Μπιορν Μποργκ: Ο αινιγματικός θρύλος με την ξανθιά χαίτη

Ένας από τους κορυφαίους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος, ο Μπιορν Μποργκ, κλείνει το Σάββατο (6/6) 59 χρόνια ζωής και το Contra.gr κάνει ένα flash back στην καριέρα του θρυλικού Σουηδού που τελείωσε νωρίς.

Μπιορν Μποργκ: Ο αινιγματικός θρύλος με την ξανθιά χαίτη

Ιανουάριος 1983: Ο Μπιορν Μποργκ ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 26 ετών, είδηση που προκαλεί την έκπληξη των θαυμαστών του αλλά και των ΜΜΕ παγκοσμίως, που ψάχνουν να βρουν τις αιτίες. Κάποιοι είπαν ότι ευθυνόταν το γεγονός πως δεν βρισκόταν πια στην κορυφή. Άλλοι το απέδωσαν σε επαγγελματική εξουθένωση.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε σουηδική αθλητική εφημερίδα είχε δηλώσει πως "είχα χάσει την εσωτερική λάμψη... από τότε ήταν μάταιο να συνεχίσω", ενώ είχε σταθεί και στην αδυναμία του να διαχειριστεί την προσοχή στο εξωαγωνιστικό κομμάτι. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ένας από τους κορυφαίους τενίστες της εποχής, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος από τα μέσα των 70s μέχρι τις αρχές των 80s, είχε εγκαταλείψει πολύ νωρίς.

Ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του εντός γηπέδου, ο Τζον Μακ Ενρό, προσπάθησε να τον μεταπείσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. "Προσπάθησα να τον ταρακουνήσω, να τον κάνω να σκεφθεί θετικά, αλλά αυτός ήταν αποφασισμένος. Ειλικρινά, λυπήθηκα πολύ γιατί ήταν μεγάλος τενίστας", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Όταν ο Μποργκ επιχείρησε να επιστρέψει μετά από επτά χρόνια, απέτυχε, καταλαβαίνοντας ότι η εποχή τον είχε ξεπεράσει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι δρόμο θα είχε πάρει η ζωή του εάν δεν είχε πάρει την απόφαση να βάλει τέλος τόσο νωρίς στη σπουδαία καριέρα του.

Στην κορυφή του κόσμου

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουν την καριέρα του Σουηδού από τη στιγμή που ξεκίνησε την επαγγελματική ενασχόλησή του με το τένις. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στα χρόνια της πορείας του στα κορτ, ο Σουηδός τενίστας με την ξανθιά... χαίτη και την κορδέλα στα μαλλιά βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για συνολικά 109 εβδομάδες, ανάμεσα στο 1977 και 1981.

Υπήρξε έξι φορές νικητής στο Ρολάν Γκαρός (1974, 1975, 1978, 1979, 1980 και 1981) και πέντε συνεχόμενες στο Γουίμπλεντον (1976-80). Επιπλέον, έφτασε τέσσερις φορές στον τελικό του αμερικανικού Όπεν. Δεν κατάφερε όμως να το κατακτήσει ποτέ, αφού δύο φορές (το 1976 και το 1978) ηττήθηκε απ' τον Τζίμι Κόνορς και άλλες δύο (1980 και 1981) από τον Τζον Μακ Ενρό. Το αυστραλιανό Όπεν δεν ήταν το... τουρνουά του, καθώς αγωνίστηκε εκεί μόλις μια φορά, καθώς δεν του άρεσε η εποχή που διεξαγόταν!

Η θρυλική μονομαχία

Η διετία 1978-1980 ήταν η εποχή που μεσουράνησε ο Μποργκ, κάνοντας όλο τον κόσμο του τένις να μιλά γι'αυτόν και το φοβερό backhand του με τα δυο χέρια που τον ξεχώριζε από τους αντιπάλους του.

Ανάμεσα σε αυτούς και οΤζον Μακ Ενρό, τον οποίο ο Μποργκ αντιμετώπισε στον τελικό του Γουίμπλεντον του 1980 (τον τελευταίο της καριέρας του) σε έναν από τα καλύτερα ματς των 5 σετ στην καριέρα του αλλά και στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Αμερικανός είχε πείσει με τις δυνατότητές του ότι μπορεί να δώσει τέλος στο σερί του Σουηδού. Ο Μποργκ προηγήθηκε με 2-1 σετ (1-6, 7-5, 6-3), αλλά ο Μακ Ενρό κατάφερε να ισοφαρίσει. Στο τελευταίο και συναρπαστικότερο σετ, ο Μποργκ ήταν εκπληκτικός και με 19 άσους, επικράτησε του αντιπάλου του μετά από 3 ώρες και 54 λεπτά παιχνιδιού, πανηγυρίζοντας το 5ο και τελευταίο Γουίμπλεντον της καριέρας του.

Οι επιχειρήσεις, οι φήμες και οι αποτυχημένοι γάμοι

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, όπου διηύθυνε μια σειρά εταιρειών, ανάμεσά τους ήταν και μια εταιρεία ρούχων που έφερε το όνομά του. Η ιδιωτική ζωή του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Σύμφωνα με αυτές, ο Μποργκ ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες, στα όργια και τους οίκους ανοχής, ενώ είχε και ψυχολογικά προβλήματα.

Το 2006 η χρεοκοπία τον ανάγκασε να αναθέσει στον λονδρέζικο οίκο πλειστηριασμών Bonhams να βγάλει σε δημοπρασία τα πέντε τρόπαιά του απ' το Γουίμπλεντον, ωστόσο, με τη βοήθεια του φίλου του Τζον Μακ Ενρό κατάφερε να τα πάρει πίσω.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μποργκ παντρεύτηκε την Ρουμάνα αθλήτρια του τένις, Μαριάνα Σιμονέσκου στις 24 Ιουλίου του 1980, αλλά ο γάμος τους κατέληξε σε διαζύγιο τέσσερα χρόνια μετά. Απέκτησε παιδί με το μοντέλο από τη Σουηδία, Τζανίκ Μπιόρλινγκ και από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν παντρεμένος με την Ιταλίδα Λορεντάνα Μπερτέ.

Σήμερα, 32 χρόνια μετά το "αντίο", η ζωή του φαίνεται να κυλά φυσιολογικά μαζί με την τρίτη σύζυγό του, Πατρίσια και τον γιο του και τα πολύχρωμα εσώρουχα που λανσάρει η εταιρεία ρούχων με την επωνυμία του, είναι τα δεύτερα δημοφιλέστερα μετά από εκείνα του οίκου "Calvin Klein" στη Σουηδία.

Bonus: Όταν... εκνεύρισε τον Ζλάταν

Τον Δεκέμβριο του 2014, το σουηδικό περιοδικό "Dagens Nyheteher" έκανε το... λάθος να κατατάξει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς δεύτερο στη λίστα με τους καλύτερους Σουηδούς αθλητές όλων των εποχών, με τον Μποργκ να παίρνει την πρωτιά, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στον άσο της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο "Ίμπρα", κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα δήλωσε: "Ευχαριστώ, αλλά το να είμαι δεύτερος είναι σαν να είμαι τελευταίος. Με κάθε σεβασμό στους υπόλοιπους στη δική μου λίστα θα ήμουν ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος".

News 24/7

24MEDIA NETWORK