Ο πυγμάχος των 'κίτρινων γιλέκων' απειλείται με φυλάκιση 3 ετών

Δις πρωταθλητής Γαλλίας ο διαδηλωτής - μποξέρ που γρονθοκόπησε αστυνομικό στο Παρίσι και παραδόθηκε στις αρχές. Διακόπηκε η διαδικτυακή καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων προς υπεράσπισή του.

Ο πυγμάχος των 'κίτρινων γιλέκων' απειλείται με φυλάκιση 3 ετών

Από τα μέσα Νοεμβρίου η Γαλλία δεν έχει ησυχάσει. Οι διαδηλώσεις των 'κίτρινων γιλέκων' ανά την επικράτεια συνεχίζονται μετά την 'εκεχειρία' της εορταστικής περιόδου, όχι με την ίδια συμμετοχή αλλά αντίστοιχη ένταση, και η Κυβέρνηση Μακρόν δείχνει εκ νέου ανήμπορη να διαχειριστεί μια κατάσταση που την έχει φθείρει ήδη.

Το Σάββατο στο Παρίσι ήταν περισσότεροι από 50.000 εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας. Τα επεισόδια δεν έλειψαν φυσικά, με τη γέφυρα 'Leopold-Sedar-Senghor' πάνω από το Σηκουάνα (ενώνει το Μουσείο Ορσέ με τους Κήπους Τουιλερί) να μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ πολιτών και αστυνομικών.

Θεωρητικά τα εξοπλισμένα (με κράνη, ασπίδες, γκλομπς) όργανα της τάξης είχαν το 'πλεονέκτημα' στις οδομαχίες. Παρόλα αυτά ένας εκ των διαδηλωτών έβγαλε νοκ άουτ έναν αστυνομικό που επέλεξε να μην αντιδράσει (ή δεν πρόλαβε) στα διαδοχικά χτυπήματα που δεχόταν.

Ο γεροδεμένος δράστης είχε το στιλ και την κίνηση μποξέρ. Αποδείχθηκε πως ήταν πρώην τέτοιος. Γνωστός μάλιστα. Ακολούθως αναζητήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία. Φορούσε μόνο ένα σκούφο, επιλέγοντας να μην κρύψει το πρόσωπό του, ούτε να καμουφλαριστεί με οιονδήποτε τρόπο, με αποτέλεσμα γρήγορα να ταυτοποιηθεί.

Εξακριβώθηκε πως επρόκειτο για τον Κριστόφ Ντεντινγκέρ. Γνωστό στους κύκλους της πυγμαχίας ως 'Gitan de Massy', λόγω της καταγωγής του από μειονότητα του Παρισιού. Στα 38 του σήμερα, υπήρξε πρωταθλητής Γαλλίας, στην κατηγορία Ελαφρών Βαρέων Βαρών τόσο το 2007 όσο και το 2008.

Μετά τη διαρροή των στοιχείων του παραδόθηκε αυτοβούλως τη Δευτέρα.

" Είμαι ένα κίτρινο γιλέκο. Έχω την οργή των ανθρώπων μέσα μου", ανέφερε ο Ντετινγκέρ σε video που έφτιαξε. Φρόντισε πάντως να ελαφρύνει τη θέση του, υποστηρίζοντας πως " αντέδρασε λανθασμένα", υπερασπιζόμενος τη σύζυγο και το φίλο του που είχαν δεχθεί δακρυγόνα από τις δυνάμεις καταστολής.

Ο πυγμάχος των 'κίτρινων γιλέκων' απειλείται με φυλάκιση 3 ετών

Ο Ντετινγκέρ, δημοτικός υπάλληλος απ' όταν σταμάτησε να συμμετέχει σε αγώνες, φέρεται από τις αναρτήσεις του υποστηρικτής του 'Εθνικού Μετώπου', του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, χωρίς πάντως ο ίδιος να έχει μιλήσει πολιτικά. Ανέφερε απλώς στις αρχές πως έχει συμμετάσχει σ' όλες τις διαδηλώσεις που έχουν λάβει στο Παρίσι κατά των κυβερνητικών μέτρων, ανησυχώντας για το μέλλον των συνταξιούχων, των παιδιών και των ανύπαντρων γυναικών.

Η ενέργεια του παλαίμαχου πυγμάχου και η κράτησή του κινητοποίησαν μια μερίδα κόσμου, η οποία άρχισε καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων, μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα, ενόψει της δικαστικής διαδικασίας που θ' ακολουθηθεί. Σε λίγες μόνο ώρες οι δωρεές ξεπέρασαν τα 100.000 ευρώ, αλλά η ιστοσελίδα που συνέλεγε τα χρήματα από ανώνυμους πολίτες (οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 8.000) ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικασία, αν και αρχικά δεν πήρε θέση, δεδομένης της επίσημης διαμαρτυρίας της Ένωσης Αστυνομικών που υποστήριξε πως μια τέτοια καμπάνια νομιμοποιεί τη βία κατά των οργάνων της τάξης.

Επίσης η Ομοσπονδία Πυγμαχίας καταδίκασε το συμβάν, καταγγέλλοντας όποια δράση αντιτίθεται "στις αξίες του αθλήματός μας".

Την ίδια στιγμή βέβαια ο Ντετινγκέρ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ζαν-Λικ Μελανσόν, του επικεφαλής του αριστερού κόμματος - οι δυο τους προέρχονται από την ίδια περιοχή του Παρισιού - λέγοντας πως τα χρήματα θα στηρίξουν απλώς την οικογένειά του.

Ο πρώην μποξέρ κινδυνεύει πλέον με φυλάκιση τριών χρόνων και πρόστιμο 45.000 ευρώ, αφού κατηγορείται για επίθεση και τραυματισμό αστυνομικού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK