Η νύχτα που η Ελλάδα ξενύχτησε για τον Στέφανο Τσιτσιπά

Η αθλητική Ελλάδα αγαπάει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά το 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν και το τένις. Ο 20χρονος τενίστας πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά και τον Αύγουστο ξενύχτησε τη χώρα με τη νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η νύχτα που η Ελλάδα ξενύχτησε για τον Στέφανο Τσιτσιπά

Το Contra.gr διαλέγει και παρουσιάζει τα 10 πιο σημαντικά ματς του 2018 από όλο το φάσμα των αθλημάτων. Σειρά παίρνει η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Νόβακ Τζόκοβιτς, σε μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τον 20χρονο τενίστα.

Το 2018 για το τένις στην Ελλάδα θα είναι πάντα μία σημαντική χρονιά. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη. Θα είναι όμως για πάντα το έτος, όπου μία χώρα που δεν τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το άθλημα, ξενύχτησε και παθιάστηκε με την ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο 20χρονος τενίστας κατάφερε μέσα σε 365 ημέρες να πετύχει όσα άλλοι συνάδελφοί του, με πολλά περισσότερα χρόνια στον χώρο, ίσως δεν καταφέρουν ποτέ. Παράλληλα εκτός των ατομικών του επιδόσεων το 2018, ο Τσιτσιπάς, έβαλε το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι εκείνοτο βράδυ του Αυγούστου, όταν επικράτησε του κορυφαίου Νόβακ Τζόκοβιτς. Μπορεί όμως η τεράστια νίκη επί του Σέρβου Νο1 να είναι το highlight της σεζόν και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους/σημαντικόυερους αγώνες της χρονιάς που φεύγει, αλλά ο Στπέφανος Τσιτσιπάς δεν πέτυχε μόνο αυτό.

Η χρονιά ξεκίνησε με τον 20χρονο τενίστα από την Βουλιαγμένη στο Νο80 της παγκόσμιας κατάταξης και όπως ο ίδιος δήλωνε στην αρχή του έτους, ο στόχος ήταν το Νο50. Τον Γενάρη του 2018 οι βλέψεις του Τσιτσιπά δεν ήταν ακατόρθωτες, αλλά ήταν δύσκολες και αν κάποιος θα μπορούσε να πετύχει όσα σκεφτόταν τότε ήταν σίγουρα αυτός. Άλλωστε το 2017 έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που αγωνίστηκε στο κυρίως ταμπλό δύο συνεχόμενων Grand Slam τουρνουά (Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον), ο πρώτος Έλληνας που πήρε νίκη σε Masters 1000, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε παίκτη του Top10 της παγκόσμιας κατάταξης, ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε ημιτελικό τουρνουά της ATP και το σημαντικότερο είναι πως είναι ο πρώτος Έλληνας που βρέθηκε στο Τop100 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Μάρτιος του 2018 βρήκε τον Στέφανο Τσιτσιπά για πρώτη φορά στο Νο70 της παγκόσμιας κατάταξης και τον Απρίλιο συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυρίως ταμπλό σε master (Μονακό) που διεξαγόταν σε χώμα και στην παρθενική του εμφάνιση κερδίζει τον Σαποβάλοφ (Νο45). Ένα μήνα μετά συμμετέχει στο Όπεν της Βαρκελώνης και στα προημιτελικά νικάει τον Ντομινίκ Τιμ, Νο7 στην παγκόσμια κατάταξη και στις 29/4 γίνεται ο πρώτος Έλληνας που παίρνει μέρος σε τελικό ATP, όταν και χάνει από τον Ραφαέλ Ναδάλ με 2-0. Για να φτάσει όμως στο τέλος του δρόμου ο Τσιτσιπάς έχει καταφέρει να παραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία αποκλείοντας 3 τενίστες από το To-20.

Ο στόχος που είχε θέσει στην αρχή της χρονιάς επετεύχθη πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από όσο ο ίδιος θα φανταζόταν. Στις 30/4 είναι ήδη στο Νο44 και μία εβδομάδα αργότερα θα ανέβει στο Νο40. Το όνομα του Στέφανου Τσιτσιπά είναι μέσα σε κάθε συζήτηση που αφορά το τένις και πολλοί τον βλέπουν ως το next big thing του αθλήματος. Ο ίδιος δεν τους/μας απογοητεύει και τον Μάιο πετυχαίνει την τρίτη του νίκη απέναντι σε τενίστα που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, όταν κερδίζει τον Κέβιν Άντερσον στο Εστορίλ, λίγο πριν το Ρολάν Γκαρός. Εκεί όπου στις 28/5 πήρε την πρώτη του νίκη, όταν επικράτησε με 3-1 του Ταμπερνέρ. Η χρονιά βρίσκεται στα μισά της και ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται για το Γουίμπλεντον, στο οποίο συμμετέχει με το Νο35 και πετυχαίνει την πρώτη του νίκη, απέναντι στον Μπαρερέ και προκρίνεται διαδοχικά στον Β, Γ΄και Δ γύρο του τουρνουά πριν αποκλειστεί από τον Αμερικανό Τζον Ίσνερ (Νο10).

Οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά έχουν τραβήξει τα βλέμματα πάνω του και ο 20χρονος τενίστας, την ώρα που όλη η Ελλάδα βρίσκεται στις παραλίες για τα αυγουστιάτικα μπάνια του λαού, ετοιμάζεται για το Rogers Cup στο Τορόντο. Στο δεύτερο γύρο του τουρουνά θα κάνει την 4η νίκη του απέναντι σε αθλητή του Top10 (Ντομινίκ Τιμ) και θα βρεθεί απέναντι στον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς των 13 Grand Slam!

Στις 9 Αυγούστου ο Στέφανος Τσιτσιπάς τρέλανε την τενιστική κοινότητα όταν επιβλήθηκε με 6-3, 6-7, 6-3 επί του σπουδαίου Σέρβου, ο οποίος τ0 2018 πήγαινε με τα φρένα σπασμένα στην επιστροφή του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Έλληνας τενίστας από την αρχή του αγώνα δεν φοβήθηκε το μεγάλο αντίπαλο του, πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε και δικαιώθηκε. Με μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του ο Τσιτσιπάς έβαλε από την αρχή δύσκολα στον τεράστιο αντίπαλο του.

Αρχικά, ο "Στεφ" κράτησε το σερβίς του και θα μπορούσε μάλιστα να έχει επιβληθεί με 2-0, αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός σε κάποια κρίσιμα σημεία του τρίτου σετ που του παρουσιάστηκε ευκαιρία για να κάνει το break. Τελικά, με ένα αψεγάδιαστο σετ κατάφερε να φτάσει στη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του παίρνοντας παράλληλα και την πρόκριση για πρώτη φορά για τα προημιτελικά του Rogers Cup. Μία νίκη που έδειξε για μία ακόμα φορά το ήθος του καθώς αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του ζητήθηκε να υπογράψει πάνω στην κάμερα και ο Έλληνας τενίστας υπέγραψε και αφιέρωσε τη επιτυχία στα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής. Ο "Στεφ" έγραψε "Pray for Greece" (προσευχηθείτε για την Ελλάδα) στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Η χρονιά για τον Τσιτσιπά και το ελληνικό τένις μπορεί να χαρακτηριστεί μαγική καθώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε το 2017 στο Νο87 και αποχαιρετά τοπ 2018 από το Νο15. Για να το καταφέρει αυτό χρειάστηκε να επικρατήσει έξι φορές κόντρα σε Τοπ10 αντιπάλους, έφτασε σε τέσσερις τελικούς τουρνουά της ATP επικρατώντας σε δύο εξ αυτών, ενώ στους άλλους δύο έχασε από τον εμβληματικό Ραφαέλ Ναδάλ. Η κατάκτηση του τουρνουά της Στοκχόλμης (ATP 250) και του Next Gen ATP Finals δείχνουν να είναι το ορεκτικό μιας σπουδαίας καριέρας. Αν ψάχναμε όμως να βρούμε ένα highlight της εντυπωσιακής του πορείας μέσα στο 2018 αυτό θα ήταν δίχως άλλο η νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στον Καναδά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK