Το ντόπινγκ με αίμα γίνεται και με ένα... σφηνάκι ερυθρά αιμοσφαίρια

Μία έρευνα στη Δανία απέδειξε ότι αρκούν μερικά ml αίματος για να γίνει αποτελεσματικό το βιολογικό ντόπινγκ και να κρίνει τα αποτελέσματα διεθνών αγώνων.

Το ντόπινγκ με αίμα γίνεται και με ένα... σφηνάκι ερυθρά αιμοσφαίρια

Το ντόπινγκ με αίμα είναι μία πραγματικότητα που εμφανίστηκε στον αθλητισμό πριν από περίπου μία δεκαετία και -μεταξύ άλλων- οδήγησε στην κατάρρευση ενός μύθου, του Λανς Άρμστρονγκ.

Πρόκειται για μία πρακτική κατά την οποία ο αθλητής αφαιρεί 2-3 μονάδες αίματος από τον οργανισμό του, τις φυλάσσει και τις ξαναβάζει με μετάγγιση λίγο πριν από τον αγώνα.

Το κρύο, αναζωογονημένο αίμα ενισχύει τις επιδόσεις του αθλητή μέχρι και σε επίπεδο 10% όπως έχουν δείξει έρευνες, με συνέπεια να επηρεάζει αρκετά τα αποτελέσματα αγώνων και δη αθλημάτων που απαιτούν μεγάλη αντοχή, όπως η ποδηλασία, το αλπικό σκι ή οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων.

Μία νέα έρευνα στη Δανία αποκαλύπτει ότι δεν χρειάζεται τέτοια έκταση στο ντόπινγκ με αίμα για να παραχθούν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αρκεί ποσότητα ίση με το 1/3 ενός κουτιού αναψυκτικού.

Το τμήμα Αθλητισμού και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης πραγματοποίησε ένα πείραμα με 9 καλογυμνασμένους άντρες, από τους οποίους αφαιρέθηκαν δύο σακούλες με 450ml αίμα η κάθε μία. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι 9 άντρες έκαναν μετάγγιση 135ml από το αίμα που είχαν δώσει και δύο ώρες μετά έκαναν ποδηλατικά σπριντ.

Η απόδοσή τους ήταν βελτιωμένη κατά 4,7% σε σχέση με τους χρόνους που έκαναν τρεις ημέρες πριν ντοπαριστούν με 135ml αίμα.

'Δυστυχώς, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και μία μικρή ποσότητα αίματος είναι αρκετή για αξιοσημείωτη βελτίωση της απόδοσης κατά περίπου 5%. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι πολύ μεγάλη βελτίωση. Οι διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο κρίνονται για ένα και δύο δέκατα, οπότε μία βελτίωση 5% μπορεί να σημαίνει πολλά. Μία βελτίωση 5% ισοδυναμεί με περίπου 10 watts σε ένα ποδήλατο, που σημαίνει ότι οι αναβάτες θα είναι περίπου ένα λεπτό πιο γρήγοροι σε κούρσα 40 λεπτών', δήλωσε στο TV2 Sport ο καθηγητής που συνεργάστηκε στο πείραμα, Νικολάι Νόρντσμποργκ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα εξετάζει την επιρροή τόσο μικρής ποσότητας αίματος. Οι προηγούμενες βασίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες μετάγγισης που έφταναν στις 3 μονάδες αίμα. Τα αποτελέσματα ενισχύουν τον φόβο ότι ορισμένες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται από τους μηχανισμούς ελέγχων.

'Φυσικά και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία μικρή ποσότητα αίματος έχει σχετικά μεγάλη επιρροή. Επιβάλλει μεγαλύτερες απαιτήσεις στις δυνατότητες ανίχνευσης των οργανισμών αντιντόπινγκ', εξήγησε ο διδακτορικός μαθητής Γιάκομπ Μπέιντερ.

Photo credits: AP Photo/Sang Tan

News 24/7

24MEDIA NETWORK