Sandro Schärer, ένας δάσκαλος που κρατάει βέργα

Νέος, αλλά όχι άπειρος. Ευχάριστος και χαμογελαστός, αλλά ταυτόχρονα σκληρός και άτεγκτος. Ο Ελβετός Schärer που θα σφυρίξει στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ έρχεται για να επιβάλλει την τάξη.

Sandro Schärer, ένας δάσκαλος που κρατάει βέργα

Ο Sandro Schärer (Σάντρο Σέρερ) δεν είναι ακόμη ένας ξένος διαιτητής, ο τρίτος κατά σειρά μετά τον Ισπανό Borbalán και τον Φινλανδό Gestranius, που θα σφυρίξει σε ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στη φράση 'ένας 30χρονος Ελβετός δάσκαλος που έρχεται στην Ελλάδα για να διευθύνει το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ της Κυριακής στο Φάληρο' χωρούν ήδη αρκετά στοιχεία απ' όσα θα πρέπει να ξέρεις για τον φρέσκο 'εκλεκτό' του Μέλο Περέιρα, ο οποίος διάλεξε έναν Κεντροευρωπαίο.

Από έφηβος με τη σφυρίχτρα

Ο Schärer γεννήθηκε το 1988 στο γερμανόφωνο και ορεινό Büttikon (500μ. από την επιφάνεια της θάλασσας), το οποίο ανήκει διοικητικά στο καντόνι του Aargau στην τελευταία απογραφή είχε μόλις 986 μόνιμους κατοίκους, και ξεχώρισε από έφηβος για τις διαιτητικές ικανότητές του. Στα 16 του συμμετείχε σε αγώνες futsal και 1,5 μήνα πριν κλείσει τα 21 του πρωτοσφύριξε σε αγώνα της τέταρτης κατηγορίας του εθνικού πρωταθλήματος, όντας το 'πουλέν' της διαιτησίας στη χώρα. Στα χνάρια των διάσημων Ελβετών Urs Meier και Massimo Busacca.

Η ανέλιξή του ήταν πολύ γρήγορη και μετά από +60 ματς στις χαμηλές κατηγορίες βρέθηκε τον Αύγουστο του 2011 να διευθύνει αγώνες της Challenge League (β' κατηγορία), ενώ τον Δεκέμβριο του 2015, στα 25 του, είχε μπει στις λίστες της Super League (ντεμπούτο σε Λοζάνη-Τουν) και διεύθυνε ολοένα και πιο σημαντικά παιχνίδια.

'Παιδί' της FIFA

Όπως σ' όλη την πορεία του ως τότε έκανε γοργά βήματα, το χρίσμα του διεθνούς δεν άργησε να έρθει. 'Εκλεκτός' της Ομοσπονδίας, πήρε το σήμα της FIFA και το καλοκαίρι του 2015 ήταν ο άρχων αγώνα των προκριματικών του Europa League (Έλφσμποργκ-Λάχτι 5-0), προτού σε 2 εβδομάδες εμφανιστεί εκ νέου (Ζίλινα-Ντάτσια 4-2). Έχει οριστεί σε παιχνίδια ομίλων της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης και σε δύο των προκριματικών του Champions League.

Πλέον είναι από τους ομιλητές διαιτητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε διάφορα φόρουμ, αναλύοντας την προετοιμασία και τη συμπεριφορά των διαιτητών πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Διότι εκτός ευφραδής ή κατανοητός, 'γράφει' καλά στο γυαλί.

Sandro Schärer, ένας δάσκαλος που κρατάει βέργα

Το προφίλ του

Μολονότι νεαρός, πολλές φορές μικρότερος από ποδοσφαιριστές, θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρός. Δεν φείδεται καρτών, τιμωρεί το σκληρό και αντιαθλητικό παιχνίδι έχοντας τετραψήφιο αριθμό (+1100) κίτρινων στα συνολικά 269 παιχνίδια.

Στη λίστα εμπειρίας και ικανότητας της UEFA είναι στην τρίτη κατηγορία, παρέα με τους δικούς Κομίνη και Παπαπέτρου.

Εμπειρίες και διαμαρτυρίες

Έχει επίσης εμπειρία από ξένα πρωταθλήματα. Έχει σφυρίξει τρία ματς στη γειτονική Αυστρία, ένα στο Κατάρ, ένα στο Λιχτενστάιν και ένα στη Γαλλία: το περυσινό Καέν-Ρεν 2-2.

Διαβάζοντας την κριτική που του έγινε για την απόδοσή του, θα διαπιστώσεις πως ακολουθούσε το ρυθμό ενός γρήγορου αγώνα, ήταν κοντά στις φάσεις και δίκαιος στην κατανομή των καρτών. Ελέγχεται μονάχα για μια κόκκινη που θα μπορούσε να δώσει και δίστασε, παρόλο που ο ποδοσφαιριστής που δέχθηκε το μαρκάρισμα έγινε αναγκαστική αλλαγή, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων.

Αντίστοιχα, τον Φλεβάρη του 2015, τον είχε... περιλάβει ο Γερμανός Markus Babbel, τότε προπονητής της Λουκέρνης, κατηγορώντας για εύνοια της Βασιλείας στο μεταξύ τους ματς.

Αποκλείει κανείς να ζήσει ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα μετά το ντέρμπι της Κυριακής;

Κεντρική photo: twitter - sm caen

News 24/7

24MEDIA NETWORK