Πώς είναι να κοουτσάρεις την καλύτερη γυναικεία ομάδα πόλο της Γαλλίας

Ο Στέφανος Φραγκάλας εργάζεται τα τελευταία δυόμιση χρόνια ως βοηθός προπονητή στη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Λιλ. Το Contra.gr τού ζήτησε να περιγράψει τη ζωή δίπλα ή μακριά από τις πισίνες και το πώς είναι να δουλεύεις στο τεχνικό τιμ της κορυφαίας γαλλικής ομάδας.

Πώς είναι να κοουτσάρεις την καλύτερη γυναικεία ομάδα πόλο της Γαλλίας

Λιλ, 28 Ιανουαρίου 2017. Η γηπεδούχος ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών υποδέχεται την αντίστοιχη της Μπορντό για τον τελευταίο τελικό Κυπέλλου που διοργανώθηκε στη Γαλλία.Ύστερα από έναν αγώνα υψηλού επιπέδου που άφησε τους θεατές απόλυτα ικανοποιημένους από άποψη θεάματος και συγκινήσεων, η Λιλ κάμπτει την αντίσταση της Μπορντό με 10-9 και πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου για 4η συνεχόμενη χρονιά. Ήταν οι πρώτοι μου μήνες στην ομάδα ως βοηθός προπονητή και ο πρώτος τίτλος που κέρδισα. Η χαρά μου εκείνο το βράδυ ήταν πολύ μεγάλη και με προετοίμασε για τη συνέχεια που θ' ακολουθούσε.

> Αν και μόνιμη πρωταθλήτρια από το 2013, με σταθερές συμμετοχές στη Euroleague και το Len Trophy η ομάδα του γαλλικού βορρά χρειάστηκε τον 'Έλληνα' της. Ο Φίλιππος Σακέλλης ανέλαβε τις τύχες της Λιλ το 2012 και μέσα σε μια σεζόν κατάφερε να μετατρέψει μια ομάδα που τερμάτιζε στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα σε ομάδα τελικών. Εκείνη τη χρονιά, η Νίκαια κατακτά το πρωτάθλημα ύστερα από μια συγκλονιστική σειρά τελικών εναντίον της άπειρης Λιλ. Από εκείνη τη στιγμή, το συγκρότημα του Σακέλλη δεν κοίταξε ξανά πίσω κερδίζοντας όλους τους εγχώριους τίτλους έως σήμερα.

> Ο σύλλογος λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Από τη διοίκηση, το τεχνικό τιμ έως τους φροντιστές, οι αθλήτριές μας βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που εργάζεται για τις δικές τους ανάγκες. Το μόνο πρόβλημα το οποίο συναντάμε, όπως και πολλοί σύλλογοι υδατοσφαίρισης στην Ευρώπη, είναι το γεγονός πως δεν έχουμε δική μας πισίνα, ώστε να προπονείται η πρώτη ομάδα και οι υποδομές, μην επιτρέποντας την οργάνωση ενός ευέλικτου ωραρίου για όλα τα τμήματά μας.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση μας, μαζί με την έτερη ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών την Τουρκουά που επίσης αγωνίζεται ο Έλληνας Χρήστος Παπαποστόλου, και την τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσίασαν πριν ένα μήνα τα σχέδια της νέας πισίνας που θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου θα συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη των δύο συλλόγων, θα βοηθήσει στη διάδοση του πόλο στη βόρεια Γαλλία, όπου δεν είναι τόσο δημοφιλές άθλημα και τέλος θα δημιουργήσει βάσεις για μεγάλη παραγωγή αθλητών από τη Λιλ και τις γύρω περιοχές.

Πώς είναι να κοουτσάρεις την καλύτερη γυναικεία ομάδα πόλο της Γαλλίας

> Η ομάδα απαρτίζεται από έναν γαλλικό κορμό με εμπειρία σε υψηλό επίπεδο, καθώς και με νεότερες αθλήτριες που προέρχονται από τις υποδομές μας. Οι Γαλλίδες, μαζί με την προσθήκη ορισμένων ξένων παικτριών, προερχόμενες από κολέγια των ΗΠΑ όπως το Μπέρκλεϊ και το Στάνφορντ, συνθέτουν την πρώτη ομάδα. Στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί και πολλές Ελληνίδες αθλήτριες κάνοντας τη διαφορά σε σημαντικά ματς, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σανγκάη το 2011 με την εθνική ομάδα Ηλέκτρα Ψούνη ή η Έλενα Φαρμάκη, η Μάγδα Τζίμα και η Στεφανία Τερεφού, αθλήτριες με χρόνια συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο, συλλογικά αλλά και με την εθνική της χώρας μας.

> Η καθημερινότητα στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις την ημέρα στο νερό, μια το πρωί και άλλη μια το βράδυ. Αναλόγως την περίοδο και την κούραση των αθλητριών προσαρμόζεται και η προπονητική μονάδα, η οποία μπορεί να επικεντρώνεται στην ατομική τεχνική, την κολυμβητική προπόνηση, την προπόνηση δύναμης, την ομαδική τακτική, καθώς και την αποθεραπεία. Παράλληλα, υπάρχει καθημερινά πρόγραμμα στο γυμναστήριο, όπου οι παίκτριες χωρισμένες σε γκρουπ ανάλογα τη θέση τους ή εάν προέρχονται από κάποιον τραυματισμό, ακολουθούν 3 φορές τη βδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουμε σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων κάθε μέρα και να δημιουργούμε προγράμματα βασισμένα πάνω στα ατομικά τους στοιχεία και τη θέση στην οποία αγωνίζονται.

> Η ημέρα ενός σημαντικού αγώνα είναι αρκετά αγχωτική. Πέραν του αγωνιστικού κομματιού, δίνουμε μεγάλη σημασία στο να περάσει καλά ο κόσμος που θα έρθει να παρακολουθήσει το ματς, με σκοπό να συνεχίσει να έρχεται και στα επόμενα. Στα πλαίσια ενός αγώνα λοιπόν υπάρχουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Η γιορτή γιατί εδώ σε αντίθεση με την Ελλάδα χωρίς να το λέω με αρνητική ή θετική χροιά είναι γιορτή, θα ξεκινήσει δύο ώρες πριν τον αγώνα.

Οι αθλήτριες των υποδομών μας θα κάνουν μια σειρά από αγώνες μικρής διάρκειας στους οποίους το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Πολλές φορές σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής, έρχονται μαθητές και πραγματοποιούν αγώνες μεταξύ τους, παρουσία των δασκάλων τους και τον προπονητών μας, ενώ στη συνέχεια παρακολουθούν τον αγώνα. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν το άθλημα της υδατοσφαίρισης και περνάνε ένα ευχάριστο απόγευμα .Σε συνεργασία με τους χορηγούς μας αλλά και το δήμο, πραγματοποιούνται πολλές κληρώσεις με δώρα από την ομάδα μας και όχι μόνο.

Πώς είναι να κοουτσάρεις την καλύτερη γυναικεία ομάδα πόλο της Γαλλίας

Στο κολυμβητήριο υπάρχει καφέ που ανήκει στο σύλλογο, με θέα στην πισίνα, με αποτέλεσμα πολλοί θεατές να παρακολουθούν τον αγώνα τρώγοντας ή πίνοντας κάποιο ρόφημα. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα έχει αρχικά σκοπό να παίξει όμορφο πόλο και κατά δεύτερον να νικήσει την αντίπαλη ομάδα. Μετά το τελευταίο σφύριγμα, οι αθλήτριες περνάνε χρόνο με μικρούς φαν μοιράζοντας αυτόγραφα και βγαίνοντας φωτογραφίες και στη συνέχεια, μαζί με την αντίπαλη ομάδα και όσους φιλάθλους παρευρίσκονται, συναντιόμαστε στο καφέ του κολυμβητηρίου όπου τρώμε μαζί, συζητάμε, γελάμε, αδιαφορώντας για το ποια ομάδα κέρδισε.

> Η ζωή στην πόλη είναι ήσυχη. Η Λιλ είναι μεγάλο αστικό κέντρο με πολλά πανεπιστήμια, μουσεία και αξιοθέατα. Το κέντρο της πόλης, αν και μικρό, είναι γραφικό με πανέμορφα κτήρια και μεγάλες πλατείες. Κάνοντας μια βόλτα γύρω από την Grande Place συναντάς διάφορα καταστήματα, εστιατόρια και μικρά μπιστρό, όπου μπορείς να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα και να γευτείς γλυκά της περιοχής, όπως το gaufre.

Δίπλα από το ιστορικό κέντρο εκτείνεται το Parc de la Citadelle, ένα τεράστιο καταπράσινο πάρκο, όπου διασχίζεται από τον ποταμό Deule. Στην καρδιά του πάρκου βρίσκεται επίσης το οχυρό της πόλης, χτισμένο τον 15ο αιώνα, δημιουργώντας ένα υπέροχο μέρος για περιπάτους, γυμναστική, πικ νικ και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Ένα μεγάλο θετικό της Λιλ είναι πως βρίσκεται σε μικρή απόσταση από 3 μεγάλες πρωτεύουσες, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, γεγονός που διευκολύνει την πραγματοποίηση μιας εκδρομής σε μέρες που δεν υπάρχουν υποχρεώσεις.

View of Opera house and chamber of commerce in Lille France
View of Opera house and chamber of commerce in Lille France VIEW OF OPERA HOUSE AND CHAMBER OF COMMERCE IN LILLE FRANCE

(φωτογραφία: 123RF)

> Παρότι οι Γάλλοι είναι οργανωτικοί, δεν λείπουν τα αστεία περιστατικά, όπως πέρσι στους τελικούς με τη Νίκαια. Αγωνιζόμασταν εκτός έδρας, και χρειαζόμασταν μια νίκη για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Ο αγώνας θα διεξαγόταν το πρωί, ώστε να έχουμε χρόνο να προλάβουμε την πτήση μας το μεσημέρι. Λόγω μιας δυσλειτουργίας στην πισίνα, ο αγώνας μετατέθηκε 2 ώρες αργότερα. Έτσι μετά τη λήξη του, όπου κερδίσαμε και πήραμε τον τίτλο, έγινε μια απονομή εξπρές, οι παίκτριες σχεδόν βρεγμένες επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και προλάβαμε οριακά την πτήση.

> Μετά από 2,5 χρόνια στην ομάδα και μακριά από την Ελλάδα, μπορώ να πω πως η επιλογή μου να έρθω εδώ, μόνο θετικό αντίκτυπο είχε. Από τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας, τις νέες ιδέες πάνω στο επάγγελμά μου έως την κουλτούρα μιας ξένης χώρας, μόνο κέρδος μπορεί να έχει κανείς. Είναι ένα βήμα που σίγουρα δε μετάνιωσα ούτε στιγμή, με βοήθησε να ανακαλύψω νέους ορίζοντες, να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να εξελιχθώ τόσο ως άνθρωπος, όσο και σαν επαγγελματίας.

Από τον Στέφανο Φραγκάλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK