Super Bowl 50: Η ώρα της κρίσης για Panthers-Broncos κι όποιος αντέξει...

Στην 50η έκδοση του Super Bowl οι Panthers και οι Broncos θα παλέψουν για να μείνουν στην ιστορία.

Super Bowl 50: Η ώρα της κρίσης για Panthers-Broncos κι όποιος αντέξει...

Super Bowl No50. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο) ζουν και αναπνέουν στους ρυθμούς του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος κάθε έτους. Την Κυριακή στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια οι Carolina Panthers (πρωταθλητές της National Conference) και οι Denver Broncos (πρωταθλητές της American Conference) θα διεκδικήσουν το στέμα του NFL με στόχο να διαδεχθούν στον πολυτελή θρόνο τους περυσινούς νικητές New England Patriots.

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, χρόνο με το χρόνο πάντως κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Οπαδούς που θα ξενυχτήσουν μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας, από τις 01:30 μέχρι τις 6:30, για ν' απολαύσουν μια επική μάχη δύο εκ των καλύτερων ομάδων της σεζόν που ολοκληρώνεται για εφέτος στο κατάμεστο "Levi's Stadium".

Πάνθηρες που δαγκώνουν

Οι Panthers από τη Σάρλοτ, ομάδα-έκπληξη, έφτασαν στον τελικό με μόλις μια ήττα στην κανονική περίοδο (15-1), επαναλαμβάνοντας ένα επίτευγμα που μονάχα έξι ομάδες είχαν καταφέρει στο παρελθόν από τότε που το πρωτάθλημα διεξάγεται με 16 αγωνιστικές. Ακολούθησαν δε δύο νίκες-προκρίσεις επί Seahawks και Cardinals στα playoff, εξέλιξη που επικύρωσε με τον πιο πειστικό τρόπο την καλύτερη σεζόν της 21χρονης ιστορίας τους. Σε μια διαδρομή 21 ετών που έχουν συμμετάσχει άλλη μία φορά σε Super Bowl χάνοντας 32-29 από τους New England Patriots το 2003. σ' ένα από τα καλύτερα ματς όλων των εποχών.

Έχουν το μομέντουμ και θέλουν να το εκμεταλλευτούν κατακτώντας τον τίτλο. Γιατί ευκαιρίες όπως η εφετινή δεν παρουσιάζονται κάθε χρόνο.

Η ομάδα του 40άρη

Οι Broncos είναι μια σαφώς πιο παραδοσιακή δύναμη στο NFL με 22 παρουσίες στα playoff και το know how. Έχουν ήδη κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο, διαδοχικά μάλιστα (1997, 1998), ενώ με την εφετινή επιτυχία τους έχουν φτάσει σε οκτώ Super Bowl - η πρώτη το 1978 και η τελευταία πρόπερσι χάνοντας 43-8 από τους Seahawks. Σε σχέση πάντως με την προ διετίας επιτυχία τους είναι μια άλλη ομάδα. Ένα σύνολο που ναι μεν έχει για κουμανταδόρο τον 40χρονο Peyton Manning, έναν από τους πιο εμβληματικούς quarterbacks στην ιστορία του σπορ, που δεν αποκλείεται στο τέλος της σεζόν ν' ανακοινώσει την απόσυρσή του.

Ταυτόχρονα όμως έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Οι αλλαγές στο τεχνικό τιμ και ο ερχομός του Gary Kubiak έβαλε τους Broncos σε διαφορετικά μονοπάτια και μετά το 12-4 (είχαν αρχίσει με 7-0) στην κανονική περίοδο έφτασαν έως το φινάλε της διαδρομής (με προκρίσεις επί Steelers και Patriots) χάρη στην τρομερά αποτελεσματική, στα όρια της σκληρής, άμυνάς τους. Ο Tom Brady το κατάλαβε καλά στον τελικό της AFC και μέσω αυτής θέλουν να επιβληθούν.

Επίθεση εναντίον επιθετικής άμυνας

Συμπέρασμα των παραπάνω; Η κορυφαία επίθεση των 500 πόντων (Panthers) απέναντι στην άμυνα που επέτρεψε μόνο 4.530 γιάρδες και 296 πόντους στους αντιπάλους της (Broncos).

Και όποιος αντέξει... Αν η άμυνα κερδίζει τους τίτλους, η ομάδα από το Ντένβερ έχει το πλεονέκτημα. Ένα interception πάντως ή ένας παραπάνω πόντος, τομείς που οι "Πάνθηρες" υπερτερούν, ίσως κρίνει το νικητή. Ίσως και τον MVP που θα μιλήσει πρώτος στο μικρόφωνο κάνοντας τις σχετικές αφιερώσεις.

*Στην Ελλάδα το Super Bowl θα μεταδοθεί από το FOX Sports μέσω της πλατφόρμας της NOVA.

News 24/7

24MEDIA NETWORK