5 λόγοι που το UFC πρέπει να ξεφορτωθεί τον Ντέινα Ουάιτ

Είναι ο κύριος λόγος που το UFC έγινε επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα τελευταία χρόνια, ο Ντέινα Ουάιτ έχει γίνει το πρόβλημα του πέμπτου μεγαλύτερου αθλητικού brand του πλανήτη.

5 λόγοι που το UFC πρέπει να ξεφορτωθεί τον Ντέινα Ουάιτ

To U(ltimate)F(ighting)C(hampionship) ανήκει σταθερά στα μεγαλύτερα αθλητικά brands του πλανήτη. Το Forbes το κατέταξε -φέτος- πέμπτο, πίσω από τη Nike (29.6 δισ.δολ.), ESPN (15.8 δισ.δολ.), Adidas (7.9 δισ. δολ.), Sky Sports (5.5 δισ.δολ.), Under Armour (4.4 δισ. δολ.) και MLB (2.4 δισ. δολ.). Η αξία του φτάνει στα 2.000.000.000 δολάρια.

Το 2016 οι αδελφοί Fertitta πούλησαν τις μετοχές τους στην WME (William Morris Endeavor, εταιρεία ταλέντων)-IMG (Ιnternational Management Group), για ποσό που ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προηγουμένως (2001), οι Λορένζο και Φρανκ Φερτίτα είχαν αγοράσει από τη Semaphore Entertainment Group και έκαναν τον κολλητό τους, Ντέινα Ουάιτ το συνώνυμο του UFC. Ο Ουάιτ τελεί χρέη προέδρου από το 2001. Ανέλαβε οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση του της εταιρείας προώθησης των mixed martial arts και την έκανε κολοσσό δισεκατομμυρίων. Ήταν αυτός που έσωσε την επιχείρησε στις σκοτεινές της ημέρες. Πλέον είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίον διατηρεί προσωπικές σχέσεις και τον αποθεώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί (μολονότι πλήθος μαχητών είναι Λατινοαμερικάνοι και Μουσουλμάνοι), μπορούσε να φύγει το 2016 μαζί με τους φίλους του. Σιγά μην και δεν. Έμεινε εκεί όπου ήταν για να δώσει λέει, συμβουλές στους νέους ιδιοκτήτες.

To 2017 ήταν χρονιά-ρεκόρ για το UFC, σε επίπεδο εσόδων. 'Έβγαλε' περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο διάστημα, ουκ ολίγοι μαχητές (14 τον αριθμό) έπαιρναν από 10.000 ευρώ, ανά αγώνα. Αυτοί που έφερναν χρήματα, έπαιρναν περισσότερα.

5 λόγοι που το UFC πρέπει να ξεφορτωθεί τον Ντέινα Ουάιτ


(Oι πιο ακριβοπληρωμένοι της παρέας)

Η ιστορία του 'poster boy', Κόνορ ΜακΓκρέγκορ ήταν ενδεικτική. Ο Ιρλανδός, τον οποίον ανακάλυψε ο Ουάιτ στο Δουβλίνο, το 2012 και τον υπέγραψε για πέντε χρόνια, χωρίς να τον έχει δει να αγωνίζεται τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Παρ' ότι δεν τρελάθηκε να πατά σε οκτάγωνα.

Μια φορά που πάτησε ήταν με τον Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ, ο οποίος -όπως θα θυμάσαι- έδειρε τον ΜακΓκρέγκορ και όλους τους φίλους του, με τον Ουάιτ να σέβεται περισσότερο τον -ας πούμε- μέντορα του Νταγκεστανού και ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ από ό,τι τους βασικούς κανονισμούς της όποιας διαδικασίας θέλει να λέγεται 'σπορ'.

Ο Ιρλανδός έγινε ζάμπλουτος από αγώνα που έγινε σε ρινγκ, μετά τη διεύρυνση του ορίζοντα. Η συνεργασία του UFC με τη Mayweather Productions είχε ως αποτέλεσμα τον αγώνα Μέιγουεδερ vs ΜακΓκρέγκορ. Οι αθλητές κέρδισαν τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων, πριν καν εμφανιστούν στο ρινγκ.

Το UFC είδε 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους να δίνουν από 100 δολάρια, για να παρακολουθήσουν -από οθόνη, στο σπίτι τους- τον αγώνα. Αυτό 'πούλησε' ο πρόεδρος στις τελευταίες συζητήσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και εξασφάλισε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN, για την κάλυψη 15 'πακέτων', έναντι 150.000.000 δολ. το χρόνο.

Προφανώς και οι μαχητές θα πάρουν ψίχουλα από αυτό. Και ο λόγος είναι ο Ουάιτ. Πάμε να δούμε τους πέντε βασικούς λόγους που από σωτήρας έγινε 'εφιάλτης'.

> Στο NFL η συλλογική σύμβαση εργασίας θέλει τους παίκτες να παίρνουν το 47-48.5% επί όλων των εσόδων. Το NHL ο αριθμός είναι το 50% και στο ΝΒΑ το 51%. Το UFC δεν έχει σωματείο αθλητών -και έναν ρόλο τον έχει παίξει ο Ουάιτ.

>Ο πρόεδρος αρνείται να αλλάξει τους μισθούς (να τους βάλει σε μια λογική) και έχει πει δημοσίως ' αν δεν είσαι μεγάλος pay-per-view σταρ, σκας και παίζεις'.

Σε σχετική ερώτηση που έκανε δημοσιογράφος στον Χοσέ Άλντο, πριν το UFC 189 στο Τορόντο, πετάχτηκε ο Ουάιτ και τον χαρακτήρισε ' dick'. Ακολούθησε ένα τζαρτζάρισμα, με τον πρόεδρο να ουρλιάζει ' κάτσε στη θέση σου και σκάσε', επανειλημμένως.

> Ο Ντιμίτριους Τζόνσον είναι ο μεγαλύτερος πρωταθλητής του UFC, βάσει ρεκόρ. Όχι όμως, και βάσει εσόδων. Ο Ουάιτ του είχε ετοιμάσει αγώνα με αθλητή άλλης κατηγορίας. Ο Τζόνσον τον αρνήθηκε για πολλούς λόγους και ο πρόεδρος του είπε πως αν δεν δεχθεί, θα καταργήσει γενικά την κατηγορία του. Ο Τζόνσον δεν υπέκυψε και ο Ουάιτ ανακοίνωσε την επομένη στα media τον αγώνα. Ήταν με τον TJ Ντίλασοου, ο οποίος -συμπτωματικά- σήμερα 'συνελήφθη' με απαγορευμένη ουσία σε δείγμα που έδωσε για ντόπινγκ κοντρόλ.

Κατόπιν της ανακοίνωσης της US Anti-Doping Agency, το UFC του πήρε τον τίτλο στην κατηγορία flyweight.

> Έρευνα που διενήργησε η HBO Real Sports έδειξε πως οι μαχητές των ΜΜΑ έχουν υψηλό ποσοστό συλλήψεων για ενδοοικογενειακή βία (750 ανά 100.000). Είναι το διπλάσιο εν συγκρίσει με το γενικό πληθυσμό της Αμερικής (360 ανά 100.000). Η παράνοια που επικρατεί επί του συγκεκριμένου θέματος, αποτυπώνεται πλήρως στη μέρα που ο Ουάιτ επικρότησε και καταδίκασε το συγκεκριμένο αδίκημα.

Αρχικά, έδωσε συμβόλαιο στον Γκρεγκ Χάρντι, πρώην παίκτη του NFL που καταδικάστηκε ως ένοχος σωματικής κακοποίησης της πρώην συντρόφου του -την οποία απειλούσε πως θα σκοτώσει, βάζοντας όπλο στον κρόταφο της. Μετά, υπέγραψε και την Ρέιτσελ Όστοβιτς, η οποία νοσηλεύτηκε με διαλυμένο ζυγωματικό έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από τον άνδρα της.

> Το UFC διακόπτει τις συνεργασίες με όποιον καταδικάζεται για το όποιο αδίκημα. Άπαξ και καταπέσουν οι κατηγορίες, επανενεργοποιεί τα συμβόλαια. Αν τώρα, αποδειχθεί πως όντως έχει γίνει κάτι το παράνομο, τα ξανατερματίζει.

Ο Αμπντούλ Ραζάκ Αλχασάν είχε κατηγορηθεί τον Μάρτιο του 2018 για βιασμό δυο γυναικών. Το UFC δεν είπε κουβέντα και δεν έκανε το παραμικρό. Περίμενε να δει τι θα αποφασίσει ο δικαστής. Ο μαχητής παραπέμφθηκε σε δίκη το Σεπτέμβρη του 2018. Έως ότου παρουσιαστεί στην αίθουσα, φορούσε βραχιολάκι με GPS. Το δικαστήριο του επέτρεψε να το βγάλει για τον αγώνα που είχε στις 8/9. Το έβγαλε οριστικά το Νοέμβριο, με το δικαστή να του λέει πως αν φταρνιστεί σε λάθος ώρα, θα επιστρέψει στη φυλακή.

Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί σε οκτάγωνο. Μην ορκίζεσαι ότι δεν θα τον ξαναδείς.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK