O πυγμάχος που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ευτυχία

Όταν έγινε ο κυρίαρχος στην κατηγορία 'βαρέων βαρών' της πυγμαχίας, ο Tyson Fury τα 'χε όλα. Στο μυαλό του, δεν είχε λόγο να ζει. Έπειτα από δυο χρόνια δουλειάς (σε μυαλό και σώμα) επιστρέφει στα ρινγκ. Ωστόσο, τον πιο σημαντικό αγώνα τον δίνει καθημερινά, με τη μανιοκατάθλιψη.

O πυγμάχος που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ευτυχία

Tην 1η του Δεκέμβρη θα βρεθεί στο ίδιο ρινγκ με τον Deontay Wilder. Θα διεκδικήσουν τον τίτλο του WBC (World Boxing Council, ένα από τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα του σπορ), στην κατηγορία βαρέων βαρών. Για να βρεθεί εκεί, πέρασε κοντά δυο χρόνια εσωτερικής αναζήτησης με ψυχίατρο. Δεν ήθελε να ζει. Έπρεπε να βρει ένα λόγο. Πρακτικά, ο Tyson Fury είχε τα πάντα: χρήματα, τον τίτλο του κορυφαίου, δόξα, οικογένεια, υγεία. Στο μυαλό του δεν είχε τίποτα.

Το 'άδειασμα' προέκυψε μετά την κυριαρχία του επί του μέχρι τότε 'βασιλιά' της κατηγορίας, Wladimir Klitschko. Τον επόμενο χρόνο τον πέρασε αγκαλιά με ναρκωτικά, ποτό και την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνούσε το άλλο πρωί. Ακύρωσε όλους τους αγώνες, έχασε όλες τις ζώνες και αφού έφτασε στο ναδίρ ζήτησε βοήθεια. Τώρα θέλει να επιστρέψει. Θα αντιμετωπίσει έναν knock out artist, με δική του ατζέντα (θα ασχοληθούμε σε εύθετο χρόνο). Δύσκολα θα καταφέρει να επανακτήσει την κορυφή. Αλλά και από μόνη της, η επιστροφή είναι νίκη.

O παγκόσμιος πρωταθλητής

Το Σάββατο 28/11 του 2015 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, στην κατηγορία 'βαρέων βαρών'. Είχε αντιμετωπίσει τον κορυφαίο του είδους, τον επί σχεδόν μια δεκαετία πρωταθλητή, τον 39χρονο -τότε- Wladimir Klitschko.

Τους μήνες που προηγήθηκαν αυτού του αγώνα, έλεγε και ξαναέλεγε ότι “ο αντίπαλος μου είναι άνθρωπος. Επιπροσθέτως, είναι μικρόσωμος και γέρος. Έχει 'τελειώσει'. Πιστέψτε με, δεν θα χάσω”. Τον είπαν από αλαζόνα μέχρι τρελό. Παρεμπιπτόντως, ήταν αήττητος (24-0).

Σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγες ημέρες πριν τη διεκδίκηση της ζώνης από τον επί 9 1/2 χρόνια πρωταθλητή της κατηγορίας βαρέων βαρών, Wladimir Klitschko είχε ενημερώσει πως είχε δει όλους τους τελευταίους αγώνες του αντιπάλου του. Και είχε καταλήξει στο " έπαιξε με παιδιά, χωρίς εμπειρία και λεφτά. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ήθελαν να τον αντιμετωπίσουν". Κάλεσε τους ειδικούς " να ρωτήσετε όποιον επαγγελματία θέλετε αν η ηλικία του επηρεάζει την ενέργεια και τη δύναμη του" πριν ρωτήσει "για πόσο θα είναι ο καλύτερος;" και προκαλέσει να βρουν τον τελευταίο "που ενώ ήταν στη δύση της καριέρας του, νίκησε τον άμεσο ανταγωνιστή του". Επέμεινε πως δεν υπάρχει. Ναι, τόσο σίγουρος ήταν. Κράτα το αυτό. Τον είχαν ρωτήσει από πού απορρέει αυτή η βεβαιότητα.

Ο τσιγγάνος, ο χαμαιλέων,ο Τransformer

Το γεγονός ότι είμαι αθίγγανος με έχει βοηθήσει να προσαρμόζομαι. Αν με πετάξεις στην Αφρική, στη μέση της ζούγκλας, όχι μόνο θα βρω το δρόμο μου, αλλά θα εμφανιστώ μπροστά σου φορώντας ένα τσιντσιλά, γιατί αυτό ξέρω να κάνω. Να προσαρμόζομαι. Είμαι χαμαιλέοντας, ξέρω να επιβιώνω. Αν βάλεις αυτόν στη μέση της ζούγκλας, θα τον σκοτώσουν τα λιοντάρια. Είμαι Transformer. Ποιος; Ο καλύτερος. Ο Optimus Prime”. Όλα αυτά τα είπε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έφτασε με κίτρινο Batmobile, ντυμένος Batman. Ο Klitschko αρκέστηκε στο να τον χαρακτηρίσει “κλόουν”.

Ο κλόουν κυριάρχησε σε όλα τα επίπεδα και αναδείχθηκε νικητής, με ομόφωνη απόφαση των τριών διαιτητών. Οι ειδήμονες θα έγραφαν ότι “ δεν ήταν αγώνας μποξ, αλλά παρτίδα σκάκι”, για να εξηγήσουν πως ο τρελός της παρέας είχε χρησιμοποιήσει κυρίως το μυαλό του για να 'καταστρέψει' τον αντίπαλο του. Mετά τη στέψη, πήρε το μικρόφωνο και αντί για δηλώσεις τραγούδησε το “Ι don't want to miss a thing” στη σύζυγο του, Paris, με την οποία είναι μαζί από τα 15 του. Γλυκούλης;

Λίγα λεπτά μετά, δήλωσε πως “ ήλθα απόψε, για να απομακρύνω τον Klitschko από τη θέση του και αυτό έκανα, στο όνομα του σωτήρα μου, Ιησού. Πέρασα έξι δύσκολους μήνες". Και εκεί βούρκωσε. Δίπλα του ήταν ο πατέρας του, John, επίσης πυγμάχος στα νιάτα του. Όχι σε επίσημους αγώνες, αλλά σε αυτούς που στήνονται στους δρόμους. Το 1999, ενώ ήταν στην Κύπρο είχε χτυπήσει κάποιον, με μπουκάλι στο κεφάλι. Το 2011 έβγαλε το μάτι ανταγωνιστή του σε δημοπρασία για αυτοκίνητα. Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης. Δεν σου βγαίνουν τα μαθηματικά; Του έδωσαν άδεια να παρακολουθήσει τον τελικό του γιου του, στο Dusseldorf.

Παρένθεση: ο Tyson γεννήθηκε τρεις μήνες πρόωρα, στις 12 Αυγούστου του 1988 -στο Manchester. Η μητέρα του είχε 14 εγκυμοσύνες. Από αυτές έζησαν μόνο 4 παιδιά. Ζύγιζε μόλις 453 γραμμάρια. Οι γιατροί είχαν πει ενδεχομένως να μην καταφέρει να ζήσει. Ο πατέρας του, τους είχε απαντήσει “θα ζήσει και θα γίνει τεράστιος. Ένας πρωταθλητής”. Για αυτό και τον βάπτισε Tyson (από τον Mike Tyson).

Από την περιπέτεια του πατέρα του, ο Tyson έμαθε να μην δέρνει όποιον βρει μπροστά του, χωρίς να υπάρχουν διαιτητές και έπαθλα. Χρειάστηκε να καταπιεστεί ουκ ολίγες φορές, ώστε να μη ξεχυθεί εναντίον πολλών που τον προκαλούσαν στο δρόμο. “ Προσπαθώ να εξηγώ ότι είμαι επαγγελματίας και δεν διατίθεμαι να πάω φυλακή για αυτούς. Μετά, δείχνω τα φιλαράκια μου που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, για όποιον επιμένει”. Με τον αδελφό του, Shane και τον εξάδελφο του, Andy Lee δημιούργησαν ομάδα αθίγγανων πυγμάχων “ για να μπορώ να καλύψω τις ανάγκες της οικογένειας μου. Μετά έκαναν όλα μου τα όνειρα πραγματικότητα”.

Ο νομάς, o άνδρας του σπιτιού

Ανήκει στους Ιρλανδούς Ταξιδιώτες, εθνικό γκρουπ πλανόδιων που διατηρούν μια μακρά παράδοση. “Ζούμε με τρόπο που υπάρχει 1000 χρόνια. Ζούμε σαν να είμαστε ακόμα στο 1800. Διαβάζουμε κάθε μέρα τη Βίβλο, πιστεύουμε στο θεό. Ανέκαθεν η πυγμαχία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Σε άλλες κοινωνίες, τα αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο. Στη δική μας παίζουν μποξ και δεν αποφεύγουν ποτέ μια σωστή μάχη”, όπως ταξιδεύουν διαρκώς και δεν τους νοιάζουν τα χρήματα. “Και 10 εκατομμύρια λίρες να είχα, πάλι θα κοιμόμουν σε καραβάνι”, είχε πει.

Η ιστορία έδειξε πως μετά 4 εκατομμύρια λίρες (από τους τίτλους του σε όλες τις διοργανώσεις), αγόρασε σπίτι. Πολυτελές. Αγόρασε και μια Ferrari -αυτή που πήγε να ρίξει σε μια γέφυρα, με 190 χιλιόμετρα την ώρα. “ Ώσπου άκουσα μια φωνή στο μυαλό μου, να μου λέει 'μην το κάνεις για τα παιδιά σου'.

Δεν σταμάτησε ωστόσο, ποτέ να μιλά “ για την κουλτούρα των τσιγγάνων, που αφορά πολλά περισσότερα από τις 'αρπαγές', τα πολλά, ξυπόλητα, παιδιά σε κάθε οικογένεια. Δεν με νοιάζουν οι απόψεις των τακτοποιημένων κοινωνιών. Έχουμε μεν, το ίδιο χρώμα στο δέρμα, μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά δεν μοιάζουμε καθόλου. Θέλουμε άλλα πράγματα”.

Με τη σύντροφο του γνωρίστηκαν στα 15 τους, αλλά ως παραδοσιακός τύπος ο Tyson σεβάστηκε την κουλτούρα της φυλής του και για έξι χρόνια, ο καθένας κοιμόταν στο σπίτι του. Μετά παντρεύτηκαν, εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν για πρώτη φορά μαζί και έζησαν στο δικό τους τροχόσπιτο. “ Παντρευόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους. Δεν είμαστε φυλή με παιδεία, δεν πάμε σχολείο και πιστεύουμε πως ο κόσμος ανήκει στους άνδρες. Αυτοί μπορούν να κάνουν τα πάντα, ενώ οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει στα σπίτια. Στη δική μας κοινωνία, οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα. Αν είχα αδελφή και άνοιγε τα πόδια της σε όλους, θα την κρεμούσα”. Αυτό για το ότι οι άνδρες κάνουν ό,τι θέλουν, δεν ήταν 100% ακριβές.

Με την Paris έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Την 8χρονη Venezuela, τον 6χρονο Prince John James, τον 3χρονο Prince Tyson Fury II και τη 10 μηνών Valencia Amber. O Tyson ήθελε να βαπτίσει τον πρωτότοκο “Ιησού”. Δεν τον άφησε η γυναίκα του.

Ο θρήσκος, ο εχθρός του Σατανά -που είναι παντού

Του 'χαν ζητήσει να συστηθεί όπως νιώθει. Ενημέρωσε ότι “ είμαι περίπλοκος τύπος. Τη μια σκέφτομαι τα αστέρια και την άλλη να σπάσω τα μούτρα κάποιου. Δεν είμαι βαρετός και ό,τι κάνω το κάνω με πάθος”. Το πάθος των δηλώσεων του, του 'χει στοιχίσει πολλές χιλιάδες λίρες σε πρόστιμα από την πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας, στη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ πλήθος σχολίων θα βρεις το “ ο David Price και ο Tonny Bellew είναι εραστές” και το “ υπάρχουν μόνο τρία πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, πριν έλθει ο Διάβολος: ένα είναι να νομιμοποιηθεί η ομοφυλοφιλία, ένα δεύτερο οι εκτρώσεις και ένα τρίτο η παιδοφιλία. Ποιος μπορούσε να φανταστεί στις δεκαετίες του '50 και του '60 ότι τα δυο πρώτα θα γίνονταν νόμιμα; Όταν λέω πως οι παιδόφιλοι μπορούν να γίνουν νόμιμοι, ακούγεται τρελό, σωστά; Αλλά πριν κάποιες δεκαετίες και τα άλλα δυο φαίνονταν τρελά. Αν σας έλεγα πριν 120 χρόνια ότι ένα αεροπλάνο 1000 τόνων, από ατσάλι, θα πετούσε στον ουρανό πάλι θα με λέγατε ανόητο". Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα δημοσιεύτηκαν σε συνέντευξη που είχε δώσει στην Daily Mail.

Ως φαν του διαβόλου θεωρεί τους rock stars και γενικά τους celebrities “ γιατί όλοι ασχολούνται με τη μαγεία και αγαπούν το Σατανά. Είναι κάτι που το ξέρει όλος ο κόσμος".

Ο (μανιο)καταθλιπτικός

Το 2016, σε συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone αποκάλυψε ότι “ αν δεν είχα την πυγμαχία, θα ήμουν σε μόνιμη κατάθλιψη. Στο ρινγκ βρίσκω τη γαλήνη μου. Ξεπερνώ τις κρίσεις. Μαζί με τα παιδιά μου είναι οι κύριοι λόγοι που ζω. Το 2011 έπινα όλη τη μέρα και δεν με ενδιέφερε το σπορ. Ήμουν σίγουρος ότι δεν είχα λόγο να ζω. Δεν με ενδιέφεραν τα λεφτά, η γυναίκα μου. Κανείς. Σκέφτηκα πολλές φορές να αυτοκτονήσω. Ήταν τρομερό. Τότε αρρώστησε ο γιος μου. Ήταν βρέφος. Έπεσα στα γόνατα και ζήτησα τη βοήθεια του Θεού. Από τότε προσεύχομαι κάθε βράδυ για την υγεία των δικών μου ανθρώπων και την παγκόσμια ειρήνη. Ήταν κάτι που έκανα από παιδί, μέχρι που 'χάθηκα'. Βρήκα ένα σκοπό στη ζωή μου: την πυγμαχία. Χωρίς αυτήν τη γ... και ζητώ συγγνώμη από το Θεό για τη βρισιά”.

Παραιτήθηκα της ζωής

Το 2016 δήλωσε πως μισούσε την πυγμαχία. Τι είχε αλλάξει; Τίποτα, επί της ουσίας. Βλέπεις, οι αγώνες του με την κατάθλιψη αποδείχθηκαν οι πιο μεγάλοι -σε διάρκεια- και πιο σύνθετοι της ζωής του. Αν τον ακολουθήσεις στο Twitter θα δεις επακριβώς τις μεταπτώσεις, τις εξάρσεις και τελικά την αγωνιώδη προσπάθεια να νικήσει τον εαυτό του. Το Δεκέμβρη του 2016 ο θείος του ανακοίνωσε ότι ο κόσμος θα τον ξαναδεί την άνοιξη του 2017. Εκείνος τιτίβισε “ είχα ένα εφιαλτικό 2016, έκανα πολλά για τα οποία δεν είμαι υπερήφανος. Υπόσχομαι να επιστρέψω”.

Έπαιρνε ναρκωτικά και ήταν διαρκώς μεθυσμένος, ώστε να μουδιάζει το μυαλό του και να μη σκέφτεται. Κάθε φορά που πήγαινε για ύπνο, είχε την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνήσει.

Ήμουν πλούσιος, επιτυχημένος, νέος, υγιής. Είχα την οικογένεια μου, την επιτυχία μου, ό,τι μπορούσα να ονειρευτώ. Και παρ' όλα αυτά, είχα κατάθλιψη. Ένιωθα άδειος. Κουρασμένος. Παραιτήθηκα της ζωής”.

Του πήρε 924 μέρες (και μια τιμωρία από τις αρχές για παράβαση σε doping control), αλλά επέστρεψε στα ρινγκ. Όχι όμως, απαλλαγμένος από τους δαίμονες του. “ Υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και σκέφτονται πως όλα είναι μάταια και δύσκολα. Πάντα όμως, μπορείς να αλλάξεις, να απολαύσεις ξανά τη ζωή”. Όσο για το συναίσθημα του σε σχέση με την πυγμαχία, διευκρίνισε πως “είναι σαν το γάμο. “ Ερωτεύεσαι και ξε-ερωτεύεσαι. Πρέπει να δουλεύεις για τη σχέση”.

Είχε πάρει κιλά, αλλά άλλαξε γυμναστή και σιγά σιγά βρήκε τη φόρμα του. Έκανε 11 προπονήσεις την εβδομάδα, μέχρι να επιστρέψει στην κατηγορία του. “ Η συγκεκριμένη καθημερινότητα με βοήθησε και με την κατάθλιψη”, ομολόγησε, πριν “ τη δεύτερη καριέρα μου”, που ξεκίνησε με νίκες, οι οποίες τον έβαλαν απέναντι στον Wilder.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK