Μάνι Πακιάο: Οι 37 άγνωστες ιστορίες της ζωής του

Η φτώχεια και τα οικογενειακά προβλήματα, το μποξ που του άλλαξε τη ζωή, η εμπλοκή με την πολιτική, το μπάσκετ, τις τέχνες. Το Contra.gr, ανήμερα των 37ων γενεθλίων του Μάνι Πακιάο, κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα παρουσιάζοντας 37 άγνωστες ιστορίες της ζωής του.

Μάνι Πακιάο: Οι 37 άγνωστες ιστορίες της ζωής του

Η 17η Δεκεμβρίου αποτελεί ξεχωριστή ημέρα για τις Φιλιππίνες, αλλά και για το χώρο του μποξ, καθώς σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια γεννήθηκε ο Μάνι Πακιάο, ο κατά πολλούς ό,τι πιο κοντινό στον θρυλικό, Μοχάμεντ Άλι.

Αγωνιστικά έχει κερδίσει τα πάντα. Είναι ο μοναδικός πυγμάχος που κατέχει οκτώ παγκόσμιους τίτλους σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, ενώ έχει λάβει τον τίτλο του καλύτερου μποξέρ της δεκαετίας από τους αρθρογράφους πυγμαχίας των ΗΠΑ. Όμως εκτός από ξεχωριστός αθλητής, είναι και σπουδαίος σαν άνθρωπος.

Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και στις κακουχίες, αλλά σήμερα να βρίσκεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ποτέ ωστόσο δεν ξέχασε από που ξεκίνησε. Πάντα ενδιαφερόταν και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την πόλη του και τους ανθρώπους της.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί συλλέξαμε 37 γνωστές και (κυρίως) άγνωστες ιστορίες από την πολυποίκιλη ζωή του. Ιστορίες που παρουσιάζουν τον οικογενειάρχη, τον πυγμάχο, τον πολιτικό, τον μπασκετμπολίστα, τον καλλιτέχνη, τον επιχειρηματία, αλλά πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, Μάνι Πακιάο, ή Πακ-μαν όπως είναι το παρατσούκλι του...

- Μεγάλωσε με την οικογένειά του σε μια παραγκούπολη, το Τζένεραλ Σάντος και κοιμόταν πάνω σε κούτες. Ο πατέρας του, Ροσάλιο Πακιάο ήταν αγρότης και η μητέρα του, Διονυσία Νταπιγκαράν, μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα που έκανε δουλειές του ποδαριού προκειμένου να τα βγάλει πέρα η οικογένεια.

- Ήταν τόσο φτωχοί που αρκετές ημέρες έτρωγαν μπανάνες και καρύδες για μεσημεριανό. Μάζευαν ξερό ψωμί και το ζέσταιναν προκειμένου να μαλακώσει και να το φάνε. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, τα χρήματα δεν τους έφταναν πολλές φορές ούτε για να αγοράσουν ρύζι, το οποίο είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη τροφής στις Φιλιππίνες.

- Η μητέρα του Πακιάο ήταν τόσο αφοσιωμένη στη θρησκεία που ήθελε ο γιος της να γίνει ιερέας.

- Υπήρχαν και οι φορές που τον τιμωρούσε αυστηρά για το δικό του καλό. Όπως έχει αποκαλύψει μια στενή της φίλη "Όταν ήταν επτά ή οκτώ χρονών, τον έδωσε σε ένα δέντρο για μισή ώρα και τον άφησε να τον τσιμπάνε τα μυρμήγκια επειδή δεν γύρισε σπίτι στην ώρα του".

- Ο Πακιάο πολλές φορές αντί να πάει σχολείο, πήγαινε και δούλευε σε ένα καθαριστήριο ρούχων, βγάζοντας το χαρτζιλίκι του.

- Οφείλει πολλά στον θείο του, Σάρντο Μεχία, ο οποίος είχε τρέλα με το μποξ και τον μύησε στα μυστικά του αθλήματος: "Συνήθιζα να νοικιάζω βιντεοκασέτες με αγώνες του Τάισον και τους βλέπαμε μαζί. Έβλεπε και αντέγραφε τις κινήσεις του", είχε δηλώσει αργότερα.

Ο θείος του Πακιάο, Σάρντο Μεχία, κρατώντας τα πρώτα γάντια του Μάνι.

- Στην ηλικία των 12 ετών αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του εξαιτίας ενός άγριου τσακωμού με τον πατέρα του. Όλα ξεκίνησαν όταν έφερε σπίτι έναν αδέσποτο σκύλο,. Ο πατέρας του, όντας υπό την επήρεια αλκοόλ, εκνευρίστηκε τόσο πολύ που για να τιμωρήσει τον Μάνι, οσκότωσε το μικρό σκυλί, κάτι που σημάδεψε τον γιο του για το υπόλοιπο της ζωής του. Αργότερα μάλιστα, ο προπονητής του Πακιάο, Φρεντ Ρόουτς, δήλωσε πως ο Ροσάλιο όχι μόνο σκότωσε, αλλά και έφαγε το σκυλί! Ο ίδιος βέβαια το αρνείται. Σήμερα πάντως ο Πακιάο έχει ένα Τζακ Ράσελ Τεριέ, το οποίο αποκαλεί "Πακ-μαν".

- Μετά τον άγριο καυγά με τον πατέρα του, πήγε στη Μανίλα. Έκανε ένα ταξίδι πολλών ωρών σε ένα πλοίο φτάνοντας στη μεγαλούπολη, όπου θα ξεκινούσε μια νέα ζωή. Εκεί για να ζήσει βρήκε δουλειές σαν κηπουρός και οικοδόμος.

- Όπως περιγράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, η εμπειρία που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή του ήταν όταν είδε στην τηλεόραση τον Μάικ Τάισον να χάνει από τον Τζέιμς Ντάγκλας το 1990. Τότε αποφάσισε πως θα γινόταν επαγγελματίας μποξέρ.

- Ο πατέρας του Πακιάο, εγκατέλειψε την μητέρα του και πήγε να ζήσει με άλλη γυναίκα, όταν ακόμη ο Μάνι ήταν αρκετά μικρός.

- Ο Πακιάο ήταν πολύ αδύνατος όταν ξεκίνησε την καριέρα του σαν μποξέρ. Αρκετοί μάλιστα του είπαν πως αν δεν πάρει κιλά δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αγώνες. Έτσι άρχισε να βάζει πέτρες στις τσέπες του, προκειμένου να φαίνεται βαρύτερος στις ζυγίσεις.

- Έγινε επαγγελματίας στα 17, ενώ άρχισε να γίνεται γνωστός στο κοινό της πατρίδας του, λόγω ενός τηλεοπτικού σόου που μετέδιδε αγώνες μποξ. Τότε κέρδιζε 2 δολάρια σε κάθε αγώνα και έστελνε το ένα στη μητέρα του!

- Η πρώτη του ήττα στην επαγγελματική του καριέρα ήρθε στον 12ο του αγώνα. Αντίπαλος ήταν ο Ρουστίκο Τορεκάμπο, ο οποίος τον έβγαλε νοκ-άουτ στον τρίτο γύρο. Σύμφωνα όμως με πολλούς (και τον ίδιο), ο Πακιάο βγήκε νοκ-άουτ επειδή κατά λάθος το κεφάλι του βρήκε στον αγώνα του αντιπάλου του. Δεν έχασε δηλαδή από κάποιο χτύπημα του.

- Είναι ο μοναδικός που κατέχει οκτώ παγκόσμιους τίτλους σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, ενώ έχει λάβει τον τίτλο του καλύτερου μποξέρ της δεκαετίας από τους αρθρογράφους πυγμαχίας των ΗΠΑ.

- Το να είσαι όμως ο πιο γνωστός Φιλιππινέζος του κόσμου έχει και υποχρεώσεις. Ο Πακιάο λοιπόν είναι περιζήτητος στην πατρίδα του και το πρόσωπό του έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού. Σε ταινίες, σε σόου, σε αφίσες, σε διαφημίσεις. Η καριέρα του ως... ηθοποιός περιέχει ρόλους όπως αυτόν του στρατηγού, του σούπερ ήρωα και φυσικά του εαυτού του.

- Παράλληλα, είναι αρκετά καλός στο σκάκι, το οποίο του αρέσει αρκετά.

- Ήταν ο σημαιοφόρος των Φιλιππίνων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

- Όπου κι αν πηγαίνει έχει μαζί του την Βίβλο, την οποία έχει μάθει σχεδόν όλη απ' έξω. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του συνηθίζει να προσεύχεται τρεις φορές την ημέρα, ενώ και πριν τους αγώνες επιλέγει την προσευχή. Δεν διστάζει μάλιστα να επισκέπτεται έναν συγκεκριμένο ναό στην πατρίδα του μετά από κάθε αγώνα, όπου ευχαριστεί τον Θεό που είναι υγιής.

- Μετά τις ζυγίσεις του πάντα πίνει ζωμό κρέατος και ζεστό γάλα.

- Ο Πακιάο και η σύζυγός του, Τζίνκι, έχουν πέντε παιδιά: Τον Εμάνουελ Τζούνιορ, τον Μάικλ Στέφεν, την Μαίρη Ντιβίν Γκρέις, την Κουίν Ελίζαμπεθ και τον Ίσραελ. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ονόματα των παιδιών του είναι... ξεχωριστά.

- Όπως έχει παρατηρηθεί, κατά τη διάρκεια των αγώνων του οι δείκτες της εγκληματικότητας στις Φιλιππίνες κάνουν βουτιά, καθώς δεκάδες εκατομμύρια συμπατριωτών του στήνονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να τον παρακολουθήσουν.

- Ασχολείται ενεργά και με την πολιτική στην χώρα του. Τον Μάιο του 2010, ο Πακιάο εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων του 15ου Συνεδρίου των Φιλιππίνων, που εκπροσωπούν την επαρχία Σαραγκάνι, ενώ το 2013 επανεξελέγη. Πολλοί συμπατριώτες του θέλουν τον Πακιάο να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας στο μέλλον, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα το κάνει.

- Ξέρει να παίζει πιάνο και μάλιστα είναι αυτοδίδακτος.

- Εκτός από το μποξ, μεγάλη αγάπη έχει και για το μπάσκετ με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά. Είναι ο πιο κοντός παίκτες που έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ στις Φιλιππίνες με ύψος μόλις 1.66 μ.

- Να σημειωθεί δε ότι είναι παίκτης-προπονητής της επαγγελματικής, Μαχίντρα Ενφόρσερ, ομάδα που αγωνίζεται στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία των Φιλιππίνων.

- Είναι επίτιμο μέλος των Μπόστον Σέλτικς. Σε μια τελετή που έγινε η ομάδα του έδωσε την φανέλα της με τυπωμένο το όνομά του στην πλάτη και τον αριθμό "1". Ο ίδιος θέλοντας να ανταποδώσει, χάρισε σε κάθε παίκτη των "Κελτών" ένα υπογεγραμμένο γάντι του.

- Είναι επίσης ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ, των MP Hotel Warriors, οι οποίοι αγωνίζονται στο PBA D-League των Φιλιππίνων.

Δείτε σε VIDEO τον μπασκετμπολίστα Πακιάo:

- Έχει την δική του εταιρία που κατασκευάζει στόχους και βελάκια. Είναι άλλωστε κι αυτό ένα από τα αγαπημένα του χόμπι.

- Ξέρει και να τραγουδά, αφού έχει βγάλει single στις Φιλιππίνες με τον τίτλο "Sometimes when we touch". Έχει διασκευάσει επίσης αρκετά τραγούδια.

- Τόσο οι αμερικανικές αρχές, όσο κι αυτές των Φιλιππίνων τον ελέγχουν για φοροδιαφυγή. Οι δικηγόροι του το αρνούνται και υποστηρίζουν πως ο Μάνι καλείται να πληρώσει φόρους και στα δύο κράτη.

- H μητέρα του Πακιάο, Διονυσία, είναι 66 χρονών και έχει δεσμό με έναν άνδρα κατά 26 χρόνια μικρότερό της. Μένουν μαζί σε μια πολυτελή βίλα έξω από το Τζένεραλ Σάντος, την οποία της αγόρασε ο Πακιάο.

H μητέρα του Πακιάο, μαζί με τον γιο της.

- Έχει χτίσει έναν οικισμό στο Τάγκο, περιοχή κοντά στη γενέτειρά του, το Τζένεραλ Σάντος, όπου στεγάζονται 200 οικογένειες, στις οποίες μοίρασε δωρεάν τα σπίτια. Το όνομα του οικισμού είναι "Pacman Village" προς τιμήν του.

- Στον "μεγαλύτερο αγώνα όλων των εποχών" όπως χαρακτηρίστηκε, ο Μάνι Πακιάο γνώρισε την ήττα από τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ. Το ρεκόρ του Φιλιππινέζου σήμερα είναι 57 νίκες-2 ισοπαλίες-6 ήττες σε σύνολο 65 αγώνων.

- Σύμφωνα με το "Forbes" ο Μάνι Πακιάο ήταν ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος celebrity παγκοσμίως για το 2015, πίσω μόνο από τον Μεϊγουέδερ, με τα κέρδη του να ξεπερνούν τα 150.000.000 ευρώ.

- Μπορεί να άφησε μικρός το σχολείο για να γίνει μποξέρ, λόγων των οικονομικών δυσκολιών, όμως ο Πακιάο ήταν πάντα άνθρωπος που του άρεσαν τα γράμματα. Έτσι το 2007 σε ηλικία 29 ετών πήρε το απολυτήριο του λυκείου και πέρασε στο Πανεπιστήμιο, όπου πήρε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

- Το φθινόπωρο του 2015 βρέθηκε στην Ελλάδα, αφού επέλεξε να κάνει... θρησκευτικό τουρισμό, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου!

- Έναν ακόμη αγώνα θα δώσει πριν κρεμάσει οριστικά τα γάντια του. Όπως είχε ανακοινώσει ο ατζέντης του στα μέσα Οκτωβρίου, η τελευταία εμφάνισή του στο ρινγκ θα γίνει στις 9 Απριλίου του 2016, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό το όνομα του αντιπάλου του. Το σίγουρο είναι πως αυτός ο αγώνας, δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο...

Για περισσότερο Μάνι Πακιάο τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK