Έχει 2 εκατομμύρια στην τράπεζα, αλλά μένει σε φορτηγάκι

Ένας ανερχόμενος σταρ του μπέιζμπολ με 7ψήφιο λογαριασμό στην τράπεζα, μένει σε ένα φορτηγάκι στο πάρκινγκ ενός πολυκαταστήματος. Αν το μπέιζμπολ, σε ξενίζει, βάλε στο μυαλό σου ότι ο Ντάνιελ Νόρις είναι ποδοσφαιριστής -είναι υπεράνω αθλήματος έτσι και αλλιώς- και διάβασε την αντισυμβατική ιστορία του.

Έχει 2 εκατομμύρια στην τράπεζα, αλλά μένει σε φορτηγάκι

Μένει σε ένα ψιλοχαλασμένο φορτηγάκι στο πάρκινγκ ενός Wall Mart (αμερικάνικο πολυκατάστημα). Χώρισε την κοπέλα του, γιατί ήθελε περισσότερο χρόνο για να μπορεί να ταξιδεύει μόνος του. Μόλις του έβαλαν 2 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό, εκείνος το μόνο που έκανε, ήταν να αγοράσει ένα T-Shirt αξίας 14 δολαρίων από τις εκπτώσεις. Όχι, δεν πρόκειται για τον πρωταγωνιστή του "Into the Wild", αλλά για τον Ντάνιελ Νόρις, ένα από τα μεγαλύτερα, αυτή τη στιγμή, ταλέντα του αμερικανικού μπέιζμπολ.

Μπορεί να μην ξέρουμε πολλά από μπέιζμπολ, αλλά η ιστορία ενός τύπου όπως ο παραπάνω, αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον. Το θέμα που έκανε το ESPN για πάρτη του ξεκινάει με τον ίδιο και τη δημοσιογράφο στο φορτηγάκι του που είναι εδώ και μέρες αραγμένο στο πάρκινγκ ενός Wall Mart στα προάστια της Φλόριντα:

"Το αστέρι των Τορόντο Μπλου Τζέιζ ξυπνάει σε ένα VW φορτηγάκι του 1978 δίπλα σε ένα Wall Mart και αναρωτιέται αν έχει κάτι να φάει . Ψάχνει μέσα σε ένα μισοάδειο ψυγείο μέχρι που βρίσκει μια ντουζίνα αυγά. “Ίσως είναι χαλασμένα”, λέει και βγάζει τρία από την καρτέλα. Αφού τα μυρίζει, το σκέφτεται για λίγο και τελικά αποφασίζει πως μπορεί να τα φάει. Όσο μαγειρεύει τα αυγά σε ένα φορητό φουρνάκι, ξεκινάει το καθιερωμένο τελετουργικό της ημέρας. Αδειάζει όλα του τα υπάρχοντα στο πάρκινγκ για να καθαρίσει το φορτηγάκι. Μεταξύ άλλων, βγάζει μια σανίδα του σερφ, ένα σλίπινγκ μπαγκ, το μοναδικό του τζιν και το ημερολόγιο του. Ένας πελάτης των Wall Mart σταματάει και τον κοιτάζει. Ο Ντάνιελ χαιρετάει τον πελάτη και ρίχνει μια ματιά στα αυγά του. “Έχω συνηθίσει να με κοιτάνε περίεργα οι άνθρωποι”, δηλώνει.

Σε αυτό το ψιλοχαλασμένο φορτηγάκι που είναι παρκαρισμένο πλάι σε ένα Wall Mart στα προάστια της Φλόριντα, έχει επιλέξει να μένει ο Νόρις. Εκεί, γυμνάζεται κάθε μέρα χρησιμοποιώντας καροτσάκια του πολυκαταστήματος. Εκεί, πίνει το γαλλικό καφέ του, μαγειρεύει οργανικά προϊόντα και διαβάζει Κερουάκ. Φτιάχνει ο ίδιος το φορτηγάκι του όταν χαλάει και αντί να βγαίνει με τους συμπαίκτες του τα βράδια, γράφει στο ημερολόγιο του.

Μένει τόσο καιρό στο συγκεκριμένο πάρκινγκ, που οι άνθρωποι που εργάζονται στο διπλανό πολυκατάστημα τον έχουν μάθει και τον αποκαλούν “Van Man”. Αναρωτιούνται για το αν πρόκειται για έναν έφηβο που το έσκασε από το σπίτι, έναν φτωχό σέρφερ ή κάποιον τύπο χαμένο στην πνευματική του αναζήτηση. Κάποιοι, μάλιστα, επειδή πιστεύουν πως απλώς είναι άστεγος, προσεύχονται για εκείνον.

