Κουίζ: Θυμάσαι όλους τους 'ελληνοποιημένους' αθλητές;

Από τα 70s στα 90s μια μίξη ελληνοποίησης αθλητών που σημάδεψαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με αφορμή το δελτίο του Αργεντινού Αντόνιο Άλσιμπαρ. Τέσταρε τις γνώσεις σου σε 12 δύσκολες ερωτήσεις.

Κουίζ: Θυμάσαι όλους τους 'ελληνοποιημένους' αθλητές;
EUROKINISSI

Δύο μεγάλες περιόδους 'ελληνοποιήσεων', άνευ μάλιστα στιβαρού υπόβαθρου, γνώρισε ο αθλητισμός της χώρας. Η μία αφορούσε το ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '70 με παίκτες που προέρχονταν από τη Νότια Αμερική και η δεύτερη το μπάσκετ τη δεκαετία το '90 με παιδιά από την πρώην Γιουγκοσλαβία ή τις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Θα ψεύδεται όποιος υποστηρίξει πως η κατάσταση δεν ξέφυγε εκείνα τα χρόνια. Με πιστοποιητικά ν' αλλάζουν εν μία νυκτί, γιαγιάδες και παππούδες να εμφανίζουν εγγόνια από το πουθενά και καταγωγές να διαγράφονται με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχόντων της εποχής.

Κουίζ: Θυμάσαι όλους τους 'ελληνοποιημένους' αθλητές;
EUROKINISSI

Ο Αντώνης Αλχιμάρης, ο οποίος στις 26 Απριλίου (σαν σήμερα δηλαδή) του 1972 εξέδωσε δελτίο και υπέγραψε στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, ήταν ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα. Αντόνιο Χούστο Άλσιμπαρ λεγόταν(και λέγεται) ο Αργεντινός επιθετικός από την Κόρδοβα που είχε ήδη αγωνιστεί σε Νιούελς, Νουέβα Σικάγο και Ράσινγκ Κλουμπ. Με τους Πειραιώτες έπαιξε μόνο σ' επτά παιχνίδια της σεζόν 1972-73, όλα ως αλλαγή, χωρίς μάλιστα να σκοράρει. Θα βρεις κι άλλες, πολλές ομάδες που ευνοήθηκαν προκειμένου να ενισχυθούν: από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ ως την Καλαμάτα και την ΑΕΛ.

Αντίστοιχα ευρεία ήταν η καλοστημένη 'φάμπρικα' που ωφέλησε τις μπασκετικές ΚΑΕ, οι οποίες από τα τέλη των 80s έπαψαν να ψάχνουν ομογενείς στις ΗΠΑ και στράφηκαν στις διαμελισμένες χώρες του ανατολικού μπλοκ μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Πολύ πιο εύκολη η δουλειά τους.

Συνδέοντας τις δύο αυτές 'σκοτεινές' περιόδους, συνθέσαμε ένα κουίζ με εναλλάξ ερωτήσεις για να τεστάρουμε τη μνήμη σου. Θα δοκιμάσεις την τύχη σου σε μια απαιτητική δοκιμασία;

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK