Έφυγε από τη ζωή όσο ξαφνικά πέτυχε τα ακατάρριπτα ρεκόρ της

Μία 10ετία μετά τα εξωπραγματικά που κατάφερε στη Σεούλ η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ άφηνε την τελευταία πνοή της. Σαν σήμερα το 1998. Θυμηθείτε τις κούρσες της πιο γρήγορης γυναίκας του πλανήτη, ακόμη και σήμερα.

Έφυγε από τη ζωή όσο ξαφνικά πέτυχε τα ακατάρριπτα ρεκόρ της

Κυριακή βράδυ 29/9 του '88 και η ΕΡΤ μεταδίδει τον ολυμπιακό τελικό των 100μ. γυναικών. Καθισμένοι στον καναπέ του σαλονιού περιμένουμε τον αφέτη να δώσει το σήμα.

Την κοπέλα που θ' ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου όλοι τη γνωρίζουν εκ των προτέρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί του αποτελέσματος, ενδιαφέρον (αφού η Βούλα Πατουλίδου είχε αποκλειστεί στα προκριματικά) και αξία έχει μονάχα ο χρόνος. Θα καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ η Φλόρενς-Γκίφιθ Τζόινερ; Θα τρέξει την απόσταση κάτω από τα 10.49, επίδοση που είχε από τα trials των ΗΠΑ στην Ινδιανάπολη; Μήπως θα έχει κι αυτή την τύχη του Μπεν Τζόνσον, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε νικήσει τον Καρλ Λιούις αλλά ακυρώθηκε γιατί στο δείγμα ούρων εντοπίστηκε απαγορευμένη ουσία (στανοζολόλης);

Τα ερωτήματα απαντήθηκαν σε λιγότερο από 11''. Ο πυροβολισμός ακούστηκε, ο Γκρίφιθ πετάχτηκε και μετά τα μισά της κούρσας γέμισε με... σκόνη σ' όλες τις υπόλοιπες. Τερμάτισε σε 10.54 κι μολονότι 'έχασε' το παγκόσμιο ρεκόρ έκανε τον κόσμο να παραμιλά με άλλη μία εμφάνισή της. Πολύ πριν εμφανιστεί ο Μπολτ.

Ο 'Flo-Jo' με τα νύχια αρπακτικού, 200άρα ως επί το πλείστον, έφυγε από τη Σεούλ με τρία χρυσά μετάλλια κι ένα αργυρό και όσο ξαφνικά άρχισε να ρίχνει τους προσωπικούς χρόνους της στα σπριντ, άλλο τόσο έφυγε από τον αθλητισμό τον Φλεβάρη του '89. Επιχείρησε να προπονηθεί εντατικά για να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ., αλλά το σώμα της την πρόδωσε νωρίς και εγκατέλειψε κάθε σκέψη.

Αποσύρθηκε οριστικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μέχρι το θάνατό της, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998, σπάνια άκουγες νέα γι' αυτήν. Η ιατρική γνωμάτευση έκανε λόγο για ασφυξία από επιληπτική κρίση την ώρα που κοιμόταν. Κρίσεις που προέρχονταν από αιμαγγείωμα στον εγκέφαλο.

Όσο κι αν η πορεία της σκεπάζεται από ένα πέπλο μυστηρίου, λόγω των εξωπραγματικών επιδόσεών της, ποτέ δεν αποδείχθηκε να έχει κάνει χρήση ουσιών. Όσοι την κατηγόρησαν δεν είχαν αποδείξεις και αποβλήθηκαν από το αθλητικό κίνημα.

Θυμηθείτε την εν δράσει:

News 24/7

24MEDIA NETWORK