Ο Ντι Γκόρντον άφησε τον δολοφόνο της μητέρας του μέσα στο σπίτι

Είχε την ευκαιρία να αποτρέψει το φόνο της μητέρας του - δεν το έκανε. Ο Ντι Γκόρντον, ένας πραγματικά καλός παίκτης του μπέιζμπολ, έχει μια προσωπική ιστορία να διηγηθεί για την ενδοοικογενειακή βία.

Ο Ντι Γκόρντον άφησε τον δολοφόνο της μητέρας του μέσα στο σπίτι

Ο Ντι Γκόρντον είναι επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ. Από τους καλούς. Με θητεία σε τρεις διαφορετικές ομάδες από το 2011 (Ντότζερς, Μάρλινς, Μάρινερς), δύο φορές all-star (2014, 2015) και με πάμπολλες ατομικές διακρίσεις, καθώς μετά από 8 σεζόν στο MLB καταφέρει με την ίδια επιτυχία ν' ανταποκρίνεται -χάρη στην προσαρμοστικότητά του- στις απαιτήσεις τριών διαφορετικών θέσεων (second baseman, shortstop, center fielder).

Στις 22 Απριλίου κλείνει τα 31 του και, μολονότι πριν από 3 χρόνια τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 80 αγώνων για χρήση απαγορευμένων ουσιών (τεστοστερόνη, 4-Χλωροτεστοστερόνη) εξακολουθεί να θεωρείται πολύ χρήσιμος για το Σιάτλ, την ομάδα του. Έχει συμβόλαιο ως το 2022 και για το 2019 θ' αμειφθεί με 13.3 εκατομμύρια δολάρια. Τα έχει, δηλαδή, καταφέρει στην καριέρα του. Με θεμιτά ή και με αθέμιτα μέσα. Σίγουρα όμως μόνος.

Seattle Mariners second baseman Dee Gordon (9) in the first inning during a baseball game against the Arizona Diamondbacks, Friday, Aug. 24, 2018, in Phoenix. (AP Photo/Rick Scuteri)
Seattle Mariners second baseman Dee Gordon (9) in the first inning during a baseball game against the Arizona Diamondbacks, Friday, Aug. 24, 2018, in Phoenix. (AP Photo/Rick Scuteri) AP PHOTO/RICK SCUTERI

AP Photo/Rick Scuteri

Είχε 'κληρονομήσει' και κουβαλούσε το εκ γενετής γονίδιο του πατέρα του Τομ ή 'Flash'. Ενός δεξιόχειρα πίτσερ, ο οποίος από το 1988 ως το 2009 αγωνίστηκε σε οκτώ διαφορετικές ομάδες και αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Φίλις της Φιλαντέλφια το 2008. Παρόλα αυτά ο Ντιβάρις (το βαπτιστικό του) δεν τον είχε κοντά του. Ο Τομ είχε ερωτευτεί την Ντιβόνα Στρέιντζ στο λύκειο, αλλά ποτέ δεν παντρεύτηκαν.

Ο Ντι ήταν παιδί εκτός γάμου, το οποίο ήρθε πρόωρα στη ζωή, προτού καν συμπληρωθούν επτά μήνες κύησης, καθώς προέκυψαν επιπλοκές. Μάλιστα οι γιατροί είχαν ζητήσει από τη γιαγιά του ν' αποφασίσει, σε περίπτωση που προκύψει κίνδυνος να χαθούν και οι δύο, ποιος εξ αυτών θα πρέπει να σωθεί. Είχε διαλέξει την ανήλικη ακόμα κόρη της. Επιβίωσαν και οι δύο.

Ο Ντι αποδείχθηκε γερή κράση. Άντεξε στην κλινική και πήγε σπίτι μετά από λίγο καιρό. Σκληρό παιδί και ατίθασο ταυτόχρονα, έμπλεκε από μικρό σε μπελάδες. Το έχει παραδεχθεί ο ίδιος. " Ήμουν ένα άθλιο αγόρι. Πολύ κακό. Είναι σκληρό για μένα να λέω πράγματα που έκανα κάποτε. Έμπλεκα σε καβγάδες, έκλεβα, ήμουν υποθέτω ένα κατάλοιπο του περιβάλλοντος που μεγάλωνα".

Ως τα 7 του. Ενόσω ο πατέρας του 'έχτιζε' την καριέρα του, η μητέρα του είχε συνάψει δεσμό και συγκατοικούσε με τον Λίνφορντ Σουλτζ, στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα. Δεν ήταν μια υγιής σχέση, ούτε αυτός ο καλύτερος τύπος. Ο άνδρας, με φάκελο στην αστυνομία "έχοντας κάνει διάφορα" με ναρκωτικά και άλλες παρανομίες, ήταν αυταρχικός και χειριστικός. Σχεδόν τυραννικός. Δεν συγκρατούσε τα νεύρα του, όταν του έφερναν αντιρρήσεις, έβγαινε εκτός ορίων και χειροδικούσε για να επιβληθεί. Αρχικά (και δυστυχώς) η Ντιβόνα έκανε ό,τι οι περισσότερες γυναίκες σε ανάλογες περιπτώσεις. Ιδίως τα χρόνια πριν από το 2000. Ήταν ανεκτική με τη συμπεριφορά του, 'ανανεώνοντας' συνεχώς την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Από ευκαιρία σε ευκαιρία.

Ο Ντι Γκόρντον άφησε τον δολοφόνο της μητέρας του μέσα στο σπίτι

Η μητέρα του Ντιβόνα (instagram.com/devaris9/)

Η στιγμή της έκρηξης άργησε, αλλά ήρθε. Επιχείρησε μάλιστα ν' απαλλαγεί από την παρουσία του, να λύσει τα δεσμά. Ο Ντι θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια σαν να συνέβη χθες. Είχε αποπειραθεί να πνίξει τη μητέρα του στην κρεβατοκάμαρά τους. Ο μικρός, που ήταν στην κουζίνα, πήρε έναν αλτήρα της γυμναστικής από το δωμάτιό του και του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο κεφάλι. Τον πλήγωσε, αλλά μετά υπέστη τις συνέπειες. Ο Λίνφορντ Σουλτζ γύρισε και "έσπρωξε τον κοκαλιάρικο κώλο μου στην άλλη πλευρά του δωματίου". Χτύπησε και μάτωσε. Η Ντιβόνα άρχισε να ουρλιάζει 'ξεκουμπήσου από το σπίτι μου, τώρα'. Ο άνδρας απευθύνθηκε στοργικά στον τρομαγμένο πιτσιρικά. "Θέλεις να φύγω, μικρέ μου; Θέλεις;"

Η αρνητική απάντηση του Ντι έχει ζωντανέψει πολλάκις στο μυαλό του. Όχι. Δεν ήθελε. Φόβος; Ανασφάλεια; Εσωτερική ανάγκη; Όλα αυτά μαζί, μάλλον. Ήταν ο πρώτος άνδρας που έμενε μαζί τους, τού είχε αγοράσει μεταξύ άλλων μια ακριβή παιχνιδομηχανή.

Δύο ημέρες μετά ο Λίνφορντ Σουλτζ είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τη μητέρα του. Ο ίδιος είπε πως το όπλο εκπυρσοκρότησε, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε μετά από πέντε χρόνια. Οι τύψεις βάραιναν τον Ντι. " Για πολύ καιρό, ένιωθα πως ήταν δικό μου λάθος αποκλειστικά", έχει ομολογήσει. Με τα χρόνια το ξεπέρασε.

Ούτως ή άλλως εκείνη η μέρα, η 6η Μαΐου του 1995, δεν τον σημάδεψε μόνο, τον άλλαξε ολοκληρωτικά ως άνθρωπο. Θα είναι, εσαεί, η ημέρα της διαδρομής από τη δική του κόλαση σ' έναν ιδιωτικό παράδεισο με αποκλειστική πρόσβαση.

Η ημέρα της διαδρομής από το σχολείο στο σπίτι. Το οποίο είχε περικυκλωθεί από περιπολικά, είχε αποκλειστεί και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν.

Τον περίμενε για να τον παραλάβει από το σχολικό μια συνάδελφος της μητέρας του. Παραξενεύτηκε. Είχε μάθει να μην εμπιστεύεται αγνώστους. Αντέδρασε όταν του ζήτησε να την ακολουθήσει. " Θα κάνω τα μαθήματά μου και θα παίξω μέχρι να έρθει η μαμά μου", της ξεκαθάρισε " Όχι, όχι, όχι πρέπει να έρθεις μαζί μου, μου είπε αυτή".

Με το ζόρι πήγαν στα McDonalds. Πήρε παγωτό και πατάτες τηγανιτές. Ήρθαν να τον πάρουν συγγενείς. Με μάτια υγρά. Μία ξαδέρφη του ανέλαβε χρέος μαντατοφόρου. " Δεν έκλαψα, μόνο την κοιτούσα".

Την επομένη μπήκε σ' ένα ταξί. Παρέα με το σκύλο του. Ήταν το δώρο γενεθλίων που είχε λάβει λίγες ημέρες πριν από τη μητέρα του. Ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ, το οποίο τέσσερις μήνες μετά κάποιος ασυνείδητος φαρμάκωσε με δηλητήριο. Τον έχασε κι αυτόν. Είχε μεσολαβήσει η νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του. Αποκαμωμένος αποκοιμήθηκε, προτού ξυπνήσει στην ταφή. Νέες τύψεις.

Πήγα στο φέρετρο και τη φίλησα στο μάγουλο, χωρίς να πιστεύω πως είναι η τελευταία ημέρα που τη βλέπω. Τα χείλη μου ένιωσαν κρύα, δεν ήταν ζεστή όπως συνήθως, όταν ξάπλωνα στο στήθος της κι άκουγα την καρδιά της

Εικόνες χαραγμένες βαθιά στην ψυχή του, συναισθήματα που δεν σβήνουν.

Μια εβδομάδα μετά άρχισε να συνειδητοποιεί πως είναι μόνος. Πήρε την απόφαση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Πήγε να μείνει στον πατέρα του που κέρδισε την κηδεμονία δικαστικώς. Άφησε πίσω το παρελθόν του, έβαλε στόχο να πετύχει. Από το λύκειο άρχισε ν' ασχολείται με τον αθλητισμό, αρχικά με το μπάσκετ και σταδιακά με το μπέιζμπολ. Μέχρι που το 2008 επελέγη στο draft αρχίζοντας, οριστικά πια, μια νέα ζωή. Τα είχε καταφέρει. Μόνος ξανά.

Ο Ντι Γκόρντον άφησε τον δολοφόνο της μητέρας του μέσα στο σπίτι

instagram.com/devaris9/

Τα χρήματα που εξ αρχής κέρδισε ήταν το όχημα για τον τελικό προορισμό. Αφού αγόρασε μια επιτύμβια στήλη για τον τάφο της μητέρας του, προχώρησε στη σύσταση φιλανθρωπικού οργανισμού με τον τίτλο 'Flash of Hope' για την προστασία και φροντίδα παιδιών των οποίων οι γονείς πέθαναν απόρροια ενδοοικογενειακής βίας. " Πάντα ήθελα να κάνω κάτι για τα παιδιά. Όταν το πέρασα εγώ δεν είχα κανέναν. Ουδείς ήταν κοντά μου. Γι' αυτό και εγώ θέλω να είμαι δίπλα στα παιδιά, χαρίζοντάς τους το χρόνο μου", έχει πει. " Θέλω να τους δείξω πως ο κόσμος δεν τελειώνει γι' αυτούς. Πως θα είναι εντάξει".

Ο Ντι Γκόρντον είχε πάψει να κατηγορεί τον εαυτό του. Πιστεύω ότι " ο Θεός μού πήρε κάτι δικό μου γιατί δεν με ήθελε σ' αυτό το άθλιο περιβάλλον" και είναι βέβαιος πλέον ότι " η μητέρα μου θα είναι περήφανη για μένα". Δεν πρόλαβε το κακό, 'έσωσε' όμως τον εαυτό του.

Κεντρική φωτογραφία: instagram.com/devaris9/

News 24/7

24MEDIA NETWORK