Ο πρώτος 'εχθρός' του Μουρίνιο ήταν ο Ζεζουάλδο Φερέιρα

Πολύ πριν από τον Πολ Πογκμπά, προτού καν φτιάξει το όνομά του στην Πόρτο και διαβεί την πόρτα της Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε αρχίσει να φτιάχνει τη black list.

Chelsea?s coach Jose Mourinho asks photographers to stand back after they swarmed him after entering the pitch at the Dragao Stadium for the UEFA Champions League Group H match between FC Porto and Chelsea, Tuesday Dec. 07, 2004 in Porto, northern Portugal. (AP Photo/Paulo Duarte)
Ζοζέ Μουρίνιο AP PHOTO/PAULO DUARTE

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι special one στην ανακάλυψη 'εχθρών', ακόμη και 'κει που δεν υπάρχουν. Αντίπαλοι προπονητές, δικοί του ποδοσφαιριστές, ουδέτεροι δημοσιογράφοι, δεν έχει σημασία.

Καριερίστα θα τον χαρακτήριζες ομολογουμένως, έναν υπερόπτη προπονητή με αλαζονική συμπεριφορά που ποτέ του δεν 'κόμπιασε' όταν ήθελε να επιτεθεί, ποτέ δεν φοβήθηκε να πατήσει τη σκανδάλη και ν' ανοίξει πυρ. Θερίζοντας φυσικά τις θύελλες που είχε σπείρει.

Φερέιρα η πηγή του... κακού Μουρίνιο

Στα γήπεδα από τα 90s ο Πορτογάλος, ως επικεφαλής των ακαδημιών της Σετούμπαλ, κατόπιν βοηθός στην Αμαδόρα και σκάουτ της Οβαρένσε, κατέληξε να γίνει μεταφραστής του Άγγλου Μπόμπι Ρόμπσον στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην Πόρτο και στην Μπαρτσελόνα, προτού βαδίσει αυτόνομα στο δρόμο της προπονητικής και 'πλάσει' έναν χαρακτήρα ιδιόρρυθμο, αφήνοντας πάντως το σημάδι του μετά το 2000.

Αφού δούλεψε για λίγο με τον Λουίς Φαν Χαάλ, ο Μουρίνιο αποδέχθηκε την πρόταση - πρόκληση να γίνει πρώτος προπονητής της Μπενφίκα. Οι Λουζιτανοί δεν είχαν αρχίσει καλά τη σεζόν (1-1-1), μετρώντας ήδη ήττα από την Πόρτο (2-0 στην πρεμιέρα), και για να νικήσουν 2-1 την Αμαδόρα, σε ματς για την 4η αγωνιστική, είχαν δεινοπαθήσει. Για την ακρίβεια είχαν χρειαστεί τα δύο γκολ Ολλανδού Φαν Χόιντονκ στο 88' και στο 89'. Ο Γερμανός Γιουπ Χάινκες κρίθηκε ανεπαρκής τη δεδομένη στιγμή και ο Μουρίνιο κλήθηκε να κουμαντάρει το καράβι.

Μόνο που οι επιτελείς των "αετών" ήθελαν κι έναν έμπειρο προπονητή δίπλα στον 37χρονο Πορτογάλο προτείνοντάς του τον Ζεζουάλδο Φερέιρα. Αυτόν που γνωρίσαμε εκ του σύνεγγυς στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Το γεγονός και η δήλωση

Ο Μουρίνιο απαίτησε να μην προσληφθεί ο Φερέιρα κι επέβαλε ως βοηθό τον Κάρλος Μοζέρ, παλαίμαχο Βραζιλιάνο στόπερ της Μπενφίκα. Μέχρι τον Δεκέμβριο βέβαια όλα αυτά, αφού παραιτήθηκε γιατί η νεοεκλεγείσα διοίκηση δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Επιστρέφοντας στα... Σεπτεμβριανά, ο Ζοζέ δεν είχε σε εκτίμηση τον Φερέιρα και τη δουλειά του, γεγονός που επιβεβαιώθηκε το 2005 σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό 'Record Dez'. " Αυτός που για 30 χρόνια δεν έχει κερδίσει τίποτα, αυτού που η 30χρονη καριέρα του θα ξεχαστεί όταν τελειώσει", τον είχε χαρακτηρίσει χωρίς να χρησιμοποιήσει καν το όνομά του, συμπληρώνοντας επίσης πως " η καριέρα του θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός γαϊδουριού που δούλευε για 30 χρόνια και ποτέ δεν έγινε άλογο"!

Ο ίδιος αντιθέτως ήταν ήδη ο κάποιος, " αυτός που δεν θα διαγραφεί ποτέ από την ιστορία", όπως έλεγε τότε. Γιατί,προφανώς, τσακώθηκε ακόμη και τη σκιά του - κι ας μην έφταιγε πάντα...

Κεντρική photo: AP Photo/Paulo Duarte

News 24/7

24MEDIA NETWORK