The Rumble in the Jungle: H νύχτα που ο Μοχάμεντ Άλι έγινε και πάλι "Βασιλιάς του Κόσμου"

Στις 30 Οκτωβρίου του 1974, ο Μοχάμεντ Άλι επικρατεί του Τζορτζ Φόρμαν, σε έναν από τους πιο φημισμένους αγώνες στην ιστορία της επαγγελματικής πυγμαχίας. Το Contra.gr θυμάται εκείνη τη μάχη μέσα από το βιβλίο τουδημοσιογράφου Κέβιν Μίτσελ, "How Muhammad Ali Can Change Your Life", στο οποίο -εκτός των άλλων- αναφέρεται και σε εκείνη τη σπουδαία βραδιά.

The Rumble in the Jungle: H νύχτα που ο Μοχάμεντ Άλι έγινε και πάλι "Βασιλιάς του Κόσμου"

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πετύχει σπουδαία πράγματα στην καριέρα του, όντας ο δεύτερος νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, επικρατώντας το 1964 του Σόνι Λίστον στον όγδοο γύρο της αναμέτρησης.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το οποίο όμως πέταξε σε ένα ποτάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρατσιστικές επιθέσεις που εκείνη την εποχή κλιμακώνονταν στις ΗΠΑ.

Το 1967 θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, γιατί αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, καθώς δεν ήθελε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, ενώ θα του αφαιρεθεί ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, όπως και η άδεια να πυγμαχεί.

Θα δώσει αγώνα απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή, Τζο Φρέιζερ, από τον οποίο θα χάσει. Ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρήθηκε για πολλούς ως "ο αγώνας του αιώνα", ενώ πολλοί θεώρησαν πως μετά από τη συγκεκριμένη ήττα η καριέρα του Μοχάμεντ Άλι είχε τελειώσει οριστικά.

Η επιστροφή του πρωταθλητή

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, ο Άλι θα πάρει τη μεγάλη εκδίκηση. Ο πρόεδρος του Ζαΐρ (νυν Δημοκρατία του Κονγκό) Μομπούτου Σέσε Σέκο Κούκου Νγκμπέντου Βα Ζα Μπάνγκα προσκαλεί τον Μοχάμεντ Άλι σε έναν αγώνα απέναντι στον Τζορτζ Φόρμαν, με έπαθλο 5.000.000 δολάρια, καθώς και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο αγώνας διεξήχθη στην Κινσάνσα, μπροστά σε 70.000 θεατές, με τον Μοχάμεντ Άλι να έχει ελάχιστες ελπίδες να βρει νικητής από αυτήν τη μάχη. Ο Φόρμαν ήταν για 40 συνεχόμενους αγώνες αήττητος.

Από τον πρώτο γύρο κιόλας ο Φόρμαν είχε στριμώξει στα σχοινιά τον Άλι, ο οποίος δεν μπορούσε να αγωνιστεί με το δικό του στυλ.

Ο Αλι, που είχε στηρίξει όλη την καριέρα του στο να "χορεύει" μέσα στο ρινγκ, να αποφεύγει τα χτυπήματα, να κουράζει τους αντιπάλους του και μετά "να χτυπάει σαν μέλισσα", όπως σχολίαζε ο ίδιος, τα είχε βρει "σκούρα".

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στους επόμενους γύρους, με τον Άλι αρκετές φορές να δέχεται τα χτυπήματα του αντιπάλου του και να κάθεται με γυρισμένο το κορμί προς τον κόσμο, κοιτώντας ψηλά.

Στον όγδοο γύρο, όμως, ο Άλι έκανε την ανατροπή. Με μία ξαφνική κίνηση κι ενώ συνέχιζε να "τρώει" απανωτά χτυπήματα, έσπρωξε τον Φόρμαν ο οποίος παραπάτησε και με δεξί κροσέ του δίνει ένα δυνατό χτύπημα. Ο Φόρμαν, όμως, επανέρχεται. Δέχεται όμως ακόμα δύο χτυπήματα στο πρόσωπο και καταρρέει. Ο Μοχάμεντ Άλι είναι και πάλι για τα επόμενα 4 χρόνια στην κορυφή του κόσμου.

Η απάντηση του Άλι κατά του ρατσισμού

Ο αμφιλεγόμενος μάνατζερ, Ντον Κινγκ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αγώνα, έδωσε τον τίτλο "The Rumble in the Jungle ("Οι Βορβορυγμοί στη Ζούγκλα"), καθώς η Δημοκρατία του Κονγκό, στην οποία διεξήχθη η αναμέτρηση, βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα.

Ο Μοχάμεντ Άλι σχολίασε για τον συγκεκριμένο αγώνα: "Ήθελα να επανασυνδέσω τους μαύρους της Αμερικής με την Αφρική και ταξιδεύοντας στη ζούγκλα, επισκεπτόμενος χωριά δίχως ηλεκτρισμό, ραδιόφωνο και τηλεόραση ήρθα σε επαφή με ανθρώπους στους οποίους μπορούσα να μιλήσω. Ο αγώνας ήταν για τον ρατσισμό, για το Βιετνάμ, για όλα αυτά".

Δείτε ολόκληρη τη σπουδαία μονομαχία στο παρακάτω VIDEO:

Διαβάστε ακόμα:

"Γροθιά" στον Μοχάμεντ Άλι: η ημέρα που "έπεσε" ένας θρύλος (VIDEOS)

Όταν ο αθλητισμός εμπνέει το σινεμά (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK