Ο Conor McGregor ήθελε να κάνει εντύπωση και τώρα απειλείται η ζωή του

Πριν τον πρώτο του αγώνα σε κλουβί, μετά το Νοέμβριο του 2016, ο Conor McGregor είπε πολλά. Ένα αφορούσε τον απόλυτο ηγέτη της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιεί τις πολεμικές τέχνες για να στρατολογεί κατασκόπους. Ποιος είναι ο φίλος του Vladimir Putin και του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Conor McGregor ήθελε να κάνει εντύπωση και τώρα απειλείται η ζωή του

O Ramzan Kadyrov είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τσετσενίας. Του τύπου του 98% για ποσοστό ψήφων, στις τελευταίες εκλογές (18/9 του 2016). Είναι γιος του πρώην προέδρου, Akhmad, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2004. Ο Ramzan είχε μόλις γίνει πρόεδρος της χώρας, καθώς είχε μόλις κλείσει τα 30, που είναι το όριο για τη θέση. Σε μηδενικό χρόνο ενεπλάκη σε βίαιο αγώνα εξουσίας με τους πολέμαρχους της χώρας, Sulim Yamadayev και Said-Magomed Kakiyev. Ο νικητής θα κέρδιζε την απόλυτη στρατιωτική εξουσία.

Ο νικητής ήταν ο Ramzan, φίλος του Vladimir Putin. Ο Ramzan έχει πει για τον Putin: "Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στον Πρόεδρο και έτοιμος να αντισταθώ στους εχθρούς της Ρωσίας, μέχρι το τέλος της ζωής μου”. Ο Putin του απένειμε μετάλλιο τιμής, για τις υπηρεσίες του στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.

(AP/Musa Sadulayev)

Στα 35α γενέθλιά του (το 2011), έκανε ένα party που είχε ατμόσφαιρα Hollywood, καθώς είχε καλέσει -μεταξύ πολλών άλλων- τους Jean-Claude Van Damme, Hilary Swank, Vanessa Mae και Seal. Όταν τον ρώτησαν πού βρήκε τα λεφτά να κάνει τόσο extreme, γέλασε και σχολίασε, "ο Allah μας τα δίνει”, πριν συμπληρώσει "δεν ξέρω, από κάπου θα έρχονται”.

"Να πάνε στο διάβολο όσοι παραβιάζουν τους νόμους της χώρας"

Μέσα στα χρόνια της κυριαρχίας του, έχει δεχθεί δριμεία κριτική από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι καταγγελίες ήταν τόσες που τέθηκε υπό την επιτήρηση της Human Rights Watch, που εστίασε στις εξαφανίσεις ανθρώπων και το βασανισμό άλλων. Ο δυτικός τύπος τον έχει επικρίνει για την περιορισμένη δημόσια ζωή των γυναικών στη χώρα του (το 2009 είχε δηλώσει ότι "οι γυναίκες είναι περιουσία των ανδρών τους" και είχε εγκρίνει τους φόνους τιμής) και για την εξόντωση των ομοφυλόφιλων, για τους οποίους έχει πει, "αν υπάρχει gay στη χώρα, θα πρέπει να τους πάνε μακριά, να καθαρίσουμε τη φυλή μας". Ήδη εκατοντάδες είχαν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης.

Έχει καταφερθεί εναντίον και των εμπόρων ναρκωτικών, με τη δήλωση "στο διάβολο να πάνε όσοι παραβιάζουν τους νόμους στη χώρα μας. θα πρέπει να πυροβολούνται και να σκοτώνονται".

Είναι και φαν των σπορ. Τον Μάρτιο του 2011 είχε διοργανώσει φιλικό παιχνίδι της Τσετσενίας με την Βραζιλία και τη συμμετοχή όλων των υπέρλαμπρων βετεράνων. Εκείνος φόρεσε το περιβραχιόνιο της χώρας του.

"Κρατήστε τις γυναίκες σας κλειδωμένες"

Υπήρξε εξόχως ενεργός στα social networks. Το 2016 είχε περισσότερους από 3.000.000 followers και φίλους. Το 2015 είχε βγει στη δημόσια τηλεόραση για να επιπλήξει μια ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το Whatsapp για να σχολιάσουν τον επικείμενο γάμο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας με μια έφηβη, τρεις δεκαετίες νεότερη από εκείνον. Όλη η Ρωσία είχε βουίξει πως το κορίτσι εξαναγκάστηκε να παντρευτεί.

Ο Kadyrov, σε έντονο ύφος, είπε στο λαό του: "Συμπεριφερθείτε ως Τσετσένοι. Η τιμή της οικογενείας είναι το πιο σημαντικό πράγμα και δεν μπορείτε να γράφετε ό,τι θέλετε. Επίσης, οι άνδρες κρατήστε μακριά από το Whatsapp τις γυναίκες σας. Επιτέλους. Κλειδώστε τις γυναίκες σας στο σπίτι, μην τις αφήνετε να βγαίνουν και να ποστάρουν".

Έως τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal είχε ποστάρει περί τις 8.000 φωτογραφίες στο Instagram. Σε ένα από τα posts του, στις 23/4 του 2013 είχε αποκαλύψει ότι είχε παίξει αγώνα πυγμαχίας με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας του, Salambek Ismailov, "γιατί όπως είχα υποσχεθεί, έπρεπε να κάνω μαζί του μια συζήτηση περί πειθαρχίας, μέσα στο ρινγκ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας ή για την ακρίβεια του αγώνα μας, του εξήγησα με έναν λιτό τρόπο (τις γροθιές μου) πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει το μυαλό του. Άρχισε να διορθώνει τα λάθη του, το ίδιο απόγευμα έκανε ανακαίνιση στο κτήριο του που ήταν παρατημένο, οπότε του επέτρεψα να βάλει κράνος".

Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της Τσετσενίας, Αlvi Karimov είχε πει στο BBC Russia πως "αυτό που έκανε ο πρόεδρος ήταν αστείο, κάτι που κατάλαβαν όσοι έχουν υγιή αίσθηση του χιούμορ". Νωρίτερα την ίδια χρονιά, είχε πάρει το μικρόφωνο του γηπέδου, στο οποίο αγωνιζόταν η ομάδας της γενέτειρας του, Terek Grozny (υπήρξε και πρόεδρος της) και της Rubin Kazan και ούρλιαξε "πουλημένε, μαλ... διαιτητή!"

Είχε προηγηθεί η αποβολή παίκτη των γηπεδούχων. Λίγες ώρες μετά, ζήτησε συγγνώμη.

Παρένθεση: στο Grozny άνοιξε κατάστημα σουπερμάρκετ ο Ιβάν Σαββίδης τον Οκτώβρη του 2016, ως συνέχεια της αλυσίδας που έχει σε διάφορες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο Kadyrov ήταν εκεί και δήλωσε ότι "η Τσετσενία είναι μία απόλυτα ασφαλής περιοχή για επενδύσεις, ευχαριστούμε τον Ιβάν Σαββίδη για την επένδυσή στην περιοχή".

Στις 23/12/2017 διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί του στο Instagram και το Facebook δεν υπάρχουν πια. Ζήτησε να μάθει το λόγο. Δεν πήρε απάντηση ποτέ από το Instagram. Το Facebook του εξήγησε ότι είχε τιμωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών -από το τμήμα Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων. Τους κατηγόρησε για ξεκάθαρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του.

Ο άνθρωπος του αθλητισμού, Kadyrov

Ο συλλέκτης υπερπολυτελών αυτοκινήτων, υπέρμαχος της πολυγαμίας, όχι και τόσο φίλος των ΗΠΑ, είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή αθλητών στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τη σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλοι υπάκουσαν. Γενικά δεν θέλει 'ου' και όταν κάποιος τολμά να του τα πει, αντιδρά έχει πια ολόκληρο λαό να κάνει αυτή τη δουλειά για εκείνον.

Πράγμα που διαπιστώσαμε με το τελευταίο συμβάν, αυτό που αφορούσε τον Conor McGregor και τη σχολή Akhmat Fight Club, που ανήκει στις δημιουργίες του Ramzan. Ας ανοίξουμε άλλη μια παρένθεση.

Είχε δημιουργήσει και τουρνουά ΜΜΑ με τη συμμετοχή παιδιών, τον Οκτώβρη του 2016, το οποίο είχε τηλεοπτική κάλυψη. Τρεις γιοι του (έχει 12 παιδιά μόνο με την Medi Mysaevna, την οποία παντρεύτηκε το 1996), όλοι κάτω των 12 χρόνων, είχαν πάρει μέρος στους αγώνες (φυσικά, πήραν τον τίτλο στην κατηγορία τους) που δεν περιελάμβαναν και προστατευτικά για τους αθλητές.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας ΜΜΑ, Fedor Emelianenko, χαρακτήρισε το event απαράδεκτο, θυμίζοντας ότι κάτω των 21 χρόνων οι αθλητές πρέπει να φορούν προστατευτικά, ενώ δεν επιτρέπονται οι αγώνες σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Πολλοί συμφώνησαν μαζί του, με έναν άνθρωπο του Putin να ζητά έρευνα για το ματς που τελείωσε με τεχνικό νοκ-άουτ.

Τότε άρχισε ηλεκτρονικός πόλεμος των αξιωματούχων του Kadyrov με όσους τον αμφισβήτησαν. Στις 18/10 το Υπουργείο Αθλητισμού ενημέρωσε πως ο ηγέτης είχε παρανομήσει, καθώς έκανε ό,τι έκανε χωρίς άδεια ή εποπτεία και του ζήτησε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κατέστησε σαφές πως θέλει να έχει πιο ενεργό ρόλο στο UFC. Ο άνθρωπος του, Abuzayed Vismuradov (συμμαθητής του Razman, υπεύθυνος των ειδικών δυνάμεων και εκ των ιθυνόντων στην επιχείρηση εξαφάνισης των gay) εμφανίστηκε στο Rotterdam, με αλεξίσφαιρες Mercedes Benz και 13 φίλους/φίλες για παρέα. Πήγαν να δουν το ντεμπούτο του επίσης, πιστού φίλου Abdul Kerim-Edilov. Όλοι φορούσαν μπλούζες με τη φωτογραφία του πατέρα του ηγέτη της και υποτιθέμενου ιδρυτή της σύγχρονης -μεταπολεμικής- Τσετσενίας. Το όνομα που 'χει και η σχολή, η οποία κατά το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ZDF, το 2016 ανήκει σε συγκεκριμένο δίκτυο.

"Οι σχολές πολεμικών τεχνών είναι ο κατ' εξοχήν τρόπος των μυστικών ρωσικών υπηρεσιών να βρίσκουν και να στρατολογούν πιθανούς κατασκόπους στη Γερμανία και στις άλλες χώρες"

Μελετητής της κατασκοπείας, που ζει μόνιμα στο Βερολίνο, είχε δηλώσει ότι "οι περισσότερες σχολές πολεμικών τεχνών που υπάρχουν στην Ευρώπη έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες". Έρευνα που 'χε κάνει είχε καταλήξει στο ότι μόνο στη Γερμανία υπήρχαν 63 τέτοια clubs. Το όλο project λέγεται 'Systema Wolf' και αφορά και την Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και φυσικά, τη Γερμανία.

Ένα άλλο στοιχείο που αποκάλυψε το ZDF ήταν ότι το Κρεμλίνο έχει αναθέσει στον Kadyrov να διεισδύσει και να αποσταθεροποιήσει τα συμφέροντα της Ευρώπης, μέσω της τσετσένικης διασποράς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό θα το κάνει μέσω των fight clubs που φτιάχνει με Τσετσένους που έχουν τα ίδια 'πιστεύω' με εκείνον και τους οποίους χρησιμοποιεί για διάφορους πολιτικούς σκοπούς στη Δύση.

Το Deadspin πρόσθεσε σε όλα αυτά πως το Akhmat Fight Club είναι επέκταση της κυβέρνησης Kadyrov και ένα σύστημα που τρέφει μέλη του ιδιωτικού του στρατού. Έχει και διάφορους τρόπους να βελτιώνει την εικόνα διεθνώς, όπως την επιλογή μελών του Akhmat Fight Club για να υπογράψουν συμβόλαιο με το UFC.

Κάπως έτσι, φτάσαμε και στο θέμα μας: την επίθεση που δέχεται ο Conor McGregor -μαζί με απειλές κατά της ζωής του- από ανθρώπους του Kadyrov. Τι έγκλημα έκανε ο Ιρλανδός; Ένα σχόλιο για τον ηγέτη. Στη 40λεπτη συνέντευξη Τύπου για τον επερχόμενο αγώνα του με τον αήττητο Khabib Nurmagomedov -θα τον δείτε στην COSMOTE TV, την Κυριακή 7/10, στις 05.00- , ο McConor είπε μεταξύ πάρα πολλών άλλων ότι ο πατέρας του αντιπάλου του συνεργάστηκε, από φόβο με τον Kadyrov, "τον δικτάτορα της Τσετσενίας, έναν τρελό άνθρωπο. Ο 'γλείφτης' πατέρας του Khabib πόσταρε φωτογραφίες με αυτόν και λεζάντες 'μαζί είμαστε πιο δυνατοί'.

Η απάντηση ήλθε από τον Khusein Khaliev, Τσετσένο fighter και μέλος του Akhmat Fight Club. Κατά το Combatland είναι και μέλος της τσετσένικης μαφίας. Τι έκανε; Video με απειλές κατά του McGregor.

"Είσαι μάστερ στο trash talking, αλλά αυτήν την φορά με προσέβαλες. Αυτά που είπες, μπορεί να είναι αποδεκτά στην Ιρλανδία, την Αμερική ή όπου αλλού, αλλά όχι στην Τσετσενία και τον Καύκασο. Εκεί πρέπει να σκέφτεσαι τι θες να πεις και τι να μην πεις. Τώρα πρέπει να δώσεις απαντήσεις, μέσα στο 'κλουβί' ή και έξω από αυτό. Δεν θα ξεχάσουμε την επίθεση που έκανες στην τιμή της οικογενείας μας. Σου προτείνω να μετανοήσεις και να απολογηθείς γρήγορα, γιατί η ζωή δεν τελειώνει με τον αγώνα σου εναντίον του Khabib. Πρόσεχε τι λες, αν δεν ψάχνεις για μπελάδες".

Και τώρα περιμένουμε να δούμε αν ο McGregor ψάχνει, ή δεν ψάχνει, για μπελάδες.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/John Locher)

News 24/7

24MEDIA NETWORK