Πόσο κοστίζει ένα πέναλτι στην Αλγερία;

Στο ποδόσφαιρο της Αλγερίας, η διαφθορά έρχεται α λα καρτ και με πλήρως ενημερωμένο τιμοκατάλογο. Τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας του BBC είναι γεμάτα αριθμούς και αποδείξεις.

Πόσο κοστίζει ένα πέναλτι στην Αλγερία;
AP IMAGES

Ενδελεχής έρευνα του BBC η οποία κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια καταδεικνύει ότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο της Αλγερίας έχει φτάσει σε τέτοιο βάθος, που τα στησίματα και οι παρανομίες γίνονται βάσει συμφωνημένου τιμοκατάλογου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένα πέναλτι στην πρώτη κατηγορία της Αλγερίας κοστολογείται στο 1 εκατομμύριο αλγερινά δηνάρια, ήτοι 7.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς Αλγερινοί διαιτητές αμείβονται με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα.

Στον ίδιο άτυπο τιμοκατάλογο, που σέβονται άπαντες οι διεφθαρμένοι, μια ισοπαλία κοστίζει 15.000 ευρώ και μια νίκη περισσότερα από 50.000 ευρώ. Αν, τώρα, παίζεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα ή ένας υποβιβασμός σε κάποιο ματς, οι τιμές λογικά εκτοξεύονται.

Η διαφθορά στην Αλγερία (σαφώς και) έχει χτυπήσει και τις μικρότερες κατηγορίες. "Οι μικρότερες κατηγορίες είναι πραγματική κόλαση. Βία και διαφθορά", φέρεται να δήλωσε πρόεδρος επαγγελματικής ομάδας στους δημοσιογράφους που διεξήγαγαν την έρευνα.

"Ξέρουμε αυτούς που τρέχουν το σύστημα της διαφθοράς, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα", σημειώνει αξιωματούχος της Αλγερινής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στο κόλπο είναι και οι πάμπλουτοι superfans των ομάδων που όταν δεν στήνουν αποτελέσματα μέσω εκβιασμών, δεν διστάζουν να ενημερώσουν τους ανθρώπους της 'αυλής' τους, ώστε να προβούν αυτοί στα δέοντα.

Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς με έλεγχο των ισολογισμών όλων των επαγγελματικών ομάδων, η έρευνα του BBC ήταν γεμάτη 'αντι-ήρωες' που παραδέχονταν ότι πολλά ματς στην Αλγερία συνεχίζουν να στήνονται - και με τη βούλα.

Το πρωτάθλημα της Αλγερίας μπαίνει την Παρασκευή στην 7η στροφή του. Πρωτοπόρος μετά από 6 αγωνιστικές είναι η Kabilye με 12 βαθμούς. Κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς έχουν κατακτηθεί απόλυτα καθαρά.

Πηγή: BBC

News 24/7

24MEDIA NETWORK