Κινείται στη σκιά, κυκλοφορεί με γάντζο: Ο άνθρωπος πίσω από τον φορ έχει πολλά πρόσωπα

Είναι αυτός που συνήθως αναφέρουμε γενικά ως επιθετικό χαφ. Ωστόσο ο ρόλος του παίκτη που αγωνίζεται στην πλάτη του επιθετικού αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες και την φιλοσοφία μιας ομάδας.

Argentina's Juan Riquelme celebrates after scoring against Colombia during a Copa America group C soccer game in Maracaibo, Venezuela, Monday, July 2, 2007.  (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Argentina's Juan Riquelme celebrates after scoring against Colombia during a Copa America group C soccer game in Maracaibo, Venezuela, Monday, July 2, 2007. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Στις προηγούμενες ενότητες της Soccerpedia του Contra.gr εξετάσαμε τους διαφορετικούς ρόλους των πλάγιων μπακ, αυτούς των κεντρικών αμυντικών και των αμυντικών μέσων, αλλά και τους ρόλους που προκύπτουν ανάλογα με την ποδοσφαιρική κουλτούρα κάθε χώρας στις θέσεις των κεντρικών μέσων. Τώρα θα εξετάσουμε τον τρόπο που μπορεί να υπηρετήσει ένας παίκτης την θέση πίσω από τον επιθετικό, αυτόν που συνήθως αναφέρουμε γενικά ως επιθετικό χαφ. Ωστόσο ο άνθρωπος στην πλάτη ενός φορ έχει πολλά πρόσωπα...

Ο κλασικός ρόλος του επιθετικού χαφ

Ρόλος ιδιαίτερα εύπλαστος τακτικά, καθώς σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τις επιθυμίες του προπονητή, τις αγαπημένες κινήσεις του παίκτη και τα ατομικά χαρακτηριστικά του. Ο χώρος που καταλαμβάνει στο γήπεδο είναι κατά βάση στον άξονα.

Σε ένα σύνολο με ισορροπημένη φιλοσοφία, συνήθως ξεκινάει τις προσπάθειες του από πιο χαμηλά (όπως αυτό ορίζεται από την θέση) και ανεβαίνει ψηλά προς την αντίπαλη περιοχή, με την μπάλα ή χωρίς αυτήν.

Με βάση τα πολλά διαφορετικά δεδομένα που μπορεί να ορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού ενός επιθετικού μέσου στον άξονα, είναι δύσκολο να αποδώσεις τον ρόλο σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ίσως μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ρικάρντο Κακά, όταν έπαιζε στην κορυφή του ρόμβου της Μίλαν.

Σε κάθε περίπτωση, για έναν επιθετικό μέσο είναι απαραίτητα συνοδευτικά η τεχνική, η ικανότητα στο κάθετο παιχνίδι και τις τελικές αποφάσεις, το σουτ και η δημιουργία.

Ο Ιταλός trequartista

Ρόλος που συναντάται σε σύνολα με καθαρά επιθετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι. Και εδώ, ο χώρος δράσης του παίκτη είναι στον χώρο πίσω από τον φορ. Μόνο που εδώ η κίνηση είναι κυρίως παράλληλη, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση στα κενά διαστήματα που μπορεί να προκύψουν μέσα από την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο trequartista παίζει τόσο με τη μπάλα, όσο και χωρίς αυτήν, βολεύεται σε up tempo παιχνίδι μιας επαφής και οι αμυντικές του υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Τεχνική, ικανότητα στην ντρίμπλα, την εκτέλεση και τις γρήγορες αποφάσεις είναι στοιχεία που συνοδεύουν την θέση ως απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Ο trequartista μπορεί να λειτουργεί ως δημιουργός, αλλά κυρίως στο τρίτο μισό του γηπέδου, αυτό της επίθεσης. Τον ρόλο συναντάμε συνήθως σε ιταλικές ομάδας και ο Πάπου Γκόμες της Αταλάντα είναι μια τέτοια περίπτωση παίκτη.

Ανάλογα με τον τρόπο που αγωνίζεται μια ομάδα, ο συγκεκριμένος ρόλος μπορεί να απαντηθεί και στις θέσεις των εξτρέμ, αλλά και αυτή του επιθετικού.

Αυτός που κινείται στην... σκιά

Ο ρόλος του shadow striker πολύ συνηθισμένος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και είναι αυτός όπου ο παίκτης λειτουργεί ανάμεσα στον κλασικό φορ και τους κεντρικούς χαφ. Κάτι σαν απομακρυσμένος επιθετικός, που επιχειρεί να μαζέψει μια απόκρουση ή να φτάσει στην περιοχή από την πίσω γραμμή για να εκτελέσει χωρίς πίεση στην πλάτη των αμυντικών.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους ρόλους στον συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου, αυτός του "επιθετικού της σκιάς", δεν απαιτεί δημιουργικές ικανότητες αλλά υψηλό δείκτη αντίληψης και διορατικότητας, όσον αφορά την τοποθέτηση του παίκτη στην φάση ανάλογα με το πού βρίσκεται η μπάλα.

Η ικανότητα στην εκτέλεση προφανώς και είναι ένα προαπαιτούμενο για τον shadow striker, που σε φάση άμυνας είναι αυτός που προσπαθεί να πιέσει στον άξονα στην πρώτη πάσα. Ο Γουέιν Ρούνεϊ στις δόξες του έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε αυτόν τον ρόλο.

Ο "γάντζος" της Λατινικής Αμερικής

Ο ρόλος του enganche βρίσκει τις ρίζες του στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι είναι πολύ μεγάλη, η μπάλα περνάει με συχνότητα από τα πόδια του και σε αντίθεση με τον trequartista ή έναν επιθετικό μέσο, δεν παίζει στο πλάτος του γηπέδου αλλά κρατάει τον χώρο του στον άξονα, λειτουργώντας ως πίβοτ γύρω από τους συμπαίκτες του.

Είναι αυτός που αναλαμβάνει να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους υπόλοιπους. Είναι σημείο αναφοράς στο χτίσιμο των επιθέσεων, ο "γάντζος" που ενώνει τη μεσαία γραμμή με την επιθετική, καθώς κινείται σε πολύ λίγα μέτρα. Ουσιαστικά απαιτείται από τους παίκτες γύρω του να κάνουν τις κινήσεις και από τον enganche να τις βρει.

Η τεχνική, η αντίληψη, η διορατικότητα και η ταχύτητα στην σκέψη, είναι στοιχεία που διακρίνουν τους παίκτες σε αυτό τον ρόλο, τον οποίο υπηρέτησε με εξαιρετική επιτυχία ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε.

Photo credits: AP Photo/Natacha Pisarenko

News 24/7

24MEDIA NETWORK