χάκερ τον παραβίασε, αλλά ο διεθνής Βέλγος φορ τον ανέκτησε, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες. Οι συνολικές αναρτήσεις του είναι σχετικά λίγες, μόλις 112.

Η πιο πρόσφατη εξ αυτών έγινε το απόγευμα της Τρίτης. Ήταν αυτή με το ισχυρότερο υπόβαθρο, ήταν η σημαντικότερη.

Με αφορμή ό,τι είχε συμβεί πριν από 50 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ο Λουκάκου στάθηκε μπροστά στη φωτογραφική κάμερα και ύψωσε τη γροθιά του. Παλεύοντας για "παγκόσμια ισότητα", όπως ανέφερε. " Ελάτε μαζί μου. Υψώστε τη γροθιά σας και ποστάρετε", συνέχισε διευκρινίζοντας πως για κάθε emoji κάτω από τη φωτογραφία του και για κάθε share, η εταιρία ένδυσης με την οποία συνεργάζεται θα δωρίζει 1 δολάρια σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό για ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αρχή της ανάρτησής του ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέφερε ένα όνομα. Του Τόμι Σμιθ που "ύψωσε τη γροθιά του για ίσα δικαιώματα". Δεν ήταν βέβαια μόνο ο Σμιθ. Ήταν και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος. Ήταν και ο λευκός Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, που φόρεσε την κονκάρδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει την ιστορία, δεν είναι περιττό ένα review.

Ο 24χρονος Τόμι Σμιθ και ο 23χρονος Τζον Κάρλος ήταν οι δύο Αφροαμερικανοί σπρίντερ που είχαν τερματίσει πρώτος και τρίτος αντίστοιχα στην κούρσα των 200μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού το 1968.

Στην απονομή των μεταλλίων οι δυο αθλητές, αφού συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, εμφανίστηκαν χωρίς παπούτσια, μόνο με μαύρες κάλτσες, θέλοντας να αναδείξουν τη φτώχεια των μαύρων. Ο Σμιθ φορούσε ένα μαντήλι-σύμβολο της μαύρης περηφάνιας. Ο Κάρλος είχε αφήσει ξεκούμπωτο το πάνω μέρος της φόρμας του, τιμώντας το εργατικό κίνημα, και έφερε ένα κολιέ με χάντρες 'αφιερωμένο σε όλους τους νεκρούς, από λιντσάρισμα ή κρέμασμα, για τους οποίους κανείς δεν προσευχήθηκε'.

Την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, Σμιθ και Κάρλος σήκωσαν τις γροθιές τους, έσκυψαν το κεφάλι και έμειναν σιωπηλοί. Η βουβή φωνή των "Μαύρων Πανθήρων" στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Ο 'αργυρός' του βάθρου Νόρμαν τούς είχε στην πλάτη του, αλλά είχε γνώση της διαμαρτυρίας του. Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τη ΔΟΕ, οι δύο αθλητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ολυμπιακό χωριό, όπως και ο 26χρονος Αυστραλός σπρίντερ γιατί τους είχε στηρίξει και είχε λάβει μέρος στην ενέργειά τους. Οι δύο Αμερικανοί ήταν εξ αυτών που σήκωσαν το φέρετρό του όταν αυτός πέθανε, σχεδόν ξεχασμένος, το 2006.

Αυτούς τίμησε ο Ρομέλου Λουκάκου με την κίνησή του. Ακριβώς 50 χρόνια μετά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK