Μπρους Γκρόμπελαρ: Η φρίκη του πολέμου, το Χέιζελ και τα στημένα

Ο Μπρους Γκρόμπελαρ, ο πρώην τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, αποκαλύπτει σε μία συγκλονιστική συνέντευξή του στο BBC πως έζησε τον πόλεμο, τα μαχαίρια στο χορτάρι του Χέιζελ, τα αντικείμενα που έχει δεχθεί στα γήπεδα και τις κατηγορίες για τα στημένα παιχνίδια που του "έκλεψαν" 12 χρόνια από την ζωή του.

Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar remonstrates with a Liverpool supporter, watched by teammate Peter Beardsley, left, after hundreds of fans invaded the pitch at the end of the FA Cup Final between Liverpool and Everton at Wembley stadium, London, May 20, 1989. Perimeter fencing was recently removed from the ground after last month's HIllsborough disaster, which killed 96 Liverpool fans. Liverpool won the Merseyside derby 3-2. (AP Photo/Tony White)
Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar remonstrates with a Liverpool supporter, watched by teammate Peter Beardsley, left, after hundreds of fans invaded the pitch at the end of the FA Cup Final between Liverpool and Everton at Wembley stadium, London, May 20, 1989. Perimeter fencing was recently removed from the ground after last month's HIllsborough disaster, which killed 96 Liverpool fans. Liverpool won the Merseyside derby 3-2. (AP Photo/Tony White) ASSOCIATED PRESS

Ο Γκρόμπελαρ υπηρέτησε στο στρατό για 11 μήνες και αμέσως πήρε μέρος στον πόλεμο της Ροδεσίας ως ιχνηλάτης των αντίπαλων στρατευμάτων και όπως δηλώνει, είδε τρεις φίλους του να πεθαίνουν κατά την διάρκειά του, ενώ αναγκάστηκε και ο ίδιος να σκοτώσει.

" Οι μνήμες έχουν υποχωρήσει κάπως αλλά είναι στιγμές που βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους στην Αφρική οι οποίοι μιλούν για όσα έγιναν. Εγώ δεν θέλω και δεν το κάνω", είπε και συνέχισε: " Όταν ακούω για τον πόλεμο για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες με πιάνει κρύος ιδρώτας και ξυπνάω με το ίδιο συναίσθημα όπως τότε".

Το ποδόσφαιρο έσωσε τη ζωή του Γκρόμπελαρ όπως τονίζει ο ίδιος: " Είμαι πολύ τυχερός που δεν βυθίστηκα σε μια μορφή κατάθλιψης, επειδή το ποδόσφαιρο έσωσε πραγματικά τη ζωή μου. Μόλις βγήκα από το στρατό, είχα το ποδόσφαιρο να ασχοληθώ και να βοηθήσω το μυαλό μου να ξεχάσει όσα συνέβησαν".

Έκανα προθέρμανση με την ομπρέλα επειδή έβρεχε

Ο Γκρόμπελαρ πέρασε 13 χρόνια στο Anfield, αλλά σχεδόνκατέστρεψε την πρώτη του ευκαιρία να εντυπωσιάσει τότε προπονητή της Λιβερπουλ, Μπομπ Πέισλι ενώ αγωνιζόταν ως δανεικός στην Κρου και έπαιζε απέναντι στην Γιορκ.

" Παίζαμε απέναντι στην Γιορκ και ο Πέισλι ήρθαν να παρακολουθήσουν αυτό το παιχνίδι. Όταν έκανα προθέρμανση, ο προπονητής μου κουνούσε το κεφάλι του με απορία και όταν τον ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα, μου είπε πως ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος ήρθε να σε δει και έφυγε για να δει την Στόουκ με την Πορτ Βέιλ. Ίσως να έφταιγε το γεγονός πως έκανα προθέρμανση με μία ομπρέλα επειδή έβρεχε". Τελικά αν και παραλίγο να χάσει την ευκαιρία ν' αγωνιστεί για τους Reds, υπέγραψε λίγο αργότερα και κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό.

Κανένας από τους παίκτες δεν ήθελε να παίζει στο Χέιζελ

Τριάντα εννέα οπαδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 1985 μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους. "Κανένας από τους παίκτες δεν ήθελε να βγει έξω και να παίξει. Μας ζητήθηκε από την Uefa να βγούμε έξω και να αγωνιστούμε για σκέφτηκαν πως οι μάχες στις εξέδρες θα κλιμακώνοντας αν δεν παίζαμε ποδόσφαιρο", λέει ο Γκρόμπελαρ.

" Θυμάμαι πολλούς ανθρώπους που ζητούσαν πετσέτες και νερό. Τους δίναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να σώσουν άλλους φιλάθλους. Θυμάμαι ότι βγήκα στο γήπεδο και πήρα δύο μαχαίρια που ήταν καρφωμένο στο χορτάρι. Είχαν πεταχτεί στο γήπεδο από τους οπαδούς της Γιουβέντους και είχαν κολλήσει στη μέση της μεγάλης περιοχής".

Michel Platini from the Juventus Turin soccer team scores the 1-0 for his team Wednesday evening, May 29, 1985 in the Brussels Heysel stadium as FC Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar jumps into the wrong corner at this penalty shot of the European Champion's Cup Final. (AP-PHOTO)
Michel Platini from the Juventus Turin soccer team scores the 1-0 for his team Wednesday evening, May 29, 1985 in the Brussels Heysel stadium as FC Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar jumps into the wrong corner at this penalty shot of the European Champion's Cup Final. (AP-PHOTO) ASSOCIATED PRESS

Ο Γκρόμπελαρ συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο παρά τα όσα έζησε εκείνο το απόγευμα και καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του ήταν ο στόχος πολλών αντικειμένων που ρίχτηκαν από τις εξέδρες. "Μου έχουν πετάξει πολλά πράγματα, πολλά νομίσματα που είχαν ακονισθεί, μπάλες μπιλιάρδου και ένα βέλος με στόχο την πλάτη μου στο Μπέρνλι. Μέχρι και πατάτες με λεπίδες ξυρίσματος".

Οι κατηγορίες για στημένα, μου έκλεψαν 12 χρόνια

Τα επιτεύγματα του Γκρόμπελαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του επισκιάστηκαν όταν το 1994 κατηγορήθηκε πως είχε δεχθεί χρήματα για να στήσει αγώνες. Τελικά, αθωώθηκε στο δικαστήριο και εξακολουθεί να αρνείται τους ισχυρισμούς, αλλά λέει ότι η περίοδος εκείνη κατέστρεψε την καριέρα του.

" Από την αρχή μέχρι το τέλος, η συγκεκριμένη ιστορία πήρε 12 χρόνια από την ζωή μου. Για περίπου έξι χρόνια οι κατηγορίες και τα δικαστήρια και έπειτα χρειάστηκαν έξι χρόνια για να τελειώσει ο γάμος μου. Πήγα στο Σαουθάμπτον και όταν οι κατηγορίες έπεσαν, με ρώτησαν έξι φορές αν το είχα κάνει και είπα όχι. Έπαιξα το 80% των αγώνων τη σεζόν 1994-95 και τερματίσαμε στην 10η θέση".

Photos: (AP Photo/Tony White)

News 24/7

24MEDIA NETWORK