Η Ευρώπη κάνει ουρές για να δει τις γυναίκες να παίζουν μπάλα

Όταν τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης γίνονται sold-out με αγώνες γυναικών, είναι σαφές πια ότι καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να γυρίσει στην κουζίνα της. Ίσως να εκτελέσει κάποιο απευθείας φάουλ.

Η Ευρώπη κάνει ουρές για να δει τις γυναίκες να παίζουν μπάλα

Μεγαλώσαμε σε μια εποχή όπου το ποδόσφαιρο ήταν υπόθεση αντρική, όπου η συμμετοχή έστω και μιας γυναίκας σε ένα μας 5x5, γινόταν συνήθως για λόγους τρολαρίσματος μιας εκ των δυο ομάδων. Το 2019, τέτοιες προκαταλήψεις στο ποδόσφαιρο είναι τόσο ξεπερασμένες όσο και η χαίτη του Μηνά Χατζίδη.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο είτε σε διοργανώσεις συλλογικές είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων κάνει απανωτά sold-out στα μεγαλύτερα γήπεδα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ας υποδεχτούμε το ποδόσφαιρο γυναικών στη ζωή μας, ξεκινώντας από τη μέρα που άρχισαν όλα.

Το ξεκίνημα

Το 1917, στο Πρέστον, η ακοντίστρια Λίλι Παρ είχε μια παράτολμη ιδέα: να ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα του εργοστασίου πυρομαχικών Ντικ Κερ, μαζί με τις υπόλοιπες εργάτριες. Η Dick Kerr Ladies FC έπαιζε με κάθε άλλη γυναικεία ομάδα ανά την βρετανική επικράτεια, κάνοντας και μια περιοδεία στη Γαλλία για να συναντήσει τις αντίστοιχες ομάδες του Παρισιού, της Χάβρης, της Ρεν. Το παιχνίδι τους ενάντια στις St. Helen Ladies στο Γκούντισον Παρκ, θρυλείται πως είχε 53.000 θεατές.

Όμως από την επόμενη χρονιά και ύστερα από φημολογούμενα 'παράπονα' που είχαν γίνει στην τότε ανώτατη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, επιβλήθηκε καθεστώς απαγόρευσης στη διεξαγωγή επίσημων αγώνων ανάμεσα σε γυναίκες, με την αιτιολογία ότι το άθλημα είναι "πολύ σκληρό για να παίζεται από αυτές".

Η Αλλαγή

Το 1971, επετράπη για πρώτη φορά σε γυναίκες να εκπαιδεύονται για να γίνουν διαιτητές. Προηγουμένως, το 1969 και 1970 αντίστοιχα, γίνονταν οι πρώτες επίσημες διοργανώσεις συλλόγων σε Αγγλία και Ιταλία αντίστοιχα.

Η UEFA άρει την απαγόρευση που είχε επιβληθεί πριν από 50 χρόνια και οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου κάθε χώρας, παίρνουν στον έλεγχο τους και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικό που διοργανώνεται από την Ιταλική Federazione Femminili Italiana Gioco Calcia γίνεται σε χώρους όπως το στάδιο Αζτέκα με περισσότερους από 100.000 φανατικούς οπαδούς.

Πέρασμα στον 21ο αιώνα

Η Ευρώπη κάνει ουρές για να δει τις γυναίκες να παίζουν μπάλα

(φωτογραφία από τις κερκίδες του Allianz Stadium στο Τορίνο, πριν από το ματς γυναικών Γιουβέντους-Φιορεντίνα, στα τέλη Μαρτίου)

Ήταν θέμα χρόνου η FIFA να αναγνωρίσει ότι και εκτός συλλόγων, το ποδόσφαιρο γυναικών είναι ήδη μια ξεχωριστή διοργάνωση, είναι ανάγκη να υπάρχει και σε επίπεδο παγκοσμίων διοργανώσεων. Το πρώτο επίσημο FIFA World CUp έγινε στην πόλη Γκουαντόνγκ της Κίνας, με την Αμερική, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Κίνα να παλεύουν για την κορυφή μέσα από ένα σύνολο 16 εθνικών ομάδων.

Το 1999, η διοργάνωση πάει Αμερική, με τον τελικό να γίνεται στο Rosebowl με αντιπάλους ΗΠΑ και Κίνα και 90.185 θεατές, σε ένα αγώνα που έγινε το κορυφαίο σε θέαση αθλητικό γεγονός γυναικών, από καταβολής γυναικείου αθλητισμού.

To φοβερό 'ρεύμα' σήμερα

Θα ρισκάρουμε να γίνουμε γραφικοί καταμετρώντας τις περιπτώσεις επίσημων αγώνων γυναικείου ποδοσφαίρου, όπου τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης έγιναν sold-out από την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης των εισιτηρίων. Σίγουρα όμως αξίζει να αναφερθεί ο πάταγος που έκανε η προπώληση εισιτήριων του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στο Γουάντα Μετροπολιτάνο της Ατλέτικο Μαδρίτης, με την Μπαρτσελόνα να φιλοδοξεί να κλέψει το τρόπαιο από τις Ροχιμπλάνκος στην έδρα τους.

Συνολικά 60.739 θεατές βρέθηκαν στο γήπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 48.000 που είχε η Αθλέτικ Μπιλμπάο στην έδρα της. Πέρυσι, το Γουέμπλεϊ υποδέχτηκε περισσότερους από 40.000 θεατές για τον τελικό του FA Cup, όπου η Άρσεναλ υποδέχτηκε την Τσέλσι, σε έναν αγώνα που στο πέρασμα της τελευταίας δεκαετίας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός ολοένα αυξανόμενου κοινού που φανατίζεται με τις ομάδες, θέλει να παίξει, να δεθεί περισσότερο με το άθλημα κι ας μην είναι άντρας.

Η Ευρώπη κάνει ουρές για να δει τις γυναίκες να παίζουν μπάλα

Είναι ξεκάθαρο πως τα αστεία κατηγορίας "πώς να εξηγήσεις σε μια γυναίκα τι είναι το οφσάιντ" δεν είναι πια επίκαιρα. Στο Stade De Lyon, πέρυσι το Δεκέμβριο, 53.000 εισιτήρια για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου - που θα γίνει φέτος το καλοκαίρι- έκαναν 'φτερά' σε μια μέρα και σήμερα είναι μάλλον δύσκολο να βρεις κάτι σε καλή θέση.

Επίσης, την προηγούμενη Κυριακή, η γυναικεία ομάδα της Γιουβέντους έπαιξε για πρώτη φορά στο Allianz Stadium, σε έναν αγώνα που έγινε sold out. Τα σχόλια τύπου "οι γυναίκες στην κουζίνα τους" μοιάζουν πια κάτι παραπάνω από παρωχημένα, άχρηστα, σαν αποκόμματα μιας άλλης, ασπρόμαυρης εποχής.

Ας απολαύσουμε το παιχνίδι.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK