Ο Νέιθαν Έιντριαν σόκαρε το Instagram για να το αφυπνίσει

Ο πέντε φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στα 50 και τα 100 μέτρα ελεύθερο, Νέιθαν Έιντριαν πόσταρε στο Instagram φωτογραφία με τον ίδιο να φορά ρόμπα χειρουργείου και λεζάντα που ανέφερε πως έχει καρκίνο, στα 30.

Ο Νέιθαν Έιντριαν σόκαρε το Instagram για να το αφυπνίσει

Ο Nathan Adrian (Νέιθαν Έιντριαν) είναι 30 χρόνων. Είναι και πέντε φορές χρυσός Ολυμπιονίκης (μια αργυρός και δυο χάλκινος), ως μέλος της ομάδας των ΗΠΑ στα 4Χ100 ελεύθερο (το 2016 είχε για παρέα τους Μάικλ Φελπς, Κέιλεμπ Τρέσελ και Ράιαν Χελντ) και μόνος του στα 50 και τα 100 μέτρα -ελεύθερο-, σε Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο. Γεγονός που τον κάνει έναν εκ των κολυμβητών με τη μεγαλύτερη συνέπεια, στην ιστορία του σπορ στις ΗΠΑ.

United States' Caeleb Dressel, Kevin Cordes, Nathan Adrian and Matt Grevers, from left, celebrate after winning the gold medal in the men's 4x100-meter medley relay final during the swimming competitions of the World Aquatics Championships in Budapest, Hungary, Sunday, July 30, 2017.
United States' Caeleb Dressel, Kevin Cordes, Nathan Adrian and Matt Grevers, from left, celebrate after winning the gold medal in the men's 4x100-meter medley relay final during the swimming competitions of the World Aquatics Championships in Budapest, Hungary, Sunday, July 30, 2017. AP

Την Πέμπτη 24/1 ανανέωσε το λογαριασμό του στο Instagram, με μια μακροσκελή λεζάντα που όποιος άρχισε να τη διαβάζει, δεν την παράτησε έως το τέλος.

Ο Έντριαν έχει καρκίνο στους όρχεις και μαζί με τη σχετική ανακοίνωση, έγραψε και ό,τι του συνέβη έως ότου ενημερωθεί για τη σχετική διάγνωση. Δεν το έκανε για να περάσει η ώρα, αλλά για να αφυπνίσει τους ανθρώπους που αρνούνται να αναζητήσουν το όποιο σύμπτωμα παρουσιάζουν και παραπέμπει σε θέμα υγείας. Κατέληξε στο ότι θα επιστρέψει στις πισίνες, γιατί θέλει να πάει στους Αγώνες του Τόκιο.

Ήταν ο δεύτερος κολυμβητής, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ που διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις, μετά τον Έρικ Σαντό, ο οποίος έμαθε τα μαντάτα μια εβδομάδα πριν τα US Trials του 2008. Στα 24 του. Eίχε επιλέξει να καθυστερήσει τη θεραπεία, για να πάει στο Πεκίνο. Αφότου τελείωσε όσα έπρεπε να κάνει, πήγε στο Λονδίνο.

Πίσω στον Έιντριαν, διευκρίνισε πως ο καρκίνος εντοπίστηκε νωρίς, μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και μετά άρχισε θεραπείες. “ Όπως είπα στην οικογένεια μου, θα χρησιμοποιήσω το πτυχίο που έχω στη δημόσια υγεία, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζα”, έγραψε και προφανώς θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε δυο πράγματα για αυτόν τον τύπο. Αρχής γενομένης ότι στο πλάνο ήταν να κολυμπήσει 1-2 χρόνια ακόμα, πριν αλλάξει επάγγελμα.

United States' gold medalist Nathan Adrian is seen on a large screen as he stands on the podium after his win in the men's 100-meter freestyle swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Wednesday, Aug. 1, 2012. (AP Photo/Lee Jin-man)
United States' gold medalist Nathan Adrian is seen on a large screen as he stands on the podium after his win in the men's 100-meter freestyle swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Wednesday, Aug. 1, 2012. (AP Photo/Lee Jin-man) AP

Το Swimswam.com που από το όνομα αντιλαμβάνεσαι πως ασχολείται με το υγρό στοιχείο, έχει μια στείλει: το #smimmommy. Στο πλαίσιο αυτής, μιλά με τις μητέρες αθλητών. Η μητέρα του Νέιθαν, Cecilia ενημέρωσε πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, ως μέλος 9μελους οικογένειας που ζούσε κοντά στο νερό.

Κιι έτσι το νερό έγινε μέρος της ζωής της. Μετά έγινε μέρος της ζωής και της οικογένειας που δημιούργησε με τον Τζέιμς, πυρηνικό μηχανικό στο επάγγελμα. “ Δεν παρενέβην ποτέ στη δουλειά των προπονητών που είχαν τα παιδιά μου. Αρκέστηκα στο ρόλο της τσιρλίντερ τους”. Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινε σε όλους τους γονείς.

Να αφήνετε τον προπονητή και το δάσκαλο να κάνουν τις δουλειές τους και να επικεντρώνεται στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα του παιδιού σας, γιατί η κολύμβηση είναι μόνο μια φάση της ζωής τους. Ας τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο εκμάθησης

Η πρωτότοκη Ντονέλα κολύμπησε για το Arizona State University (με μερική αθλητική υποτροφία), ο πρώτος γιος, Τζάστιν για το University of Washington και ο Νέιθαν για το University of California, Berkeley, από όπου έφυγε με πτυχίο στη δημόσια υγεία, το 2012 και πέντε φορές πρωταθλητής του NCAA (στα 50-yard και 100-yard ελεύθερο). Το 2011 το Cal πήρε το πρώτο πρωτάθλημα, έπειτα από 31 χρόνια.

Τα αγόρια είχαν εξασφαλίσει πλήρη αθλητική υποτροφία. Και ναι, ο μικρός άρχισε την κολύμβηση γιατί ήθελε να κάνει ό,τι τα μεγαλύτερα αδέλφια του, από τα 2. Ο Τζάστιν τον νικούσε για χρόνια. "Μου έμαθε να είμαι ανταγωνιστικός και να μην τα παρατάω".

Η μητέρα του εξήγησε πως στην τελευταία χρονιά στο high school έσπασε ρεκόρ που υπήρχε για 25 χρόνια, στην Ουάσινγκτον (από το 1992), στα 200 ελεύθερο. “ Τότε καταλάβαμε πως είναι πραγματικά καλός”. Βοήθησε και η εμφάνιση κολεγίων όπως το Stanford, το Berkeley, to University of Auburn και το University of Texas (τα κορυφαία προγράμματα κολύμβησης του έθνους) στο κατώφλι του σπιτιού, να προτείνουν υποτροφίες. Ο Νέιθαν διάλεξε το Berkeley "γιατί έψαχνα κάποιον να με βοηθήσει με τα σπριντ, αλλά και να 'χει υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο".

Ο Νέιθαν Έιντριαν σόκαρε το Instagram για να το αφυπνίσει

Βασική μας αρχή ήταν να δώσουμε στα παιδιά μας την ελευθερία να παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούσαν τη ζωή τους, αρκεί να μην αδιαφορούσαν για τα μαθήματα τους. Απλά τους ζητούσαμε να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Ο Νέιθαν έμαθε από μικρός να τελειώνει ό,τι αρχίζει”.

Στα 12 ο Ολυμπιονίκης τους ενημέρωσε ότι θα ήθελε να αλλάξει ομάδα και να πάει σε μια που ήταν 64 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Θα έπρεπε δηλαδή, να τον πηγαινοφέρνουν καθημερινά. Για τα επόμενα έξι χρόνια, αυτή ήταν η ζωή τους: ο Νέιθαν ξυπνούσε στις 4 το πρωί και τα σάββατα, τον πήγαιναν στην Tacoma, έκανε τη δουλειά του, μετά πήγαινε σχολείου και πίσω στο σπίτι.

Μετά, πριν τη δεύτερη χρονιά του στο κολέγιο (2007) μας είπε ότι θα ήθελε να ακολουθήσει τον προπονητή του στα Florida Keys. Τον ρώτησα τι θα γίνει με το σχολείο και την υποτροφία που είχε. Και ποιος θα πληρώνει τα έξοδα του. Η απόφαση ήταν δική του. Πήγε στη Φλόριντα, μπήκε στην Ολυμπιακή ομάδα και μετά επέστρεψε στο Berkeley να τελειώσει τις σπουδές του, όπως είχε υποσχεθεί”.

Από όταν θυμάται τον εαυτό του, ξυπνά αξημέρωτα. Από το κολέγιο το ξυπνητήρι χτυπούσε στις 5.15. Στις 06.00 άρχιζε η προπόνηση. Το Σάββατο το ραντεβού ήταν στις 07.00

To νερό τον έκανε πάντα να αισθάνεται ηρεμία. “ Μου αρκεί και μόνο να το βλέπω. Ο ήχος του νερού της πισίνας με κάνει να νιώθω την απόλυτη ηρεμία. Για αυτό και έρχομαι ακόμα και στα ρεπό μου, για να χαλαρώνω”. Ομολόγησε πως υπήρχαν και μέρες που δεν απολάμβανε την όλη διαδικασία. Που ήθελε να κοιμηθεί περισσότερο. Ή να δει τους φίλους του. Αλλά η επόμενη μέρα ήταν μια νέα ημέρα. Αυτή που θα κέρδιζε τη θέση του στη διαδικασία διεκδίκησης συμμετοχής στους Αγώνες.

U.S. team's Michael Phelps, left, and Nathan Adrian celebrate after their team won the gold medal in the men's 4x100m Medley Relay final at the FINA Swimming World Championships in Shanghai, China, Sunday, July 31, 2011. (AP Photo/Wong Maye-E)
U.S. team's Michael Phelps, left, and Nathan Adrian celebrate after their team won the gold medal in the men's 4x100m Medley Relay final at the FINA Swimming World Championships in Shanghai, China, Sunday, July 31, 2011. (AP Photo/Wong Maye-E) AP


Με τον Φελπς, συναθλητή του Νέιθαν επί χρόνια και τύπο που τον 'σκέπασε' με τα κατορθώματα του.

Του ζήτησαν να συγκρίνει τον εαυτό του με τον πιο επιτυχημένο αθλητή του πλανήτη. "Είμαι πιο βαρύς, άρα μπορώ να παράξω περισσότερη ενέργεια. Εκείνος είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η ικανότητα που έχει να ρυθμίζει το γαλακτικό οξύ" ουσία που παράγει το σώμα, όταν διασπά υδατάνθρακες και ενέργεια και είναι το γρήγορο 'καύσιμο' των αθλητών, κατά τη διάρκεια της άσκησης. "Αν έτρωγα όσο ο Μάικλ, θα ήμουν 150 κιλά" έχει πει.

Μετά αποθέωσε τον GOAT, εξηγώντας πως έκανε τα πάντα για το σπορ " και ήταν τιμή μου να τρέχω δίπλα του, όπως ήταν τεράστια τιμή να επιλεγώ για συνοδοιπόρος του".

Τα μετάλλια που 'χει κατακτήσει έως τώρα, εκ των οποίων τα 8 είναι Ολυμπιακά, δεν ήλθαν χωρίς προσπάθεια. Τον είχαν ρωτήσει για το διάστημα που ξεκουράζεται κάθε χρόνο. Που χαλαρώνει, που πηγαίνει διακοπές. “Κ αλή ερώτηση! Για να πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι. Νομίζω οι δυο εβδομάδες είναι αρκετές. Πηγαίνω σπίτι, περνώ χρόνο με την οικογένεια μου”. Ό,τι δηλαδή, δεν έκανε όσο είχε υποχρεώσεις. Που πολλές φορές τον κρατούσαν μακριά από το σπίτι του και τη σύντροφο του, για μήνες.

Η Hallie Ivester (υπεύθυνη εμπορεύματος στην εταιρεία Banana Republic) μπήκε στη ζωή του το 2011. Έξι χρόνια μετά τα παιδιά αρραβωνιάστηκαν και τον περασμένο Σεπτέμβριο παντρεύτηκαν.

"Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να κολυμπάω γρήγορα. Αυτό ήταν το μόνο που ήθελα. Αυτό είναι το διασκεδαστικό στο άθλημα μου" εξήγησε όταν τον ρώτησαν αν θα ενδιαφερόταν να εμφανιστεί στην τηλεόραση, με δικό του project, αφότου έζησε το μερίδιο του στην παγκόσμια φήμη, μετά τα κατορθώματα του Ρίο. "Γεννήθηκα για να κάνω αυτό το σπορ, υπό την έννοια ότι έχω μεγάλο κορμό και σούπερ επίπεδα πόδια -χωρίς καμάρα. Επίσης, έχω πολύ ευλύγιστους ώμους. Όλα αυτά είναι στοιχεία πολύ χρήσιμα στην κολύμβηση. Βέβαια, δούλεψα και πολύ, για να μπορώ να είμαι αποτελεσματικός στο νερό". Της πισίνας.

Φοβάμαι όσο δεν φαντάζεστε το ανοιχτό νερό. Όταν μπαίνω στη θάλασσα, αυτομάτως μου έρχεται στο μυαλό η μουσική από την ταινία 'Τα σαγόνια του καρχαρία'

Πριν υποβληθεί στην απαραίτητη επέμβαση, ενημέρωσε πως σε λίγες εβδομάδες θα είναι πάλι στο νερό, γιατί θέλει να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Θέλησε να πει σε όλους τους άνδρες ότι η πρόγνωση σώζει ζωές. Όπως και ο έγκαιρος εντοπισμός του όποιου προβλήματος. "Συχνά αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια και αποφεύγουμε σημαντικά πράγματα, αναβάλλοντας την ιατρική βοήθεια που χρειαζόμαστε". Αν ακολουθούσε αυτήν την τακτική, ίσως να μην είχε αργότερα δικαίωμα να ονειρεύεται. Τώρα μπορεί να δουλέψει το πλάνο των επόμενων Ολυμπιακών μεταλλίων.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK