Μαρία Σαράποβα: Η αρχή του τέλους μιας σπουδαίας καριέρας

Η μέρα που έλαμψε το... άστρο της Σαράποβα, οι τίτλοι, το προφίλ της εκτός γηπέδου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, η αποκάλυψη για το ντόπινγκ, οι πρώτες επιπτώσεις και η επόμενη μέρα.

Μαρία Σαράποβα: Η αρχή του τέλους μιας σπουδαίας καριέρας

"Θα ανακοινώσει ότι αποσύρεται στα 29 της", "θα ανακοινώσει κάποια νέα μεγάλη χορηγική συμφωνία". Την ημέρα που η Μαρία Σαράποβα ανακοίνωσε στο twitter πως επρόκειτο να παραχωρησει έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα (7/3), τα σενάρια σχετικά με το τι μπορεί αυτή να αφορούσε... οργίασαν. Ως πιθανότερο φάνταζε το σενάριο της απόσυρσης, αφού οι πολλοί τραυματισμοί τους τελευταίους μήνες έμοιαζαν ικανοί για να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τα κορτ.

Τελικά, κανείς δεν έπεσε μέσα. Το βράδυ της Δευτέρας (7/3) και συγκεκριμένα λίγα λεπτά μετά τις 22:00 ήρθε το "μπαμ". "Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη", ήταν οι πρώτες λέξεις της και σε χρόνο... μηδέν η είδηση ήταν πρώτο θέμα στα κορυφαία sites του πλανήτη. Είναι αυτή η αρχή του τέλους για τη Ρωσίδα αγωνιστικά και επιχειρηματικά; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι η κορυφή βρίσκεται πια πολύ μακριά...

Το πρώτο "μπαμ", τίτλοι και διακρίσεις

Το άστρο της Σαράποβα έλαμψε όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή. Συγκεκριμένα το 2004, σε ηλικία 17 ετών, η Ρωσίδα έφτασε στον τελικό του Wimbledon, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σερένα Γουίλιαμς, διεκδικώντας τον πρώτο τίτλο της σε τουρνουά Grand Slam. To No 13 κατάφερε να κερδίσει το Νο 1 και να κάνει ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο να μιλά γι'αυτή, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή απειλή για το τέλος της κυριαρχίας της Γουίλιαμς στο Wimbledon". Με τη νίκη αυτή η Σαράποβα μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Και κάπου εκεί ξεκίνησε η "Maria Mania" -όπως ονομάστηκε- ως αποτέλεσμα όχι μόνο της μεγάλης έκπληξης της νίκης της, αλλά και εξαιτίας της απαράμιλλης ομορφιάς της. Με το πέρασμα των χρόνων πάντως, απέδειξε πως ο τίτλος του 2004 δεν ήταν ένα... πυροτέχνημα που έσκασε. Είχε και συνέχεια. Το 2006 η Σαράποβα κατέκτησε το US Open και δύο χρόνια αργότερα πρόσθεσε το US Open στη συλλογή της, την οποία ολοκλήρωσε (σε ό,τι αφορά τα Grand Slam) το 2012 με τη νίκη της στον τελικό του Roland Garros, επιτυχία που επανέλαβε και το 2014. Στο μεταξύ ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς στον ώμο, οι οποίο την κράτησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός κορτ.

Στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της συγκαταλέγεται φυσικά και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Η Ρωσίδα βρέθηκε μια ανάσα από το πρώτο σκαλί του βάθρου αλλά έχασε το χρυσό από την μεγαλύτερη αντίπαλό της, την Σερένα Γουίλιαμς.

Η Σαράποβα σε αριθμούς

17: 17 χρονών ήταν όταν κατέκτησε το Wimbledon το 2004 και έγινε η τρίτη πιο νέα τενίστρια που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο στην ιστορία της διοργάνωσης.

5: 5 φορές βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης στο τένις ή αλλιώς 21 εβδομάδες.

35: Ο συνολικός αριθμός των τίτλων που έχει κατακτήσει στην καριέρα της σε ατομικό επίπεδο.

80,56 %: Το ποσοστό επιτυχίας που έχει στους αγώνες. Συγκεκριμένα έχει κερδίσει 601 ματς και έχει χάσει 145. Η Μάργκαρετ Κορτ κρατά το ρεκόρ με ποσοστό 91,7 %.

10: Η Σαράποβα είναι μία από τις 10 γυναίκες που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα Grand Slam την καριέρα τους.

36,7: Τα εκατομμύρια δολάρια που έχει κερδίσει από τις διακρίσεις στην καριέρα της.

Η Σαράποβα εκτός κορτ

Η επιτυχία της στα κορτ σε συνδυασμό με την εμφάνισή της βοήθησαν τη Σαράποβα να κλείσει εμπορικές συμφωνίες και να μπει και η ίδια στον κόσμο των επιχειρήσεων, αυξάνοντας φυσικά κατά πολύ το ετήσιο εισόδημά της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τον Μάρτιο του 2006 βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes", με την περιουσία της να ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από χορηγίες.

Ανάμεσα στις πολλές εταιρείες που συνεργάστηκαν με τη Σαράποβα βρίσκεται και η Nike, με την οποία τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψε οκταετές συμβόλαιο αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ. Τον ίδιο χρόνο εγκαινίασε και μια σειρά ρούχων με την επωνυμία της (Nike Maria Sharapova Collection), εξασφαλίζοντας ποσοστό από τα κέρδη των πωλήσεων.

Το 2012 λάνσαρε τη δική της σειρά ζαχαρωτών, γνωστή και ως "Sugarpova", η οποία κυκλοφορεί σε πάνω από 30 χώρες... φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό λογαριασμό της 29χρονης.

Χαρακτηριστικό του πόσα έχει επενδύσει στη "Sugarpova" η Σαράποβα είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τον ατζέντη της, προσπάθησε να αλλάξει το όνομά της σε... Σουγκάρποβα για το US Open του 2013, κάτι που τελικά δεν έγινε. Το Φεβρουάριο του 2016, λίγο πριν τη μεγάλη ανακοίνωσή της, είχε κάνει γνωστή τη συμφωνία της με την πολωνική εταιρεία "Baron Chocolatier" προκειμένου να λανσάρει και τις δικές της σοκολάτες, που ήταν προγραμματισμένες να βγουν στην αγορά τον Μάιο, πριν από το Roland Garros.

Η αποκάλυψη

Και φτάνουμε στην 7η Μαρτίου του 2016. "Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Τα τελευταία 10χρόνια έπαιρνα ένα φάρμακο το οποίο ονομάζεται "mildronate" από τον γιατρό μου και πριν μερικές ημέρες έλαβα ένα γράμμα από τη διεθνή ομοσπονδία του τένις και ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες ονομασίες του "meldonium" τις οποίες δεν γνώριζα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό το φάρμακο για δέκα χρόνια δεν ήταν μέσα στη λίστα των απαγορευμένων της WADA και το λάμβανα νόμιμα για τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Από την 1η Ιανουαρίου άλλαξε η λίστα και το "meldonium" μπήκε μέσα στη λίστα των απαγορευμένων και δεν το γνώριζα. Πήρα ένα email στις 22 Δεκεμβρίου από την WADA σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών και σκευασμάτων και δεν πάτησα πάνω στο σχετικό link.

Γνωρίζω πως θα υπάρξουν συνέπειες και δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ. Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Απογοήτευσα τους υποστηρικτές μου και το σπορ το οποίο αγαπώ και ασχολούμαι με αυτό από την ηλικία των τεσσάρων ετών" .

Με αυτά τα λόγια, φορώντας ένα μαύρο πουκάμισο και ένα μαύρο παντελόνι, η Μαρία Σαράποβα γνωστοποίησε πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν, απολογήθηκε στους θαυμαστές της και εξομολογήθηκε πως δεν θέλει αυτό να είναι το τέλος της καριέρας της. Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της ITF, σύμφωνα με την οποία η Ρωσίδα αποβάλλεται προσωρινά από τις 12 Μαρτίου μέχρι να παρθεί η απόφαση για την υπόθεση. Το πλήγμα για την 29χρονη δεν θα είναι φυσικά μόνο αγωνιστικό αλλά και οικονομικό.

Τι είναι το meldonium

Σύμφωνα με την "Independent", το "meldonium" είναι ένας ρυθμιστής του μεταβολισμού που βοηθά το αίμα να ρέει και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα. Παρ' ότι χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει παθήσεις σε σχέση με την καρδιά και τα αγγεία, βρέθηκε να έχει θετική επίδραση σε υγιείς αθλητές, και συγκεκριμένα να τους αυξάνει την αντοχή και τις ικανότητες στο αερόβιο.

Το εντυπωσιακό είναι πως όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, σχεδόν το 20% των Ρώσων αθλητών χρησιμοποιούσαν το "meldonium" το 2015, ενώ διαδεδομένη ήταν η χρήση του και στις ΗΠΑ. Η Σαράποβα ξεκίνησε τη χρήση του εξαιτίας -όπως δήλωσε- μιας σειράς συμπτωμάτων, όπως συνεχείς αδιαθεσίες, αρρυθμίες και ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά της.

Η επόμενη μέρα

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της, η Σαράποβα ξεκίνησε να βιώνει τις... οικονομικές επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων, καθώς ένας - ένας οι χορηγοί της έκαναν γνωστή την απόφασή τους να διακόψουν τη συνεργασία τους μαζί της. Τον... χορό άνοιξε η εταιρεία αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ και ακολούθησαν η εταιρεία ρολογιών TAG HEUER και η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, ενώ δεν αποκλείεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπο χορηγοί της. "Νιώθουμε λύπη και έκπληξη για τα νέα σχετικά με τη Σαράποβα. Αποφασίσαμε να διακόψουμε τη σχέση μας με τη Μαρία όσο η έρευνα συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση", τόνισε στην ανακοίνωσή της η NIKE.

Την Τετάρτη (9/3), η Σαράποβα πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου, φορώντας... NIKE και οδηγώντας μια Porsche.

Ποια είναι όμως η πιθανότερη ποινή για την Ρωσίδα; Από τις 12 Μαρτίου η Σαράποβα θα είναι σε προσωρινό αποκλεισμό μέχρι να βγει η απόφαση της τιμωρίας. Αυτή μπορεί να φτάσει τα 4 χρόνια, αν η Παγκόσμια Ομοσπονδία κρίνει ότι πήρε το φάρμακο εν γνώσει της, για να βελτιώσει δηλαδή τις επιδόσεις της και όχι για ιατρικούς λόγους, όπως υποστήριξε.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ποινή αποκλεισμού θα έχει διετή διάρκεια, αν και ο πρόεδρος της WADA πρόσφατα υποστήριξε πως οι αθλητές που κάνουν χρήση meldonium αντιμετωπίζουν μονοετή ποινή αποκλεισμού, σενάριο που μοιάζει και πιο πιθανό.

Η κατάρρευση ενός ειδώλου

Όλα αυτά τα χρόνια, η Σαράποβα δούλεψε πολύ σκληρά για το προφίλ της, τόσο εντός των κορτ όσο και έξω από αυτά. Οι τελευταίες εξελίξεις, ακόμα κι αν η τιμωρία της είναι μικρή, θα αποτελέσουν πλήγμα αγωνιστικό και οικονομικό για τη Ρωσίδα, που όμως συνεχίζει να έχει στο πλευρό της τους θαυμαστές της. Το όνομά της θα εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία του τένις, τώρα πια όμως με έναν μεγάλο αστερίσκο στο πλάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η Σαράποβα!

Οι 50 φωτογραφίες της Σαράποβα που αγαπήσαμε

News 24/7

24MEDIA NETWORK