Ο Τσιτσιπάς έβρισε, πόσταρε Αριστοτέλη και τώρα περιμένει τον Φέντερερ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στη φάση των 16, έστω κι αν έβρισε χυδαία τον επόπτη γραμμής. Απέναντί του ο Ρότζερ Φέντερερ, τον οποίο θα αντιμετωπίσει βάσει αρχαίων αποφθεγμάτων.

Ο Τσιτσιπάς έβρισε, πόσταρε Αριστοτέλη και τώρα περιμένει τον Φέντερερ
AP PHOTO/AARON FAVILA

Στέφανος Τσιτσιπάς εναντίον Ρότζερ Φέντερερ στη φάση των 16 του αυστραλιανού όπεν. Όσο απίθανη κι αν ακούγεται αυτή η πρόταση, αποτελεί την πραγματικότητα.

Στα 20 του, ο Τσιτσιπάς είναι ήδη ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό τένις και οι επιδόσεις του τεκμηριώνουν οποιονδήποτε διθύραμβο. Νο15 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, τουλάχιστον μία πρόκριση σε όλα τα grand slam, νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς και του Αλεξάντερ Ζβέρεβ, 14 νίκες σε 31 αγώνες με αντιπάλους από το top-10 και φυσικά η κατάκτηση του Next Generation ATP Finals το 2018.

Την Παρασκευή, ο Τσιτσιπάς αντιμετώπιζε τον Νικόλοζ Μπασιλασβίλι, που φιγουράρει στο νο20 της παγκόσμιας κατάταξης. Με τους Ματέο Μπερετίνι και Βίκτορ Τροΐτσκι να έχουν λυγίσει απέναντι στον Έλληνα πρωταθλητή στους προηγούμενους γύρους, ο 26χρονος Γεωργιανός δεν αποτελούσε κάποιο ψηλό εμπόδιο.

Ο Τσιτσιπάς πήρε το πρώτο σετ με 6-3, έχασε το δεύτερο με 3-6, νίκησε δύσκολα στο 3ο με 7-6 (7) και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του με 6-4. Εύκολο; Όχι και τόσο...

Ο Τσιτσιπάς έβρισε, πόσταρε Αριστοτέλη και τώρα περιμένει τον Φέντερερ
AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Έβρισε τον επόπτη

Όσο καλός είναι σε τεχνικό και αγωνιστικό επίπεδο ο Τσιτσιπάς, άλλο τόσο άγουρος παρουσιάζεται σε ψυχολογικό. Ο νεαρός τενίστας πολλές φορές αδυνατεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του και ξεσπάει επί δικαίους και αδίκους.

Ο αγώνας κόντρα στον Μπασιλασβίλι δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Στο 3ο σετ κι ενώ πάλευε για να το 'καθαρίσει' δίχως tie break, έγινε έξαλλος με τον επόπτη γραμμής σε μια φάση και άρχισε να βρίζει στα ελληνικά.

Ο Τσιτσιπάς είχε set point, όντας μπροστά 5-3 στα games. Ο διαιτητής στο σερβίς έδωσε μέσα, ενώ ο επόπτης γραμμής φώναξε άουτ και η φάση έπρεπε να επαναληφθεί. Ο Μπασιλασβίλι έσωσε το break και αυτό έκανε έξαλλο τον Τσιτσιπά, ο οποίος άρχισε να φωνάζει: 'Αυτός ο μ***ς με έχει γ***ι! Γ***ώ το σπίτι του'.

Όπως ήταν φυσικό, μετάνιωσε γι' αυτήν τη στάση του, ειδικά ως πρωταγωνιστής σε ένα άθλημα στο οποίο είθισται να κυριαρχεί η ευγένεια.

'Η απόφαση διορθώθηκε και δεν το κατάλαβα αυτό. Η απόφαση του επόπτη ήρθε αφότου ο αντίπαλός μου επέστρεψε τη μπάλα. Το βρήκα πολύ άδικο αυτό από τον διαιτητή. Επίσης, ήμουν πολύ πιεσμένος και ξέσπασα. Ήμουν απογοητευμένος για τα επόμενα δυο games, αλλά μετά έμεινα θετικός. Άρχισα να σκέφτομαι πως αν δεν το άφηνα αυτό πίσω μου, θα τα κατέστρεφα όλα. Οπότε συγκεντρώθηκα στο επόμενο game, στο τάι μπρέικ και πήγε πολύ καλά'.

'Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό. Ήταν η ένταση της στιγμής. Είπα μερικά πολύ άσχημα πράγματα. Μετανιώνω που τα είπα. Αλλά το ήθελα πάρα πολύ εκείνο το σετ. Όταν ένιωσα να ξεγλιστράει απ' τα χέρια μου, ξέρετε... Ένιωσα πολύ απογοητευμένος. Δεν σκεφτόμουν τι έλεγα. Μακάρι να μπορούσα να το αλλάξω και να μην το έλεγα. Δεν ήταν η σωστή συμπεριφορά'.

Ο Τσιτσιπάς έβρισε, πόσταρε Αριστοτέλη και τώρα περιμένει τον Φέντερερ
AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Είχε βρίσει φίλαθλο

Δεν ήταν η πρώτη μη σωστή συμπεριφορά του ταλαντούχου τενίστα. Τον περασμένο Αύγουστο, στη νίκη του επί του Τόμι Ρομπρέδο στον 1ο γύρο του US Open, τα στομαχικά προβλήματα που αντιμετώπιζε του προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό.

Στο 1ο game του 3ου σετ, κι ενώ προσπαθούσε να σώσει break του 36χρονου Ισπανού που είχε πλεονέκτημα στο 40-40, φώναξε 'σκάσε' στα αγγλικά, με αποδέκτη ένα άτομο από την κερκίδα. Όταν κέρδισε τον πόντο, ξέσπασε με ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό, φωνάζοντας προς το ίδιο σημείο της κερκίδας ακριβώς από πίσω του: 'Shut up, shut the fuck up'. Η αντίδρασή του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διαιτητή, ο οποίος τον επέπληξε με code violation. Το παιχνίδι συνεχίστηκε και ο Τσιτσιπάς κατάφερε να πάρει και αυτό το σετ και να προκριθεί στην επόμενη φάση.

'Ήταν ένας από τους φίλους μου, που ήρθε να με δει από την Αυστραλία. Όταν είσαι συγκεντρωμένος σε έναν αγώνα, προσπαθείς να ελέγξεις πολλά πράγματα και να ακολουθήσεις τον σχεδιασμό που έχεις και κάποιος από το κοινό αρχίζει να φωνάζει και να κάνει υποδείξεις για το πώς να σερβίρεις, παίζει με το μυαλό σου', προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Έλληνας τενίστας.

Μάλιστα, εξήγησε ότι αντιμετώπισε προβλήματα με το στομάχι του, που τον επηρέασαν αρκετά: 'Είχα κάποια θέματα με το στομάχι μου. Ξεκίνησε στο τέλος του 1ου σετ. Δεν ένιωθα πολύ καλά. Με ενοχλούσε κατά τη διάρκεια του αγώνα και με εκνεύρισε που είχα αυτό το πρόβλημα'.

Από τον Όμηρο στον Αριστοτέλη

Ο εκνευρισμός αποτελεί μια μικρή πτυχή στο παιχνίδι του Τσιτσιπά και σίγουρα όχι την κυρίαρχη. Διότι για κάθε μία τέτοια 'μελανή' στιγμή, υπάρχει και μία φωτεινή, όπως μας δείχνει μετά από τους αγώνες του στην Αυστραλία.

Τη νίκη επί του Τροΐτσκι διαδέχθηκε ένα ποστάρισμα στο instagram από την... Ιλιάδα, το έπος του Ομήρου. 'Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης' (='Ένας είναι ο άριστος οιωνός, να αμυνόμαστε για την πατρίδα'), έγραψε ο Τσιτσιπάς, επαναλαμβάνοντας ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα φιλοπατρίας, μια φράση που αποδίδεται στον Έκτορα ως απάντηση στον Πολυδάμαντα, όταν ο τελευταίος τον προειδοποίησε πως οι οιωνοί δεν είναι θετικοί για να πολεμήσει.

Μετά από τη νίκη επί του Μπασιλασβίλι ακολούθησε το 'ὑπεροχῆς γὰρ ἐπιθυμεῖ ἡ νεότης, ἡ δὲ νίκη ὑπεροχή τις', από τη Ρητορική του Αριστοτέλη (='γιατί οι νέοι θέλουν να υπερέχουν και η νίκη είναι μια περίπτωση υπεροχής').

Και τώρα ο Φέντερερ...

Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Τσιτσιπά έφτασε. Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται στην πιο προχωρημένη φάση σε grand slam στην καριέρα του (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη), είναι κι ο αντίπαλός του.

Ο Ρότζερ Φέντερερ αποτελεί το αδιαμφισβήτητο νο1 του παγκοσμίου τένις και ο Τσιτσιπάς θα τον αντιμετωπίσει για 'παρθενική' φορά σε τέτοιο επίπεδο, αλλά για δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, μετά από τον αγώνα τους στο Hopman Cup του Περθ.

'Είμαι χαρούμενος που τον αντιμετώπισα στο Hopman Cup. Πιστεύω πως έπαιξε πολύ καλά εκεί. Και εγώ το ίδιο. Ήταν ένας αγώνας υψηλής ποιότητας. Βέβαια, αυτό στη Μελβούρνη θα είναι προφανώς διαφορετικό παιχνίδι. Είμαι χαρούμενος για τον Στέφανο. Παίζει τόσο καλά και ανυπομονώ να παίξω μαζί του. Πιστεύω θα είναι ωραίος αγώνας. Μου αρέσει ο τρόπος του παιχνιδιού του κι επίσης ότι ανεβαίνει συχνά στο φιλέ, όπως κι εγώ. Πιστεύω πως θα δούμε ένα πολύ αθλητικό και επιθετικό παιχνίδι', δήλωσε ο Ελβετός.

Ο Τσιτσιπάς έβρισε, πόσταρε Αριστοτέλη και τώρα περιμένει τον Φέντερερ
AP PHOTO/TREVOR COLLENS

'Έμαθα πολλά από τον τελευταίο αγώνα μου μαζί του. Ξέρω το παιχνίδι του λίγο καλύτερα τώρα. Σερβίρει πολύ καλά, οπότε πρέπει να εκμεταλλευτώ όσο περισσότερο γίνεται τις επιστροφές μου. Είμαι σίγουρος πως θα σερβίρει καλά και θα πρέπει να είμαι επιθετικός και να τον πιέσω στις επιστροφές μου. Είναι ένας θρύλος του αθλήματός μας. Θα είναι εκπληκτικό που θα τον αντιμετωπίσω σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου, τη Rod Laver Arena. Είμαι ενθουσιασμένος γι' αυτό το ματς', πρόσθεσε ο Τσιτσιπάς.

Ο 37χρονος Φέντερερ στοχεύει στην 7η κατάκτηση του αυστραλιανού όπεν (ρεκόρ) και 3η σερί. Το 101ο παιχνίδι του στη 'Rod Laver Arena', με αντίπαλο τον Τσιτσιπά, αποτελεί το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Παρ' όλα αυτά, ο Τσιτσιπάς δεν έχει να χάσει τίποτα. Το μόνο που θα κάνει είναι να... υπερασπιστεί την πατρίδα και τα νιάτα του. Ακόμα κι αν εκνευριστεί.

Photo credits: AP Photo/Mark Schiefelbein, Aaron Favila, Trevor Collens

News 24/7

24MEDIA NETWORK