Οι υποθέσεις που κάνει ο κόσμος για τον Νόρις, απέχουν παρασάγγας από το τι συμβαίνει πραγματικά με τον συγκεκριμένο νεαρό. Ο “Van Man”, όχι μόνο δεν είναι ένας τυχαίος άστεγος, αλλά πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αυτή τη στιγμή στο μπέιζμπολ, ο οποίος έχει πάρει 2 εκατομμύρια μπόνους για να υπογράψει στους Τορόντο Μπλου Τζέιζ, έχει συμβόλαιο με την Nike, ενώ διαθέτει και το δικό του φαν κλαμπ. Παρόλα αυτά, ο ίδιος θεωρεί πως η καλύτερη προετοιμασία για μια σεζόν που περιλαμβάνει 162 παιχνίδια, είναι να μένει σε αυτό το φορτηγάκι, το οποίο αποτελεί την απόδρασή του από την πίεση του πρωταθλήματος και τον ιδανικό τρόπο να χαλαρώσει πλήρως πριν από την νέα αθλητική σεζόν.

“Δεν πρόκειται να αλλάξω τον εαυτό μου, επειδή κάποιοι άνθρωποι θεωρούν περίεργο τον τρόπο που ζω. Ο μόνος τρόπος για να έχω μια καλή σεζόν είναι να την ξεκινήσω όντας χαρούμενος, ισορροπημένος και πάνω από όλα ο εαυτός μου. Μπορεί να μην είναι πολύ συμβατικός ο τρόπος που ζω, ωστόσο για να περνάω καλά, χρειάζομαι λίγη περιπέτεια".

Ο Νόρις αγόρασε το φορτηγάκι το 2011, λίγες εβδομάδες αφότου υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Μπλου Τζέιζ και από τότε αποτελεί τον καλύτερο του φίλο. Του χει βγάλει μάλιστα και όνομα. Το φωνάζει “Σάγκι”, εμπνευσμένος από το “Σκούμπι Ντου”. Του τραγουδάει, του γράφει ποιήματα και του αγοράζει κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Πηγαίνει μαζί του για αναρρίχηση στο Τενεσί και για σέρφινγκ στις ακτές της Καρολάινα. Πηγαίνει μαζί του κάθε άνοιξη για προπονήσεις στη Φλόριντα, αλλά φέτος διεύρυνε το ταξίδι του για μερικές εβδομάδες. Πριν καταλήξει στο πάρκινγκ των Wall Mart, είχε παρκάρει παράνομα σε μια παραλία στην Φλόριντα, μέχρι που τον έδιωξε η αστυνομία.

Φεύγει από το πάρκινγκ του Wall Mart και οδηγεί τρία μίλια μέχρι το Ντούνεντιν, όπου κάνει προπόνηση η ομάδα του. Παρκάρει το φορτηγάκι ανάμεσα στα χλιδάτα αυτοκίνητα των συμπαικτών του, πηγαίνει στο πίσω μέρος του οχήματος του και βάζει νερό να βράσει για να φτιάξει τον καφέ του. Μερικοί συμπαίκτες του περνούν και τον κοιτάνε, ενώ το μάτι από το φουρνάκι φαίνεται να έχει χαλάσει και το νερό παραμένει κρύο. “Γιατί ρε Ντάνιελ δεν παίρνεις καφέ από μέσα”, λέει στον Νόρις ένας συμπαίκτης του, θυμίζοντας του πως στο προπονητήριο σερβίρεται δωρεάν καφές. “Δεν νομίζεις πως αυτό που κάνεις είναι λίγο τρελό”; συνεχίζει και πάει για προπόνηση. “Για μένα, αυτός είναι ο μόνος λογικός τρόπος”, απαντάει ο Νόρις.

Μην νομίζετε ότι η τρέλα με το φορτηγάκι του ήρθε, αφού υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Νόρις ζούσε πάντα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Στο λύκειο ξεχώριζε στο τρίαθλο και τα σαββατοκύριακα έκανε μόνος του κάμπινγκ. Δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά και η πρώτη του δουλειά ήταν για ένα οργανισμό για το περιβάλλον που λεγόταν “1% για τον πλανήτη”. Είναι 21 ετών και λέει πως δεν έχει δοκιμάσει ποτέ αλκοόλ. Είχε μια σοβαρή σχέση με μια κοπέλα στο λύκειο, αλλά χώρισε, γιατί χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ταξιδεύει μόνος του!

“Αιρετικός”, γράφει μια ταμπέλα στο φορτηγάκι του. Ωστόσο, όλοι οι αθλητές ομαδικών σπορ είναι κομφορμιστές, αφού πρόκειται για ανθρώπους που θυσιάζουν την ατομικότητα για την ομάδα, ενώ η προβλέψιμη συμπεριφορά τους, φέρνει προβλέψιμα αποτελέσματα. Στο μπέιζμπολ, παραδοσιακά η ταυτότητα των ομάδων είναι πολύ πάνω από αυτή των παικτών. Με βάση έναν άγραφο κανόνα του μπέιζμπολ, η προσπάθεια να τραβήξει κάποιος την προσοχή πάνω του θεωρείται τουλάχιστον απρεπής.

Όταν πρωτοπήγε στους Blue Jays, οι συμπαίκτες και οι προπονητές του δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του και του έκαναν συνεχώς ερωτήσεις που τον έφερναν σε αμηχανία: "Για ποιο λόγο αν και έχεις 7ψήφιο ποσό στον λογαριασμό σου στην τράπεζα, στο τέλος της σεζόν εργαζόσουν 40 ώρες την εβδομάδα σε ένα κατάστημα που πουλούσε είδη για υπαίθριες δραστηριότητες; Για ποιο λόγο αν και στην Φλόριντα μένεις σε ένα διαμέρισμα με δύο συμπαίκτες σου κοιμάσαι σε αιώρα; Γιατί ποιο λόγο στο τέλος της πρώτης σεζόν αντί να κάνεις διακοπές με τους συμπαίκτες σου στην Καραϊβική, πήγε μόνος σου στη Νικαράγουα, όπου έμενες σε χόστελς και νοίκιαζες μια μηχανή για 2 δολάρια την ημέρα, έκανες πεζοπορία στη ζούγκλα και σερφινγκ ανάμεσα σε σαλάχια; Και τι ακριβώς σημαίνει η παρακάτω φωτογραφία σου στο τουίτερ";

Παρόλο που όλα αυτά που κάνει ο Νόρις είναι εντελώς αντισυμβατικά, πέρα από την εύλογη περιέργεια, δεν έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στην ομάδα. “Προσέχει τον εαυτό του, όσο όλοι οι παίκτες μας. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ανταπεξέρχεται στο ψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Επομένως, για εμάς το φορτηγάκι και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα”, δηλώνει ο Τόνι Λακάβα, βοηθός του γενικού διευθυντή της ομάδας του Τορόντο.

Για περίπου 80 χρόνια ο παππούς του και ο πατέρας του διατηρούσαν ένα κατάστημα με ποδήλατα στην Johnson City, μια πόλη όπου κυριαρχούν τα αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο μαγαζί δεν αποτελούσε απλώς ένας μέρος για να πουλάνε ποδήλατα, αλλά έναν τρόπο για να διαδίδουν τα οικογενειακά τους πιστεύω σχετικά με τη ζωή: το παιχνίδι στην ύπαιθρο, την αγάπη για τη φύση, την αξία του να ζεις απλά. Ο Νόρις πέρασε την παιδική του ηλικία με τους γονείς του και τις δύο αδερφές του κάνοντας ποδήλατο, πεζοπορία, παίζοντας ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μπέιζμπολ. Στο σχολείο, ξεχώριζε και στα τρία αθλήματα, αλλά τελικά τον κέρδισε το μπέιζμπολ.

Το 2011 οι Blue Jays τον επέλεξαν στο ντραφτ και η ομάδα είπε πως δεν θα του προσέφερε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Οπότε ο ατζέντης του τον συμβούλεψε να απέχει για λίγο καιρό από το άθλημα, ώστε να μην τραυματιστεί και χαλάσει η συμφωνία. “Μπα, δεν λειτουργώ με αυτό τον τρόπο”, είπε ο Νόρις στον ατζέντη του, αγνόησε τη συμβουλή του και πήγε στην Ατλάντα όπου αγωνίστηκε σε μια ερασιτεχνική ομάδα, ρισκάροντας την καριέρα του, μόνο και μόνο επειδή γούσταρε να παίζει μπέιζμπολ.

Αφού τελικά δεν τραυματίστηκε, οι Blue Jays του προσέφεραν συμβόλαιο, δίνοντας του 2 εκατομμύρια μπόνους υπογραφής. Την ώρα που μπήκαν τα λεφτά στον λογαριασμό του, ήταν μαζί με τους συμπαίκτες του, στων οποίων τους λογαριασμούς είχα προστεθεί επίσης κάποια μηδενικά. Ένας από αυτούς πρότεινε να πάνε στο μολ της περιοχής για να το γιορτάσουν, ψωνίζοντας. Ψώνιζαν επί 3 ώρες και μόλις τελείωσαν, τα πράγματα που είχαν αγοράσει σχεδόν δεν χωρούσαν στα αυτοκίνητα τους. Οι περισσότεροι παίκτες είχαν ξοδέψει πάνω από 10.000 δολάρια αγοράζοντας λάπτοπ, κοσμήματα και κινητά. Ο Νόρις είχε αγοράσει μόνο ένα T-Shirt της Converse, δίνοτας μόλις 14 δολάρια, αφού το είχε βρει σε έκπτωση.

“Ποιος είμαι και τι έχω κάνει για να αξίζω τόσο χρήματα”, αναρωτιόταν ο Νόρις τους πρώτους μήνες στην ομάδα. Προσέλαβε οικονομικούς συμβούλους και τους ζήτησε να τα επενδύσουν, προκειμένου ο ίδιος να μην χρειαστεί να ασχοληθεί ξανά μαζί τους. Το μόνο που τους έχει ζητήσει είναι να του καταθέτουν 800 δολάρια κάθε μήνα στον λογαριασμό του. Όσα δηλαδή του χρειάζονται για να ζει στο φορτηγάκι.

“Αναζήτησε τα πράγματα που αγαπάς. Συγκέντρωσε γνώσεις. Να είσαι ευγενικός. Αγάπα τους άλλους και να είσαι χαρούμενος. Είναι τόσο απλό. Πώς αλλιώς μπορείς να είσαι εντελώς ελεύθερος, από το να βρίσκεσαι μόνος σου στην μέση του πουθενά, στη μέση του ωκεανού ή στην κορυφή ενός βουνού; Η περιπέτεια είναι συνώνυμο της ελευθερίας", γράφει σε διάφορα σημεία του ημερολογίου του.

Φεύγει από την προπόνηση και σταματάει σε ένα μαγαζί για να αγοράσει το βραδινό του. Δίνει 11,50 δολάρια και παίρνει κοτόπουλο και ψητά λαχανικά. Στη συνέχεια οδηγάει πλάι στην παραλία και σε κάποια στιγμή αφήνει τον "Σάγκι" πάνω στην άμμο. "Μια φορά μετά από το πρωινό μπάνιο σε αυτή την παραλία, γύρισα και ξάπλωσα πάνω στην σανίδα μου. Λίγες ώρες αργότερα με ξύπνησε το κρύο νερό, το οποίο είχε αρχίσει να μου βρέχει τα πόδια. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου συνειδητοποίησα πως με είχε τραβήξει η θάλασσα πάνω στην σανίδα και εγώ δεν είχα πάρει χαμπάρι. Ήμουν πολύ μακριά από την ακτή αποπροσανατολισμένος και φοβισμένος. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου".

Καθώς μαγειρεύει, παρατηρεί το ηλιοβασίλεμα. Παίρνει τηλέφωνο τον πατέρα του και τον βάζει να ακούσει την μηχανή του "Σάγκι". "Είμαστε περήφανοι για σένα" του γράφει σε sms η μητέρα του. Αφήνει το κινητό, βάζει τη μάσκα του και βουτάει στο νερό.

Σύντομα η σεζόν θα ξεκινήσει, θα αναγκαστεί να ξυρίσει το μούσι του και να μετακομίσει σε κάποιο διαμέρισμα με συμπαίκτες του. Θέλει να τον παίρνει στα σοβαρά η ομάδα του. "Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία πρέπει να συμβιβάζομαι. Δεν μπορώ να ζω συνεχώς μόνος μου, ούτε να ακολουθώ την μίνιμαλ ζωή που θέλω. Πρέπει να βρω τις κατάλληλες στιγμές για να κάνω αυτά που θέλω. Να βρω μια ισορροπία".

Μερικές φορές αντιλαμβάνεται την αίσθηση που έχουν κάποιοι συμπαίκτες του και κάποιοι φίλαθλοι, ότι δηλαδή απλώς περνάει μία φάση εκκεντρικότητας. Θα συνεχίσει να μένει στο φορτηγάκι μόλις τα 2 εκατομμύρια του γίνουν 50; Θα συνεχίσει να γράφει στο ημερολόγιο του, όταν δεν θα είναι απλώς έναν ανερχόμενο ταλέντο, αλλά ένας σταρ; Πώς μπορεί ακόμα και ο μεγαλύτερος αντικομφορμιστής να αντέξει την mainstream δημοσιότητα και τους χορηγούς; Δεν αργεί να απαντήσει σε όλα αυτά: "Αν γίνω μεγάλος και τρανός στο μπέιζμπολ θα κάνω ακόμα περισσότερο τα πράγματα που μου αρέσουν. Θα φροντίζω ακόμα περισσότερο τον "Σάγκι", θα προσπαθήσω να φέρω την αλλαγή στη σχέση του αθλητισμού με το περιβάλλον, θα κάνω τους φιλάθλους πιο ευαισθητοποιημένους για τη φύση".

Πηγή: ESPN

Διαβάστε ακόμη:

Οι παίκτες που "άλλαξαν" -ή τους αλλάξαμε- όνομα

Τα αδέλφια των ελληνικών γηπέδων

Για περισσότερες ιδιαίτερες ιστορίες

News 24/7

24MEDIA NETWORK