Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους

Το δικαστήριο της Πρετόριας αποδέχθηκε το αίτημα του Όσκαρ Πιστόριους να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μέχρι να αρχίσει η δίκη του για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρέεβα Στέενκαμπ.

Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους

Ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 16:00 της Παρασκευής ότι το δικαστήριο αποφάσισε να μην προφυλακιστεί ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία του εκ προμελέτης φόνου της 30χρονης γυναίκας.

Ο βασικός λόγος που ο Πιστόριους δεν προφυλακίστηκε ήταν ότι δεν θεωρήθηκε ύποπτος φυγής από τη χώρα. Επίσης κρίθηκε ότι δεν έχει την τάση να είναι βίαιος, ενώ η απελευθέρωσή του με εγγύηση θεωρήθηκε ότι δεν θα προκαλέσει δημόσια κατακραυγή.

Για την ετυμηγορία του δικαστηρίου λήφθηκαν υπόψιν όλες τις καταθέσεις, τόσο της υπεράσπισης όσο και του εισαγγελέα και της Αστυνομίας.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ντέσμοντ Νέιρ, δουλειά του δεν είναι να διαπιστωθεί η ενοχή, αλλά να λάβει σωστή απόφαση σε ό,τι έχει σχέση με την εγγύηση. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι " η εγγύηση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επειδή μειώνει τον αριθμό των κρατουμένων σε ένα ήδη υπερπλήρες σύστημα και μειώνει τον αριθμό των οικογενειών που στερούνται τον προστάτη τους".

Εκτός της καταβολής της εγγύησης, η οποία ορίστηκε στο ένα εκατ. ραντ (85.400 ευρώ), ο Πιστόριους υποχρεώνεται επίσης να εμφανιστεί στο δικαστήριο το πρωί της 4ης Ιουνίου (08:30), να παραδώσει όλα τα του διαβατήρια, να απέχει από κάθε προσπάθεια έκδοσης νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, να μην μεταβεί σε αεροδρόμιο, να παραδώσει όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή του και να μην αγοράσει νέα, να μην έρθει σε επαφή με μάρτυρες που έχουν σχέση με την υπόθεση και να ενημερώνει για όλες τις κινήσεις του, για τις οποίες πρέπει να ζητάει άδεια.

Επίσης θα συνοδεύεται από εκπρόσωπο του σωφρονιστικού συστήματος από την ημέρα της απελευθέρωσης μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης, θα τηλεφωνεί πρωί και βράδυ από αριθμό που θα του χορηγηθεί για να δίνει το "παρών", δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα βίας κατά των γυναικών, δεν θα πρέπει να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ και να επισκεφτεί το σπίτι του ή τους γείτονες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η οικογένεια του Νοτιοαφρικανού παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ειπώθηκε ότι όλα τα μέλη πιστεύουν την εκδοχή του Πιστόριους και θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK