Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Σαμπαντέλ και ο Χάρης Παυλίδης, απαντάει σε μία λίστα ερωτήσεων, για το επερχόμενο Final Four, την ιστορική αναμέτρηση με τη Βουλιαγμένη την Παρασκευή στις 12:30, ενώ μοιράζεται κάποιες από τις αναμνήσεις του στους πάγκους.

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Μετά από τον τελικό του 2015, του Ολυμπιακού με τη Σαμπαντέλ, το 10-9 με το νικητήριο γκολ της Άσλεϊ Σάουθερν, πλησίασα τον Χάρη Παυλίδη. Την προηγούμενη, μία δημοσίευση της ιστοσελίδας που εργαζόμουν, για το νικηφόρο ημιτελικό με την Κίνεφ Κίρισι, δεν είχα λόγο να θεωρώ ότι ήταν αξιοσημείωτη.

Σε ένα σημείο προς το τέλος του ματς, με τον Ολυμπιακό να έχει το προβάδισμα και την μπάλα στην κατοχή του, ο Παυλίδης άφησε το παιχνίδι να κυλήσει, ενώ είχε δικαίωμα για timeout. Οι 'ερυθρόλευκες' βρήκαν τελικά την ευκαιρία και λίγο αργότερα σημείωσαν το γκολ που 'κλείδωσε' τη νίκη, στο αριστούργημα της Ρομπέρτα Μπιανκόνι, που πέτυχε 6 τέρματα, τρεις μέρες αφού είχε βάλει 7 στη νίκη της Ιταλίας επί της Ρωσίας για τα προκριματικά του World League. Κατά συνέπεια, σκόραρε 13 φορές σε δύο αναμετρήσεις απέναντι στην... ίδια ομάδα.

Η κοσμαγάπητη στον Πειραιά Ιταλίδα, ειρήσθω εν παρόδω, κατέκτησε το LEN Trophy με την Οριζόντε Κατάνια στο Κίρισι, αφού η ομάδα της νίκησε 10-9 την Ούιπεστ, την ομάδα, δηλαδή, που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του 2016 στο Σαμπαντέλ, μετά από ένα πρωτοφανές μπλακ άουτ στο 4ο οκτάλεπτο.

Πλησίασα, λοιπόν, τον Παυλίδη για κάποιες θριαμβευτικές πρώτες δηλώσεις. Αντ' αυτού, είπε: "Έλα να σου πω γιατί δεν πήρα το timeout με την Κίρισι". Νίκη ή ήττα, θρίαμβος ή κατάρρευση, η εξήγηση πρωτεύει.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού πάει στο 9ο Final Four του, έχει 8 με τον Ολυμπιακό και ένα με τον ΑΝΟ Γλυφάδας, το 2007. Εξ αυτών, τα 7 είναι για την Ευρωλίγκα και τα 2 για το LEN Trophy.

Εκείνον τον χρόνο έφυγε και βρέθηκε στον Πειραιά και, με τη βλέψη να ασχοληθεί με το πόλο Ανδρών, θεώρησε ότι θα έκανε το 'αγροτικό' του. Ωστόσο, 12 χρόνια πέρασαν και ακόμα στο ίδιο μετερίζι, με κάποια κορίτσια ίδια. Τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη και την Άλκηστη Αβραμίδου τις κοουτσάρει σχεδόν από την αρχή, οπότε η βλέψη δεν ευοδώθηκε, αλλά ασφαλώς ο Παυλίδης θεωρείται, πια, μαζί με την αντίπαλό του στο παιχνίδι της Παρασκευής, Αλεξία Καμμένου, το πιο σημαντικό κεφάλαιο στο ελληνικό πόλο Γυναικών.

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός ταξίδεψε στο Σαμπαντέλ χωρίς δεύτερες σκέψεις. Εδώ και μερικές μέρες μετρά ένα 'διαζύγιο' με την εθνική ομάδα του Καναδά, την οποία είχε συμφωνήσει να κοουτσάρει τουλάχιστον ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και μερικές μέρες οι δρόμοι τους χώρισαν και ο λόγος ήταν, σε ένα γενικό πλαίσιο, μία απόκλιση σε κάποια πράγματα που είχαν συμφωνηθεί.

Οπότε, στους Παναμερικανικούς, που θα γίνουν στη Λίμα του Περού από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, οι οποίοι δίνουν πρόκριση για τους Αγώνες του Τόκιο το 2020 (24 Ιουλίου - 9 Αυγούστου), οι Καναδές θα πάνε με προπονητή του Ντέιβιντ Παραντέλο. Θα έχει να θυμάται, πάντως, την πρόκριση επί της Ουγγαρίας το καλοκαίρι του 2017, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη.

Έτσι, λοιπόν, το σερί του στον πάγκο των 'ερυθρόλευκων' δεν κινδυνεύει και αυτό είναι δίκαιο να ειπωθεί. Μέχρι να αναλάβει ο Παυλίδης το 2007, ο Ολυμπιακός είχε δύο πρωταθλήματα στην Α' Εθνική, το 1995 και το 1998, ένα στη Γ', το 1990, ένα στη Β', το 1991. Τώρα έχει 9 μαζί με ένα κύπελλο, μία διοργάνωση, πάντως, που άρχισε πέρυσι, ένα LEN Trophy (2014), μία Ευρωλίγκα (2015), ένα ευρωπαϊκό Super Cup (2015) και 10 πρωταθλήματα στην ακαδημία με τις ομάδες κοριτσιών.

Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα προτέρημα, να κάθεσαι στον πάγκο μίας μεγάλης ομάδας τόσα χρόνια, ποιο θα ήταν;

"Κάνεις προπόνηση με αθλήτριες top επιπέδου".

Ταυτοχρόνως, ποια είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζεις λόγω της μακροβιότητας;

"Η φθορά της καθημερινότητας, για μένα και τις πολίστριές μου, μετά από τόσο καιρό".

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2007 (με τη Γλυφάδα).

"Η προσπάθεια που χάναμε στο παιχνίδι με την Κίρισι, αν και χάναμε 1-9, και η διαφορά δυναμικότητας, που δεν μας επέτρεψε να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι".

Αν είχες το δικαίωμα, ποια από τις ξένες πολίστριες που έχεις κοουτσάρει θα έπαιρνες μαζί σου στο ταξίδι;

"Την Ασέλ Γιακάεβα".

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2010 στην Κέρκυρα.

Το τελευταίο γκολ της Σοφία Κονούκ, στον ημιτελικό με την Κίρισι (σ.σ. οι Ρωσίδες νίκησαν 13-12) ".

Αν είχες το δικαίωμα, ποια από τις Ελληνίδες πολίστριες που έχεις κοουτσάρει θα έπαιρνες μαζί σου στο Σαμπαντέλ;

"Νομίζω, αυτές που έχω".

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2011 στο Σαμπαντέλ.

"Η προσπάθεια που κάναμε για να στείλουμε το ματς (σ.σ. με την Οριζόντε Κατάνια στον ημιτελικό) από το 6-11 στην παράταση και τα διαιτητικά σφυρίγματα, που μας στέρησαν την πρόκριση".

Ποια είναι η πιο ανεκδιήγητη διαιτητική 'σφαγή' που έχεις υποστεί σε τελική φάση;

"Αυτό το παιχνίδι".

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2014 στη Φλωρεντία.

"Η υπερπροσπάθεια των παικτριών στο τέλος του ματς με τη Φιρέντσε. Παίζαμε χωρίς βασική φουνταριστό, την Μπαρμπάρα Μπούικα, την Άλκηστη με σπασμένο χέρι και πήραμε το τρόπαιο".

Ποια είναι η μία και μοναδική φάση σε Final Four που ένιωσες περήφανος για τον εαυτό σου;

"Το τελευταίο γκολ με τη Σαμπαντέλ στον παίκτη παραπάνω βγήκε ακριβώς όπως είχαμε σχεδιάσει όλο το χρόνο".

Μία ανέκδοτη ανάμνηση από το Final Four του 2015 στον Πειραιά.

"Όλα, από την αρχή μέχρι το τέλος".

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Ποια είναι η μεγαλύτερη γκάφα που έχεις κάνει σε Final Four;

"Σίγουρα υπάρχει, απλώς τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Δεν μου έρχεται κάτι χοντρό".

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2016 στο Σαμπαντέλ.

"Το τελευταίο οκτάλεπτο με την Ούιπεστ, που είχαμε το ματς στα χέρια μας και καταρρεύσαμε".

Αν μπορούσες να δείξεις ένα οποιοδήποτε παιχνίδι στα κορίτσια σε video, που να μην έχει άμεση σχέση με αυτά τα παιχνίδια, ποιο θα ήταν;

"Μάλλον θα τους έδειχνα τον ημιτελικό στο μπάσκετ, τον ημιτελικό της Γιουγκοσλαβίας με τη Σοβιετική Ένωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1986 στη Μαδρίτη, για να τους δείξω ότι όλα γίνονται".

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2017 στο Κίρισι.

"Η τελευταία φάση, που πήγαμε να ισοφαρίσουμε την Κίνεφ. Ο Τζιάνι Λότζι, κομισάριος του παιχνιδιού, βούτηξε μέσα και ενώ οι διαιτητές έδειξαν να συνεχιστεί το παιχνίδι και εμείς φεύγαμε στην κόντρα, το διέκοψε".

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που έκανες όταν τελείωσε ο τελικός του 2015 με τη Σαμπαντέλ;

"Κράτησα την υπόσχεση που είχα δώσει, μετά από τον τελικό του Super Cup στο Σαμπαντέλ. Μετά από τη λήξη εκείνου του παιχνιδιού, είχα πει στα κορίτσια ότι θα την ξαναβρίσκαμε στον τελικό και την επόμενη φορά που θα γινόταν, θα ήταν αυτές που θα έφευγαν με σκυμμένο το κεφάλι".

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Μία ανάμνηση από το Final Four του 2018 στο Ματάρο το 2018.

"Μία ομάδα απογοητευμένη, που πήγε για να κάνει απλώς τη δουλειά της και όχι να νικήσει (σ.σ. έχασε από τη γηπεδούχο στον τελικό του LEN Trophy) ".

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάζεις αυτήν τη στιγμή;

"Υπάρχουν βιβλία που διαβάζω και ξαναδιαβάζω. Αυτήν τη στιγμή, του Γκάρι Κασπάροφ, το 'Η ζωή είναι μία παρτίδα σκάκι'".

Το ότι έχετε παίξει σε 7 παιχνίδια με τη Βουλιαγμένη ως τώρα φέτος, αναιρεί την ιστορική σημασία που έχει για εσάς αυτό το παιχνίδι;

"Όχι, είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, με μεγαλύτερο κίνητρο, με ξένους διαιτητές. Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τα προηγούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν μικρή σημασία".

Ποιο ήταν το μείζον λάθος που κάνατε στον τελικό του κυπέλλου στη Χίο;

"Νομίζω ότι υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας και πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε επειδή είμαστε Ολυμπιακός".

Μπορούσες να φανταστείς, όταν η Χρυσή Διαμαντοπούλου έπιασε τα πέναλτι στους τελικούς του 2014, ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα;

"Όχι, απλώς τότε ήταν η αρχή όλων. Πιστεύαμε ότι κάτι άλλο άρχιζε, όχι, όμως, ότι θα κατακτούσαμε τόσα διαδοχικά πρωταθλήματα".

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Ποια μία πολίστρια που παίζει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα θα ήθελες στην ομάδα σου;

"Την Μπέα Ορτίθ, που παίζει στη Σαμπαντέλ".

Άλις Νοξ ή Σάουθερν;

"Διαφορετικές παίκτριες, στην παρούσα φάση Σάουθερν".

Μπούικα ή Μπλάνκα Χιλ;

"Καμία από τις δύο αυτήν τη στιγμή".

Γιασμίν Σμιτ ή Ίφκε φαν Μπέλκουμ;

"Σε αυτήν την ομάδα, Φαν Μπέλκουμ".

Τόνια Μωραΐτη ή Σταυρούλα Αντωνάκου;

"Τώρα, Μωραΐτη".

Αν μπορούσες να δείξεις μία ταινία στα κορίτσια σου πριν από τον ημιτελικό με τη Βουλιαγμένη, ποια θα ήταν;

"Αυτή που έδειχνα και πιο παλιά στα κορίτσια της Γλυφάδας, το 'Miracle on ice', με τη νίκη των Αμερικάνων επί των Σοβιετικών στους Ολυμπιακούς του 1980 στο χόκεϊ".

Ο Χάρης Παυλίδης έχει ζήσει 12 ζωές στον πάγκο του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Ποιο είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που είσαι σίγουρος ότι η Βουλιαγμένη θα κάνει στον ημιτελικό;

"Δεν είμαι σίγουρος για τίποτα, τα περιμένω όλα".

Ποιο είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που είσαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει στον ημιτελικό;

"Θα ξεκινήσει με ψυχή από την αρχή και όχι όπως ξεκινήσαμε από την αρχή στον τελικό".

Πού θα κριθεί ο ημιτελικός;

"Στην απόδοση του Ολυμπιακού στον ρυθμό και στην επίθεση".

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK