Τζον Ντι Ποντ: Ο δισεκατομμυριούχος που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον αθλητή του

Ιανουάριος 1996: Ο δισεκατομμυριούχος Τζον Ντι Ποντ οδηγεί μέχρι το σπίτι επισκεπτών στη φάρμα του τη "Foxcatcher" και δολοφονεί εν ψυχρώ τον Ολυμπιονίκη της πάλης, Ντέιβ Σουλτζ. Διαβάστε την ιστορία μιας δολοφονίας, της οποίας τα κίνητρα παραμένουν μέχρι και σήμερα μυστήριο.

Τζον Ντι Ποντ: Ο δισεκατομμυριούχος που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον αθλητή του

26 Ιανουαρίου 1996: Ο Ντέιβ Σουλτζ ετοιμάζεται να πάρει τα δύο του παιδιά από το σχολείο. Προτού ξεκινήσει το σύντομο ταξίδι του με το μπλε Toyota Tercel στέισον βάγκον, αποφασίζει να εγκαταστήσει ένα νέο ραδιοφωνικό σύστημα στο αυτοκίνητό του.

Ο Σουλτζ έμενε μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι που του είχε παραχωρήσει ο δισεκατομμυριούχος, Τζον Ε. Ντι Ποντ, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του στην ομάδα πάλης που ήταν υπεύθυνος, τη "Foxcatcher".

Τη δουλειά του Σουλτζ διακόπτει ο ήχος ενός αυτοκινήτου που εμφανίζεται στην μπροστινή αυλή του σπιτιού. Στη θέση του οδηγού κάθεται ο Ντι Ποντ, ο οποίος βγάζει το χέρι του από το παράθυρο και αφού σημαδεύει τον Σουλτζ με όπλο τον ρωτά: "Έχεις πρόβλημα μαζί μου;".

Πριν αυτός προλάβει να αντιδράσει, ο Ντι Ποντ τον πυροβολεί τρεις φορές. Μάλιστα, σε μία από αυτές μάρτυρας ήταν και η γυναίκα του, Νάνσι, η οποία αναστατωμένη από τους κρότους είχε βγει στο μεταξύ από το σπίτι. Λίγες στιγμές αργότερα ο 36χρονος παλαιστής αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια της συζύγου του.

Η Νάνσυ Σουλτζ παρέα με τα δύο της παιδιά.

Ποιος ήταν όμως ο Ντι Ποντ και ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δολοφονία; Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Αφιέρωμα του NBC στον Ντέιβ Σουλτζ μετά τον θάνατό του.

Ποιος ήταν

Ο Τζον Ελευθέριος ντι Ποντ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1938 και ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Ντι Ποντ και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας τους, την οποία απέκτησαν από την αυτοκρατορία χημικών προϊόντων που συντηρούσαν.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει με τη συντροφιά της δυναστικής μητέρας του και των υπηρετών, χωρίς να διατηρεί επαφές με τον έξω κόσμο.

Το 1965 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, με πτυχίο στην ζωολογία και τότε ήταν που άρχισε να ασχολείται με τα πολυάριθμα ενδιαφέροντά του. Ήταν ορνιθολόγος, φιλοτελιστής, λάτρης των κοχυλιών και του αθλητισμού. Έγραψε μια σειρά από βιβλία με θέμα τα πτηνά, ενώ σε αυτόν χρεώνεται και η ανακάλυψη πολλών νέων ειδών.

Στην ηλικία των 45, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983, παντρεύτηκε την 29χρονη Γκέιλ Γουένκ, μια εργοθεραπεύτρια, την οποία γνώρισε όταν τραυμάτισε το χέρι του σε ατύχημα με το αυτοκίνητο. Έζησαν μαζί για λιγότερο από έξι μήνες και η σχέση τους δεν έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Γουένκ μήνυσε τον 45χρονο, ισχυριζόμενη πως την απείλησε με όπλο, αφού την κατηγόρησε πως είναι ρωσίδα κατάσκοπος και ενώ παράλληλα προσπάθησε να την πετάξει στο τζάκι.

Οι εμμονές του

Μετά τον θάνατο της μητέρας του το 1988, ο Ντι Ποντ αποφάσισε να ασχοληθεί με εκείνο που του άρεσε περισσότερο, δηλαδή με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την πάλη.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει αθλητής του πεντάθλου και μια παλαιότερη απόπειρα για δημιουργία πανεπιστημιακής ομάδας στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα, αποφάσισε να χτίσει ένα γιγαντιαίο προπονητικό κέντρο με κορυφαίο εξοπλισμό στη φάρμα "Foxcatcher". Ως χρηματοδότης, μέντορας και προστάτης της αμερικανικής ομάδας πάλης, προσκάλεσε στην ομάδα του μερικούς από τους σπουδαιότερους αθλητές προκειμένου να προπονηθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνέντευξη Ντι Ποντ το 1988 με αφιέρωμα στη δωρεά του σε νοσηλευτικό ίδρυμα και στην "Foxcatcher.

Με τα χρήματα και το πατριωτικό του αίσθημα δελέασε αρχικά τον Ολυμπιονίκη, Μαρκ Σουλτζ και στη συνέχεια τον αδελφό του, επίσης Ολυμπιονίκη, Ντέιβ και τους πήρε στη φάρμα του, με μόνη επιθυμία ένα χρυσό μετάλλιο που θα βοηθήσει την νεοσύστατη ομάδα παλαιστών του να αποκτήσει φήμη και έπαθλα. Ο Ντι Ποντ ήξερε που επένδυε αφού και οι δύο αθλητές είχαν στο ενεργητικό τους μια σειρά από επιτυχίες και μετάλλια.

Τα αδέρφια Σουλτζ. Αριστερά ο Ντέιβ, δεξιά ο Μαρκ.

Η συμπεριφορά του Ντι Ποντ όμως κάθε άλλο παρά φυσιολογική ήταν. Ο Μαρκ Σουλτζ έχει δηλώσει πως τον θυμάται να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κοκαΐνης, με αποτέλεσμα να έχει σε πολλές περιπτώσεις παραισθήσεις, φαντασιώσεις και εμμονές.

Χαρακτηριστικό είναι πως μια μέρα διέταξε να απομακρύνουν όλους τους διαδρόμους από το γυμναστήριο, καθώς θεωρούσε ότι αποτελούσαν όργανα που γυρίζουν πίσω το χρόνο. Σε ένα τουρνουά πάλης στις αρχές των 90s φόρεσε μία πορτοκαλί ολόσωμη φόρμα και ζήτησε από όλους να του απευθύνονται ως "ο Δαλάι Λάμα των ΗΠΑ". Σε άλλη περίπτωση είχε ζητήσει από όλους τους μαύρους παλαιστές να αποχωρήσουν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις επειδή δεν ήθελε να υπάρχει τίποτα μαύρο στη φάρμα του, αφού πίστευε πως αυτό ήταν το χρώμα του θανάτου.

Η συμπεριφορά του Ντι Ποντ οδήγησε τον Μαρκ Σουλτζ στην απόφαση να αποχωρήσει από την ομάδα το 1988, τονίζοντας πως δεν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. "Έγινε ένας καθημερινός μπελάς, με ενοχλούσε με χαζές ερωτήσεις και δεν μου άφηνε προσωπικό χώρο".

Ο Ντέιβ Σουλτζ όταν ακόμη είχε καλές σχέσεις με τον Ντι Ποντ.

Εκείνοι που έμεναν στην "Foxcatcher" εξακολουθούσαν να πιστεύουν πως ο Ντι Ποντ ήταν εκκεντρικός αλλά παρέμενε άκακος. Ακόμη κι όταν εμφανίστηκε μπροστά από τον παλαιστή, Νταν Τσέιντ και τον σημάδεψε με όπλο το 1995 δεν αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης, αφού τον έσωσαν τα χρήματά του.

Η αποχώρηση του Μαρκ δεν πτόησε ιδιαίτερα τον Ντι Ποντ, ο οποίος στη συνέχεια πήρε στη θέση του τον αδερφό του. Από το 1989 μέχρι και τον θάνατό του το 1996 ο Ντειβ ζούσε στις εγκαταστάσεις της "Foxcatcher" μαζί με την οικογένειά του.

Ο φόνος, η σύλληψη και το τέλος

Εικάζεται ότι ο Ντέιβ έφτασε πολύ κοντά στην αποχώρηση παρά την αμοιβή και τις υποσχέσεις του Σουλτζ, και πως αυτός ήταν ο λόγος της δολοφονίας του. Ποτέ δεν δόθηκε μια εξήγηση για όσα συνέβησαν εκείνο το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου.

Η 6χρονη Ντανιέλ Σουλτζ σκουπίζει τα δάκρυα του θείου της, Μαρκ.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Ντι Ποντ να βγάζει από τη μέση τον Σουλτζ, εξαιτίας της εμμονής του με τον Βούλγαρο παλαιστή, Βαλεντίν Τζορντάνοφ, ο οποίος έμενε επίσης στην "Foxcatcher" και είχε αναπτύξει σχέση με τον Ντέιβ. Ο δισεκατομμυριούχος ζήλευε αυτή τους την επαφή. Χαρακτηριστικό της... εμμονής του με τον Τζορντάνοφ είναι το γεγονός πως του κληροδότησε το 80% της περιουσίας του.

Μετά το φόνο, ο 58χρονος τότε άνδρας κλείστηκε για δύο ημέρες στο σπίτι του και διαπραγματευόταν μέσω τηλεφώνου με την αστυνομία.

Το σπίτι που διέμενε ο Τζον Ντι Ποντ.

Συνελήφθη όταν βγήκε για να επισκευάσει το σύστημα θέρμανσης, το οποίο είχαν αποσυνδέσει οι αστυνομικοί σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει το σπίτι.

Ο Ντι Ποντ τη στιγμή της σύλληψής του.

Ο Ντι Ποντ δήλωσε αθώος λόγω παράνοιας, δεν κατάφερε όμως να πείσει το δικαστήριο. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1997 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ως 30 ετών για φόνο τρίτου βαθμού και επίθεσης. Τον Δεκέμβριο του 2010, στην ηλικία των 72 ετών, βρέθηκε νεκρός στο κελί του από χρόνια πνευμονία.

Η ιστορία του ενέπνευσε τον Mπένετ Μίλερ, ο οποίος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Ντι Ποντ, δημιουργώντας την ταινία "Foxcatcher" που κινείται παράπλευρα της βιογραφίας. Ο Στιβ Καρέλ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο 52χρονος ηθοποιός ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου.

"Λυπάμαι που ο αδερφός μου πέθανε και λυπάμαι που γνώρισα τον Ντι Ποντ. Αλλά εάν δεν ήταν αυτές οι φοβερές κατάρες, δεν θα είχε δημιουργηθεί η ταινία και δεν θα θυμούνταν τον Ντέιβ", έχει δηλώσει ο Μαρκ για την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του ίδιου και του αδερφού του.

Δείτε το trailer της ταινίας:

News 24/7

24MEDIA NETWORK