Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και ξεκινάει το ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνωνάναψε το μεσημέρι της Πέμπτης (21/4) στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και ξεκίνησε το ταξίδι της με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας όπου θα λάβουν χώρα οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και ξεκινάει το ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνωνάναψε το μεσημέρι της Πέμπτης (21/4) στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ξεκίνησε το ταξίδι της με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας όπου θα λάβουν χώρα οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το ιερό Φως του Ολυμπισμού "γεννήθηκε" στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, που στη συνέχεια το παρέδωσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια.

Η τελετή ήταν όπως και κάθε χρόνο εντυπωσιακή, με το χορευτικό μέρος της Τελετής να είναι εμπνευσμένο από την χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα. Το εκτέλεσαν οι 29 Ιέρειες, ενώ υπήρχαν και 13 χορευτές αλλά και τέσσερις κορασίδες.

Η Φλόγα θα ταξιδέψει επί επτά ημέρες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και θα φτάσει στις 27 Απριλίου στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου σε ειδική τελετή θα παραδωθεί σε αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας.

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, έκανε λόγο για "σπάνιες στιγμές όπου γεφυρώνεται το παρελθόν με το μέλλον της ανθρωπότητας". "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ένωσαν διαφορετικές ελληνικές πόλεις-κράτη με την άμιλλα και τον εορτασμό του αθλητισμού κάθε τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος ετοιμάζεται να συρρεύσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, για να γιορτάσει τους ΧΧΧΙ Ολυμπιακούς Αγώνες, υπενθυμίζοντας τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτήν την κληρονομιά και τιμούμε το δώρο των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα. Σήμερα, όπως και τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης", σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Είθε η σημερινή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνει μία ακόμα υπενθύμιση σε όλους να στηρίξουμε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από τον αθλητισμό. Όπως οι αγνές αχτίδες του ήλιου θα ανάψουν σήμερα τη Φλόγα, η ελπίδα μου είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εμπνεύσουν τα έθνη του κόσμου με το πνεύμα της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης".

Δείτε σε VIDEO όλη την τελετή:

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, σημείωσε από την πλευρά του: "Αυτή η Φλόγα είναι ο ομφάλιος λώρος των αγώνων της αρχαιότητας με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και ο αποστολέας μηνυμάτων από την αρχαία εποχή, μηνυμάτων που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Στα χιλιάδες χρόνια στην πορεία της ανθρωπότητας, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η απήχηση του αθλητισμού και οι διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού".

"Οι αξίες αυτές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, την ιστορία τους και τα σύνορα των κρατών και που στις ημέρες μας, έχουν μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα μας και στους οποίους εσείς απευθύνεσθε αγαπητέ Πρόεδρε της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με την ανανέωση του Ολυμπιακού κινήματος μέσω της Ατζέντας 2020".

"Αν αφήσετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στο αρχαίο στάδιο και το μυαλό σας να ταξιδέψει στην εποχή εκείνη, ίσως να συναντήσετε τον Κόροιβο από την Ηλεία, τον Διαγόρα τον Ρόδιο, τον Μίλωνα από τον Κρότωνα και πολλούς άλλους σπουδαίους Ολυμπιονίκες που έτρεχαν ή πάλευαν για ένα στεφάνι ελιάς, τον περίφημο Κότινο. Οι νικητές θα γίνονταν Αθάνατοι μέσα από τα ποιήματα που μίλαγαν για εκείνους και από τα αγάλματα που θα λαξευόντουσαν προς τιμήν τους".

"Αυτή τη βαριά και πολύτιμη κληρονομιά από την αρχαιότητα, μεταφέρει η Ολυμπιακή Φλόγα στην σύγχρονη εποχή μας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα φιλίας, ειρήνης μεταξύ των λαών, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε. Ειδικά τώρα με τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, υπάρχει άμεση ανάγκη να γκρεμίσουμε τους τοίχους που μας χωρίζουν και να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώσουν τους λαούς σε μια ειρηνική συνύπαρξη", σημείωσε.

Tο μήνυμα του Λευτέρη Πετρούνια, του πρώτου Λαμπαδηδρόμου:

Οι πρώτοι Λαμπαδηδρόμοι στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Κωνσταντίνος Κονδύλης υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ

Βερολίνο 1936: Κωνσταντίνος Κονδύλης (ιδιώτης)

Λονδίνο 1948: Κωνσταντίνος Δημητρέλης (στρατιώτης)

Ελσίνκι 1952: Χρήστος Παναγόπουλος (ιδιώτης)

Μελβούρνη 1956: Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)

Ρώμη 1960: Τάκης Επιτρόπουλος (δέκαθλο)

Τόκιο 1964: Γιώργος Μαρσέλλος (110μ εμπόδια, ύψος)

Μεξικό 1968: Χάρης Αϊβαλιώτης (100μ στίβου)

Μόναχο 1972: Γιάννης Κιρκιλέσης (ιδιώτης)

Μόντρεαλ 1976: Τάσος Ψυλλίδης (110μ εμπόδια)

Μόσχα 1980: Θανάσης Κοσμόπουλος (ιδιώτης)

Λος Άντζελες 1984: κανείς

Σεούλ 1988: Θανάσης Καλογιάννης (400μ εμπόδια)

Βαρκελώνη 1992: Σάββας Σαριτζόγλου (σφυροβολία)

Ατλάντα 1996: Κώστας Κουκοδήμος (μήκος)

Σίδνεϊ 2000: Λάμπρος Παπακώστας (ύψος)

Αθήνα 2004: Κώστας Γκατσιούδης (ακόντιο)

Πεκίνο 2008: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (τεκβοντό)

Λονδίνο 2012: Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση)

News 24/7

24MEDIA NETWORK