Ο Γολγοθάς που ανέβηκε (και πλήρωσε σχεδόν μόνος του) Ελληνας ξιφομάχος

Ενας από τους καλύτερους Ελληνες ξιφομάχους, ο Γιώργος Τσουρούτας, ανέβηκε μεγάλο Γολγοθά με δύο συνεχόμενους πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο ίδιο πόδι. Τo Contra.gr καταγράφει όλο το χρονικό και αποδεικνύει ότι το κόστος θεραπείας βάρυνε κυρίως τον αθλητή και όχι την ομοσπονδία.

Ο Γολγοθάς που ανέβηκε (και πλήρωσε σχεδόν μόνος του) Ελληνας ξιφομάχος

Ο Γιώργος Τσουρούτας, ένας από πιο επιτυχημένους Ελληνες ξιφομάχους, κλήθηκε τα τελευταία χρόνια να παλέψει με πολλούς και πολλά. Πρώτα από όλα με την ατυχία και ύστερα με την αδιαφορία της Ομοσπονδίας, η οποία δεν πρόσφερε μεγάλο χέρι χέρι βοηθείας στις δύσκολες περιπέτειες που πέρασε ο αθλητής.

Ολα άρχισαν το 2013 όταν ο Τσουρούτας υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού σε προπόνηση της Εθνικής ομάδας στο ΟΑΚΑ. Παρά τη μεγάλη ζημιά ο Ελληνας ξιφομάχος αγωνίστηκε κανονικά δύο ημέρες αργότερα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρσοβίας όπου, όπως ήταν φυσιολογικό, η ζημιά έγινε χειρότερη.

Η μαγνητική τομογραφία που έκανε με το γυρισμό στην Αθήνα, αποκάλυψε και το μέγεθος της βλάβης. Ρήξη πρόσθιου χιαστού μεγαλύτερη του 60%, μία ζημιά που χρειάζεται συνήθως χειρουργείο για να αποκατασταθεί.

Παρόλα αυτά όταν ο Τσουρούτας μαζί με τους υπευθύνους της ομοσπονδίας αποφάσισε συντηρητική αγωγή με φυσικοθεραπεία. Η ομοσπονδία κάλυψε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εν μέρει τα έξοδα του αθλητή γι' αυτού του είδους την αποκατάσταση.

Μετά από δύο μήνες, ο Τσουρούτας πήρε μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 όπου και υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, αλλά και ρήξη μηνίσκου. Το χειρουργείο ήταν πλέον αναπόφευκτο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία δεν έδωσε τη βοήθειά της σ' αυτό το κομμάτι. Και ο αθλητής άρχισε να ψάχνει τον κατάλληλο γιατρό, καθώς η επέμβαση ήταν πολύ σοβαρή για να μη δώσει την ανάλογη βαρύτητα. Μετά από τη σχετική έρευνα, κατέληξε στον Διονύση Χίσσα. Ο χειρουργός ορθοπεδικός (σ.σ. γιατρός, κατά σύμπτωση και της Ολυμπιακής Επιτροπής) έκανε την επέμβαση στον Τσουρούτα στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Metropolitan".

Η επέμβαση έγινε το καλοκαίρι του 2013 και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη σχετική απόδειξη που παραθέτουμε ακριβώς από κάτω, τα περισσότερα έξοδα κάλυψε ο ίδιος ο αθλητής από την τσέπη του. Η απόδειξη, για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, όπως θα διαπιστώσετε, κόπηκε στο όνομα του Ελληνα πρωταθλητή. Η ομοσπονδία συνεισέφερε περίπου 400 ευρώ.

Μετά από ένα τόσο σοβαρό χειρουργείο, είναι σαφές ότι χρειάζεται και η ανάλογη αποθεραπεία. Φυσικοθεραπεία, κολυμβητήριο, ειδικά φάρμακα. Τα περισσότερα καλύφθηκαν από την τσέπη του αθλητή, ο οποίος ήθελε διακαώς να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Μόνο οι δύο πρώτοι μήνες της φυσικοθεραπείας λέγεται ότι καλύφθηκαν από την Ομοσπονδία.

Ο Τσουρούτας το 2014, πάντως, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ονειρεύτηκε ένα καλύτερο αθλητικό μέλλον. Στο Πανευρωπαϊκό της Ελβετίας, όμως, το 2015, η ατυχία τον συνάντησε ξανά με την ίδια σοβαρή ζημιά στο ίδιο πόδι! Ο ξιφομάχος ταξίδεψε στο τουρνουά με έξοδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Στην Ελβετία, ήρθε η δεύτερη ρήξη χιαστού μέσα σε δύο χρόνια.

Η μαγνητική τομογραφία έγινε με έξοδα του Ολυμπιακού. Ο αθλητής, μαζί με το ιατρικό τιμ της ομάδας του, αποφάσισε να πάει συντηρητικά και να αγωνίζεται με μία ειδική επιγονατίδα στο πόδι. Η επιγονατίδα αυτή αγοράστηκε από τις ΗΠΑ με 850 δολάρια, πάλι με δαπάνη του Ολυμπιακού.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε γιατί ο Τσουρούτας ήθελε πάση θυσία να προλάβει τους αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στην κατηγορία του, αλλά στο Ρίο δεν κατάφερε να προκριθεί καθώς το πρόβλημά δεν του επέτρεπε και τη μέγιστη άνεση κινήσεων.

Τον Αύγουστο του 2016, ο αθλητής πέρασε και πάλι το κατώφλι του χειρουργείου, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Αυτή τη φορά τη δαπάνη κάλυψε ο Ολυμπιακός (σ.σ. αν και ο τραυματισμός ήρθε σε αγώνα της Εθνικής ομάδας). Το πειστήριο δίνεται παρακάτω.

Το Contra.gr επικοινώνησε, ως όφειλε, με την πλευρά της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρός της, Μανώλης Κατσιαδάκης (πρόσφατα επανεκλέθηκε) μάς είπε τα εξής : "Ηξερα μόνο για το χειρουργείο του 2015. Ο ίδιος καθυστερούσε την εγχείρηση για να παίρνει μέρος στους αγώνες. Τα έξοδα της φυσικοθεραπείας τα καλύψαμε εξ ολοκλήρου. Στείλαμε τον αθλητή και στους αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, τιμής ένεκεν. Μετά μάθαμε ότι θέλει να σταματήσει και να γίνει προπονητής. Οταν εκ νέου μάθαμε ότι θέλει να είναι ξανά αθλητής του δώσαμε μία θέση στην προεθνική ομάδα. Με τον αθλητή διατηρούσαμε και διατηρούμε άψογες σχέσεις και δεν υπάρχει αντιδικία".

Τα συμπεράσματα δικά σας...

News 24/7

24MEDIA NETWORK