Οι κάλτσες που λατρεύουν οι παίκτες και μισούν οι εταιρίες

Ο Τζιμ Τσερνέσκι έβαλε μαξιλαράκια στις κάλτσες του για να μην γλιστράει και έχει εκνευρίσει τις μεγάλες εταιρίες που ρίχνουν πρόστιμα μέσω της FIFA. Οι παίκτες όμως λατρεύουν τις TruSox και κόβουν τα επίσημα προϊόντα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Οι κάλτσες που λατρεύουν οι παίκτες και μισούν οι εταιρίες

Ευρώ. Στερλίνες. Δολάρια. Τα χρήματα είναι γνωστό πως κάνουν τον κόσμο να γυρίζει. Ίσως και να σταματούσε αν μία ημέρα δεν υπήρχε κανένα νόμισμα να εξουσιάζει τη Γη. Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όσο ρομαντικός φίλος της στρογγυλής θεάς και αν είσαι, βαθιά μέσα σου γνωρίζεις πως το άθλημα είναι εδώ και πολλά χρόνια επαγγελματικό κάτι που σημαίνει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα το εξουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και όταν πρόκειται για μικρά -ανούσια για μεγάλο μέρος του κοινού- πράγματα οι πολυεθνικές και τα έσοδα-έξοδα έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ουσία, τον ποδοσφαιριστή και το άθλημα.

Στα μάτια όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο οι αθλητές είναι οι πρωταγωνιστές και φυσιολογικά μία δική τους επιθυμία, ένα δικό τους θέλω που θα έκανε τη ζωή τους ευκολότερη και θα βοηθούσε το σπορ, χωρίς να το επηρεάζει, δεν θα γινόταν αντικείμενο διαμάχης και προστίμων. Κι όμως οι κάλτσες που επιλέγουν να φορούν πολλοί αστέρες της Premier League και όχι μόνο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα θέμα συζήτησης στα γραφεία της FIFA με τις τιμωρίες να πέφτουν βροχή. Από τη μία πλευρά του ρινγκ βρίσκονται οι παίκτες και οι νέες κάλτσες TruSox, ενώ από την άλλη η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι εταιρίες ένδυσης. Ο κάθε ένας έχει τα επιχειρήματά του σε αυτή τη διαμάχη, αλλά στο τέλος ο πρωταγωνιστής-ποδοσφαιριστής κρίνει το αποτέλεσμα.

Οι κάλτσες που λατρεύουν οι παίκτες και μισούν οι εταιρίες

Το θέμα με τις TruSox πήρε διαστάσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Εκεί δηλαδή όπου τα εκατομμύρια χορεύουν γύρω από τη μπάλα και κανένα ευρώ δεν πάει χαμένο. Τον Ιούλιο λοιπόν το αρμόδιο τμήμα της FIFA είχε αρκετή δουλειά επιβάλλοντας πρόστιμα σε Ομοσπονδίες και παίκτες γιατί οι τελευταίοι δεν χρησιμοποιούσαν τις κάλτσες που έδινε η κάθε εταιρία και προτίμησαν τις ειδικά σχεδιασμένες TruSox. Η FIFA επέβαλλε πρόστιμο ύψους 53 χιλιάδων λιρών στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας για τις κάλτσες που φορούσαν οι Έρικ Ντάιερ, Ραχίμ Στέρλινγκ και Ντέλε Άλι στον αγώνα με την Κροατία.

Λογαριασμός πήγε και στον Αντρέα Γκράνκβιστ της Σουηδίας, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει αντίστοιχο ποσό για το γεγονός ότι φορούσε κάλτσες Trusox, πάνω από τις κανονικές και του ζητήθηκε να μην τις ξαναφορέσει στο παιχνίδι με την Αγγλία. Εκείνος όμως δεν έδωσε σημασία και τώρα θα πρέπει να πληρώσει 50.000 πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι τις ίδιες κάλτσες με τα χαρακτηριστικά μαύρα τετραγωνάκια στο πίσω μέρος, φόρεσαν στο Μουντιάλ και άλλοι ποδοσφαιριστές ανάμεσα στους οποίους ο Λουίς Σουάρες της Ουρουγουάης και ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον της Ισλανδίας.

Οι κάλτσες που λατρεύουν οι παίκτες και μισούν οι εταιρίες

Η Trusox χρησιμοποιεί ειδικά μαξιλαράκια στις κάλτσες της που βοηθούν το πέλμα να μην "γλιστράει" από το παπούτσι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πόδι με το παπούτσι να θεωρούνται ένα και να δίνουν μια πιο ευχάριστη αίσθηση στους παίκτες κατά την διάρκεια των αγώνων. Παρά το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ενήμεροι για το ανεξουσιοδότητο της Trusox, εντούτοις προτίμησαν και συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις. Από την μεριά της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας για παράδειγμα, κρατάει μια απαθή στάση, δηλώνοντας μάλιστα πως ουδόλως την απασχολεί να πληρώνει δεκάδες χιλιάδες προστίμων προκειμένου οι παίκτες να φορούν τις ειδικές κάλτσες.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TruSox, Τσερνέσκι, πιστεύει ότι το κυβερνητικό σώμα του ποδοσφαίρου πιέζεται να δράσει - και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό .Η αγγλική εταιρεία βρήκε μια τρύπα στο σύστημα που δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται στους ποδοσφαιριστές να φορούν ένα επιπλέον βοηθητικό καλτσάκι και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κλείνοντας συμφωνίες με διάφορους ποδοσφαιριστές που μετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τον Απρίλιο, μια επιστολή από τη FIFA έφτασε στην έδρα της εταιρείας προειδοποιώντας τους για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. " Είχαμε πάνω από το 80% των παικτών που φορούσαν TruSox στη Ρωσία, και αυτό ήταν υπό έντονη πίεση από τις μεγάλες μάρκες για να τους τιμωρήσουν", δήλωσε ο 44χρονος στην SunSport. " Έχουμε μια επιστολή από τη FIFA. Δεν υπήρξε αμφιβολία ότι προκλήθηκαν από τις μεγάλες μάρκες, όπως η Αdidas και η ΝΙΚΕ".

Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΜΟΟΥΖΕΣ ΤΟ 2010

Ο πρώτος παίκτης της Premier League που επωφελήθηκε από την TruSox ήταν ο Βίκτορ Μόουζες αφού ο Τσερνέσκι είχε στείλει ένα ζευγάρι στον τότε Νιγηριανό άσο της Γουίγκαν, το 2010 Αυτό συνέβη τρία χρόνια αφού ο εμπνευστής της ιδέας είχε ξεκινήσει na την πατεντάρει.

"Σιχαινόμουν την κίνηση του πέλματος μέσα στο παπούτσι μου. Μου έπαιρνε αρκετό χρόνο να φορέσω τα παπούτσι μου πριν την προπόνηση γιατί έπρεπε να χρησιμοποιώ κολλώδη σπρέι και να ψεκάζω και στις δύο πλευρές τις κάλτσες. Αλλά αυτό στην ουσία δεν βοηθάει γιατί όταν ιδρώνεις η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Έτσι έψαχνα συνεχώς για μια λύση. Αποδεικνύεται πλέον ότι πολλοί ποδοσφαιριστές αισθάνονται το ίδιο". Το ταξίδι μέχρι την επιτυχία δεν ήταν εύκολο. Ο ίδιος και η οικογένειά του επένδυσαν 40.000 λίρες στην TruSox, ενώ ξόδεψε πολλά βράδια στο υπόγειο του σπιτιού τους, προσαρμόζοντας και τελειοποιώντας το προϊόν.

Οι κάλτσες που λατρεύουν οι παίκτες και μισούν οι εταιρίες

Ο Τσερνέσκι πέταξε στην Αλαμπάμα για να δημιουργήσει το πρωτότυπο. Μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και την τελειοποίηση του προϊόντος, είχε αυτό που ήθελε. Το πήρε πίσω στη Βαλτιμόρη και οι συμπαίκτες του λάτρεψαν τις νέες κάλτσες και τον βοήθησαν να φτάσει στον Μόουζες. Μετά την έγκριση ενός ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Premier League, η TruSox άρχισε να εξαπλώνεται. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ήταν η αρχή για την TruSox και τώρα ο Τσερνέσκι εκτιμά ότιτο 30% των παικτών της Premier League φορούν κάθε εβδομάδα τις κάλτσες του.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τις TruSox να φτάσουν στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. " Όλοι οι φύλακες περιμένουν στην πόρτα των συλλόγων της Premier League για να δουν έναν άντρα της TruSox ώστε να βγει και να τον απομακρύνει", λέει ο Τσερνέσκι.

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Με τις εταιρίες να έχουν αγριέψει βλέποντας τους παίκτες τους οποίους πληρώνουν αδρά για να διαφημίσουν τα προϊόντα του να κόβουν τις κάλτσες για να βάλουν αυτές του Τσερνίσκι η απόκτησή τους έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Αρκετοί από αυτούς πηγαίνουν από το σπίτι του για να τις παραλάβουν όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, με έναν ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πηγαίνει σε αυτό την ημέρα της συνέντευξης, για να παραλάβει το... παράνομο υλικό.

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Τσερνέσκι καθώς οι αντιγραφές και απομιμήσεις έχουν κατακλύσει τον κόσμο. Ο ίδιος όμως δεν πτοείται. Το αντίθετο μάλιστα καθώς ετοιμάζει εκτός από κάλτσες και παπούτσια για τους παίκτες. Όταν συμβεί αυτό ο πόλεμος από τις εταιρίες θα μεγαλώσει, αλλά στο τέλος οι κριτές θα είναι πάντα οι ποδοσφαιριστές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK