Και εγένετο Ναδάλ-Τζόκοβιτς: Η νέα γενιά του τένις μπορεί να περιμένει

Την Κυριακή 27/1 οι Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς θα βρεθούν στο ίδιο court για 53η φορά στην καριέρα τους, 8η σε τελικό Grand Slam και πρώτη στο Αustralian Open -μετά τη νίκη του Σέρβου το 2012. Στη διαδρομή ενημέρωσαν το νέο αίμα πως "μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα" πριν την αλλαγή φρουράς.

Και εγένετο Ναδάλ-Τζόκοβιτς: Η νέα γενιά του τένις μπορεί να περιμένει

Φαγώθηκαν όλοι να μιλούν για τη νέα γενιά του τένις, τους παίκτες που δεν έχουν 'κλείσει' καν τα 25 και κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή και να προβλέπουν πως δυο από αυτούς θα βρεθούν στον τελικό του Australian Open. Μάντεψε τι θα δεις την Κυριακή 27/1, στις 10.30. Δυο από τους καλύτερους τενίστες της ιστορίας.

Ο (Νο2) Ράφαελ Ναδάλ έμαθε τον αντίπαλο του στον τελικό του Australian Open: είναι το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε ξανά στην κορυφή του πλανήτη, επιτυγχάνοντας το ιστορικότερο comeback στην ιστορία της αντισφαίρισης. Πέρυσι τέτοια εποχή περίμενε να μπει στο χειρουργείο και να 'φτιάξει' τον αγκώνα του, ενώ άκουγε 'ειδικούς' να εκτιμούν αν θα καταφέρει να παίξει ποτέ ξανά τένις ή όχι.

Οι φαν του σπορ, που ξεκάθαρα αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα, μέσα από τα τελευταία κατορθώματα του Στέφανου Τσιτσιπά, θα απολαύσουν την πρώτη συνάντηση των αθλητών που πρόσφεραν στον πλανήτη μια από τις επικότερες μάχες, μετά τον ημιτελικό του Wimbledon.

Την Κυριακή 27/1 θα συναντηθούν για 24η φορά σε τελικό και 53η γενικότερα. Είναι η δεύτερη φορά, στην καριέρα τους, που θα βρεθούν στον τελικό του Australian Open. Η πρώτη ήταν το 2012. Τότε το τρόπαιο πήγε στα χέρια του Σέρβου, έπειτα από 5 ώρες και 53 λεπτά. Αυτό παραμένει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κράτησε ποτέ τελικός Grand Slam.

Για να δούμε τον Τζόκοβιτς στον τελικό της Κυριακής, χρειάστηκε να νικήσει στον ημιτελικό με 3-0 σετ, τον Λουκά Πουίγ (Νο31 της παγκόσμιας κατάταξης).

Ο Τζόκοβιτς θα διεκδικήσει το 15ο Grand Slam της καριέρας του και ο Ναδάλ το 18ο.

Στη σούμα του Ισπανού, υπάρχει μόνο ένα Australian Open: αυτό του 2009, με νίκη επί του Ρότζερ Φέντερερ. Έκτοτε έχασε στον τελικό από τους Τζόκοβιτς (2012), Βαβρίνκα (2014) και Φέντερερ (2017).

Σε αυτή του 'Νόλε' υπάρχουν 6 (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016). Τόσα έχει και ο Φέντερερ με τον Έμερσον. Πράγμα που σημαίνει πως ο Τζόκοβιτς είναι προ του να γίνει ρέκορντμαν του event. Ο τελευταίος κλήθηκε να σχολιάσει -στο ΕSPN- τη Next Generation. Παραδέχθηκε πως τα νέα παιδιά έρχονται με δύναμη " αλλά μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα".

Βλέπεις, ο Σέρβος είχε σχεδόν αλάνθαστος στη Μελβούρνη ("είναι ευλογία να μπαίνεις στη 'ζώνη' και να σου βγαίνουν όλα, χωρίς να προσπαθείς. Με αυτοματισμούς, σαν από ένστικτο"), όπου ο Ναδάλ παίζει το καλύτερο τένις της ζωής του.

Rafael Nadal of Spain returns the ball to Serbia's Novak Djokovic during their men's singles semifinals match at the Wimbledon Tennis Championships, in London, Saturday July 14, 2018.(AP Photo/Ben Curtis)
Rafael Nadal of Spain returns the ball to Serbia's Novak Djokovic during their men's singles semifinals match at the Wimbledon Tennis Championships, in London, Saturday July 14, 2018.(AP Photo/Ben Curtis) AP

Μέχρι εδώ, ο Ναδάλ έχει κερδίσει το 98% των games στα οποία είχε εκείνος το σερβίς και έχει ομολογήσει ότι " δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι επιθετικός, από το να επιδιώκεις με κάθε χτύπημα να κάνεις ζημιά στον αντίπαλο σου".

Κάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να ειπωθεί πως στη διαδρομή τους για τον τελικό, ο Τζόκοβιτς μόνο αντιμετώπισε παίκτη-μέλος του ΤΟΡ10: ήταν ο Κέι Νισικόρι, ο οποίος αποσύρθηκε έπειτα από δυο σετ, στον προημιτελικό. Θέλω να σου πω ότι ναι μεν αντιμετώπισαν τους καλύτερους νέους, αλλά δεν χρειάστηκε να δώσουν ψυχή και σώμα στο 1000% έως το ματς που θα κρίνει τον τίτλο.

Ο Ναδάλ πέρασε 12 ώρες και 11 λεπτά συνολικά στα courts. Ο Τζόκοβιτς 11 ώρες και 59 λεπτά. Ο Ναδάλ δεν έχασε σετ. Ο Τζόκοβιτς έχασε δυο. Ο Ναδάλ έπαιξε με δυο μέλη του ΤΟΡ30 (Άλεξ ντε Μινόρ και Τσιτσιπά). Ο Τζόκοβιτς με τέσσερις (Σαποβαλόφ, Μεντβέντεφ, Νισικόρι και Πουίγ).

Δεν υπήρχε ματς που να μην προσπαθήσει ο Τζον ΜακΕνρό να κάνει τους κορυφαίους να παραδεχθούν ότι λατρεύουν να επικρατούν των νέων. Μετά τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Φέντερερ, ο Αμερικανός μίλησε για 'αλλαγή φρουράς'. Κανείς όμως, από τους παλιούς δεν 'τσίμπησε', με τον Ελβετό να εξηγεί πως "ακούω την ίδια ιστορία, εδώ και δέκα χρόνια".

Μετά, όπως όλοι οι άλλοι, πρόσθεσε ότι είναι χαρά να βλέπουν νέα παιδιά να 'φτιάχνουν' το όνομα τους. Σίγουρα νιώθουν ακόμα πιο ευτυχισμένοι που εξακολουθούν να νικούν το νέο αίμα. Αλλά όλα αυτά τελείωσαν. Τώρα έχουμε τελικό, μεταξύ των δυο παικτών που 'χουν συναντηθεί περισσότερο από κάθε άλλο δίδυμο στην Open era -μετά το 1968 και το ελεύθερο στη συμμετοχή των επαγγελματιών παικτών στα 4 Grand Slam.

Ποιος θα νικήσει;

" Όποιος είναι πιο έτοιμος στο μυαλό και το συναίσθημα, αυτός που θα 'χει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα και θα διαχειριστεί καλύτερα την πίεση της στιγμής" είπε το Νο1 και για τους προφανείς λόγους, θα τον πιστέψουμε.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK