Ο Λευτέρης Πετρούνιας στον Sport24 Radio 103.3: "Μεγάλη τιμή να σηκώνεται ένα στάδιο για σένα"

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας βρέθηκε στο studio του Sport24 Radio 103.3 προκειμένου να μιλήσει από καρδιάς.

Στον Sport24 Radio 103.3 και στην εκπομπή "Το 10 το κακό" με τον Γιάννη Φιλέρη φιλοξενήθηκε ο "Χρυσός" Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας.

Διαβάστε όσα είπε ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει ο Stoiximan.gr.

"Ήταν ένα καλό αποτέλεσμα το χρυσό στο Ρίο. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι τα χρυσά ήρθαν με την Stoiximan. Θέλω να το πω αυτό γιατί κάθε φορά που πάω να το πω με κόβουν. Υπάρχει σωστή συνεργασία και μου δίνει ψυχολογική στήριξη. Με ανέλαβαν όταν δεν ήμουν πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου. Ήμουν έκτος και πέμπτος. Αυτό σημαίνει πολλά. Από εκεί και πέρα υπάρχει φιλική σχέση. Με στηρίζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Θα πάω στο σούπερ μάρκετ και δεν θα μετρήσω τα χρήματα που χρειάζομαι. Θα πάω τρεις φορές την εβδομάδα να κάνω φυσιοθεραπείες και δεν θα το σκέφτομαι. Νιώθω ασφάλεια που υπάρχει η συγκεκριμένη εταιρία δίπλα μου. Παράλληλα, έχουμε κάνει και πολλά πράγματα και ενέργειες που δεν αφορούν το αγωνιστικό πρόγραμμα".

"Οι προπονήσεις είναι καθημερινές εκτός από την Κυριακή. Έχουμε πρωινή προπόνηση, μετά πάω στο σπίτι να φάω να ξεκουραστώ λίγο και στη συνέχεια επιστρέφω στο γυμναστήριο όπου και τελειώνω την προπόνηση μου στις 6μ.μ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά πάω για καφέ. Έχω αποθεραπεία να κάνω και άλλο πολλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάω στο σπίτι στις 9μ.μ.".

 

"Στο Ρίο ήμουν στην καλύτερη κατάσταση που έχω βρεθεί ποτέ. Δεν έχω νιώσει ξανά έτσι. Βέβαια, είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα είμαι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Αντίθετα, στη Βέρνη ήμουν στη χειρότερη μου κατάσταση κι όμως κέρδισα. Για να μάθεις να χαίρεσαι τη νίκη πρέπει να μάθεις να χάνεις. Για αυτό το λόγο εκτιμώ και την πέμπτη θέση που είχα πριν αρχίσω να κατακτώ μετάλλια".

"Είχα ξεκινήσει να πιστεύω σε μία διάκριση από όταν ήμουν μικρός. Όταν σταμάτησα, σταμάτησα για να το πιστεύω. Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα. Ήμουν σε περίεργη ηλικία. Το σώμα μου με βοήθησε περισσότερο από ότι περίμενα. Όταν με είδε ο κ. Ράφτης έβλεπε έναν άτεχνο αθλητή να έχει ταλέντο να προσπαθεί να κάνει επικίνδυνα πράγματα. Η εξέλιξη μου στους κρίκους ήταν κατακόρυφη".

"Είχα ως πρότυπο τον Δημοσθένη Ταμπάκο. Επίσης θαυμάζω τον Βλάση Μάρα. Είναι ένας αθλητής με διάρκεια. Βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους εδώ και 13 χρόνια. Αν δεν θες να μοιάσεις σε αυτόν τον αθλητή σε ποιον να θες να μοιάσεις;"

"Όσες φορές είχα νεύρα κατέληγα είτε να φύγω από το γυμναστήριο είτε να τσακωθώ με τον προπονητή μου και να φύγω από το γυμναστήριο. Το χειρουργείο που έκανα στο δάκτυλο οφείλεται σε αυτό".

"Είναι οκτώ κριτές εκ των οποίων οι έξι βγάζουν το βαθμό εκτέλεσης με άριστα το δέκα. Στο Ρίο πήρα 9.200. Οι άλλοι δύο είναι εκείνοι που βάζουν τον βαθμό δυσκολίας. Σίγουρα, έχω αδικηθεί αρκετές φορές. Έχω κάνει προγράμματα με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Έχω χάσει από αθλητές με μικρότερο βαθμό δυσκολίας την ώρα που το δυνατό μου στοιχείο είναι η εκτέλεση".

"Εγώ μίλησα στον προπονητή μου. Δεν μου είπε εκείνος. Του είπα ότι του ανήκει εδώ και δώδεκα χρόνια και ότι είναι δικό του".

 

"Τσαντίστηκα όταν είδα ότι πέρασα ως δεύτερος στον τελικό. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας ψυχολογικός πόλεμος. Κάθε ημέρα ανέβαζα στροφές για να τους δώσω να καταλάβουν ότι ήθελα το χρυσό".

"Για να χαλαρώνω σκεφτόμουν τις διακοπές που θα κάνω. Ήθελα απλά να τελειώσει όλο αυτό. Για να καταλάβετε πόσο σίγουρος ήμουν. Περιμέναμε 45 λεπτά όπου είχα τελειώσει το ζέσταμα μου και μετά είχαμε πει με τον προπονητή μου να κάνουμε μία ακόμα επαφή πριν από τον τελικό στο προθερμαντήριο. Όταν ήρθε η ώρα όμως δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Το είπα στον προπονητή μου και το σεβάστηκε. Ήθελα μόνο να μπω να αγωνιστώ στον τελικό".

"Έμαθα ότι μετά την προπόνηση που έκανα άλλαξαν το στρώμα της προσγείωσης και το παλαντζάρισμα των κρίκων. Άλλαξαν την ελαστικότητα των κρίκων. Σκέφτηκα ότι κάτι παίζει. Με την αλλαγή που έκαναν για να σας δώσω να καταλάβετε αυτό κάνει τους κρίκους πιο αργούς. Εγώ το κατάλαβα στη δεύτερη άσκηση μου".

"Στους κρίκους έχουμε το πιο σκληρό στρώμα. Η δύναμη που δέχεσαι είναι 11.8 φορές το βάρος σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο δύσκολο είναι"

"Υπήρχαν προβλήματα όχι τόσο μεγάλα όσο παρουσιάστηκαν. Κάναμε μπάνιο με κρύο νερό, είχαμε πρόβλημα καθαριότητας και τις τελευταίες ημέρες μας έκλεψαν κάτι μπουφάν".

"Πιστεύω ότι θα μείνουμε στον Άγιο Κοσμά. Πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία ειδικά για την διαμονή και τις υποδομές μας. Σίγουρα υπάρχουν περικοπές, αλλά πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες μας".

"Η άσκηση Πετρούνιας είναι δύσκολη. Δεν κόλλησε στο καινούριο πρόγραμμα. Σίγουρα θα ετοιμάσω μία άσκηση Πετρούνιας 2. Σκοπεύω να την παρουσιάσω το 2019 και το 2020. Θα κάνουμε ένα πρόγραμμα που θα κερδίζει τις επόμενες τρεις χρονιές και το 2019 και το 2020 θα κάνουμε ένα πρόγραμμα που θα εκπλήσσει".

"Η πιο επίπονη άσκηση είναι ο σταυρός. Κρέμεται το σώμα από τους ώμους και τους αγκώνες".

"Δεν στερούμαι πολλά. Απλά προσέχω. Όταν πρέπει θα τα φάω όλα. Απλά προσέχω πότε θα το κάνω. Εάν κάνεις σωστά τις προπονήσεις σου, τις αποθεραπείες και τις θεραπείες που πρέπει είναι δύσκολο να έχεις τραυματισμούς".

 

"Η μητέρα μου με είδε και το 2012 και το 13 και το 14 όταν άλλοι έπαιρναν μετάλλιο και εγώ έφευγα με σκυμμένο κεφάλι. Τώρα είδε το Βλάση Μάρα και τη Βασιλική Μιλλούση να είναι έτσι και εγώ να είμαι μπροστά στις κάμερες. Τα παράπονα πρέπει να ακούγονται μια φορά. Δεν την είχα δει που μίλησε. Μάλιστα, μου το έδειξαν οι φίλοι μου το βράδυ. Μπορώ να σας πω ότι της είπα μπράβο".

"Το ντοκιμαντέρ του Stoiximan είναι μία δουλειά η οποία πρέπει να δείτε. Έχουν βρει οι άνθρωποι σπάνια πλάνα. Είναι ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ το οποίο με κράτησε να το δουν όσοι θέλουν".

"Μέχρι το 2022 μπορώ να συνεχίσω σε υψηλό επίπεδο. Μετά τα 31 ξεκινά μία καθοδική πορεία και από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει και το σώμα μου".

"Θα ήθελα να προσφέρω τις εμπειρίες μου ως αθλητής και να δώσω λύσεις σε γονείς που θέλουν να πάνε τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Είναι ένα μακρινό πλάνο και θέλω να βοηθήσω τα πρώτα βήματα των παιδιών στον αθλητισμό".

"Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής πήρα το μετάλλιο. Δύο ημέρες πριν ο προπονητής μου τον είχε δει στον ύπνο του. Όταν μου το είπε βούρκωσα. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο".

"Ο προπονητής μου μου λέει ότι κάνω παρκούρ στο γυμναστήριο. Έκανα παλιά δεν κάνω τώρα. Ήταν κάτι που με κράτησε κοντά στη γυμναστική όσο δεν έκανα γυμναστική. Τότε έκανα πολλές τρέλες. Έχω πηδήξει από ταράτσα σε ταράτσα".

"Αν κάνεις γυμναστική η αλήθεια είναι ότι μπορείς να κάνεις ότι θες μετά. Για παράδειγμα ο Λαβιλενί έκανε γυμναστική μέχρι τα 15 του. Νομίζω ότι εάν σταματούσα τη γυμναστική θα έκανα επί κοντώ".

"Η γυμναστική είναι ένα σπορ καθαρό. Πέρασα από τρεις ελέγχους στις 6 το πρωί. Μακάρι εκτός από ούρα να έπαιρναν και αίμα μπας και καθάριζε ο αθλητισμός. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι αθλητές ντοπάρονται. Γιατί να πάρω κάτι και να κινδυνεύω να πεθάνω στα 40 μου. Καλύτερα να πάω σπίτι μου. Θέλω να δω το παιδί μου να είναι αθλητής και όχι απαραίτητα πρωταθλητής. Αν είναι να βγει θα βγει".

"Είναι μεγάλη τιμή να σηκώνεται ένα στάδιο όρθιο και εξαιτίας σου να ακούει τον εθνικό ύμνο της χώρας σου. Λατρεύω τη χώρα μου. Μεγαλύτερη επιτυχία από τη... μεγαλύτερη επιτυχία είναι η διάρκεια. Θέλω να μείνω σε αυτό το επίπεδο. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή μου μέχρι την επόμενη".

"Έχουμε το Ευρωπαϊκό τον Απρίλιο στο Κλουζ και το Παγκόσμιο τον Σεπτέμβρη στο Μόντρεαλ. Το καλό είναι ότι επειδή αλλάζει ο κώδικας της βαθμολογίας θα παρακολουθήσω τους αντιπάλους μου και θα δω τι θα κάνω με το πρόγραμμα μου. Έχω περάσει κάθε άσκηση στους κρίκους οπότε μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με το πρόγραμμα μας".

"Μόλις πήρε το χρυσό η Κορακάκη είπα ωπ συνάδελφος της Stoiximan, άρα πρέπει να πάρω και εγώ χρυσό. Για μένα το μετάλλιο που με ενέπνευσε ήταν του Γιαννιώτη. Δεν ήταν χρυσό, αλλά θα έπρεπε να ήταν. Η κούρσα που έκανε στα τρία χιλιόμετρα ήταν εντυπωσιακή".

"Είμαστε δυνατός λαός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τζαμάικα, η Κούβα και η Ελλάδα είναι οι χώρες με τον μικρότερο πληθυσμό και τις μεγαλύτερες επιτυχίες".

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh

Longread

Ανηφόρες και χρονόμετρα

Μερικές σκέψεις του Θανάση Κρεκούκια για τους τρεις μεγάλους γύρους (Tour, Giro & Vuelta). Η κόντρα ανάμεσα στους all-rounders και τους ανηφορίστες και το μπραντεφέρ ανάμεσα στην παλιά και τη νέα γενιά.

Ζαν Πρες

Ο Γιώργος Μπόγρης ξέρει μπάσκετ

Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί στο Ζαν Πρες γιατί η έκρηξη του Γιώργου Μπόγρη δεν είναι έκπληξη. Μιλάνε το παρελθόν, οι αριθμοί και το background του διεθνούς σέντερ του Ολυμπιακού.