Ο διάσημος Βορειομακεδόνας θαυμαστής του Αντετοκούνμπο

Μια συζήτηση με τον -εκ των Σκοπίων ορμώμενο- δρομέα Κόκαν Αγιανόφσκι. Του οποίου ο παππούς γεννήθηκε στην Έδεσσα, ο ίδιος έρχεται διακοπές στη Χαλκιδική και θαυμάζει τον Αντετοκούνμπο, αλλά αρνείται να πάρει θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο διάσημος Βορειομακεδόνας θαυμαστής του Αντετοκούνμπο

Στις 17 Μαρτίου ο Κόκαν Αγιανόφσκι έκανε προθέρμανση έξω από την ελληνική Βουλή. Ήταν παρέα μαζί με άλλους τρεις μαυροντυμένους δρομείς. Όλοι τους πήραν θέση μπροστά - μπροστά στην εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και έβγαζαν selfie, κάτω από την αψίδα της διοργάνωσης.

" Μπορείτε να μας βγάλετε μια φωτογραφία", μου είπαν και πόζαραν. Η βαριά αγγλική προφορά τους μου προκάλεσε την περιέργεια. " Από πού είστε;", τους ρώτησα. "Macedonia", απάντησε μονολεκτικά ο Σάσο Μοϊσόφσκι. Αυτομάτως, κλείσαμε ραντεβού για μια συνέντευξη. " Καλύτερα να μιλήσετε με τον προπονητή μας", πρότεινε ο Σάσο κι έδειξε τον Κόκαν.

Στις 4 Μαΐου, ο coach Αγιανόφσκι τερμάτισε τρίτος στο μαραθώνιο των Σκοπίων. Λίγες ώρες μετά μίλησε στο Contra.gr για τους συγγενείς του στην Έδεσσα, για τον πρόσφυγα παππού του, αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι από τους πιο δημοφιλείς δρομείς της γειτονικής χώρας. Έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα του σε περισσότερους από 20 διεθνείς αγώνες και έχει πολλές διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο.

"Είμαι διάσημος στη χώρα μου!"

" Τερμάτισα τρίτος, πριν από λίγο, στο εθνικό πρωτάθλημα. Όμως, μπορώ να μιλήσω. Δεν είμαι κουρασμένος", επεσήμανε ο 37χρονος δρομέας, πριν κάνει μια σύντομη αναφορά στις διακρίσεις του. " Ζω, εδώ, στα Σκόπια και είμαι προπονητής του Nike Run Club. Εργάζομαι τόσο ως personal trainer, δηλαδή προπονώ σε ατομικό επίπεδο αθλητές, όσο και σε γκρουπ αυτούς που απλά θέλουν ν' αθληθούν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, ασχολούμαι με την υγιεινή διατροφή και τρέχω σε αγώνες".

Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό προέκυψε λίγο μετά τα 25 του χρόνια. " Ήμουν μηχανικός πιο πριν. Όμως, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου πριν από έξι χρόνια, καθώς αποφάσισα ν' ασχοληθώ αποκλειστικά με τον αθλητισμό. Άρχισα να τρέχω σε ερασιτεχνικό επίπεδο από τότε που ήμουν 26 χρόνων! Τώρα, είμαι πρωταθλητής Μακεδονίας σε διάφορα αγωνίσματα. Στα 5 χιλιόμετρα, στα 10 χιλιόμετρα, στον ημιμαραθώνιο, στο κρος κάντρι. Έχω στεφθεί πρωταθλητής περισσότερες από 20 φορές, ενώ πέρυσι ήμουν τρίτος στους Βαλκανικούς Αγώνες στη Λεμεσό, στην Κύπρο".

Ερωτηθείς αν είναι διάσημος αθλητής στη Βόρεια Μακεδονία, απάντησε: " Ναι, στα δρομικά αγωνίσματα είμαι διάσημος στη χώρα μου. Έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι δύσκολο. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 2.000.000 και είναι εύκολο να γίνεις διάσημος".

Ναι, δεν βάζει στο στόμα του την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", όπως και ο Σάσο. Στο ερώτημα, αν η δύναμη της συνήθειας παίζει το ρόλο της στο όνομα που επιλέγουν να χρησιμοποιούν οι γείτονές μας, απάντησε: " Αυτή είναι μια πολιτική συζήτηση και δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό θέμα". Απέτρεψε έτσι κάθε άλλη σχετική ερώτηση και επί της ουσίας απέρριψε παράλληλα το ενδεχόμενο της συνήθειας.

Οι αθλητικοί συντάκτες -και όχι μόνο αυτοί- γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γειτονική χώρα συστηνόταν ως 'Μακεδονία' (σκέτο) μέχρι πρότινος κι έτσι την αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο, όχι πΓΔΜ. Το δε τρίγραμμα MKD που χρησιμοποιείται (και) στους αγώνες, όπως και το δίγραμμα ΜΚ που βλέπουμε -μεταξύ άλλων- σε κάργκο και αεροδρόμια είναι αναγνωρισμένα από τα Ηνωμένα Έθνη ως κωδικοί της χώρας, εδώ και χρόνια.

Ο διάσημος Βορειομακεδόνας θαυμαστής του Αντετοκούνμπο

"Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Έδεσσα"

Ο αθλητισμός γίνεται -και σε μεγάλο βαθμό είναι- η 'χρυσή τομή', η οποία ενώνει και παράλληλα μπορεί να αδρανοποιήσει το 'τεκτονικό ρήγμα' που έχει προκαλέσει το ονοματολογικό. Τουλάχιστον, αυτός ο αθλητισμός -το δρομικό κίνημα- που εκπροσωπεί ο Κόκαν και οι φίλοι του και δυστυχώς όχι τα ομαδικά σπορ, τα οποία συνδυάζονται με το (συχνά εκρηκτικό) οπαδικό στοιχείο!

" Φυσικά, ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς! Ναι, πρέπει να είναι ενωμένες οι δυο χώρες. Είμαστε φιλικές χώρες. Ερχόμαστε κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα. Πάμε στο Πευκοχώρι και στη Χαλκιδική. Μας αρέσει! Ερχόμαστε εκεί και ξοδεύουμε τα χρήματά μας εκεί", αποκρίθηκε. Επεσήμανε δε:

Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Έδεσσα. Έχω συγγενείς στην Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα! Ο παππούς έφυγε ως πρόσφυγας -μετά τον πόλεμο- από την Έδεσσα

Θυμίζουμε τους Σλαβομακεδόνες μετεμφυλιακούς πολιτικούς πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να δουν τη γενέτειρά τους. Έγινε αναφορά και στους Έλληνες που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τη Βόρεια Μακεδονία και όχι μόνο σε αυτούς. " Έχουμε και εταιρείες, εδώ, που είναι ελληνικές. Οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα μου είναι ελληνικού κεφαλαίου", τόνισε. " Αγάπη, ειρήνη και ευτυχία", ήταν το μήνυμά του για την Ελλάδα και την πατρίδα του.

Κορυφή ο Αντετοκούνμπο

Με αφορμή το γεγονός ότι τερμάτισε 21ος στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας τον ρώτησα αν γνωρίζει την ΑΕΚ. Του Τόνι Σαβέβσκι. Απάντησε αρνητικά και αφού έλαβε σχετική ενημέρωση για την ελληνική ομάδα και πώς συνδέεται με τον εν λόγω αριθμό τόνισε: " Δεν βλέπω ποδόσφαιρο. Συνηθίζω να βλέπω μπάσκετ, αλλά μόνο ΝΒΑ!". Άρχισε να χάνεται ο ήχος της σύνδεσης όταν αυθόρμητα σχολίασε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με επαινετικά λόγια.

" Άκουσα καλά; Είπες Γιάννης Αντετοκούνμπο;", απόρησα. " Ναι, είναι ο καλύτερος παίκτης τώρα στο ΝΒΑ!". Έκανε μικρή παύση -επεξεργάστηκε το σχόλιό του- και επανήλθε με μικρή διόρθωση: " Είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ, μετά τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο Γιάννης σίγουρα θα γίνει ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ, σύντομα. Το πιστεύω. Αν συνεχίσει έτσι, αν προπονείται σκληρά και παίζει όπως παίζει θα γίνει ο κορυφαίος".

"Ακριβός για εμάς ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας"

Ο Κόκαν και οι συναθλητές του ταξίδεψαν οδικώς έως την Αθήνα, προκειμένου να αγωνιστούν. " Ταξιδεύαμε περίπου οκτώ ώρες. Όλοι ζούμε στα Σκόπια και από εδώ ξεκινήσαμε. Ήμασταν εκεί δύο ημέρες πριν από τον αγώνα. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Αθήνα. Ο Ημιμαραθώνιος ήταν πραγματικά πολύ δύσκολος. Είχε πολλές ανηφόρες και πολλές κατηφόρες, αλλά η διοργάνωση ήταν τέλεια. Θα μπορούσα να πω ότι το μοναδικό αρνητικό ήταν το ακριβό παράβολο συμμετοχής που πληρώσαμε. Ήταν πολύ υψηλό για τις χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόστιζε 60 ευρώ, ενώ αν ήσουν αθλητής που προέρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρωνες 15 ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που την επόμενη χρονιά δεν θα έρθουμε στην Αθήνα. Είναι πολύ ακριβός αγώνας για εμάς. Όμως κάποιοι από το κλαμπ μας συνηθίζουν να πηγαίνουν για αγώνες στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη".

Ερωτηθείς αν συμμετέχουν και στον μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος" απάντησε καταφατικά: " Είναι πιο εύκολο για εμάς. Είναι πιο κοντά αυτοί οι αγώνες. Πληρώνουμε τα πάντα εμείς, όχι το κλαμπ και πάμε στους αγώνες όλων των γειτονικών χωρών και όχι μόνο! Στη Σερβία, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Τσεχία, στη Ρουμανία, στην Αυστρία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία".

Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι από τους γείτονές μας δύσκολα θα αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία για την πατρίδα τους. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, παρά τις αντιθέσεις που εκφράζουν αρκετοί Έλληνες, μερικώς ή και γενικά με τη 'Συμφωνία των Πρεσπών'. Το εμπορικό αλισβερίσι, η 'τσέπη' εν ολίγοις και η διασκέδαση (μέσου του τουρισμού) παραμένουν ανίκητες. Είναι αταλάντευτη η διάθεση για την ικανοποίησή τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK